Zoology Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Define What Is An Animal?

    Answer :

    The word animal comes from Latin, meaning “breath” or “soul”. It includes mammals, birds, reptiles, fish, frogs, clams, lobsters, insects, worms, jelly fish etc..

  2. Question 2. Define What Is Binomial Nomenclature?

    Answer :

    The scientistific system of giving a double name to each plant and animal consisting of the name of the genus followed by that of the species.

  3. Microbiology Interview Questions

  4. Question 3. Define What Are Arboreal Animals?

    Answer :

    Organism that live on trees and branches are called Arboreal amimals.

  5. Question 4. Which Is The Biggest Cell?

    Answer :

    The egg of the flightless bird Ostrich.

  6. Question 5. Which Animal Is The Biggest?

    Answer :

    Blue whale which has been known to have a length of 30 metres and have an average weight of 6500 kg.

  7. Biotechnology Interview Questions

  8. Question 6. Which Is The Tallest Living Animal?

    Answer :

    The tallest living animal is Girraffe with an average height of 20ft.

  9. Question 7. Which Is The Biggest Land Animal?

    Answer :

    The biggest living land amimal in the world is the Affican bush elephant.

  10. Entomology Interview Questions

  11. Question 8. Define What Is Mammal?

    Answer :

    Mammal is a warm-blooded vertebrate animal which suckles its young ones. Monotrremes are mammals that lay eggs.

    Marsupials keep the young ones in pouches and placentals give birth to the young ones.

  12. Question 9. Explain How Many Species Are There In Mammals?

    Answer :

    There are over four thousand species.

  13. Chemistry Interview Questions

  14. Question 10. Define What Is Pangolin?

    Answer :

    Pangolin is a mammal which does not have teeth. It gives on eating ants. It is known as anteater.

  15. Question 11. Define What Is An Oviparous Animal?

    Answer :

    Oviparous animal is an egg laying animal.

  16. Teacher Interview Questions

  17. Question 12. Which Is The Most Successful And Evolving Mammal Of The Animal Kingdom?

    Answer :

    Mouse.

  18. Microbiology Interview Questions

  19. Question 13. Which Is The Ugliest Of All Mammals?

    Answer :

    Warthog.

  20. Question 14. Explain How Do Mammals Communicate?

    Answer :

    They communicate by sounds, touch, visual clues and odour.

  21. Question 15. Which Is The Smallest Mammal?

    Answer :

    The pygmy whitetoothed shrew.

  22. Pre School Teacher Interview Questions

  23. Question 16. Define What Is The Difference Between A Hare And A Rabbit?

    Answer :

    Hares have longer binding legs and longer ears than rabbits.

  24. Question 17. Which Birds Lives, Breeds, Sleeps And Eats Underground?

    Answer :

    The mole.

  25. Botany Interview Questions

  26. Question 18. Which Is The Mammal That Can Differentiate Between Different Colurs?

    Answer :

    Except man, the ape is the only mammal which can differentiate between different colours.

  27. Biotechnology Interview Questions

  28. Question 19. Define What Is The Meaning Of The Term ‘lagomorpha’?

    Answer :

    Rabbits, hares and Pikas are grouped together and called “Lagomorpha”.

  29. Question 20. Which Is The Mammal That Has Wings For Flying?

    Answer :

    Bat.

  30. Cell Biology Interview Questions

  31. Question 21. Which Is The Animal Without Fingers, But With Nails?

    Answer :

    Elephant.

  32. Question 22. Which Is The Biggest Eater In The Animal Kingdom?

    Answer :

    Pygmy shrew Warthog. The larval of the polyphemers moth.

  33. Question 23. Which Is The Word’s Smallest Monkey?

    Answer :

    The pygmy marmoset.

  34. Question 24. Which Animal Produces The Biggest Baby?

    Answer :

    Blue whale.

  35. Entomology Interview Questions

  36. Question 25. Animals Having Four Feet Are Called Define What?

    Answer :

    Quadruped.Karl Wilhem Von Nigole in 1857.Gaint squid.

  37. Question 26. Which Animal Subsist On Flesh?

    Answer :

    Carnivorous.

  38. Question 27. Define What Is An Ovoviviparous Animal?

    Answer :

    Oviparous animal is one which after laying eggs, keeps them within its body to hatch and incubate later.

  39. Chemistry Interview Questions

  40. Question 28. Some Animals Have Colours For Protection. Which Are They?

    Answer :

    Grasshoper, locust, sand lizard,polar bear, tiger etc.

  41. Question 29. Which Are The Animals That Live In Cold Regions?

    Answer :

    Seal, Penguin, Some fishes, polar bear and rein deers.

  42. Question 30. Which Animal Live In Hot Region?

    Answer :

    Camels, lizards, scorpian, centipedes, millipedes, spiders, snakes, goats etc.

  43. Question 31. Whcih Animal Is A Glutton?

    Answer :

    It is the alternative name for an animal called the wolverence.

  44. Question 32. Define What Is Viviparous Animal?

    Answer :

    A Viviparous animal is one that gives birth to young birth.

  45. Question 33. Define What Helps Bat In Flying?

    Answer :

    While flying, the bat produces high frequency sound waves (about 1,00,000 hertz) from its mouth which are ultra sonic waves. This sound helps the bat in flying.

  46. Teacher Interview Questions

  47. Question 34. Define What Is A Flying Fox?

    Answer :

    A flying fox is a kind of bat, whose head and face are like those of a fox. It has well developed eyes and can find its way by sight without the help of sound waves.

  48. Question 35. Define What Is A Flying Squirrel?

    Answer :

    It is a squirrel which can fly having parachute-like membranes connected to each side of its fore and hind limps. It usually sleeps during the day time.

  49. Question 36. Which Is The Animal Which Never Drink Water?

    Answer :

    It is known as kangaroo rat. It manages to get on by the small amounts that are released as a a by product of digestion.

  50. Pre School Teacher Interview Questions

  51. Question 37. Which Is The Largest Marsupial?

    Answer :

    The largest of all marsupials is the red kangaroo (Macrpus rufus).

  52. Question 38. Which Is The Smallest Marsupial?

    Answer :

    The smallest Marsupial is the very rare Ingram’s planigab(planigabingrami), a flat-skulled mouse.

  53. Question 39. Which Is The Rarest Marsupial?

    Answer :

    The rarest marsupial is probably the thylacine (Thylacinus cynocephalus), also known as the “Tasmanian wolf”.

  54. Question 40. Define What Is Hervivores?

    Answer :

    Herbivores is the term used to describe plant eating amimals.

  55. Botany Interview Questions

  56. Question 41. Name The World’s Rarest Monkey?

    Answer :

    Hairy-eared mouse lemur.

  57. Question 42. Which Animal Has No Skeleton?

    Answer :

    Jelly fish.

  58. Cell Biology Interview Questions

  59. Question 43. Which Is The Largest Rodent In The World?

    Answer :

    Capybara.

  60. Question 44. Which Is The Continent Known As The Land Of Kangaroo?

    Answer :

    Australia.

  61. Question 45. Which Is The Largest Kangaroo In The World?

    Answer :

    Red kangaroo.

  62. Question 46. Define What Is The Size Of New Born Kangaroo?

    Answer :

    2.5 cm.

  63. Question 47. Which Is Tha Largest Rodent In The World?

    Answer :

    Capybara.

  64. Question 48. Which Monkey Has The Biggest Nose?

    Answer :

    Proboscis monkey.

  65. Question 49. Which Animal Is Brown In Summer And White In Winter?

    Answer :

    Arctic hare.

  66. Question 50. The Skin Of An Animal Is Called The ‘hudson Seal’ By Furriers. Which Is The Animal?

    Answer :

    The muskrat.

  67. Question 51. Which Animal Defends Itself By Squirting An Noxious Liquid Called Mercaptan?

    Answer :

    The Skunk.

  68. Question 52. Why Do Animals Have Hair?

    Answer :

    They help to retain the internally producing heat. It is made up of a sulphur-based protein called keratin.

  69. Question 53. Explain How Far Can A Kangaroo Jump?

    Answer :

    It can cover a distance of 7to9metres just in one jump. It can travel 40 miles per hour for short distance.

  70. Question 54. Which Is The Animal That Has A Tongue Longer Longer Than Its Body?

    Answer :

    Chameleon is the animal, whose tongue is longer than its body. Its body is only 45cm long but the tongue is upto 2meter and coiled inside the mouth. To catch insects, it uses its long tongue.

  71. Question 55. Which Animal Has The Biggest Brain?

    Answer :

    Sperm Whale. It can weight more than 9 kg. Its head contains nearly 2300 litres of pure oil.

  72. Question 56. Which Are The Cats That Have No Tail?

    Answer :

    The manx and the Siamese.

  73. Question 57. Which Is The Only Cat That Cannot Retract Its Claws?

    Answer :

    Cheetah.

  74. Question 58. Which Is The World’s Largest Living Reptile?

    Answer :

    The Estuarine or salt water crocodile.

  75. Question 59. Define What Is Animals Belonging To Phylum Annelida Are Commonly Known?

    Answer :

    Segmented worms.

  76. Question 60. Which Animal Is The Closest Relative Of A Cat?

    Answer :

    Civet.

  77. Question 61. Define What Is Called Animals That Swim About In Sea?

    Answer :

    Pelagic.

  78. Question 62. Which Has The Thickest Skin Of Any Living Animal?

    Answer :

    The whale shark.

  79. Question 63. Name The South American Animal Which Is Camel Like But Short Statured?

    Answer :

    Llama.

  80. Question 64. A Common Domesticated Animal Which Cannot Taste Sweet?

    Answer :

    Cat.

  81. Question 65. Which Cat Can Live Without Water For The Longest Time?

    Answer :

    The sand cat, which lives in the Sahadra desert.

  82. Question 66. Define What Kind Of Animals Llive Under Ground?

    Answer :

    Some birds, bees, baderes, earth worms, turtles and and toads.

  83. Question 67. Which Animal Is The Fastest On Foot?

    Answer :

    Cheetah is the fastest runner with a speed of 65 miles/hour.

  84. Question 68. Why Does The Egg Happen To Be Larger In Size When Compared To The Other Cells?

    Answer :

    Because the food for the growth of the embryo is stored in the egg.

  85. Question 69. The Aquatic Animals Which Are Most Developed Intelligence?

    Answer :

    Dolphin.

  86. Question 70. The Average Length Of Dolphin?

    Answer :

    1.3 meter.

  87. Question 71. Explain How Long Does A Dolphin Sleep?

    Answer :

    From 30 seconds to 5 minutes.

  88. Question 72. Why Do Desert Aminal Look So Pale?

    Answer :

    The pale tones are part of a desert animals cooling system, for light colours reflect the sun’s heat and dark colour absorb them. This is used for camouflage also.

  89. Question 73. Which Animal Can Produce Double Milk?

    Answer :

    The red Kangroo is the animal which can produce two different kinds of milk at the same time from adjecent teats to feed both younger and elder Joeys.

  90. Question 74. Explain How Many Vertibrate Are There In A Giraffe’s Neck?

    Answer :

    There are only seven vertibrae. (The man too has seven).

  91. Question 75. Dog Lies Down To Sleep Only After Observing The Surroundings. Why?

    Answer :

    The dog lies against the direction of the wind so as to detect the approach of the enemy.

  92. Question 76. Explain How Many Arms Does An Octopus Have?

    Answer :

    Eight.

  93. Question 77. Define What Are Tentacles?

    Answer :

    The arms of the octopus are called tentacles.

  94. Question 78. In Which Country The Yak Is Found?

    Answer :

    Tibet.

  95. Question 79. The Mammals That Lives At The Greatest Altitude Is?

    Answer :

    The Yak.

  96. Question 80. In Which Country Kiwi Is Found?

    Answer :

    New Zealand.

  97. Question 81. Which Camel Has Two Humps?

    Answer :

    The Bacterian camel.

  98. Question 82. Explain How Long A Camel Survive Without Water?

    Answer :

    30 days.

  99. Question 83. Which Animal Uses An Ultrasonic Sonar To Detect Its Pray?

    Answer :

    Bat.

  100. Question 84. Which Is The Only Animal Which Has Four Knees?

    Answer :

    The elephant.

  101. Question 85. Which Is The Smallest Dog On The Earth?

    Answer :

    Chihuahua.

  102. Question 86. Which Is A Common Domesticated Animal That Is Colour Blind?

    Answer :

    Dog.

  103. Question 87. Which Is The Animal Used By Tapeworm As Its Host?

    Answer :

    Pig.

  104. Question 88. Which Is The Largest Indian Deer?

    Answer :

    Sambar.

  105. Question 89. Which Animal Faints When Frightened By The Enemy?

    Answer :

    The oppoddum.

  106. Question 90. Which Animal Is Hyena Family Eats Insects?

    Answer :

    Aardwolf.

  107. Question 91. Which Is The Man Like Ape Found In Borneo And Sumatra?

    Answer :

    Orangutan

  108. Question 92. Define What Is The Meaning Of The Name Orangutan?

    Answer :

    Man of the woods.

  109. Question 93. Name Three Aquatic Mammals?

    Answer :

    Walrus, whale and Dolphins.

  110. Question 94. Which Animal Has The Characteristics Of Both Mammals And Birds?

    Answer :

    Platypus.

  111. Question 95. If A Dog’s Ears Go Back Define What Emotions Might It Be Communicating?

    Answer :

    Fear of submission.

  112. Question 96. Define What Is A Dog’s Most Highly Developed Sense?

    Answer :

    Smell, it is uses its nose to hunt or find a mate.

  113. Question 97. Explain How Often Can A Female Rat Reproduce?

    Answer :

    Every four weeks.

  114. Question 98. Which Animal Has The Longest Longivity?

    Answer :

    Tortoise.

  115. Question 99. Which Wolf Is Not A Wolf?

    Answer :

    The Tasnabuab wolf is a marsupial.

  116. Question 100. Which Is The Most Primitive Breed Pf Dogs In The World?

    Answer :

    The dingo of Australia is probably the most direct ancestor of domestic dogs.

  117. Question 101. Which Is The Smallest Member Of The Fox Family?

    Answer :

    The Fennec Fox, which lives in the Sahara.

  118. Question 102. Which Dog Is Not A Dog?

    Answer :

    The Prairie dog is a north American rodent.

  119. Question 103. Explain How Many Hours In A Day To Cat Spend Sleeping?

    Answer :

    16 hours, twice as long as most mammals.

  120. Question 104. Do The Lions Or Lionesses Do Most Of The Hunting In A Pride?

    Answer :

    Lionesses, but the lions always eat first.

  121. Question 105. Which Are The Biggest Cats; Tiger Or Lion?

    Answer :

    Tiger: male Siberian Tigers average 3.15 meter (10.3 feet) in length.

  122. Question 106. Define What Are Panthers?

    Answer :

    They are black leopards.

  123. Question 107. Which Ancient Civilization Believed Cats Were Sacred?

    Answer :

    The ancient Egyptions.

  124. Question 108. Define What Is A Cola’s Favorite Food?

    Answer :

    Leaves of Eucalyptus trees.

  125. Question 109. Which Ape Can Make Its Own Tools?

    Answer :

    Chimpanzees.

  126. Question 110. Why Do Elephants Flap Their Ears So Much?

    Answer :

    To keep themselves cool in hot weather.

  127. Question 111. Define What Are The Four Ways A Horse Moves?

    Answer :

    walking, trotting, cantering and galloping.

  128. Question 112. Which Large Turry Mammal Spends All Day Hanging Upside Down In The Trees In The Rain Forest Of South America?

    Answer :

    A Sloth: it moves very slowly and only wakes up at night.

  129. Question 113. Define What Does A Skunk Do When It Is Attacked?

    Answer :

    It sprays a horrible smelling liquid at enemies.

  130. Question 114. Define What Does A Beaver Build?

    Answer :

    Beavers build wooden dam to stop flowing water.

  131. Question 115. Define What Are Ruminents?

    Answer :

    Ruminents are eventoed mammals that chew the cud. Most are grazers which need large amounts of food to get sufficient nourishment, and which are most exposed to predators.

  132. Question 116. Define What Is The Name Of The Deer Which Is On Th Everge Of Extinction?

    Answer :

    The brown antled deer.

  133. Question 117. Define What Is A Guinea Pig?

    Answer :

    A guinea pig is a small stout bodied, short eared and nearly tailess domesticated rodent.

  134. Question 118. Which Is The Worlds Smallest And Ferocious Mammal?

    Answer :

    The Shrew: a tiny mouse like mammal only two inches long and weighs about as much as a nickel.

  135. Question 119. Which Marine Mammal’s Flesh Is Mostly Used By Eskimos?

    Answer :

    The walrus: a large marine mammal allied to seals, characterised by the prolongation of the upper canine teeth into tusks.

    Its flesh is eatern by eskimos, and the oil, hide and ivory also valuable.

  136. Question 120. Define What Is The Branch Of Zoology Dealing With Whales Called?

    Answer :

    Cetology.

  137. Question 121. Define What Is The Fat Of Whale Called?

    Answer :

    Blubber.

  138. Question 122. Define What Is Hippology?

    Answer :

    The study of horses is called Hippology.

  139. Question 123. Which Animal Has The Highest Gestation Periods And Explain How Many Days?

    Answer :

    Elephant, 600-630 days.

  140. Question 124. For Define What Rats And Rabbits Use Their Claws?

    Answer :

    To dig burrows.

  141. Question 125. Define What Peculiar Characteristic Do The Hippopotamus And Tapir Share?

    Answer :

    Though they live exclusively on land, they defecate in the water.

  142. Question 126. Which Are The Two Kinds Of Animals That Scientist Describe As Warm Blooded, Define What Are They?

    Answer :

    Birds and mammals.

  143. Question 127. Define What Is Called Animals Living On The Sea Floor?

    Answer :

    Benthic.

  144. Question 128. Which Is The Largest Of The Ape?

    Answer :

    The mountain gorilla of West Africa.

  145. Question 129. Define What Is Murrah?

    Answer :

    It is a hybrid buffalo which is a high milk producer.