yum Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Yum Server ?

    Answer :

    The Yellowdog Updater, Modified (yum) is an open-source command-line package-management utility for Linux operating systems using the RPM Package Manager. Though yum has a command-line interface, several other tools provide graphical user interfaces to yum functionality. Yum allows automatic updates, package and dependency management, on RPM-based distributions. Like the Advanced Packaging Tool (APT) from Debian, yum works with software repositories (collections of packages), which can be accessed locally or over a network connection.

    Advantages of Yum Server:

    • Automatic resolution of software dependencies. If a package installation or upgrade request is made and requires the installation or upgrade of additional packages, YUM can list these dependencies and prompt the user to install or upgrade them.
    • Command-line and graphical versions. The command-line version can be run on a system with a minimal number of software packages. The graphical versions offer ease-of-use and a user-friendly graphical interface to software management.
    • Multiple software locations at one time. YUM can be configured to look for software packages in more than one location at a time.
  2. Question 2. How To Install Packages Using Yum ?

    Answer :

    yum install package_name

  3. Networking Interview Questions

  4. Question 3. How To Update The Package Using Yum ?

    Answer :

    yum update package_ name

  5. Question 4. How To Search The Package In Yum ?

    Answer :

    yum search package_name

  6. Networking Tutorial

  7. Question 5. How To Remove The Package Using Yum ?

    Answer :

    yum remove package_name

  8. Linux Interview Questions

  9. Question 6. How To Check The Updates For Yum Repository ?

    Answer :

    yum check-update

  10. Question 7. How To Update The Yum Repo ?

    Answer :

    yum update

  11. Linux Tutorial
    Domain Name System(DNS) Interview Questions

  12. Question 8. How To Get The Package Information Using Yum ?

    Answer :

    yum info package_name

  13. Question 9. How To List The Installed Packages On Redhat Linux Using Yum Command ?

    Answer :

    yum list installed

  14. CheckPoint Firewall Interview Questions

  15. Question 10. How To Know The Particular Files Belongs To Which Package ?

    Answer :

    yum provides file_path

    Ex:

    [root@mylinz ~]# yum provides /etc/yum.conf

    Loaded plugins: refresh-packagekit, rhnplugin

    This system is not registered with RHN.

    RHN support will be disabled.

    yum-3.2.27-14.el6.noarch : RPM installer/updater

    Repo        : local-installation

    Matched from:

    Filename    : /etc/yum.conf

    yum-3.2.27-14.el6.noarch : RPM installer/updater

    Repo        : installed

    Matched from:

    Other       : Provides-match: /etc/yum.conf

  16. Question 11. How To List The Enabled Repositories ?

    Answer :

    yum repolist

  17. Secure Shell (SSH) Interview Questions

  18. Question 12. Which Option Is Required To Assume The Answer “yes” To Any Questions Asked During Installation Of Package Dependencies For Yum?

    Answer :

    The “-y” option is used to assume the answer “yes”.

    For Example:

    yum -y install squid

  19. Networking Interview Questions