Yarn Manufacturing Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Fiber?

    Answer :

    Fiber or fibre is classes of materials that are continuous filaments or are in discrete elongated pieces, similar to lengths of thread. They are very important in the biology of both plants and animals, for holding tissues together.

  2. Question 2. What Is Textile Fiber?

    Answer :

    Textile fiber has some characteristics which differ between fiber to Textile fiber. Textile fiber can be spun into a yarn or made into a fabric by various methods including weaving, knitting, braiding, felting, and twisting. The essential requirements for fibers to be spun into yarn include a length of at least 5 millimeters, flexibility, cohesiveness, and sufficient strength. Other important properties include elasticity, fineness, uniformity, durability, and luster.

  3. Sales Interview Questions

  4. Question 3. Flow Chart Of Carded Yarn Manufacturing Process?

    Answer :

    Fiber/Bale → Blow Room → Lap/Chute

    Lap/Chute → Carding → Sliver (Carded)

    Carded Sliver → Draw Frame → Sliver (Drawn)

    Drawn Sliver → Simplex → Rove

    Rove → Ring Frame → Yarn

    Winding

    Reeling

    Bundling

    Bailing

  5. Question 4. What Is Yarn?

    Answer :

    Yarn is a long continuous length of interlocked fibers, suitable for use in the production of textiles, sewing, crocheting, knitting, weaving, embroidery, and rope making.

  6. Question 5. Flow Chart Of Combed Yarn Manufacturing Process?

    Answer :

    Fiber/Bale → Blow Room → Lap/Chute

    Lap/Chute → Carding → Sliver (Carded)

    Carded Sliver → Pre-Comb Drawing Frame → Sliver (Pre-Drawn)

    Sliver → Lap Frame → Lap

    Lap → Comber → Sliver

    Sliver → Post-Comb Drawing Frame → Sliver (Post-Drawn)

    Drawn Sliver → Simplex → Rove

    Rove → Ring Frame → Yarn

    Winding

    Reeling

    Bundling

    Bailing

  7. Textile Interview Questions

  8. Question 6. What Is Bale Management?

    Answer :

    Testing, sorting and mixing bales according to the properties of fibre for producing specific good quality yarn at minimum cost is called bale management.

  9. Question 7. When Bale Mixing Is Done?

    Answer :

    Before the blow room/Before the bales going into blow room.

  10. Textile Graphic Designer Interview Questions

  11. Question 8. What Are The Basic Operations In The Blow Room?

    Answer :

    • Opening
    • Cleaning
    • Mixing & blending
    • Even feed of material to the card.
  12. Question 9. What Is Carding?

    Answer :

    Carding may be defined as the reduction of an entangled mass of fibre to a filmy web by working them between two closely spaced, relatively moving surface clothed with sharp wire points.

  13. Marketing Interview Questions

  14. Question 10. Objective Of Carding?

    Answer :

    • To open up the cotton in to single fibre state.
    • To reduce the number of neps, short fibres.
    • To produce a thick untwisted rope of fibre called sliver.
  15. Question 11. What Are The Main Objectives Of Draw Frame?

    Answer :

    • Straightening & parallelization of fibres by drafting & drawing.
    • Minimization of irregularity by doubling.
    • Blending & mixing of fibres.
    • To produce a more uniform sliver of definite wt/yds.
  16. Apparel Merchandising Interview Questions

  17. Question 12. What Are The Faults Of Blow Room?

    Answer :

    • Soft lap,
    • Conical lap,
    • Barrel shaped,
    • Split lap,
    • Ragged selvedge,
    • Lap licking.
  18. Sales Interview Questions

  19. Question 13. Find Out The Hank Of The Lap When The Weight Of The Lap Is 14 Oz/yds?

    Answer :

    14 oz contains = 1 yds, 

    1 oz contains = 1/14 yds, 

    16 oz or 1 lb contains = 16/14 yds 

    =16/14×840 hank=0.00136 hank 

    So hank of lap = 0.00136.

  20. Question 14. Find Out The Wt/yds Of The Lap When Hank Of The Lap Is 0.0014?

    Answer :

    Weight of 0.0014×840 yds = 1 lbs or 16 oz 

    1.176 yds = 16 oz 

    1 yds = 16/ 1.176 oz = 13.6 oz 

    So weight of lap = 13. 6 oz/yds 

  21. Question 15. What Is Roving?

    Answer :

    A roving is a continuous slightly twisted strand of fibres which has not received its final drawing for yarn. Roving hank=0.70 to 0.85, TPI=about 1.15

  22. Garments Interview Questions

  23. Question 16. What Are The Faults Of Yarn?

    Answer :

    • Irregular yarn
    • Thick & thin places
    • Slubs
    • Nepped yarn
    • Spinners double
    • Crackers
    • Bad piecing
    • Hairiness
    • Soft yarn
    • Hard & non elastic yarn
    • Rough yarn
  24. Question 17. What Is Stress?

    Answer :

    Stress is the ratio between the applied force and cross sectional area of the specimen,

    Stress = applied force/ cross sectional area = F/A. 

    Unit of stress is N/m2, dyne/cm2, which is also called Pascal (Pa).

  25. Spinning Interview Questions

  26. Question 18. What Is Tenacity?

    Answer :

    The tenacity of a fibre is the mass stress at break. 

    Unit – gm/tex, 

    Tenacity = breaking load / mass stress or linear density, 

    Linear density = mass/unit length.

  27. Textile Interview Questions

  28. Question 19. What Is Tensile Strength?

    Answer :

    Tensile strength = force required to break the specimen/ cross sectional area.

  29. Question 20. What Are The Basic Textile Materials?

    Answer :

    Fiber 

    ↓ 

    Yarn 

    ↓ 

    Grey fabric 

    ↓ 

    Finished fabric 

    ↓ 

    End product

  30. Garment Washing Interview Questions

  31. Question 21. Write Down The Types Of Yarn Twist?

    Answer :

    “z” or clock wise &

    “S” or anti clock wise twist.

  32. Question 22. What Is Ipi?

    Answer :

    It indicates yarns thick places, thin places and slubs.

  33. Question 23. What Is Count?

    Answer :

    Count is a numerical expression which expresses /indicates coarseness or fineness of yarn.

    Or,

    count is a number indicating the mass per unit length or the length per unit mass of yarn.

  34. Fabric Manufacturing Technology Interview Questions

  35. Question 24. Different Types Of Measurement?

    Answer :

    1 yard = 0.9144 m 

    1 m =1.0936 yards=7000 grain 

    1kg = 2.204 lbs, 

    1lbs(pound) = 453 .6gm = 7000 grains 

    1gm =15.43 grains 

    16 oz = 1 lb(pound) 

    36 inch = 1 yard 

    2.54 cm = 1 inch 

    1 Hank=840 yards=1 pound

  36. Textile Graphic Designer Interview Questions

  37. Question 25. What Is Yarn Twist?

    Answer :

    The spiral disposition of the components of thread which is usually the result of relative rotation of the two ends is called yarn twist.

  38. Question 26. Different Relations?

    Answer :

    Denier = 9 × Tex

    Ne × Denier = 5315

    Tex × Ne = 590.6

    Tex × Metric = 1000

    Denier × Metric = 9000

  39. Question 27. What Are The Unusable Waste In Spinning Mill?

    Answer :

    • dropping-II,
    • flat strips of coarse count,
    • Floor sweeping-II,
    • dust etc.
  40. Marketing Interview Questions

  41. Question 28. How Can You Determine Yarn Count In English System?

    Answer :

    Count (Ne) =length(yds)/length × weight unit/weight in gm 

    = (120yds/840yds) × (1lbs or 453.6gm/weight in gm) 

    =64.8/Weight in gm

  42. Question 29. Write Down The Name Of Count Of Direct System?

    Answer :

    Txe,K tex,D tex,Mili tex,Denier,lb/spyndle, Woolen.

  43. Question 30. Write Down The Full Meaning Of Some Institution?

    Answer :

    BSTI = Bangladesh standard and testing institution.

    ISO = International organization for standardization.

    BS = British standard

    AQL = Acceptable quality level.

    BCIRA = British cotton industries research association.

    ITET= Institute of textile engineers and technologist.

    AAMA=American apparel manufacturer association.

    AAQC=American association of quality control.

  44. Question 31. Different Between Cotton And Viscose?

    Answer :

    Cotton = Natural fiber, strength increase in wet condition. 

    Viscose = Man made fiber, strength decrease in we condition.

  45. Question 32. What Is Bi-component Fiber?

    Answer :

    Bi-component fibers are synthetic fibers which fibers filament contains two types of polymer.

  46. Question 33. What Is Lint And Linters?

    Answer :

    Then cotton which are get after first time ginning to seeds cotton is called lint and for second time ginning of cotton is called linters.

  47. Apparel Merchandising Interview Questions

  48. Question 34. What Is Blow Room?

    Answer :

    The section or line where the compressed bale are converted into uniform lap of particular length or made suitable for carding by opening, blending or mixing.

  49. Question 35. How Fiber Is Form?

    Answer :

    Elements

    Monomer/molecules/macromolecules

    Polymer chain

    Fibrils/micels

    Fiber

  50. Question 36. What Is Swelling?

    Answer :

    The change in dimension due to absorbing water or moisture of any textile material is termed as swelling.

    Swelling=(Swollen dimension-Dry dimension)/Dry dimension

  51. Garments Interview Questions

  52. Question 37. What Is Ginning?

    Answer :

    The procedure by which seeds and cottons are separated from seeds cotton is called Ginning.

  53. Question 38. What Is Staple Length?

    Answer :

    The average length of spinable fiber is called staple length. 

    ** staple length = 0.91 × effective length(U.S.A upland cotton)

  54. Question 39. How The Amount Of Twist Is Expressed?

    Answer :

    Twist per inch(TPI) = yarn

    Twist per meter (TPM) = roving

    Twist per centimeter (TPCM)

  55. Question 40. What Is Mass Stress?

    Answer :

    Mass stress = Applied forse/linear density 

    Unit = CN/tex , gm/tex

  56. Spinning Interview Questions

  57. Question 41. What Is The Modern Testing Equipment For Spinning Mill?

    Answer :

    HVI(High volume instrument)

    AFIS(Advance fiber information system)

    Shirley analyzer = trash%

    Moisture meter = MC%

    Moisture testing oven = MR%

  58. Question 42. What Is The Maximum Count To Be Produce In Rotor M/c And Ring M/c In Spinning?

    Answer :

    Rotor m/c = not possible to produce more than 40s count. 

    Ring m/c = it is possible to produce about 300s count.

  59. Garment Washing Interview Questions

  60. Question 43. What Are The Action Of Blow Room?

    Answer :

    • Action of opposing spikes
    • Action of air current
    • Action of beaters, 
    • Regulating action
  61. Question 44. Total Draft =?

    Answer :

    Total draft = BD×MD×FD

    BD=Back draft

    MD=Middle draft

    FD=Front draft