Yahoo Aptitude Interview Questions & Answers

  1. Question 1. How Many Children Did Not Try Any Of The Rides. ?

    Answer :

    20 kids * 3 rides = Rs. 60

    (55-20=)35 kids * 2 rides = Rs. 70

    60 + 70 = Rs. 130

    So, Rs. (145 – 130 = ) 15 are left for the other (85 – 55 = ) 30 kids .

    so only 15 of them can take a ride and rest 15 will be left out.

    145 rides were taken.

    20 of them took all three,

    i.e. Rs. 60 were spent, so 145-60= Rs. 85 are left for the others.

    Total kids were 85, so rest were 65. out of these 65.

  2. Question 2. Six Bells Commence Tolling Together And Toll At Intervals Of 2, 4, 6, 8 10 And 12 Seconds Respectively. In 30 Minutes, How Many Times Do They Toll Together ?

    Answer :

    L.C.M. of 2, 4, 6, 8, 10, 12 is 120.

    So, the bells will toll together after every 120 seconds(2 minutes).

    In 30 minutes, they will toll together 30/2+ 1 = 16 times.

  3. Aptitude Interview Questions

  4. Question 3. Look At This Series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What Number Should Come Next?

    Answer :

    This is a simple division series; each number is one-half of the previous number. In other terms to say, the number is divided by 2 successively to get the next result.

    4/2 = 2

    2/2 = 1

    1/2 = 1/2

    (1/2)/2 = 1/4

    (1/4)/2 = 1/8 and so on.

  5. Question 4. If G (0)=g (1)=1 And G (n)= G (n-1) + G (n -2)
    Find G (6)?

    Answer :

    G(0) = 1

    G(1) = 1

    G(2) = G(1) + g(0) = 2

    G(3) = g(2) + g(1) = 3

    G(4) = g(3) + g(2) = 5

    G(5) = g(4) + g(3) = 8

    G(6) = g(5) +g (4) = 13

  6. Question 5. A Person Travels 48 Kms At 12 Kms/hour And Further 48 Kms At 16km.s/hour. His Average Speed For The Whole?

    Answer :

    Speed = (Total Distance / Total Time)

    TD = 48 + 48= 96,

    T1 = 48/12 = 4hrs

    T2 = 48/16 = 3hrs

    T1 + T2 = 4 + 3 = 7

    Avg Speed = 96/7 = 13(5/7) km/hr

  7. Wipro Aptitude Interview Questions

  8. Question 6. How Many Numbers Between 1 And 100 Are Divisible By 7 ?

    Answer :

    No. of divisible by 7 7, 14 ——— 98, n = a + (N – 1)d

    98 = 7 + (N – 1) 7, 98 = 7 + 7N – 7

    98/7= N = 14

  9. Question 7. A Reduction Of 20% In The Price Of Mangoes Enables A Person To Purchase 12 More For Rs. 15. What Was The Price Of 16 Mangoes Before Reduction Of Price ?

    Answer :

    Price x Consumption = Expenditure

    Consumption = Exp. Price

    (15 / 8x) – (15 / x) = 12

    x = (15 x 2) / (12 x 8)

    For 16 Mangoes = [(15 x 2) / (12 x 8)] x 16 = 5

  10. ABB Group Aptitude Interview Questions

  11. Question 8. A Sum Of Money Is To Be Distributed Among A, B, C, D In The Proportion Of 5 : 2 : 4 : 3. If C Gets Rs. 1000 More Than D, What Is B’s Share?

    Answer :

    Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively.

    Then, 4x – 3x = 1000

    x = 1000.

    B’s share = Rs. 2x = Rs. (2 x 1000) = Rs. 2000.

  12. Question 9. It Was Sunday On Jan 1, 2006. What Was The Day Of The Week Jan 1, 2010?

    Answer :

    On 31st December, 2005 it was Saturday.

    Number of odd days from the year 2006 to the year 2009 = (1 + 1 + 2 + 1) = 5 days.

    On 31st December 2009, it was Thursday.

    Thus, on 1st Jan, 2010 it is Friday.

  13. VMware Aptitude Interview Questions

  14. Question 10. What Was The Day Of The Week On 28th May, 2006?

    Answer :

    28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.5.2006)

    Odd days in 1600 years = 0

    Odd days in 400 years = 0

    5 years = (4 ordinary years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2)  6 odd days

    Jan.  Feb.   March    April    May

    (31 +  28  +  31   +   30   +   28 ) = 148 days

    148 days = (21 weeks + 1 day)  1 odd day.

    Total number of odd days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7  0 odd day.

    Given day is Sunday.

  15. Question 11. Today Is Monday. After 61 Days, It Will Be?

    Answer :

    Each day of the week is repeated after 7 days.

    So, after 63 days, it will be Monday.

    After 61 days, it will be Saturday.

  16. Value Labs Aptitude Interview Questions

  17. Question 12. On 8th Dec, 2007 Saturday Falls. What Day Of The Week Was It On 8th Dec, 2006?

    Answer :

    The year 2006 is an ordinary year. So, it has 1 odd day.

    So, the day on 8th Dec, 2007 will be 1 day beyond the day on 8th Dec, 2006.

    But, 8th Dec, 2007 is Saturday.

    8th Dec, 2006 is Friday.

  18. Aptitude Interview Questions

  19. Question 13. What Least Number Must Be Added To 1056, So That The Sum Is Completely Divisible By 23 ?

    Answer :

    If the number 1056 is completely divisible by 23 means, remainder should come zero.

    But if we divide 1056 by 23, the remainder is 2.

    So if 2 is added to the 1056, we get remainder 0.

    Therefore solution is 2.

  20. Question 14. The Largest 4 Digit Number Exactly Divisible By 88 Is?

    Answer :

    Divide largest four digit number 9999 by 88. You get 113.625.

    Obviously 113 would be exactly divisible so we want to know what that number is.

    We get this by multiplying 113 with 88 = 9944

  21. Question 15. The Difference Of Two Numbers Is 1365. On Dividing The Larger Number By The Smaller, We Get 6 As Quotient And The 15 As Remainder. What Is The Smaller Number ?

    Answer :

    Let the smaller number be x. Then larger number = (x + 1365).

    x + 1365 = 6x + 15

    5x = 1350

    x = 270

    Smaller number = 270.

  22. Abaxis Aptitude Interview Questions

  23. Question 16. A Sum Of Money At Simple Interest Amounts To Rs. 815 In 3 Years And To Rs. 854 In 4 Years. The Sum Is?

    Answer :

    S.I. for 1 year = Rs. (854 – 815) = Rs. 39.

    S.I. for 3 years = Rs.(39 x 3) = Rs. 117.

    Principal = Rs. (815 – 117) = Rs. 698.

  24. Question 17. A Father Said To His Son, “i Was As Old As You Are At The Present At The Time Of Your Birth”. If The Father’s Age Is 38 Years Now, The Son’s Age Five Years Back Was?

    Answer :

    Let the son’s present age be x years. Then, (38 – x) = x

     2x = 38.

     x = 19.

    Son’s age 5 years back (19 – 5) = 14 years.

  25. Question 18. A Is Two Years Older Than B Who Is Twice As Old As C. If The Total Of The Ages Of A, B And C Be 27, The How Old Is B?

    Answer :

    Let C’s age be x years. Then, B’s age = 2x years. A’s age = (2x + 2) years.

     (2x + 2) + 2x + x = 27

     5x = 25

     x = 5.

    Hence, B’s age = 2x = 10 years.

  26. Wipro Aptitude Interview Questions

  27. Question 19. Two Trains Running In Opposite Directions Cross A Man Standing On The Platform In 27 Seconds And 17 Seconds Respectively And They Cross Each Other In 23 Seconds. The Ratio Of Their Speeds Is?

    Answer :

    Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively. 

    Then, length of the first train = 27x metres, 

    and length of the second train = 17y metres. 

    27x + 17y/ x+ y  = 23 

    27x + 17y = 23x + 23y 

    4x = 6y 

    x/y=3/2.

  28. Question 20. A Train Speeds Past A Pole In 15 Seconds And A Platform 100 M Long In 25 Seconds. Its Length Is?

    Answer :

    Let the length of the train be x metres and its speed by y m/sec.

    Then, x/y= 15     =>    y =x/15   .

    Therefore x + 100/25=x/15.

    => 15(x + 100) = 25x

    => 15x + 1500 = 25x

    => 1500 = 10x

    => x = 150 m.

  29. Question 21. A Rectangular Tract Of Land Measures 860 Feet By 560 Feet. Approximately How Many Acres Is This? (one Acre = 43,560 Square Feet)?

    Answer :

    Area of the rectangular tract = Length x Breadth = 860 x 560 Sq.ft. = {860×560}/43560 acres = 11.06 acres.

  30. Question 22. Three Unbiased Coins Are Tossed. What Is The Probability Of Getting At Most Two Heads?

    Answer :

    Here S = {TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT, HHH}

    Let E = event of getting at most two heads.

    Then E = {TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT}.

    P(E) =    n(E)/ n(S)=7/8.

  31. Question 23. Two Dice Are Thrown Simultaneously. What Is The Probability Of Getting Two Numbers Whose Product Is Even?

    Answer :

    In a simultaneous throw of two dice, we have n(S) = (6 x 6) = 36.

    Then, E  = {(1, 2), (1, 4), (1, 6), (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6), (3, 2), (3, 4),

    (3, 6), (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6), (5, 2), (5, 4), (5, 6), (6, 1),

    (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6)}

    n(E) = 27.

    P(E) = n(E)/ n(S)=27/36=3/4.

  32. Question 24. A Card Is Drawn From A Pack Of 52 Cards. The Probability Of Getting A Queen Of Club Or A King Of Heart Is?

    Answer :

    Here, n(S) = 52.

    Let E = event of getting a queen of club or a king of heart.

    Then, n(E) = 2.

    P(E) =n(E)/ n(S)=2/52=1/26.

  33. ABB Group Aptitude Interview Questions

  34. Question 25. What Is The Overall Percentage Of Tarun?

    Answer :

    Aggregate marks obtained by Tarun

        = [ (65% of 150) + (35% of 130) + (50% of 120)

        + ((77% of 100) + (80% of 60) + (80% of 40) ]

        = [ 97.5 + 45.5 + 60 + 77 + 48 + 32 ]

        = 360.

    The maximum marks (of all the six subjects)

        = (150 + 130 + 120 + 100 + 60 + 40)

        = 600.

    Therefore Overall percentage of Tarun =(360/600x 100)% = 60%.

  35. Question 26. A Man Has Rs. 480 In The Denominations Of One-rupee Notes, Five-rupee Notes And Ten-rupee Notes. The Number Of Notes Of Each Denomination Is Equal. What Is The Total Number Of Notes That He Has ?

    Answer :

    Let number of notes of each denomination be x.

    Then x + 5x + 10x = 480

     16x = 480

     x = 30.

    Hence, total number of notes = 3x = 90.