Wet processing engineering Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Dye?

    Answer :

    Dye is a color substance which has ability to create bond with fiber.

  2. Question 2. What Is Pigment?

    Answer :

    Pigment is a color substance which has not any ability to create bond with fiber.

  3. Chemical Engineering Interview Questions

  4. Question 3. Dyes Or Pigment, Which One Can Use For Coloration Of Any Types Of Fiber?

    Answer :

    Pigment.

  5. Question 4. When Binder Is Used?

    Answer :

    Binder is used in pigment printing. 

  6. Question 5. Which Process Is Used For Fixation Of Pigment Color?

    Answer :

    Curing. 

  7. Textile Interview Questions

  8. Question 6. Which Process Is Used For Fixation Of Color Dyeing?

    Answer :

    Steaming. 

  9. Question 7. What Is Shade?

    Answer :

    Shade is a depth of color.

  10. Textile Graphic Designer Interview Questions

  11. Question 8. What Is Shade%?

    Answer :

    Shade% is defined an amount of dye in a textile material. 

  12. Question 9. How Much The Capacity Of Atmospheric Dyeing Machine?

    Answer :

    600 kg/batch. 

  13. Fashion Designer Interview Questions

  14. Question 10. How Much The Capacity Of Hthp Dyeing M/c?

    Answer :

    700 kg/batch.

  15. Question 11. What’s The Reason For Producing Uneven Dye Shade?

    Answer :

    Uneven dyeing, improper chemical use, improper cycle time.

  16. WASH Officer (Water, Sanitation, and Hygiene) Interview Questions

  17. Question 12. What Is Sizing?

    Answer :

    Sizing is a process in which size material like starch, guran etc is used in warp yarn.

  18. Chemical Engineering Interview Questions

  19. Question 13. What Is The Percentage Of Light Shade?

    Answer :

    0.4% to 1%. 

  20. Question 14. For Which Fabric Mercerizing Is Done?

    Answer :

    Woven. 

  21. Question 15. What Is The Reason Of Doing Mercerizing?

    Answer :

    Increase luster and absorbency. 

  22. Garments Interview Questions

  23. Question 16. For Which Strength Of Fabric Is Increase?

    Answer :

    Mercerizing. 

  24. Question 17. What Is Fastness?

    Answer :

    Fastness is the capacity of fiber to contain color on its own structure.

  25. Garment Washing Interview Questions

  26. Question 18. Which Dye Is Used In Denim?

    Answer :

    90% denim is dyed by vat dye.

  27. Textile Interview Questions

  28. Question 19. Why Stabilizer Is Used In H2o2 Bleaching?

    Answer :

    For maintain the proper action of H2O2. 

  29. Question 20. What The Range Of Rubbing Fastness Of Vat Dye?

    Answer :

    2-3, Bad.

  30. Question 21. What’s The Meaning Of Hydroextactors?

    Answer :

    Removing water.

  31. Question 22. For Removing Hairiness From Woven Fabric Which
    Process Is Used?

    Answer :

    Singing.

  32. Question 23. Which Process Is Used For Removing Hairiness From Knit Fabric?

    Answer :

    Bio –technology.

  33. Question 24. Why Stenter M/c Is Used?

    Answer :

    For GSM control.

  34. Textile Graphic Designer Interview Questions

  35. Question 25. What’s The Object Of Scouring?

    Answer :

    To removing natural impurities (wax,fat,pectin).

  36. Question 26. What Is The Object Of Bleaching?

    Answer :

    To produce white color by removing off white color of cotton.

  37. Question 27. Which Agent Used In Scoring?

    Answer :

    NaOH.

  38. Fashion Designer Interview Questions

  39. Question 28. Which Agent Used In Bleaching?

    Answer :

    Ca(OCl)2 , H2O2

  40. Question 29. What Kinds Of Color Theory Are Present?

    Answer :

    1. Pigment theory.
    2. Light theory.
  41. Question 30. Give The Major Color Of Light Theory?

    Answer :

    Red, Yellow, Blue.

  42. Question 31. Give The Primary Color Of Pigment Theory?

    Answer :

    Cayan, maganda,yellow.

  43. Question 32. How Black Color Is Produce?

    Answer :

    By equal mixture of red, yellow ,blue.

  44. Question 33. How Green Color Is Produce?

    Answer :

    By equal mixing of blue and red.

  45. WASH Officer (Water, Sanitation, and Hygiene) Interview Questions

  46. Question 34. How Maganda Color Is Produce?

    Answer :

    By equal combination of red and yellow.

  47. Question 35. The Dye Which Are Used For All Kind Of Fiber Dying?

    Answer :

    Vat dye.

  48. Question 36. The Dyes Which Are Used For Cotton Fiber Dying?

    Answer :

    Reactive dye, Vate dye,Sulphur dye,Azoic dye.

  49. Garments Interview Questions

  50. Question 37. The Dye Which Are Used For Polyester Fabric Dyeing?

    Answer :

    Disperse dye.

  51. Question 38. What Is Bod?

    Answer :

    Biological oxygen demand.

  52. Question 39. What Is Cod?

    Answer :

    Chemical oxygen demand.

  53. Question 40. What Is Effluent?

    Answer :

    The water with chemical which is drained after dyeing.

  54. Garment Washing Interview Questions

  55. Question 41. The Indicators Which Are Very Important For Dyeing?

    Answer :

    Time, Temperature, ph

  56. Question 42. What Is Hardness?

    Answer :

    The presence of Ca and Mg salt in water is called hardness.

  57. Question 43. What Is Temporary Hardness?

    Answer :

    The presence of bi-carbonate salt of Ca and Mg.

  58. Question 44. How Temporary Hardness Is Removed?

    Answer :

    Simply by heating.

  59. Question 45. What Is The Meaning Of Wtp?

    Answer :

    Water treatment plant.

  60. Question 46. What Is Scal?

    Answer :

    Scal is the mixture of CaCO3 & Mg(OH)2

  61. Question 47. What Is Etp?

    Answer :

    Effluent treatment plan.

  62. Question 48. What Is Substantively?

    Answer :

    The rate of dye transfer from the dye solution to the textile material, also the distribution of dye molecules in the textile material.

  63. Question 49. What Happened For Deep Shade?

    Answer :

    Fastness properties of dye increased and decreased of washing fastness.

  64. Question 50. What Is Affinity?

    Answer :

    The attraction of dyes to the textile material.

  65. Question 51. What Is Color Strike?

    Answer :

    Intial exhaustion on the fibre in a dye bath.

  66. Question 52. What Is Exhaustion?

    Answer :

    It is the process when adsorption, sorption and desorption completed then total dye molecules enters into fibre

  67. Question 53. What Is Adsorption?

    Answer :

    It is the process when dye molecules cime to the surface of the fibre.

  68. Question 54. What Is Sorption?

    Answer :

    It is the process when dye molecules enter into the fibre

  69. Question 55. What Is Desorption?

    Answer :

    The proocess by which the dye molecules come out from the inner side of the textile material in particular condition (mil, time, temple).

  70. Question 56. What Is Fixation?

    Answer :

    After washing which amount of dyes are contact with the fibre.

  71. Question 57. Is The Pigment Water Soluble?

    Answer :

    Pigment is 100% water insoluble.

  72. Question 58. What Is Reactive Dye?

    Answer :

    Dye that reacts with the textile fiber to produce both a hydroxyl and an oxygen linkage, the chlorine combining with the hydroxyl to form a strong ether linkage; gives fast, brilliant colors.

  73. Question 59. With Which Fibre Reactive Dye Maninly React?

    Answer :

    Cellulose fibre.

  74. Question 60. Why Reactive Dye Is So Called?

    Answer :

    Reactive dye contain reactive group and this reactive group makes covalent bonds with the fibres and becomes part of the fibre, thats why reactive dye is so called.

  75. Question 61. What Is The General Formula Of Reactive Dye?

    Answer :

    General formula of reactive dye

    Where ,

    R= Chromophore,

    C= Cellulose.

  76. Question 62. Why Reactive Dyes Popular?

    Answer :

    Good washing fastness, good light shade, lower cost, easier method etc.

  77. Question 63. Which Parameter Reactive Group Do Not Contribute?

    Answer :

    Color, which is determined by chromogen group.

  78. Question 64. What Is The Reaction Between Reactive And Cellulose Fibre?

    Answer :

    Reaction between reactive and cellulose fiber

  79. Question 65. What Is The Relation Between Vinyl Sulhone Group And Halogen Group?

    Answer :

    The reactivity of vinyl sulhone group is less than halogen group.

  80. Question 66. If No Reactive Group Increase Then What Happened?

    Answer :

    Binding also increase depending on dye structure.

  81. Question 67. Reactive Dye Absorp Up To _?

    Answer :

    Up to 90%

  82. Question 68. If The Molecular Weight Of Reactive Group Increases Then What Happened?

    Answer :

    Reactivity increases.

  83. Question 69. Reactivity Of Vinyl Sulhone Group And Halogen Group Increases With Which Parameters?

    Answer :

    PH and time.

  84. Question 70. What Is The Chemical Structure Of Cellulose Molecule?

    Answer :

    Chemical structure of cellulose molecule

  85. Question 71. What Is The Reaction Ratio Between -ch2oh And –choh (in Case Of Monochloro Triazinyl)?

    Answer :

    15:1

  86. Question 72. What Is The Reaction Ratio Between -ch2oh And –choh(in Case Of Dichloro Triazinyl)?

    Answer :

    3:1 to 7:1

  87. Question 73. How Many Types Of Reactive Dye On The Basis Of Reactive Group?

    Answer :

    2 types (1. Halogenated heterocycles, 2. Acivated vinyl compounds.).

  88. Question 74. Which Groups Are In Halogenated Heterocycles?

    Answer :

    1. Triazine group (Procion, Cibacron, Pyrimidine etc),
    2. Quinoxaline (Levafix, Dichloro quinuxaline).
  89. Question 75. Give Some Examples Of Activated Vinyl Groups?

    Answer :

    Vinyl sulphone (Remazol), vinyl sulphonamide (Levafix), vinyl acrylamide (Primazine).

  90. Question 76. How Many Types Of Reactive Dye On The Basis Of Reactivity?

    Answer :

    1. High reactivity (Procion M),
    2. Moderate reactivity(Liva fix E),
    3. Low reactivity (Premazine).
  91. Question 77. Reactive Dye Can Be Divided Into _ Group?

    Answer :

    Hot brand and cold brand.

  92. Question 78. How Many Types Of Reactive Dye On The Basis
    Chemically?

    Answer :

    1. Chloro triazinyl,
    2. Vinyl sulphone,
    3. Heterocycle halogen.
  93. Question 79. Fastness Of Procion Scarlet Mx-g?

    Answer :

    • Light: 4,
    • washing: 4,
    • hydro chlorite bleaching: 2.
  94. Question 80. What Is Hydrolysis Of Reactive Dye?

    Answer :

    The reaction of dye with water.

  95. Question 81. What Are The Stages Of Reactive Dye?

    Answer :

    1. Exhaustion of dye,
    2. Fixation,
    3. Wash off.
  96. Question 82. Why An Electrolyte Is Necessary When Fibre Is Immersed In Dye Liquor?

    Answer :

    To assist the exhaustion of dye.

  97. Question 83. What Is Used As Electrolyte In Reactive Dye?

    Answer :

    NaCl.

  98. Question 84. How Fixation Controlled?

    Answer :

    By maintaining proper PH by adding alkali.

  99. Question 85. Why Wash Off Applied & Why It Is Necessary?

    Answer :

    To remove extra and unfixed dyes from material surface and is necessary for level dyeing and good wash fastness.

  100. Question 86. What Are The Controlling Parameters Of Reactive Dye?

    Answer :

    PH, temperature, dyeing time, liquor ratio,concentration of electrolyte

  101. Question 87. What Is The Recipe For Cold Band Reactive Dye?

    Answer :

    • Dye:3%
    • salt:60 gm/l
    • soda ash:15gm/l
    • M:L : 1:10
    • temp:60º C
    • time:1hr.
  102. Question 88. What Is The Recipe For Hot Band Reactive Dye?

    Answer :

    • Dye:4%
    • salt:80gm/l
    • soda ash:20gm/l
    • M:L : 1:15
    • temp:50-90º C
    • time:1-0.5hr
  103. Question 89. What Are The Dyeing Methods?

    Answer :

     1. Discontinuous method:

    {Jigger dyeing machine

    (woven), Winch dyeing machine (knitted), Jet dyeing

    machine (woven + knitted)},

    2. Semi continuous method:

    (Pad jig method, Pad steam method),

    3. Continuous method:

    (Pad dry method, Pad steam method).

  104. Question 90. Why Disperse Dye Is So Called?

    Answer :

    Because it is non soluble, non ionic dye and molecularly dispersed, further dispersing agents are used with the dye.

  105. Question 91. Fastness Of Disperse Dye Is?

    Answer :

    Light fastness rating 4-5 and washing fastness is 3-4.

  106. Question 92. Why Sublimation Power Of Disperse Dye Is Good?

    Answer :

    Stable electron management.

  107. Question 93. Name Some Disperse Dye?

    Answer :

    Terrasil, Foron, Palanil, pesonil, Samara, Dispersal.

  108. Question 94. Why Disperse Dye Is Added To Water With Surface Active Agent?

    Answer :

    To form an aqueous dispersion.