Vehicle Suspension Engineer Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Clutch Drag?

    Answer :

    When the clutch is not disengaging fully and provides some difficulty in changing the gears then this defect is called clutch drag.

  2. Question 2. What Is Pan Hard Rod Or Track Bar?

    Answer :

    A pan hard rod is a bar or tube running from one side of the axle to the frame on the other side of the vehicle. It helps the leaf spring in keeping the axle centered under the body during turning a corner.

  3. AutoCAD Interview Questions

  4. Question 3. What Do You Mean By Independent Suspension?

    Answer :

    Independent suspension refers to the mounting of the wheel on a separate axle, so that road shocks affect only the particular wheel.

  5. Question 4. What Is Pitching In The Suspension System?

    Answer :

    Pitching is a rocking action about a transverse axis through the vehicle, parallel to the ground. The front suspension moves out of phase with the rear, experiencing the rocking effect due to pitching.

  6. Microsoft Excel Tutorial

  7. Question 5. What Is The Use Of Natural Gas In Automobiles?

    Answer :

    • High octane number makes it very good S.I engine fuel
    • Low engine emissions. Less aldehydes than with methanol
  8. Microsoft Excel Interview Questions

  9. Question 6. What Is The Use Of Hydrogen In Automobile?

    Answer :

    Low emissions. Essentially no CO or HC in the exhaust as there is no carbon in the fuel. Most exhaust would be H2O and N2 Fuel availability. There are a number of different ways of making hydrogen, including electrolysis of water.

  10. Question 7. What Is Sae?

    Answer :

    SAE stands for society of automotive engineers. This society is responsible for developing the standards for the engineering of powered vehicles of all kind. The vehicles may include car, boat, truck and even aircraft. SAE has developed standards for ground vehicles and aerospace vehicles. SAE also encourages students of engineering, technology, science and math’s disciplines. This society has been publishing technical information since 1906.

  11. Powder Coating Interview Questions

  12. Question 8. What Are Mpfi And Tpfc Systems?

    Answer :

    MPFI stands for Multi Point Fuel Injection. In this system fuel is injected into the intake ports which is situated just upstream of each cylinder’s intake valve. These systems are sequential systems, in which injection is timed to coincide with intake stroke of each cylinder. TPFC stands for transient power fuel control system. In this type of systems constant choke carburetor is used. The salient feature of this carburetor is that it provides jerk less engine raise. In these systems, throttle valve creates vacuum which opens the slide which controls the air fuel ratio through a tapered jet.

  13. Question 9. What Is The Reason For Emitting The White Exhaust Smoke During Start Of The Vehicle?

    Answer :

    The main cause of white smoke is water or anti-freeze entering the cylinder, so the engine starts to burn it with the fuel. That white smoke is nothing but steam. Prevention measures: There are special gaskets i.e. head gaskets and primary gaskets that prevent the anti-freeze from entering into the cylinder area. This anti-freeze will produce a white steam which will accumulate at the tailpipe area.

  14. Production Interview Questions

  15. Question 10. Explain The Significance Of Governor In Automobiles?

    Answer :

    Governor is an important component of automobile engine. It is used to regulate the main speed of engine during the variations in loads. With the variations in the load, fuel supply has to be maintained. This task is performed by the governor. In the case of high load on the engine, speed decreases, hence fuel supply has to be increased and similarly when load decreases then the fuel supply has to be decreased.

  16. Question 11. What Is Octane Number And Cetane Number?

    Answer :

    Octane number can be defined as the percentage, by volume, of iso-octane in the mixture of iso-octane and h-heptane. It is the measure of rating of SI engine. While cetane number can be defined as the percentage,by volume, of n-cetane in the mixture of n-cetane and alpha methyl naphthalene. It is the measure of rating of CI engine.

  17. Maintenance and Manufacturing Interview Questions

  18. Question 12. Why Does A Compression Engine Use High –octane Fuel?

    Answer :

    The property of a fuel, which describes how fuel will or will not self-ignite, is called the octane number or just octane. Engines with low compression ratios can use fuels with lower octane number, but high compression engines must use high-octane fuels to avoid self-ignition and knock.

  19. AutoCAD Interview Questions

  20. Question 13. What Is A Pressure Cap In The Radiator?

    Answer :

    It is a seal in the radiator that maintains the selected pressure in the cooling system when the engine is hot.

  21. Question 14. How Does The Thermostat Work?

    Answer :

    When the engine is too cold the thermostat closes the main valve, thus stopping the flow to the radiator. When the engine is too hot, it opens the main valve for normal circulation through the radiator.

  22. Question 15. What Is Dtsi?

    Answer :

    DTSI stands for Digital Twin Spark Ignition. This is used to get better combustion in the combustion chamber. In this technique double spark plugs are used to obtain better combustion of fuel in cylinder head. Through this technique fuel is ignited properly. Moreover it provides better efficiency and it is economical in fuel consumption.

  23. Automobile Engineering Interview Questions