Unigraphics NX Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Do You Mean By Gateway Application In Ug?

    Answer :

    Unigraphics functions are divided into applications of common capabilities, such as Modeling , NX Sheet Metal, Shape Studio, Drafting, Manufacturing, Assemblies etc.

    When you open Unigraphics, you are in the Gateway application because this application is a pre-requisite to all other application.

  2. Question 2. What Is Master Model Concept?

    Answer :

    The same model is used from conceptual design to the Drafting, Assembly, Analysis and Manufacturing. The idea of a virtual assembly taken to its logical conclusion leads to Master Model paradigm. If you change any thing in Master Model, it will reflect in all other applications.

  3. AutoCAD Interview Questions

  4. Question 3. What Do You Mean By Team Center?

    Answer :

    It is a PDM (Product Data Management) software which helps the organisation effectively control the design, development, analysis, manufacturing through out the product of life cycle.

  5. Question 4. How To Convert A File Created In Mm To Inches (conversion Of Units) In Ug?

    Answer :

    We can convert a file created in mm to inches by using UG command prompt.

    ug_convert_part (space) -in (space) 1234.prt

    Note: Save your file where command prompt showing location; Example:-

    C:/users/username

  6. Knowledge Management Tutorial

  7. Question 5. What Is Meant By Udf?

    Answer :

    User defined feature is used to create the objects of different sizes in a single file. We can create our own form features that automate commonly used design elements. You can create and add the user defined features (UDFs) to target solids. You can define the shape and function of features, and create hierarchical libraries of features that are tailored to our need.

  8. Autodesk Inventor Interview Questions

  9. Question 6. What Is Promote Body?

    Answer :

    When you have an assembly that is work part, this option lets you promote a body from a loaded assembly component to the level of the assembly. The promote body remains associative to the original body, which is referred to as the base body.

    Once you have promote a body, you can perform operations on it, such as adding features, performing Boolean operations between it and other bodies, and so on. The effects of these operations are only visible at the level of the assembly work part in which the promote was created, and in any other assembly that references that part.

  10. Question 7. What Is Wave Link Geometry?

    Answer :

    This option create an associate copy of composite curve, sketch, datum, point, face, body, mirror body of part file in assembly file. Once you have a wave linked boy you can perform operations on it. (Example: In Machining model you can add wave link of Casting model and perform the machining operations)

  11. Interior Designing Interview Questions

  12. Question 8. What Is Extract Body?

    Answer :

    This option create an associate copy of an entire body in part file. Features can then be added to Extract Body feature without appearing on the original body. You can also decide whether you want he Extract Body feature to update when the original body is changed.

  13. Question 9. What Are Part Families?

    Answer :

    This option let you create a family of parts by creating a template part. You can use the Unigraphics spread sheet (via the Create button on the Part Families dialog) to create a table describing the various part family members.

  14. Nginx Interview Questions

  15. Question 10. What Do You Mean By Expressions?

    Answer :

    Expressions are mathematical or conditional equations used to control the parameters of a model. With expressions, you can easily apply major edits to a model. By changing the expressions that control a specific parameter, you can re-size or re-position features of a solid model

    Three types of Expressions are there

    1. Airthmatic Expressions
    2. Conditional Expressions
    3. Geometric Expressions
  16. Question 11. What Is Direct Modeling Or Synchronous Modeling?

    Answer :

    Direct modeling techniques represents extended capabilities for some of the more basic Unigraphics functions. Among these are face oriented operations, constraint based methods, blend regeneration and independence of feature history. You can use Direct modeling functions on models that have been imported from other CAD systems and are nonparametric.

  17. Unity 3D Interview Questions

  18. Question 12. What Is The Limit For Undo?

    Answer :

    we can use Undo for 222 times or until up to last time saved.

  19. AutoCAD Interview Questions

  20. Question 13. How Many Colors In Are There In Ug?

    Answer :

    There are 216 colors in UG.

  21. Question 14. How Many Layers Are There In Ug?

    Answer :

    There are 256 Layers in UG.

  22. Question 15. What Are Grips? What Are There Uses?

    Answer :

    Grip programs can be executed as button action by specifying grip executable file names. The uses of Grip are

    1. Simplify Repetitive Operations
    2. Standardized Results
    3. Interactive commands.
  23. Metallurgy Interview Questions

  24. Question 16. What Do You Meant By Weight Management?

    Answer :

    The Weight management option allow us to calculate and control the weight and other mass properties of parts, components and assemblies based on the solid bodies they contain.

  25. Question 17. What Do You Mean By Knowledge Fusion?

    Answer :

    The Unigraphics NX Knowledge Fusion application provides a graphical user interface that allows us apply engineering knowledge driven rules and design intent to geometric models and assemblies in Unigraphics.

  26. ArchiCAD Interview Questions

  27. Question 18. What Are The Different Types Of Modeling?

    Answer :

    There are four types of modeling.

    1. Solid Modeling
    2. Feature Based Modeling
    3. Free Form Modeling
    4. Sheet Metal Feature Modeling
  28. Autodesk Inventor Interview Questions

  29. Question 19. What Is Parasolid?

    Answer :

    Para solid is form of translator which is used to open the higher version Unigraphics part files to in lower version of Unigraphics. For example we can open the NX7.5 version part files in NX4.

  30. Question 20. How Can We Create A Mosquito Coil?

    Answer :

    We can create a mosquito coil by first creating an inclined helix curve and then projecting it to the bottom plane. Then we need to use the sweep along guide command.

  31. Pro Tools Interview Questions

  32. Question 21. What Is Datum Plane? Why It Is Used?

    Answer :

    Datum Plane is reference feature that can be used to as construction tool in building the model.

  33. Question 22. What Is Datum Axis?

    Answer :

    Datum Axis, which is a reference object you can use to create other objects, such as Datum planes, revolved features, and extruded bodies. Datum Axis can be either relative or fixed.

  34. Question 23. What Is Constraint?

    Answer :

    Constraints limit structural movement and represent mounts and supports. Constraints can be applied to faces or edges. (Restricting the degree of freedom)

  35. Autodesk Revit Interview Questions

  36. Question 24. How Many Types Of Constraints Are There?

    Answer :

    There are two types of constraints.

    1. Geometrical constraints
    2. Dimension constraints
  37. Interior Designing Interview Questions

  38. Question 25. What Is Sketching Plane?

    Answer :

    To create a sketch, you must associate the Sketch feature to a planar object. We can select a face or Datum plane. This plane is know as sketching plane.

  39. Question 26. What Is The Expansion Of Iges, Step, Dxf?

    Answer :

    • IGES – Initial Graphic Exchanges Specifications.
    • STEP – Standard For The Exchange of Product Model Data
    • DXF – Data Exchange Format
  40. Siemens PLC Interview Questions

  41. Question 27. What Is Co-ordinate System? How Many Types Of Co-ordinate Systems Are There In Unigraphics?

    Answer :

    Co-ordinate System is a reference element. It uses X,Y and Z co-ordinates while creating model.

    Following are the three types of Co-ordinate Systems

    1. Work Co-ordinate System
    2. Absolute Co-ordinate System
    3. Existing Co-ordinate System
  42. Nginx Interview Questions

  43. Question 28. What Is The Difference Between Rotational Wcs & Dynamic Wcs?

    Answer :

    In Rotational WCS we can give the angle by which the WCS need to rotate by typing it in the space provided, while in Dynamic WCS we can dynamically rotate the WCS and give the angle.

  44. Question 29. What Is The Difference Between Sketch Curves & Basic Curves?

    Answer :

    Sketch curve are parametric and can constrain but basic curves are non parametric and cannot constrain them.

  45. Pro E Interview Questions

  46. Question 30. How Many Types Of Geometrical Constrains Are There In Unigraphics Nx?

    Answer :

    There are 22 types of Geometrical constrains in Unigraphics NX.

  47. Question 31. How Many Layers Are There In Unigraphic (ug)?

    Answer :

    There are 256 layers in Unigraphics.

  48. Question 32. In Which Command Do You Find Strings, Apex String, And Spline String?

    Answer :

    We find these options in section command of free form feature.

  49. Sheet Metal Interview Questions

  50. Question 33. Where Do You Find Bounded Plane Command?

    Answer :

    We find the Bounded plane command in Insert –> Surface –> Bounded Plane.

  51. Unity 3D Interview Questions

  52. Question 34. What Is Meant By Master Model Concept?

    Answer :

    The idea of virtual assembly taken to its logical conclusion leads to Master Model paradigm. In this concept a master model of the component is designed and the same is referred by those in assembly, drafting, analysis and manufacturing department of the particular company.

  53. Question 35. What Is The Displayed Part And Work Part. Where Does It Come?

    Answer :

    Displayed parts are the parts which can only be displayed but not editable while we can both display and edit a work part. Both displayed part and work part comes under assembly.

  54. Question 36. What Is Reattach?

    Answer :

    In Reattach, You can reattach a already created sketch to a different planar face or datum plane.

  55. Metallurgy Interview Questions

  56. Question 37. What Is String Mode?

    Answer :

    String mode is an option which is available while creating lines and arc using basic curves. When the string mode is selected we can draw continuous lines or arc. If the string mode is not selected we can create only one line or arc at a time.

  57. Question 38. What Is Reference Set?

    Answer :

    Reference set controls the the amount of data that is loaded from each component and viewed in context of an assembly. (Data likes Datum Planes, Axis, Solid body, Sheet body, Sketches, Curves etc)

  58. Question 39. What Is Top Down Assembly?

    Answer :

    In top down assembly we create the different parts in the same assembly file and assemble it there itself.

  59. Question 40. What Is Bottom Up Assembly?

    Answer :

    In bottom up assembly we create the different parts of an assembly in separate file and then get them and assemble using constraint.

  60. ArchiCAD Interview Questions

  61. Question 41. How Many Mating Constraints Are There In Assembly?

    Answer :

    There are 8 mating constraints in assembly. Mate, Align, Angle, Parallel, Perpendicular, Center, Center, Distance and Tangent.

  62. Question 42. How Many Ways To Find The Sketch Is Fully Constrained In Unigraphics?

    Answer :

    There are three ways to find the sketch is fully constrained.

    1. In sketch environment (status bar)
    2. In part navigation
    3. Checkmate
  63. Pro Tools Interview Questions

  64. Question 43. What Do Mean By Nurbs?

    Answer :

    NURBS is Non Uniform Rational Bezier Splines.

  65. Question 44. What Is B Surface?

    Answer :

    B surface is Bazier surface.

  66. Question 45. What Is The Use Of Expand Command?

    Answer :

    Expand command is used in Drafting. In the drafting application you can use expand to create and edit objects in specific view.

  67. Question 46. What Is Section Strings?

    Answer :

    Section strings is defined as the curves which represent the section of the profile in Sweep along guide or Swept command.

  68. Question 47. What Is Single Segment In Tube?

    Answer :

    By using single segment option in Tube we get a single smooth solid along the guide curve.

  69. Question 48. What Is Law Curve?

    Answer :

    The law curve option lets you create a spline using the law Sub-function. A law spline is defined by a set of X, Y, and Z components. You must specify a law for each of these three components.

  70. Question 49. What Is The Default Tolerance For Angle And Distance In Unigraphics?

    Answer :

    Angle – o.5

    Distance – 0.0254

  71. Question 50. What Is The Minimum Blend Radius For A Sheet Metal?

    Answer :

    The minimum blend radius is part tolerance.

  72. Question 51. What Are Primitives?

    Answer :

    Primitive features are the basic analytic shapes. They are non associative, meaning they are not associated to geometry used to create them.

  73. Question 52. How Many Primitives Are There In Unigraphics?

    Answer :

    There are four primitives. They are Block, Cylinder, Cone and Sphere.

  74. Question 53. In Ruled Features How Many Section Strings Are Necessary?

    Answer :

    In Ruled feature two section strings are necessary.

  75. Question 54. Where Will We Use Primary Strings And Cross Strings?

    Answer :

    We will use primary strings and cross strings in Through Curve Mesh option for creating a free form feature.

  76. Question 55. How Many Numbers Of Characters Can Be Used For Part File Name?

    Answer :

    We can use 37 characters for a part file name.

  77. Question 56. What Is The Difference Between Face Blend And Soft Blend?

    Answer :

    A face blend can be created between the faces of solid and / or sheet bodies. The faces can be non adjacent and/ or part of a different sheet body.

    Soft blends let you create blends whose cross sectional shape is not circular.

  78. Question 57. What Is The Difference Between Datum Plane And Fixed Datum Plane?

    Answer :

    A Datum plane is a reference plane that serves as aid when existing planes are not available. The datum plane can be editor later. The fixed datum plane are datum planes which cannot be edited later.

  79. Question 58. How Can We Identify The Manually Edited Dimensions In Drafting?

    Answer :

    We can identify by going to Information –> Others –> Object – specific –> Dimension with Manual Text.

  80. Question 59. How Many Types Of Views Can We Create In A Drafting?

    Answer :

    We can create 11 types of views in drafting.

  81. Question 60. What Is The Maximum Number Of Guide Curves Used In Swept Operation?

    Answer :

    The maximum number of guide curves used in Swept operations is Three (3).