Ultrasonic Transducer Engineer Interview Questions & Answers

  1. Question 1. How Do Ultrasonic Level Sensors Work?

    Answer :

    An ultrasonic sound pulse is pulsed 4 times per second from the base of the transducer. The pulse travels through air, reflects against the process medium below and returns to the transducer. The sensor measures the pulse time of flight between sound generation and receipt, and translated this into distance or liquid level height within the vessel.

  2. Question 2. What Are The Advantages Of Ultrasonic Level Sensors?

    Answer :

    Many application liquids have challenging characteristics that negatively impact contact type sensor performance, maintenance and/or replacement costs. Examples include corrosive, coating, scaling, viscous and dirty liquids. Ultrasonic sensors are non-contact, and therefore impervious to these characteristics.

  3. Power Electronics Interview Questions

  4. Question 3. What Should I Avoid With Ultrasonic Level Sensors?

    Answer :

    The application variables to avoid with ultrasonic are extreme foam, vapor, turbulence or installation in tall fittings with narrow risers. Foam, vapor and turbulence can absorb and/or deflect away a substantial portion of the return signal. Tall riser fittings can disrupt the acoustic signal path. Appropriate product selection and installation is important.

  5. Question 4. What Does The 4-20 Ma Signal Represent?

    Answer :

    The 4-20 mA represents the sensor’s measurement span. The 4 mA set point is normally placed near the bottom of the empty tank, or the greatest measurement distance from the sensor. The 20 mA set point is normally placed near the top of the full tank, or the shortest measurement distance from the sensor. The sensor will proportionately generate a 4 mA signal when the tank is empty and a 20 mA signal when the tank is full.

  6. Power Electronics Tutorial

  7. Question 5. What Are The Benefits Of 4-20 Ma Signals?

    Answer :

    Analog 4-20 mA signals have the following advantages:

    The same two-wires carry both the sensor power and signal; 4-20 mA is easily converted to a 1-5 VDC input via a 250 Ohm Watt resistor or 1-10 VDC input via a 500 Ohm Watt resistor; 4-20 mA is low current and therefore has a low heating loss through the signal wire; and with shielded cable, 4-20 mA is noise resistant to radiated and inducted interference.

  8. Power Transmission Interview Questions

  9. Question 6. What Is The Maximum 4-20 Ma Signal Distance?

    Answer :

    The sensor can be installed up to 1000 feet from its point of termination using a shielded, 18-20 gauge twisted pair cable and 24 VDC power supply. The total loop resistance should not exceed 900 ohms.(Changes from vendor to vendor).

  10. Question 7. Do I Have To Configure The 4-20 Ma Measurement Span?

    Answer :

    While the 4 mA and 20 mA set point configuration is not fundamentally required, it’s recommended because it optimizes the sensor’s installed performance.

  11. Analog Communication Tutorial
    Analogue electronics Interview Questions

  12. Question 8. Can I Reverse The Measurement Span From 4-20 Ma To 20-4 Ma?

    Answer :

    Yes, the sensor can be configured such that the 20 mA set point is empty and the 4 mA set point is full.

  13. Question 9. Can I Place A Loop Powered Level Indicator In Series With The 4-20 Ma Signal?

    Answer :

    Yes, as long as the total loop resistance is less than 900 Ohms (Changes from vendor to vendor).

  14. Analog Communication Interview Questions

  15. Question 10. What Are Npt And G Mounting Threads And Where Are They Used?

    Answer :

    NPT (National Pipe Threads) are the American standard tapered threads which are applied throughout North America, South America and parts of Asia. G (metric) ISO threads are the European standard straight threads applied throughout Europe and parts of Asia.

  16. Microprocessor Tutorial

  17. Question 11. How Do I Select The Best Ultrasonic Level Sensor Range For Optimum Performance?

    Answer :

    Select a sensor range that covers the tank height with at least 25% margin. In challenging applications with light foam, vapor and/or turbulence, select a sensor range that is double the tank height. The additional sensor will improve performance in such conditions.

  18. 8051 Microcontroller Interview Questions

  19. Question 12. What Are The Ultrasonic Level Sensor Materials Of Construction?

    Answer :

    Electronic enclosures are fire retardant polycarbonate, cables are polypropylene and transducers are PVDF. The mounting gasket is Viton.

  20. Power Electronics Interview Questions

  21. Question 13. How Do I Identify The Best Mounting Location For My Ultrasonic Level Sensor?

    Answer :

    The sensor should be located so that the acoustic signal path is free of obstructions from side-walls, ladders, pipes, mixers and other instruments. The sensor should be mounted level and/or perpendicular to the liquid surface. If substantial foam, vapor and/or turbulence are present, install the sensor in a stand-pipe.

  22. Question 14. What Types Of Installation Fittings Are Recommended For My Ultrasonic Level Sensor?

    Answer :

    The sensor can be broadly installed in tank adapters, couplings, flanges, brackets and stand pipes of appropriate size relative to the transducer. Avoid fitting types that substantially recess the transducer into the fitting or compress the transducer against an inner pipe stop. Use plastic fittings whenever possible.

  23. Question 15. How Tight Should My Ultrasonic Level Sensor Be Installed Within The Fitting?

    Answer :

    In most installations, the sensor is hand tightened only. If you use a wrench or tool, be careful not to over-tighten the sensor within the fitting.

  24. Electrical Machines Interview Questions

  25. Question 16. What’s The Maximum Flange Riser Height In Which My Ultrasonic Level Sensor Can Be Installed?

    Answer :

    The sensor can be elevated up to a maximum of 12″ high in a 6″ diameter riser, 8″ high in a 4″ diameter riser, 6″ high in a 3″ diameter riser and 3″ high in a 2″ diameter riser.

  26. Question 17. What’s The Best Pipe Id Size For Use In Installing My Ultrasonic Level Sensor In A Stand-pipe?

    Answer :

    Sensors with a 1″ transducer should be installed in 2″ stand-pipes. Sensors with a 2″ transducer should be installed in 3″ stand-pipes.

  27. Wireless Sensor Networks Interview Questions

  28. Question 18. What’s The Best Way To Install My Ultrasonic Level Sensor On A Sloped Or Dome Top Tank?

    Answer :

    On plastic tanks, use a plastic self-aligning bulk head fitting that enables the sensor to be rotated perpendicular relative to the liquid surface. On metal or fiberglass tanks, use a plastic flange fitting with a short riser that accommodates for the slope.

  29. Power Transmission Interview Questions

  30. Question 19. What’s The Best Way To Install My Ultrasonic Level Sensor With An Open Top Tank Or Sump?

    Answer :

    The side mount bracket is a good choice. Users can also fabricate equivalent brackets based on custom size or material requirements.

  31. Question 20. Can I Install Two Ultrasonic Level Sensors In A Single Enclosed Tank?

    Answer :

    Typically only one sensor is installed per tank. If you wish to install two sensors, the signals must be isolated to avoid cross-talk interference. This can be done by installing one or both sensors in a stand-pipe.

  32. Industrial Instrumentation Interview Questions

  33. Question 21. Can My Ultrasonic Level Sensor Be Submersed In Liquid?

    Answer :

    NEMA 6 enclosure sensors are designed to resist infrequent submersion for short periods of time. NEMA 4 enclosures are designed to resist frequent splashing the equivalent of direct hose spray and should never be submerged. Generally speaking, the sensor should be located to avoid submersion and/or direct spray under normal conditions.

  34. Question 22. How Do I Configure The Ultrasonic Level Sensor For My Application?

    Answer :

    Depending on the model, sensors are either configured using an integral display module or software. Software is downloaded free to your computer and the sensor is configured through our USB adapter.

  35. Question 23. If Power Is Lost, Will The Ultrasonic Level Sensor Loose Its Configuration?

    Answer :

    No, the sensors have non-volatile memory which can only be erased by performing a factory reset.

  36. Microprocessor Interview Questions

  37. Question 24. What Does Factory Reset Do To The Ultrasonic Level Sensor?

    Answer :

    Factory reset erases any previous user configuration and returns the sensor to its original factory set points.

  38. Analogue electronics Interview Questions

  39. Question 25. The Ultrasonic Level Sensor Current Is 0 Ma?

    Answer :

    Check the wiring for an open circuit and verify the power supply.

  40. Question 26. The Ultrasonic Level Sensor Current Jumps Between 19 Ma And 20 Ma?

    Answer :

    Check the installation fitting to ensure that its consistent with our guidelines. If the sensor is installed in a metal fitting, switch it to a plastic fitting.

  41. Transmission & Distribution Interview Questions

  42. Question 27. The Ultrasonic Level Sensor Current Is > 22 Ma?

    Answer :

    Check the wiring for a short circuit.

  43. Analog Communication Interview Questions

  44. Question 28. The Ultrasonic Level Sensor Jumps To A Lost Or Fail-safe Condition?

    Answer :

    Check the fill height configuration set point. Make sure that the fill height setting corresponds to the tank full level (as measured from the empty tank bottom up), and not the distance from the installed sensor to the liquid level (as measured from the sensor down). what is range, tank height, fill height and dead band.

    Check to make sure that the sensor is installed correctly. Check to make sure that there is no surface foam or obstructions within the beam path. If so, install the sensor in a stand-pipe to separate its point of measurement from the surface foam, eliminate the obstruction or relocate the sensor.

  45. Question 29. The Ultrasonic Level Sensor Current Is Opposite Of The Liquid Level?

    Answer :

    Check the output at empty setting. Make sure that the desired setting is correct with either 4 mA or 20 mA at empty.

  46. Conductivity Analyzer Interview Questions

  47. Question 30. What Are Ultrasonic Sensors?

    Answer :

    Ultrasonic sensors are industrial control devices that use sound waves above 20,000 Hz, beyond the range of human hearing, to measure and calculate distance from the sensor to a specified target object. 

  48. Question 31. How Does An Ultrasonic Sensor Work?

    Answer :

    The sensor has a ceramic transducer that vibrates when electrical energy is applied to it. The vibrations compress and expand air molecules in waves from the sensor face to a target object. A transducer both transmits and receives sound. The ultrasonic sensor will measure distance by emitting a sound wave and then “listening” for a set period of time, allowing for the return echo of the sound wave bouncing off the target, before retransmitting.

  49. Question 32. When Would I Use An Ultrasonic Sensor?

    Answer :

    Because ultrasonic sensors use sound rather than light for detection, they work in applications where photoelectric sensors may not. Ultrasonic sensors are a great solution for clear object detection and for liquid level measurement, applications that photoelectric sensors struggle with because of target translucence. Target color and/or reflectivity don’t affect ultrasonic sensors which can operate reliably in high-glare environments.

  50. Question 33. When Should I Use An Ultrasonic Sensor Versus An Optical Sensor?

    Answer :

    Ultrasonic sensors offer advantages when sensing clear objects, liquid level or highly reflective or metallic surfaces. Ultrasonic sensors also function well in wet environments where as an optical beam may refract off the water droplets. However, ultrasonic sensors are susceptible to temperature fluctuations or wind. With optical sensors, you can also have a small spot size, fast response and in some instances, you can project a visible spot on a target to help with sensor alignment.

  51. 8051 Microcontroller Interview Questions

  52. Question 34. How Do Ultrasonic Sensors Deal With Noise And Interference?

    Answer :

    Any acoustic noise at the frequency to which the ultrasonic sensor is receptive, may interfere with that sensor’s output. This includes high-pitched noises such as those created by a whistle, the hissing of relief valves, compressed air or pneumatic devices. You might also get acoustical crosstalk by locating two ultrasonic sensors of the same frequency close together. Another kind of noise, electrical noise, is not exclusive to ultrasonic sensors.

  53. Question 35. What Environmental Conditions Affect An Ultrasonic Sensor?

    Answer :

    Temperature fluctuation affects the speed of an ultrasonic sensor’s sound waves. As temperature increases, the sound waves travel faster to and from the target. While the target may not have shifted, it will seem to the sensor that the target is closer.  Air currents due to pneumatic equipment or fans may also deflect or disturb the path of the ultrasonic wave. This could lead a sensor to fail to recognize the correct location of a target.

  54. Question 36. Why Do I Need To Let My Ultrasonic Sensor Warm Up Before I Operate It?

    Answer :

    The ultrasonic sensor should not be configured or operated until it has had a chance to warm up. When a sensor is first powered up, the individual components heat up and also heat the surrounding space and components. This fluctuation in temperature from a cold start to the operating temperature is called “Warm-Up Drift.” Until all components have stabilized at the correct operating temperature, the accuracy of your measurements may be affected.

  55. Electrical Machines Interview Questions

  56. Question 37. What Is A Dead Zone?

    Answer :

    A dead zone refers to the area directly in front of the transducer face where the sensor cannot reliably make measurements. This is due to a phenomenon called ringing. Ringing is the continued vibration of the transducer after the excitation pulse. The energy must dissipate before the transducer can listen for a return echo. Make sure to locate your target outside of the specified dead zone of your ultrasonic sensor.

  57. Question 38. Are Ultrasonic Sensors Slower Than Photoelectric Sensors?

    Answer :

    Yes. The speed of sound is considerably slower than the speed of light, therefore an ultrasonic sensor, by its very nature, will be slower than an optical sensor.

  58. Question 39. What Sorts Of Targets Should I Avoid When Using An Ultrasonic Sensor?

    Answer :

    The best targets for use with an ultrasonic sensor are large, flat, solid surfaces of materials such as metal, ceramic, glass or wood. Placement should always be perpendicular to the sensor. Soft or irregular surface targets, such as pellets, sawdust or foam should be avoided.

  59. Question 40. What Is The Best Way To Detect Randomly Placed Objects Using An Ultrasonic?

    Answer :

    Teach the sensor the “background” as your good condition. By teaching an ultrasonically reflective background surface as the good condition, any object getting between the sensor and the background will be detected, therefore causing the output to switch.

  60. Wireless Sensor Networks Interview Questions