TIBCO Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Will Active Enterprise Adapter Palette Activities Override The Existing Transport Type Of Adapter Service?

    Answer :

    Yes.

  2. Question 2. Does Adapter Service Support Rvcmq Transport For Publishing?

    Answer :

     No

  3. Web Services Interview Questions

  4. Question 3. What Is The Difference Between Invoke An Adapter Request-response Service Activity And Adapter Request-response Service Activity?

    Answer :

    Invoke an Adapter Request-Response:

    Request a response from external application to Adapter service

    Adapter Request-Response Server activity:

    Request a response from adapter service to external application

  5. Question 4. Does Copy File Activity Allow Copying Directories To New Location?

    Answer :

    Yes.  The Copy File activity allows you to copy files and directories to a new location.

  6. Web Services Tutorial

  7. Question 5. Does Copy Create File Activity Allows Creating New Directories?

    Answer :

    Yes. The Create File activity creates a new file or directory with the specified name. When creating a file, you can also provide the file contents.

  8. Restful web service Interview Questions

  9. Question 6. What Is The Difference Between Concrete Wsdl And Abstract Wsdl?

    Answer :

    The Abstract WSDL describes the interface of the web service which includes the format of request and response messages of each operation.

    The Concrete WSDL describes the abstract WSDL plus transport information. Concrete WSDL contains messages, operations and transport specific information (JMS or Http), which is used by SOAP client.

  10. Question 7. What Is The Difference Between Ems And Rv?

    Answer :

    EMS

    • A producer sends a message to the central server. The server stores the message until it has delivered it to each consumer
    • Producer to server; server to consumers.
    • Store and forward queue protocol.
    • The central server stores all messages and delivery state for all its clients; it requires disk resources in proportion to total throughput volume.
    • Disk failure on a server host computer can be catastrophic, affecting all messages from every client. Many installations protect against disk failure using safeguards such as disk mirroring.
    • The central server is the master of overall delivery state.

    RV

    • A producer sends a message to consumers. The producer stores the message until each consumer has acknowledged receipt
    • Peer-to-peer.
    • Stream-oriented protocol.
    • Each producer stores its outbound messages and some delivery state; it requires disk resources in proportion to its outbound volume.
    • Disk failure on a peer host computer affects only the messages that its programs produce or consume. However, disk mirroring for each individual peer is often impractical.
  11. Restful web service Tutorial
    Tibco BW Interview Questions

  12. Question 8. How You Perform Performance Tuning On Bw Engine?

    Answer :

    • Max jobs
    • Flow limit
    • Activation Limit
    • Java heap size
  13. Question 9. What Are Included In Ear File?

    Answer :

    • Library builder
    • Alias library
    • Process Definitions
    • Shared resources
  14. Spotfire (TIBCO) Interview Questions

  15. Question 10. What Are The Maximum, We Can Configure In Ft Mode For Ems?

    Answer :

    At any point of time, can configure only two servers in FT.

  16. Service Oriented Architecture (SOA) Tutorial

  17. Question 11. What Is The Use Of Critical Section Group?

    Answer :

    Critical section groups are used to synchronize process instances so that only one process instance executes the grouped activities at any given time.

  18. Service Oriented Architecture (SOA) Interview Questions

  19. Question 12. How Do You Use Xslt File?

    Answer :

    The Transform XML activity allows you to transform an input XML document into the output specified by the given XSLT File shared configuration resource.

  20. Web Services Interview Questions

  21. Question 13. How You Send Messages In A Sequence Order In Ems?

    Answer :

    By using Sequence Key property

  22. Question 14. Where Do You Configure Database Connection For Ems?

    Answer :

    In Stores.Config file.

  23. Question 15. How To Set Message Priorities On The Destinations Using Tibco Ems?

    Answer :

    By specifying priority index at receiving end

  24. Tibco Ems Interview Questions

  25. Question 16. Is That Possible To Change Process Or Shared Variable During Runtime?

    Answer :

    Yes, it’s possible to change process or Shared variables at run time using assign and Set shared Variable activity.

  26. Question 17. In Mapping Using Xslt, What Is Meang Of (..) In The Statement?

    Answer :

    Parent loop.

  27. Tibco Admin Interview Questions

  28. Question 18. Can You Deploy A Bw Engine On System Which Has Only Tra?

    Answer :

    No.

  29. Restful web service Interview Questions

  30. Question 19. What Are The Main Parts Of Jms Message?

    Answer :

    • Header
    • Body
    • Properties
  31. Question 20. What Is Difference Between Aliaslibrary And Librarybuilder?

    Answer :

    A Library Builder activity is used to create a design time library which can used to share a set of TIBCO BW processes or resources across projects during the development phase.

    An Alias Library is used to access some java classes which are part of a jar file.

  32. Middleware Interview Questions

  33. Question 21. What Is Bw Memory Management?

    Answer :

    Memory saving mode can reduce the memory used by actively running process instances as well as potentially improve the performance of checkpoints. By default, memory saving mode is disabled, but you can enable garbage collection on specific process instances by setting the Enable Memory Saving Mode.  property to true. You can enable memory saving mode for all process instances by setting the Enable Memory Saving Mode property to true Enable Memory Saving Mode. = true

    Try this property adding your Deployment Tra file or BW Engine.Tra file and Redeploy it. But memory saving is very limited though, make sure if your process is claiming more heap and/or reaching to out of memory exception, there is something wrong with process design, verify each actitivity and cleanup all unused content.

  34. Question 22. Can We Have 2 Processes Running On The Same Http Connection And Same Port No.?

    Answer :

    No.

  35. Question 23. Do We Have To Redesign The Project If We Make Some Changes In Xsd’s Like Enumeration Changes Or Just Update Them?

    Answer :

    If you modified any property (Enumeration..etc) for any field in in Schema, you need not re-design your project. It’s just property, it automatically imported where ever you’re using (diff process) this schema.

  36. Tibco Iprocess Administration Interview Questions

  37. Question 24. What Is Difference Between Soap Event Source And Service Activity?

    Answer :

    Soap Event Source supports only one operation to be implemented, if you have a need to have multiple operations in one place, you can use services as it supports multiple operations in one place.

  38. Tibco BW Interview Questions

  39. Question 25. What Is Check Point? What Is The Use Of It?

    Answer :

    The Checkpoint activity performs a checkpoint in a running process instance. A checkpoint saves the current process data and state so that it can be recovered at a later time in the event of a failure. If a process engine fails, all process instances can be recovered and resume execution at the location of their last checkpoint in the process definition. If a process instance fails due to an unhandled exception or manual termination, it can optionally be recovered at a later time, if the process engine is configured to save checkpoint data for failed processes.

  40. Question 26. Is There Any Restriction On Number Of Activities In A Process Definition?

    Answer :

    In general, there is no limitation to activities in process definition.

  41. Question 27. How To Read Excel File In Process?

    Answer :

    • You can save the excel file as .csv file and you can use the same csv format by giving the column separator and line separator.
    • You can use JDBC Excel driver, or JDBC-ODBC Bridge and then ODBC Excel driver. Both methods allow read/write of excel files using SQL
  42. Spotfire (TIBCO) Interview Questions

  43. Question 28. What Is The Purpose Of Event Candidate Key?

    Answer :

    Expression used to evaluate whether the incoming message is appropriate for this process. This expression is specified in XPath, and only data from the incoming event is available for use in this XPath expression.

  44. Question 29. What Is The Use Of Event Time Out?

    Answer :

    The amount of time a message will wait (in milliseconds) if it is received before this task is reached in the process. If the event timeout expires, an error is logged and the event is discarded.

    If no value is specified in this field, the message waits indefinitely. If zero is specified, the event is discarded immediately, unless this has already been reached.

  45. Question 30. How Do You Achieve To Store Data From Group Activities For Each Iteration?

    Answer :

    If you wish to store data from each successive iteration of a loop, you can create a process variable and use the Assign activity in the loop to store or alter data for each iteration. For Iterate and Repeat until True loops, you can optionally accumulate the output of each execution of one activity in the group into a list. This list becomes the group’s output and the list is available to subsequent activities in the process definition.

  46. Question 31. What Is The Use Of “no Action Group”?

    Answer :

    You can group a set of related activities, with a common set of transitions into and out of the group. If you do not wish for the activities in the group to repeat, specify the group action to be none. No action groups are primarily useful for specifying a single error transition out of the group so that if an unhandled error occurs in the group, you only need one error transition instead of an error transition for each activity. This behavior is similar to a try…catch block in Java.

  47. Question 32. Why You Need “pick First Group”?

    Answer :

    Pick first groups allow process execution to wait for one or more events. The first event that completes determines which transition to take to continue processing. For example, as part of an order-entry system, when an order is placed, a check is made to see if the order can be filled from stocked inventory or from returned merchandise. Whichever system returns the information first is used to fill the order. If neither system returns the information about available inventory, the order time out and cancels.

  48. Question 33. What Are The Different Types Of Variables Are Available? And Explain Them?

    Answer :

    • Global Variables: These variables allow you to specify constants that can be used throughout the project. The constants can be specified and changed while designing and testing your project. You can also specify different values for each deployment of your project.
    • Process variables: These variables allow you to access various data in your project. For example, there are predefined process variables containing the process ID, project name, and other information. You can also create user-defined process variables for containing process-specific data.
    • Shared variables: These variables allow you to specify data for use across multiple process instances. Because multiple process instances can access the same variable, you can also synchronize access across processes when setting or retrieving the shared variable.
  49. Service Oriented Architecture (SOA) Interview Questions

  50. Question 34. Difference Between Shared Variable And Job Shared Variable?

    Answer :

    • Shared variable: Shared Variable resource allows you to share data across process instances. All process instances can read and update the data stored in a shared variable. This type of shared variable is useful if you wish to pass data across process instances or if you wish to make a common set of information available to all process instances
    • Job shared variable: Job Shared Variable resource is similar to a Shared Variable, but its scope is limited to the current job. A copy of the variable is created for each new process instance. This type of shared variable is useful for passing data to and from sub-processes without creating an input or output schema for the called process.
  51. Question 35. What Is Coercion And What Is The Use Of It?

    Answer :

    Coercions allow you to specify a type for Process Data elements that are not a specific datatype. For example, a choice element can be coerced into one of the possible data types for the element, or an element of datatype any can be coerced into a specific data type.

  52. Question 36. What Is Tibco?

    Answer :

    Tibco is an organization which provides Intergration software to software industry.

  53. Tibco Ems Interview Questions

  54. Question 37. What Are The Different Modes Of Service Invocation In Tibco?

    Answer :

    Services can be invoked in several ways.

    • A one-way operation is executed once and does not wait for a response.
    • A request-response oriented operation, in which client needs to wait the response. In a request-response service,communication flows in both directions
  55. Question 38. What Are The Tibco Bw Activities That Can Participate In Transactions?

    Answer :

    There are some specific TIBCO BW activities are supported in transaction not all.

    • JDBC activities
    • EJB activities
    • JMS activities
    • ActiveEnterprise Adapter activities that use JMS transports
    • TIBCO iProcess BusinessWorks Connector activities
  56. Question 39. What Are The Modes Of Tibco Bw Installations ?

    Answer :

    • GUI mode
    • Console mode
    • Silent mode
  57. Question 40. If You Have Installed A Particular Version Of Tibco Software E.g. Tibco Bw X.y.z, What Are X, Y And Z Number Stands For?

    Answer :

    Integration can be at different application layers:

    • X:Patch
    • Y:Major
    • Z:Minor
  58. Tibco Admin Interview Questions