Tibco Iprocess Administration Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is The Role Of Tra (tibco Runtime Agent)?

    Answer :

    • TIBCO Runtime Agent (TRA) is responsible for starting and stopping of processes running on a machine.
    • TRA provides runtime environment for TIBCO applications.

    TRA runs on every TIBCO machine in the background.

  2. Question 2. What Is Vcrepo.dat And When This File Is Created In Tibco?

    Answer :

    Vcrepo.dat file is used to store certain properties like TIBCO RV encoding, display name; description etc. vcrepo.dat file gets created automatically when a TIBCO BW project is saved for the first time. This file can be used for identification purposes.

  3. TIBCO Interview Questions

  4. Question 3. While Debugging Tibco Bw Processes, Which Activity Can Be Used To Write Complete Schema Information To A File?

    Answer :

    TIBCO provides Inspector activity which can be used for debugging purposes while developing applications in TIBCO designer. Inspector activity can be used to write all output information of designer activities to a local file including process variables and other details.

  5. Question 4. What Are Different Panels Of Tibco Designer Window And What Is The Purpose Of Each?

    Answer :

    There are following four types of panels available in TIBCO designer window:

    1. Project Panel: This panel shows project hierarchy.
    2. Design Panel: This panel is used to design new BW Processes in TIBCO.
    3. Palette Panel: This Panel has all the available Palettes with bundled activities which can be dragged and used in design panel during process development.
    4. Configuration Panel: Configurations including input, output details for any activity are specified in the configuration panel.
  6. Question 5. What Are The Tibco Bw Activities That Can Participate In Transactions?

    Answer :

    There are some specific TIBCO BW activities are supported in transaction not all.

    1. JDBC activities
    2. EJB activities
    3. JMS activities
    4. Active Enterprise Adapter activities that use JMS transports
    5. TIBCO iProcess BusinessWorks Connector activities
  7. Tibco BW Interview Questions

  8. Question 6. What Is The Role Of Tra?

    Answer :

    TRA stands for TIBCO Runtime Agent.

    The TRA has two main functions:

    1. Supplies an agent that is running in the background on each machine.
    2. The agent is responsible for starting and stopping processes that run on a machine according to the deployment information.
    3. The agent monitors the machine. That information is then visible via TIBCO Administrator.
    4. Supplies the run-time environment, that is, all shared libraries including third-party libraries.
  9. Question 7. What Are The Different Types Of Transactions Tibco Provides?

    Answer :

    TIBCO BusinessWorks offers a variety of types of transactions that can be used in different situations. You can use the type of transaction that suits the needs of your integration project. When you create a transaction group, you must specify the type of transaction.

    TIBCO BusinessWorks supports the following types of transactions:

    1. JDBC
    2. Java Transaction API (JTA) UserTransaction
    3. XA Transaction
  10. Spotfire (TIBCO) Interview Questions

  11. Question 8. What Are The Options For Configuring Storage For Process Engine’s Checkpoint Repository ?

    Answer :

    The options for configuring storage for process engine’s checkpoint repository are:

    Local File: Information is stored in a local file which in case of engine crash/failure and same information is used to resume the process flow once engine is up. This mechanism works only in case of single server or load balancing approach.

    Database: Information is stored in a database table which is used to resume engine later. Fault tolerant engines can recover from a checkpoint only when database is used.

  12. Question 9. What Is Short Lock And Long Lock In Tibco Iprocess?

    Answer :

    Short lock. This is the standard lock normally set by the TIBCO iProcess Workspace. A short lock is removed when a user keeps or releases a work item. In the event that short locks are left behind because, for example, the iProcess Workspace crashed, the only way to remove the short lock is to re-start the iProcess Engine or use the following command.

    Long lock. A lock that is persistent and can only be removed using sal_llock_frm_init() by the user holding the lock. Long locks are not normally used by TIBCO iProcess Workspace, but may be set by SAL SDK programs or the TIBCO iProcess Objects Client. Re-starting the iProcess Engine has no effect on long locks, so a work item locked in this way remains inaccessible to every iProcess user until it is manually unlocked.

  13. Tibco Ems Interview Questions

  14. Question 10. What Is Prefetch And Failsafe?

    Answer :

    Prefetch is fetching the messages from the server before receiver calls. Failsafe property enables to write persistence messages to the file with synchronous i/o calls.

  15. Question 11. What Is The Main Difference Between Iprocess Server Objects And Iprocess Objects Server?

    Answer :

    Client applications make use of the objects in the TIBCO iProcess Server Objects by making method calls that either retrieve or modify data. These method calls cause messages to be sent to a TIBCO iProcess Objects Server. The TIBCO iProcess Objects Server acts as a gateway between the client applications created with TIBCO iProcess Server Objects, and the TIBCO iProcess Engine, where the actual processing and storage of data occurs. The TIBCO iProcess Engine manages all data, routing work items and updating the appropriate work queues. Server Objects communicate with the TIBCO iProcess Objects Server via TCP/IP .Objects Server communicate with the TIBCO iProcess Engine via UDP

  16. Tibco Admin Interview Questions

  17. Question 12. How Do Wait-notify Resources Work ?

    Answer :

    Basically wait and notify should share a common notification configuration which is just a schema definition for data that will be passed from notifier to waiter. Specific instances of waiter & notifier are corrrelated via a key.

    For example: when one process is in wait state for key ‘Order-1’, it waits till another process issues a notification with the same key value.

  18. TIBCO Interview Questions

  19. Question 13. What Is The Difference Between Soap Event Source And Service Palette?

    Answer :

    Soap event source is used for single operation, single end. Service palette is used for multiple operations, multiple end bindings like http, jms.

  20. Question 14. What Happens When An Event Is Used To Interrupt A Case And The Event Step Is Not Linked To Any Other Steps?

    Answer :

    • Case data changes will be imported, but the case will NOT be moved along the process.
    • Case data changes will be imported, and the audit trail will be updated to record the Event trigger.
  21. Question 15. Where Can You See The Description Of The Error When A Case Is Terminated Abnormally?

    Answer :

    Check the SWDIRlogssw_warn or sw_error log files to see if any error messages were logged.

  22. Question 16. What Is Maximum Number Of Eai Steps Allowed In A Process?

    Answer :

    No Limit

  23. Question 17. Where Is It Possible To Change The Priority Of A Workitem While It Is In A Work Queue?

    Answer :

    SW_IP_xxx system field values

  24. Question 18. What Are The Encodings Supported By Designer ?

    Answer :

    Encodings supported by designer are:

    • ISO8859-1(Latin-1)
    • UTF-8
  25. Tibco BW Interview Questions

  26. Question 19. What Are The Revision Control System Options Available In Tibco Designer?

    Answer :

    • File sharing
    • VSS
    • Perforce
    • XML Canon
    • ClearCase
    • iPlanet
    • CVS
    • PVCS