Thermax Technical Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Definition Of Toughness ?

    Answer :

    Maximum absorption of energy

  2. Question 2. Unique Property Of Cast Iron Is

    Answer :

    Damping property

  3. Thermal Power Plant Interview Questions

  4. Question 3. What Is Mass Flow Meter Principal ?

    Answer :

    A mass flow meter, also known as an inertial flow meter is a device that measures mass flow rate of a fluid traveling through a tube. The mass flow rate is the mass of the fluid traveling past a fixed point per unit time.

  5. Question 4. What Is Difference Between Corrosion And Erosion ?

    Answer :

    Corrosion is due to oxygen & air but Erosion is due to accumulation of flue gas ash deposition on the material.

  6. Question 5. What Is The Difference Between Neutral Point And Earth Point ?

    Answer :

    In power transformer the star point of the LT is connected with the earth it is called the neutral point and a earth wire connected to body is called earth point

  7. Wipro Technical Interview Questions

  8. Question 6. How To Find The Primary And Secondary Of Transformer (in Off Condition) Using Multimeter? Is It Possible To Find It By Seeing Resistance ?

    Answer :

    Yes, it is possible by measuring the winding resistance of primary & secondary. High voltage side will have high resistance and low voltage side will have low resistance

  9. Question 7. Why The Rating Of The Ht Breakers Are In 1250 Amp, While The Load On The Breaker Is Around 50 Amp ?

    Answer :

    Its due to fluctuation of load and also short circuit current. It keeps rating high.

  10. TCS HR Interview Questions

  11. Question 8. What Is The Function Of The Economizer?

    Answer :

    Economizer economizes the power plant operation.

  12. Question 9. What Are The Functions Of Steam Drum ?

    Answer :

    (a) steam separation,

    (b) steam-water circulation and

    (c) purifying steam.

  13. Thermal Engineer Interview Questions

  14. Question 10. Why Large Boilers Are Top Supported ?

    Answer :

    (a) avoid buckling of furnace walls,

    (b) allow thermal expansion and

    (c) reduce thermal loads.

  15. Question 11. Why Steel Structures (avoiding Concrete) Are Used For Boiler Structures ?

    Answer :

    Steel structures are used are used for speeding – up the construction schedule and facilitate changes.

  16. Zensar Technologies Aptitude Interview Questions

  17. Question 12. What Is Resonance ?

    Answer :

    When the natural frequency and the induced frequency matches Resonance takes place.

  18. Thermal Power Plant Interview Questions

  19. Question 13. Why Resonance Should Be Avoided ?

    Answer :

    During resonance, high vibration and stress will occur. Hence, resonance Should be avoided.

  20. Question 14. What Is The Life Of A Power Plant ?

    Answer :

    Life of the power plant is about 50 years. But, many components need Replacement and repair.

  21. Question 15. What Are The Materials Used For Boiler Pressure Parts ?

    Answer :

    Carbon steel, low alloy steel, medium alloy steel and stainless steel.

  22. Yash Technologies Aptitude Interview Questions

  23. Question 16. What Are The Materials Used For Boiler Structures ?

    Answer :

    Mild steel as per IS2062 is used. For fasteners, IS1367 is used.

  24. Question 17. What Is The Material Used For Boiler Insulation ?

    Answer :

    Slag wool, mineral wool and glass wool are used.

  25. SAP Aptitude Interview Questions

  26. Question 18. What Is The Material Used For Boiler Foundation ?

    Answer :

    Reinforced Cement Concrete (RCC) with a specification “M20” is used.

  27. Wipro Technical Interview Questions

  28. Question 19. What Are The Types Of Bolted Connections Used For Boiler Structures ?

    Answer :

    Bearing type connection and Friction type connections are used. Bearing type is popularly used.

  29. Question 20. What Is A Shear Key ?

    Answer :

    Shear key are flat plates welded at the bottom of the structure base plates to transfer shear forces.

  30. Philips Lighting Interview Questions

  31. Question 21. What Are The Types Of Chimneys ?

    Answer :

    Rcc chimney and steel chimney are used.

  32. Question 22. Why Conical Chimneys Are Preferred ?

    Answer :

    Conical chimneys are economical.

  33. Question 23. What Is The Corrosion Allowance Used For Steel Chimney ?

    Answer :

    Corrosion allowance = 3.0 mm (typical).

  34. Question 24. Which Boiler Code Is Governing In India ?

    Answer :

    The Indian Boiler Regulations, 1950 (with amendments)is governing in India.

  35. TCS HR Interview Questions

  36. Question 25. Who Is The Authorized Inspector In India ?

    Answer :

    The Chief Inspector of Boiler (CIB) is the authorized inspector for the Respective states.

  37. Question 26. Which Body Is Empowered To Amend The Indian Boiler Regulation ?

    Answer :

    The Central Boiler Board (CBB) is authorized to amend the IBR.

  38. Question 27. Why Steel Is Used For Boiler Pressure Parts ?

    Answer :

    The cost to weight ratio is favorable for steel. Hence, steel is used.

  39. Thermal Engineer Interview Questions

  40. Question 28. What Is The Purpose Of Refractory ?

    Answer :

    Refractory is provided where the flue gas temperature is high (above 800 Degree C).

  41. Question 29. What Is The Purpose Of Refractory Retainers ?

    Answer :

    Retainers are embed within the refractory and they retain the refractory to the surfaces.

  42. Question 30. What Are The Steps In Design ?

    Answer :

    Design, engineering, process analysis, stress analysis, detailing, drafting, Documentation and document approval.

  43. Question 31. What Is Das ?

    Answer :

    Data Acquisition System (DAS) is used record readings.

  44. Question 32. What Is Vlh ?

    Answer :

    Variable Load Hangers (CLH) are used for support, permiting limited Support load variation.

  45. Question 33. What Is Clh ?

    Answer :

    Constant Load Hangers(CLH) are used for support,permitting small load variations.

  46. Zensar Technologies Aptitude Interview Questions

  47. Question 34. Why Water Quality Is Control Of In Boilers ?

    Answer :

    Water quality is controlled to avoid corrosion of boiler parts.

  48. Question 35. Why Paints Are Required ?

    Answer :

    Paints are required to protect the surface of boiler.

  49. Question 36. Why Rockers Are Used For Boiler Hanger Supports ?

    Answer :

    Rockers reduce the induced bending load. This leads to economic design.

  50. Yash Technologies Aptitude Interview Questions