Syndicate Bank Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Where Was The Head Quarters Of Syndicate Bank Located ?

    Answer :

    Syndicate Bank Head Office Post Box No.1,MANIPAL 576 104 (Udupi Dist),Karnataka, INDIA

  2. Question 2. When Did The Bank Came Into Existence ?

    Answer :

    Syndicate Bank was established in 1925 in Udupi.karnataka

  3. Modern Banking Interview Questions

  4. Question 3. What Was The Syndicate Bank Initial Name?

    Answer :

    On 10.11.1925, the business of the Bank commenced in Udupi with the name “Canara Industrial and Banking Syndicate Ltd.,”a joint Stock Company with just one employee.Name of the Bank changed from “Canara Industrial &Banking syndicate Ltd.” to “Syndicate Bank Limited”. Head Office was shifted to Manipal on 19.4.1964.

  5. Question 4. When Was Nationalised Syndicate Bank?

    Answer :

    Bank was nationalised on 19th July 1969

  6. The Mystery of Banking Tutorial

  7. Question 5. Syndicate Bank Line ?

    Answer :

    “Your faithful and friendly financial partner”

  8. Banking Interview Questions

  9. Question 6. Could You Tell About Network Of Syndicate Bank?

    Answer :

    The total network of branches to over 2300.

  10. Question 7. Why Do You Choose Po Job As Your Career ?

    Answer :

    You just say, “Job Security and Job in Syndicate bank is a privilege and it is a service to nation”

  11. Modern Banking Tutorial
    Mortgage bank Interview Questions

  12. Question 8. What Are The Primary Functions Of A Commercial Bank ?

    Answer :

    The primary functions of a commercial bank include:

    a) accepting deposits; and

    b) granting loans and advances

  13. Question 9. Can You Explain The Reforms That Taken Place In The Indian Banking Industry ?

    Answer :

    The Narasimham Committee laid the foundation for the reformation of the Indian banking sector. Constituted in 1991, the Committee submitted two reports, in 1992 and 1998, which laid significant thrust on enhancing the efficiency and viability of the banking sector.

  14. Bank Clerk Interview Questions

  15. Question 10. What Are The Functions Of Reserve Bank Of India ?

    Answer :

    Mainly the functions of RBI are classified as follows:

    • Bank of Issue
    • Banker to Government
    • Bankers’ Bank and Lender of the Last Resort
    • Controller of Credit
    • Custodian of Foreign Reserves
    • Supervisory functions
    • Promotional functions
  16. Question 11. What Is Bank Rate ?

    Answer :

    A Bank rate is the interest rate that is charged by a country’s central or federal bank on loans and advances to control money supply in the economy and the banking sector. This is typically done on a quarterly basis to control inflation and stabilize the country’s exchange rates. A fluctuation in bank rates triggers a ripple-effect as it impacts every sphere of a country’s economy. For instance, the prices in stock markets tend to react to interest rate changes. A change in bank rates affects customers as it influences prime interest rates for personal loans.

  17. Banking Operations Interview Questions

  18. Question 12. What Is Cash Reserve Ratio – Crr?

    Answer :

    The Cash Reserve Ratio (CRR) refers to the liquid cash that banks have to maintain with the Reserve Bank of India (RBI) as a certain percentage of their demand and time liabilities. For example if the CRR is 10% then a bank with net demand and time deposits of Rs 1,00,000 will have to deposit Rs 10,000 with the RBI as liquid cash.

  19. Modern Banking Interview Questions

  20. Question 13. What Is Statutory Liquidity Ratio – Slr ?

    Answer :

    Statutory Liquidity Ratio refers to the amount that the commercial banks require to maintain in the form of cash, or gold or govt. approved securities before providing credit to the customers. Statutory Liquidity Ratio is determined and maintained by the Reserve Bank of India in order to control the expansion of bank credit.

  21. Question 14. What Is Repo Rate ?

    Answer :

    Whenever the banks have any shortage of funds they can borrow it from the central bank. Repo rate is the rate at which our banks borrow currency from the central bank. A reduction in the repo rate will help banks to get Money at a cheaper rate. When the repo rate increases borrowing from the central bank becomes more expensive.The Reverse repo rate is the rate at which the central bank borrows from the banks, while the Repo rate is the rate at which the banks borrow from the central bank.

  22. Question 15. What Is Inflation?

    Answer :

    Inflation is increase in price of products & decrease in value of money.

  23. HDFC Bank Interview Questions

  24. Question 16. Difference Between Repo Rate And Bank Rate?

    Answer :

    The Main difference between Repo rate and Bank rate is that Repo rate is the discounting offered by the RBI on the monetary bill hold by the Banks

  25. Question 17. Important Terms?

    Answer :

    SLR – Statutory liquidity ratio

    CRR – Cash reserve ratio

    Repo rate – It is the rate at which RBI lends money to Banks.

    Reverse Repo Rate – It is the rate at which Banks park their funds with RBI

    Bank Rate – It is the rate at which RBI lends money to Banks.

    Call money rate – It is the rate of interest charged by the banks for temporary borrows among banks Ledger

    Tender Money – Currency issued by RBI Optional Money – Cheques, DDs, Bankers Cheques

    Plastic Money – Credit card, Debit card Credit card is ready made overdraft in e-form for buying goods and services by the card holder within specified limits and according to terms and conditions of the issuer Bank without having any account. Debit card is e-Cheque which can be used within the limits of the credit in the account associated with it for financial transactions.

    Core Banking – Networking of Banks for providing any where any time Banking is called Core Banking.

    • Merchant Bank provides capital to firms in the form of shares rather than money.
    • Investment Banks tend to provide investment to firms.
    • Corporate Banking looks after the needs of big firms, companies, business entities.
    • Business Banking looks after needs of medium level business firms, entities, individuals.
    • Retail banking focuses to provide services to individuals.
    • Private banking focuses to provide services to high net worth individuals.
    • Lead Banking focuses on providing all type of financial services.
    • Narrow Banking focuses on a particular sector like Mortgage, Auto Finance etc.
  26. IBPS Bank PO and Clerk Interview Questions

  27. Question 18. What Is A Bank?

    Answer :

    A bank is a financial institution whose primary activity is to act as a payment agent for customers and to borrow and lend money. It is an institution for receiving, keeping, and lending money.

  28. Banking Interview Questions