Structural Analysis Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Meant By Finite Element Method?

    Answer :Finite element method (FEM)is a numerical technique for solving boundary value problems in which a large domain is divided into smaller pieces or elements. The solution is determined by asuuming certain ploynomials. The small pieces are called finite element and the polynomials are called shape functions.

  2. Question 2. List Out The Advantages Of Fem?

    Answer :

    • Since the properties of each element are evaluated separately different material properties can be incorporated for each element.
    • There is no restriction in the shape of the medium.
    • Any type of boundary condition can be adopted.
  3. Project Management Interview Questions

  4. Question 3. List Out The Disadvantages Of Fem?

    Answer :

    • The computational cost is high.
    • The solution is approximate and several checks are required.
  5. Question 4. Mention The Various Coordinates In Fem?

    Answer :

    • Local or element coordinates
    • Natural coordinates
    • Simple natural coordinates
    • Area coordinator Triangular coordinates
    • Generalised coordinates
  6. Project Management Tutorial

  7. Question 5. What Are The Basic Steps In Fem?

    Answer :

    • Discretization of the structure
    • Selection of suitable displacement function
    • Finding the element properties
    • Assembling the element properties
    • Applying the boundary conditions
    • Solving the system of equations
    • Computing additional results
  8. Civil Engineering Interview Questions

  9. Question 6. What Is Meant By Discretization?

    Answer :

    Discretization is the process of subdividing the given body into a number of elements which results in a system of equivalent finite elements.

  10. Question 7. What Are The Factors Governing The Selection Of Finite Elements?

    Answer :

    • The geometry of the body
    • The number of independent space coordinates
    • The nature of stress variation expected
  11. Solid Edge Interview Questions

  12. Question 8. Define Displacement Function?

    Answer :

    Displacement function is defined as simple functions which are assumed to approximate the displacements for each element. They may assumed in the form of polynomials, and trigonometric functions.

  13. Question 9. Briefly Explain A Few Terminology Used In Fem?

    Answer :

    The various terms used in FEM are explained below:

    • Finite element-Small elements used for subdividing the given domain tobe  analysed are called finite elements. The elements may be 1D, 2D or 3D elements depend in on the type of structure.
    • Nodes and nodal points- The intersection of the different sides of elements are called nodes. Nodes are of two types – external nodes and internal nodes.

    O External nodes – The nodal point connecting adjacent elements.
    O Internal nodes- The extra nodes used to increase the accuracy of solution.

    • Nodal lines – The interface between elements are called nodal lines.
    • Continuum- The domain in which matter exists at every point is called a continuum. It can be assumed as having infinite number of connected particles.
    • Primary unknowns- The main unknowns involved in the formulation of the element properties are known as primary unknowns.
    • Secondary unknowns- These unknowns are derived from primary unknowns are known as secondary unknowns. In displacement formulations, displacements are treated as primary unknowns and stress, strain, moments and shear force are treated as secondary unknowns.
  14. Solid Works Interview Questions

  15. Question 10. What Are Different Types Of Elements Used In Fem?

    Answer :

    The various elements used in FEM are classified as:

    • One dimensional elements(1D elements)
    • Two dimensional elements(2D elements)
    • Three dimensional elements(3D elements)
  16. Question 11. What Are 3d Elements? Give Examples.

    Answer :

    3D elements are used for modeling solid bodies and the various 3-D elements are tetrahedron, hexahedron, and curved rectangular solid.

  17. Metallurgy Interview Questions

  18. Question 12. Axisymmetric Elements Are Obtained By Rotatinga1-d Line About An Axis. Axisymmetric Elements Are Shown In The Figure Below?

    Answer :

    Shape function is also called an approximate function or an interpolation function whose value is equal to unity at the node considered and zeros at all other nodes. Shape function is represented by Ni where i =nodeno.

  19. Project Management Interview Questions

  20. Question 13. What Are The Properties Of Shape Functions?

    Answer :

    The properties of shape functions are:

    • Theno of shape functions will be equal to theno of nodes present in the element.
    • Shape function will have a unit value at the node considered and zero value at other nodes.
    • The sum of all the shape function is equal to 1. i. e. SNi =1
  21. Question 14. Define Aspect Ratio?

    Answer :

    Element aspect ratio is defined as the ratio of the largest dimension of the element to its smallest dimension.

  22. Question 15. What Are Possible Locations For Nodes?

    Answer :

    The possible locations for nodes are:

    • Point of application of concentrated load.
    • Location where there is a change in intensity of loads
    • Locations where there are discontinuities in the geometry of the structure
    • Interfaces between materials of different properties.
  23. Civil Service Interview Questions

  24. Question 16. What Is Meant By Plane Strain Condition?

    Answer :

    Plane strain is a state of strain in which normal strain and shear strain directed perpendicular to the plane of body is assumed to be zero.