SSRS(SQL Server Reporting Services) Interview Questions & Answers

  1. Question 1. You Want To Include An Image In A Report. How Do You Display The Image Properties Dialog Box?

    Answer :

    When you drag an image item from the Toolbox window to the Report Designer, the Image Properties dialog box automatically opens.

  2. Question 2. You Want To Configure An Amount To Display The Value In A Currency Format. Which Property Do You Use?

    Answer :

    To configure an amount to display a value in a currency format, select the report item, and then set the format property to C or c.

  3. T-SQL Interview Questions

  4. Question 3. What Are Data Regions?

    Answer :

    Data regions are report items that display repeated rows of summarized information from datasets.

  5. Question 4. You Want To Generate A Report That Is Formatted As A Chart. Can You Use The Report Wizard To Create Such A Report?

    Answer :

    No, the Report Wizard lets you create only tabular and matrix reports. you must create the chart report directly by using the Report Designer.

  6. T-SQL Tutorial

  7. Question 5. You Want To Use Bids To Deploy A Report To A Different Server Than The One You Choose In The Report Wizard. How Can You Change The Server Url?

    Answer :

    You can right-click the project in Solution Explorer and then change the Target-Server URL property.

  8. SAS Programming Interview Questions

  9. Question 6. Which Rendering Formats Are Affected By The Pagesize Properties?

    Answer :

    Because only the Adobe PDf file, Word, and Image rendering extensions use physical page breaks, they are the only formats that are affected by the PageSize properties.

  10. Question 7. Can You Use A Stored Procedure To Provide Data To An Ssrs Report?

    Answer :

    Yes, you can use a stored procedure to provide data to an SSRS report by configuring the dataset to use a stored procedure command type. However, your stored procedure should return only a single result set. If it returns multiple result sets, only the first one is used for the report dataset.

  11. SAS Programming Tutorial
    SSIS(SQL Server Integration Services) Interview Questions

  12. Question 8. You Want To Use A Perspective In An Mdx Query. How Do You Select The Perspective?

    Answer :

    Use the Cube Selector in the MDX Query Designer to select a perspective.

  13. Question 9. Can You Use Data Mining Models In Ssrs?

    Answer :

    Yes, you can use the DMX Designer to create data mining queries for SSRS reports. However, do not forget to flatten the result set returned by the DMX query.

  14. MYSQL DBA Interview Questions

  15. Question 10. You Want Your Report To Display A Hyperlink That Will Take Users To Your Intranet. How Do You Configure Such A Hyperlink?

    Answer :

    Create a text box item, set the action to Go To URL, and then configure the URL.

  16. Question 11. You Want A Report To Display Sales By Category, Subcategory, And Product. You Want Users To See Only Summarized Information Initially But To Be Able To Display The Details As Necessary. How Would You Create The Report?

    Answer :

    Group the Sales information by Category, SubCategory, and Product. Hide the SubCategory group and set the visibility to toggle based on the Category item. Hide the Product category group and set the visibility to toggle based on the SubCategory item.

  17. SQL Server Management Studio Interview Questions

  18. Question 12. You Want To Create An Excel Interactive Report From Ssrs. In Ssrs, Can You Create The Same Interactive Experience In Excel That You Would Have On The Web?

    Answer :

    No, you cannot create the same experience with SSRS. you can, however, use Excel to create such an experience.

  19. T-SQL Interview Questions

  20. Question 13. What Is The Main Difference Between A Matrix Report Item And A Table Report Item?

    Answer :

    The main difference between a Matrix and a Table report item is in the initial template. Actually, both report items are just templates for the Tablix data region.

  21. Question 14. When You Do Not Use Report Caching, Is It Better To Use Parameters To Filter Information In The Query Or To Use Filters In The Dataset?

    Answer :

    From a performance perspective, it is better to use parameters because they let SSRS pull filtered data from the data source. In contrast, when you use filters, the queries retrieve all data and then filter the information in an additional step.

  22. Question 15. How Do You Configure A Running Aggregate In Ssrs?

    Answer :

    You can use the RunningValue function to configure a running aggregate.

  23. Oracle MySQL 5.6 Database Administrator Interview Questions

  24. Question 16. What Is The Main Purpose Of A Report Parameter?

    Answer :

    The main purpose of a report parameter is to add interactivity to your reports, letting users change the report behavior based on options they select.

  25. Question 17. What Is The Main Purpose Of A Query Parameter?

    Answer :

    The main purpose of a query parameter is to filter data in the data source.

  26. DB2 SQL Programming Interview Questions

  27. Question 18. You Want Your Users To Select A Parameter From A List Of Values In A List Box. How Should You Configure The Parameter?

    Answer :

    You should create a data source that contains the possible values and then bind the data source to the parameter.

  28. SAS Programming Interview Questions

  29. Question 19. What Is The Main Benefit Of Using Embedded Code In A Report?

    Answer :

    The main benefit of using embedded code in a report is that the code you write at the report level can be reused in any expression in the report.

  30. Question 20. What Programming Language Would You Use To Create Embedded Functions In Ssrs?

    Answer :

    An SSRS report supports only visual Basic .nET embedded code.

  31. SQLite Interview Questions

  32. Question 21. Is Ssrs Support Other Database Except Ms Sql Server?

    Answer :

    Yes. SSRS can be building based on relational or multidimensional data source like Oracle, OLEDB. ODBC etc.

  33. Question 22. What Is The Chart In Report?

    Answer :

    Chart reports are for graphical representation. You can get pie charts columns harts and various other options. 3D charts are also available in reporting services.

  34. Question 23. Can We Use Data-grids For Our Report In Ssrs?

    Answer :

    We have an ASP.NET project that populates a data-grid. Using data-grid as my data-source for my report using SQL Server Reporting Services. Is this possible? The simple answer is no. However, nothing’s ever simple. A set of reporting controls was added in Visual Studio 2010 allowing you to report in a data-set, on data that was supplied by you. So, if you retrieved your data into a data-set, bound the data-grid to the data-set so it had data to display, you could then use that data-set as the data-source for the reporting controls. These are then client-side reports, not server reports though.

  35. SQL Server Analysis Services (SSAS) Interview Questions

  36. Question 24. What Are The Different Kinds Of Ssrs Reports?

    Answer :

    Reports can be categorized into operational and analytical reports. The distinction is based on the source of data and level of analysis facilitated by any particular report. Operational reports are based on OLTP sources and are static reports and Analytical reports are based on OLAP sources and generally facilitate drill-down and drill-through for analysis. Technically, SSRS reports can be categorized into parameterized, linked, snapshot, cached, etc…

  37. SSIS(SQL Server Integration Services) Interview Questions

  38. Question 25. What Are Parameterized Reports? What Are Cascading Parameters In Ssrs Reports?

    Answer :

    Reports that accept parameters from users to fetch and report data conditionally, are known as parameterized reports. When you have multiple parameters in a report and values of different parameters are dependent and populated dynamically based on the value of parent parameters, it’s known as a cascading parameter.

  39. Question 26. How Would You Go About Developing A Ssrs Report?

    Answer :

    General development methodology for a SSRS report is to start by creating a data source. Based on the data source create one or multiple datasets as needed for parameters and the body of the report. Add required controls from the toolbox which would act as a container for the fields in the dataset. Format the controls added to the report body.  Verify and validate the report and finally deploy the report.

  40. Question 27. What Is A Dataset And What Are The Different Types Of Datasets?

    Answer :

    A dataset is similar to a query definition, which is executed when the report is executed. Datasets are of two types: Shared and Embedded. An embedded dataset is private to the report in which it exists and shared datasets can be shared across reports.

  41. MYSQL DBA Interview Questions

  42. Question 28. Would You Store Your Query In A Ssrs Report Or A Database Server? State The Reason Why?

    Answer :

    Storing SQL queries directly in text format in the dataset, should be avoided. Ideally it should be stored in a stored procedure in the database server. The benefit is that the SQL would be in a compiled format in a SP and brings all the benefits of using an SP compared to using an ad-hoc query from the report.

  43. Question 29. What Is Tablix?

    Answer :

    A Tablix can be seen as a control with combined capabilities of a table and a matrix, which facilitates asymmetric and flexible, row and column level, static and dynamic groupings.

  44. Question 30. How Would You Access Ssrs Reports Deployed On Report Server?

    Answer :

    Reports Manager is the most straight-forward way to access SSRS reports deployed on report server. Apart from executing the reports, it is the main administration console for SSRS server to manage reports.

  45. Question 31. Have You Used The Report Viewer Control / Web Part? What Are The Limitations?

    Answer :

    The report viewer control / web part is the basic control to integrate SSRS reports with external applications. Using these interface applications can link and display SSRS reports within the application. The parameters toolbar in these controls have a limited programmable interface to decorate and blend it with the theme of the application.

  46. Question 32. Which Is The Latest Version Of Ssrs And What Are The New Enhancements?

    Answer :

    SSRS 2008 R2 is the latest RTM version of SSRS. Rich data visualizations, better programming functions for lookup and aggregation, improved performance and better control over exported data are some of the major enhancements.

  47. Question 33. What Is Report Builder?

    Answer :

    Report Builder is an ad-hoc report authoring tool primarily targeted to be used by business analysts to facilitate self-service report authoring. Report Builder 3.0 is the latest version available as of date.

  48. SQL Server Management Studio Interview Questions

  49. Question 34. How Would You Deploy Ssrs Reports Using Out-of-box Functionality And How Can You Automate Ssrs Report Deployment?

    Answer :

    Business Intelligence Development Studio is generally used to deploy SSRS reports. There is no out-of-box support in SSRS to automate reports deployment, but free third-party products like RSScripter can be used for this.

  50. Question 35. What Is Drill-down And Drill-through In Ssrs?

    Answer :

    Drill-down is a mechanism of decomposing summarized information to a detailed level. Drill-through is a mechanism of decomposing the problem by drilling information generally using more than one report.

  51. Question 36. What Is Sql Server Reporting Services Or Ssrs?

    Answer :

    SQL Server Reporting Services or SSRS is a server based report generation software system. It is developed by Microsoft Corporation. It is administered via a web interface. It is used to generate and deliver interactive and printed reports. We can use it instead of Crystal Reports and other reporting tools. The entire report and data source definition is stored as a simple XML file. The reporting engine uses this file to render reports.

  52. Oracle MySQL 5.6 Database Administrator Interview Questions

  53. Question 37. What Is The History Of Ssrs?

    Answer :

    Microsoft released SSRS in 2004 for SQL Server 2000. The second version was released in November 2005 for SQL Server 2005. The latest version was released in April 2010 for SQL Server 2008 R2.

  54. Question 38. What Are The Reporting Service Components In Ssrs?

    Answer :

    Report Designer: a place where the report is designed or created.

    Report Server: provides services for implementation and delivery of reports.

    Report Manager: a web-based administration tool to manage the Report Server.

  55. Question 39. What Are The Core Components Of Ssrs?

    Answer :

    SSRS includes the following core components:

    • A complete set of tools that can be used to create, view and manage report
    • A Report Server component that hosts and processes reports in a variety of formats like HTML, PDF, TIFF, Excel, CSV, and more
    • An API that allows developers to integrate in custom applications or to create custom tools to build or manage reports
  56. Question 40. What Is Data Set In Report?

    Answer :

    Data set is a set of data which we want to show in report. Data source is the source of data from where we are getting this data (database server name, database name, connection string).

  57. DB2 SQL Programming Interview Questions

  58. Question 41. What Are The Different Types Of Data Sources In Ssrs?

    Answer :

    SSRS use different data source. Some of them are listed below:

    • Microsoft SQL Server
    • OLEDB
    • Oracle
    • ODBC
    • SQL Server Analysis Service
    • Report Server Model
    • SAP Net weaver BI
    • Hyperion
    • Teradata
    • XML
  59. Question 42. What Are The Types Of Ssrs?

    Answer :

    The types of SSRS are given below:

    • Parameterized reports
    • Linked reports
    • Snapshot reports
    • Cached reports
    • Ad hoc reports
    • Clickthrough reports
    • Drilldown reports
    • Drillthrough reports
    • Subreports
  60. SQLite Interview Questions

  61. Question 43. What Are Advantages Of Ssrs Or Why We Should Use Ssrs?

    Answer :

    The SQL Server Reporting Services or SSRS has some Advantages. Such:

    • It is faster and cheaper
    • Efficient reporting access to information residing in both Oracle and MS SQL Server databases
    • No need for expensive specialist skills
    • The default report designer is integrated with Visual Studio .NET so that we can create application and its reports in the same environment
    • The security is managed in a role-based manner and can be applied to folders as well as reports
    • Once parameters are defined, the UI for these parameters is automatically generated
    • Subscription based reports are automatically sent by mail to the users
  62. Question 44. What Are The Limitations/drawbacks Or Ssrs 2008 R2?

    Answer :

    The SSRS 2008 R2 has some limitations. Some limitations are given below:

    • There is no print button. In order to print need to export excel, PDF or others format
    • It is very hard to debug expression or custom code
    • Its does not use page number or total pages in report body
    • Don’t support rounding rectangle
    • There is no way to pass values from sub-reports to main report
    • It is not possible to insert a sub-report into the page header or page footer
    • Page header creates extra spaces in the next pages.
  63. Question 45. What Are The Export Options Of Ssrs?

    Answer :

    SSRS allow many ways of rendering the reports:

    • HTML (MHTML)
    • Excel
    • Acrobat
    • Tiff (image)
    • XML
    • CSV

     

  64. Question 46. What Are The Limitations In Ssrs On Sql Server Express Edition?

    Answer :

    Microsoft offers reporting services free as part of SQL Server Express with Advance Services edition. But it has the following limitations:

    • Management Studio cannot be used to administer report server
    • Report Models will not be available
    • Report Builder is not available
    • Caching, History and Delivery of Report is not available.
    • SQL Server agent is not available
    • No scheduling is possible
    • Remote server database is not available for Report Data Source (Local SQL Server is a only option,)
    • We cannot store the report server database on a remote server (it has to be local only)
    • Reports can be rendered only in Excel, PDF, Image formats only
    • Reporting Services will not be able to use more than 1 GB of RAM
    • No Subscriptions (Standard and Data Driven) can be made
    • Can not be integrated with Share Point
    • Can not implement Role based security
    • Only named instances is supported
    • Scale-out Report Servers will not be available
  65. Question 47. Can We Run Reporting Services With Sql Server Express Edition, Which Is A Free Version Of Sql Server?

    Answer :

    Yes we can. SQL Server Express Edition with Advanced Services support Reporting Services. These is the free version.

  66. Question 48. What Are The Tools Available In Market As An Alternative To Sql Server Reporting Services?

    Answer :

    Non-Open Source:

    • Actuate
    • Hyperion (BRIO)
    • SIEBEL-CRM
    • BusinessObjects
    • Oracle Express OLAP
    • Qlikview
    • Cognos
    • Informatica Power Analyzer
    • Proclarity
    • IntelliView
    • Dundas Chart for .NET
    • MS-Excel
    • SAS
    • MicroStrategies
    • Pentaho

    Open Source:

    • Jasper Reports
    • JFreeReport
    • BIRT (Business Intelligence Reporting Tools)
    • OpenReport
    • DataVision
    • Pentaho
  67. Question 49. What Is Reporting Lifecycle?

    Answer :

    Generally a Reporting Services has three mainly three phases:

    Development of Reports (Developer): at first reports need to be developed and it is done the developers.

    Management of Reports (DBA): When the Report is being developed DBA ensure the following things:

    Security: only authorized user should access the report

    Execution: how the report will be executed to optimize data sources performance

    Scheduling of Reports: so that report are executed on scheduled timings

    Report Delivery (DBA + Developer): When the report is being developed and executed the report is transferred to the business users. They use it and if any modification is required the report is go back to the development stage.

  68. Question 50. How To Deploy The Report?

    Answer :

    We can deploy SSRS report in three ways.

    Using Visual Studio

    In visual studio we can directly deploy the report through Solution explorer by providing the report server URL in project properties at Target Server URL. As our choice this will deploy entire project or single report as.

    Using Report Server

    We can directly go to the report server and deploy the report by browsing the report from the disk location of server.

    Creating the Utility

    SQL server provides the facilities to Create a customize utility to deploy the report.

  69. Question 51. What Is Rs.exe Utility?

    Answer :

    Rs.exe utility is used for deploying the report on report server. It is built in with the report server and can be customized.

  70. Question 52. What Is The Web Service Used For Reporting Services? What Is Reporting Services Web Service?

    Answer :

    The web service used in reporting service or SSRS is Reporting Services Web service. With this Web service SSRS provides a single entry point to the full functionality of the report serve. These Web service uses SOAP (Simple Object Access Protocol) over HTTP and acts as a communications interface between client programs and the report server. The Web service and its methods represent the functionality of the report server and allow us to create custom tools for any part of the report life cycle (from management to execution).

  71. Question 53. What Are The New Features Of Sql Server 2008 R2 Reporting Service?

    Answer :

    The SQL Server 2008 R2 has introduced a lot of new features. Some of them are given below:

    • New Report Types – Table, Matrix, List, Chart, and Sub report
    • Some New Tools is added to report designer Toolbox
    • Report Data Panel – built in page numbers
    • Report Builder 3.0
  72. Question 54. What Are The New Features Of Sql Server 2012 Reporting Service?

    Answer :

    The SQL Server 2012 has introduced a lot of new features. Some of them are given bellow:

    • Power View – interactive data exploration
    • SharePoint integration
    • Introduction to Data Alerts
    • SQL Server Data tool
    • New rendering extensions (supports MS Office 2010)
    • Project Crescent is being introduced
  73. Question 55. What Is Sub Report?

    Answer :

    Sub Reports is on kind of child report which opens in main report when main report loads. We can pass parameter to sub report.

  74. Question 56. Can Sub Report Data Source Be Different From That Of The Parent Report?

    Answer :

    YES.

  75. Question 57. What Is Report Rendering?

    Answer :

    To Exporting a report data with different type of file format is knows as Report rending. SSRS supports multiple rendering extensions like Word, Excel, CSV, PDF, HTML etc.

  76. Question 58. What Is The Rdl File?

    Answer :

    RDL stands for Report Definition Language. When we save a report then than the file is saved as ReportName.rdl. It is a XML file. This RDL file is used for deploying report to report server.