Speech Communication Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Communication?

    Answer :

    The process of creating or sharing meaning in informal conversation, group interaction, or public speaking.

  2. Question 2. What Is Participants?

    Answer :

    Individuals who assume the roles of senders and receivers during an interaction.

  3. Business Communications Interview Questions

  4. Question 3. What Is Messages?

    Answer :

    Verbal utterances and non-verbal behaviors to which meaning is attributed during communication

  5. Question 4. What Is Meaning?

    Answer :

    Thoughts in our minds and interpretations of other messages.

  6. Business Communications Tutorial

  7. Question 5. What Is Symbols?

    Answer :

    Words, sounds, and actions that are generally inderstood to represent ideas and feelings.

  8. Communication Skills Interview Questions

  9. Question 6. What Is Encoding?

    Answer :

    The process of putting our thoughts and feelings into words and nonverbal cues.

  10. Question 7. What Is Decoding?

    Answer :

    The process of interpreting another’s message.

  11. Analog Communication Tutorial
    Mass communication Interview Questions

  12. Question 8. What Is Contexts?

    Answer :

    The settings in which communication occurs

  13. Question 9. What Is Physical Context?

    Answer :

    Its location, the environmental conditions, the distance between communicators, seating arrangements, and time of day.

  14. Analog Communication Interview Questions

  15. Question 10. What Is Historical Context?

    Answer :

    The background provided by previous communication episodes between the participants that influence understandings in the current encounter.

  16. Digital Communication Tutorial

  17. Question 11. What Is Psychological Context?

    Answer :

    The mood and feelings each person brings to the conversation.

  18. Corporate Communication Interview Questions

  19. Question 12. What Is Cultural Context?

    Answer :

    The values, attitudes, beliefs, orientations, and underlying assumptions prevalent among people in a society.

  20. Business Communications Interview Questions

  21. Question 13. What Is Channel?

    Answer :

    Both the route traveled by the message and the means of transportation.

  22. Principles of Communication Tutorial

  23. Question 14. What Is Noise?

    Answer :

    Any stimulus that interferes with the process of sharing meaning.

  24. Question 15. What Is Physical Noise?

    Answer :

    Sights, sounds, and other stimuli in the environment that draw people’s attention away from intended meaning.

  25. Digital Communication Interview Questions

  26. Question 16. What Is Internal Noise?

    Answer :

    Thoughts and feelings that compete for attention and interfere with the communication process.

  27. Question 17. What Is Psychological Noise?

    Answer :

    Internal distractions based on thoughts, feelings, or emotional reactions to symbols.

  28. Principles of Communication Interview Questions

  29. Question 18. What Is Semantic Noise?

    Answer :

    Distractions aroused by certain symbols that take our attention away from the main message.

  30. Communication Skills Interview Questions

  31. Question 19. What Is Feedback?

    Answer :

    Reactions and responses to messages.

  32. Question 20. What Is Interpersonal Communication Settings?

    Answer :

    Interactions among a small number of people who have relationships with each other.

  33. Question 21. What Is Problem-solving Group Settings?

    Answer :

    Participants come together for the specific purpose of solving a problem or arriving at a decision.

  34. Question 22. What Is Public Speaking Settings?

    Answer :

    One participant, the speaker, delivers a prepared message to a group or audience who has assembled to hear the speaker.

  35. Question 23. Electronically Meditated Communcation Settings?

    Answer :

    Involves participants who do not share a physical context but communicate through the use of technology.

  36. Question 24. What Is E-mail?

    Answer :

    Electronic correspondence conducted between two or more users on a network where the communication does not occur in real time.

  37. Mass communication Interview Questions

  38. Question 25. What Is Instant Messaging?

    Answer :

    Communication through maintaining a list of people that you can interact with in real time when they are online.

  39. Question 26. What Is Text Messaging?

    Answer :

    Short, written messages between mobile phones and other handheld electronic devices, exchanged in real time or stored for later retrieval.

  40. Question 27. What Is Listservs?

    Answer :

    Electronic mailing lists through the use of e-mail that allow for widespread distribution of information to many Internet users, so online discussions can occur in a delayed time format.

  41. Analog Communication Interview Questions

  42. Question 28. What Is Chat Rooms?

    Answer :

    Interactive message exchange between two or more people where multiple messages are exchanged in real time.

  43. Question 29. What Are Weblogs Or Blogs?

    Answer :

    Online journals housed on a website.

  44. Question 30. What Is Spontaneous Expressions?

    Answer :

    spoken without much conscious thought.

  45. Question 31. What Are Scripted Messages?

    Answer :

    Phrasings learned from past encounters that we judge to be appropriate to the present situations.

  46. Question 32. What Are Constructed Messages?

    Answer :

    Messages put together with careful thought when we recognize that our known scripts are inadequate for the situation.

  47. Question 33. What Is Immediacy?

    Answer :

    The degree of liking or attractiveness in a relationship.

  48. Corporate Communication Interview Questions

  49. Question 34. What Is Control?

    Answer :

    The degree to which one participant is perceived to be more dominant or powerful.

  50. Question 35. What Is Ethics?

    Answer :

    A set of moral principles that may be held by a society, a group, or an individual.