Sound Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Sound ?

    Answer :

    A sensation produced in the brain by the action on the eardrum of air borne or other vibration. Sources of sound consist usually vibrations of strings, membranes of air columns.

  2. Question 2. How Is Sound Produced ?

    Answer :

    Sound is produced by the vibrations of material objects.

  3. Physics Interview Questions

  4. Question 3. What Is The Velocity Of Sound Air ?

    Answer :

    300 / ms 

  5. Question 4. In Which Medium The Velocity Of Sound Is Large ?

    Answer :

    Steel

  6. Question 5. What Is The Wavelength Of Sound In Air ?

    Answer :

    10cm

  7. Audiologist Interview Questions

  8. Question 6. What Is Frequency Of Sound In Air ?

    Answer :

    3.3 kc/s

  9. Question 7. When Sound Waves Travel From Air To Water, What Happens To Its Frequency ?

    Answer :

    It remains constant.

  10. Dimensions Interview Questions

  11. Question 8. The Velocity Of Sound In Gas Depends Upon What ?

    Answer :

    Density and elasticity of gas.

  12. Question 9. Which Property Of Sound Is Affected By Change In Air Temperature ?

    Answer :

    Wavelength.

  13. Machine Dynamics Interview Questions

  14. Question 10. What Are The Essential Characteristics Of A Wave ?

    Answer :

    Wave length, amplitude, freequency and velocity

  15. Question 11. How Many Types Of Wave Motions Are There ?

    Answer :

    Two types:

    1.  Transverse waves
    2.  Longitudinal waves
  16. Gravitational Interview Questions

  17. Question 12. What Is The Formula Of Velocity ?

    Answer :

    Velocity is equal to frequency * wavelength.

  18. Physics Interview Questions

  19. Question 13. Give An Example Of Transverse Wave?

    Answer :

    Light wave.

  20. Question 14. How Echo Is Produced ?

    Answer :

    It is produced by reflection of sound.

  21. Question 15. When The Sound Intensity Is Above 120 Decibel, What Happen To Human Ears ?

    Answer :

    Very painful to withstand.

  22. Question 16. What Is Ultrasonic Sound ?

    Answer :

    It is sound of frequeny more than 20 KHz ( 20,000 cycles / sec ) .

  23. Question 17. What Is Frequncy ?

    Answer :

    The number of vibrations made by a body in one second is called its frequency.

  24. Question 18. What Is Audio Frequency ?

    Answer :

    Audio frequency is the frequency of audio sounds. 

  25. Audiologist Interview Questions

  26. Question 19. What Is Supersonic ?

    Answer :

    It is speed of an object moving with a speed greater than that of sound.

  27. Question 20. What Is Speed Of Sound At Sea Level ?

    Answer :

    340.29 m / s.

  28. Question 21. Which Waves Are Used In Sonography ?

    Answer :

    Ultra sonic

  29. Question 22. Who First Described How Shock Waves Are Formed ?

    Answer :

    Ernest Mach.

  30. Question 23. Which Is The Sound Wave That Is Below The Human Hearing ?

    Answer :

    Infrasonic. 

  31. Question 24. What Is Amplitude ?

    Answer :

    It is the property of a wave on which its intensity depends.

  32. Dimensions Interview Questions

  33. Question 25. What Is Speed Of Sound Through Water ?

    Answer :

    1500 miles per second.

  34. Question 26. What Happens To The Velocity Of Sound With The Rise Of Temperature ?

    Answer :

    Increases

  35. Question 27. What Generates Seismic Waves ?

    Answer :

    Earth quake and explosions.

  36. Machine Dynamics Interview Questions

  37. Question 28. Which Animals Communicate On Under Water Sounds ?

    Answer :

    Whales and dolphins. 

  38. Question 29. What Sound Waves Travel From Air To Water The Frequency Remains?

    Answer :

    Constant

  39. Question 30. Who First Detected Radio Waves ?

    Answer :

    German physicist Heinrich Hertz; the unit of frequency of light waves is named after him.

  40. Question 31. What Is “ Anti – Noise ” ?

    Answer :

    When two sounds overlap, they cancel out each other. This method is called anti noise.

  41. Question 32. What Is Transverse Wave Motion ?

    Answer :

    A wave motion in which the individual particles of the medium vibrate in a direction at right angles to the direction of wave propagation, is called a transverse wave motion.

  42. Question 33. How Does A Sound Wave Travel In Air ?

    Answer :

    Propagation of sound waves in air is an example of longitudinal wave motion. When a sound pulse travel in air it causes local changes in pressure and density of air which are called condensations and rarefactions.

  43. Gravitational Interview Questions

  44. Question 34. For Which Type Of Waves Is The Principle Of Superposition Valid ?

    Answer :

    It is valid for both the types, i.e, for longitudinal waves as well as for transverse waves.

  45. Question 35. What Is Sonar ?

    Answer :

    It is a technique of generating sound waves of very high frequency as a means of defecting invisible submarine objects.

  46. Question 36. What Is Constructive Interfernce ?

    Answer :

    When a compression due to one wave falls on compression of the other or rarefaction of one wave falls on rarefaction of other, the resultant displacement is maximum. This is called constructive interference.

  47. Question 37. What Is Meant By Refraction Of A Wave ?

    Answer :

    If the boundary is not completely rigid or is an interface between two different elastic media then a part of the incident wave is reflected and a part is transmittted into the second medium. If a wave pulse is incident obliquely on the boundary between two different media the transmitted wave is called the refracted wave.

  48. Question 38. What Is Periodic Wave ?

    Answer :

    A periodic wave is one in which the particles, of the medium vibrate periodically while propagating the distrubance.

  49. Question 39. What Is Meant By Reflection Of Waves ?

    Answer :

    Whenever a wave travelling in a medium is obstructed by a hard surface, it is bounded back into the same medium. The phenomenon is called reflection of wave.

  50. Question 40. What Is The Principle On Which Sitar And Violin Are Based ?

    Answer :

    According to the principle of superposition a stretched string tied at both ends can vibrate simultaneously in more than one mode. Which mode is strongly excited depends on where the string is plucked or bowed. Musical instruments like the sitar and the violin are designed on this principle.

  51. Question 41. What Is Doppler Effect ?

    Answer :

    If there is arelative motion between a source of sound and the observer, the apparent pitch appears to be different than the true frequency of the source of sound. This is called doppler effect.

  52. Question 42. What Is The Musical Sound ?

    Answer :

    Musical sound is produced by periodic vibrations. The wave functions of musical sounds are periodic functions. Therefore musical sounds can be decomposed into harmonic components.

  53. Question 43. What Is Noise ?

    Answer :

    A noise is produced by non – periodic vibrations. Their wave functions are non periodic and have no definite regularities. The wave functions cannot be decomposed into harmonic components.

  54. Question 44. What Are The Characteristics Of A Musical Sound ?

    Answer :

    The three characteristics are:

    1.  Loundness
    2.  Pitch
    3.  Quantity
  55. Question 45. What Is The Loudness ?

    Answer :

    It depends upon the amplitude of the sound wave. The greater is the amplitude, the greater is the loudness of the sound. Loudness is measured in terms of the energycarried by sound waves.

  56. Question 46. What Is The Pitch ?

    Answer :

    It is quantity with the help of which we can distinguish two sound of same loudness but having different frequencies. The pitch of the sound is determined by the frequency of the vibrating which produces sound.

  57. Question 47. What Is The Quantity ?

    Answer :

    The property which enables the ear to distinguish between two sounds ( having same pitch and loudness ) from two different instruments is called quality.

  58. Question 48. What Is The Principle Of Superposition ?

    Answer :

    This states that the resultant displacement at any point is the sum of the separate displacements due to the two waves of sound. 

  59. Question 49. What Is Meant By Normal Modes ?

    Answer :

    Because of the boundary conditions a vibrating system can oscillate only in some special patterns which are called the normal modes.

  60. Question 50. For What The Parabolic Dishes Are Used ?

    Answer :

    They are used to collect and concentrate sound. They made it possible to record low level sounds such as bird’s song.

  61. Question 51. Who Did First Record The Sound ?

    Answer :

    Thomas Alva Edison in 1877

  62. Question 52. What Is A Synthesizer ?

    Answer :

    A synthesizer is a musical instrument used to make sounds electronically.

  63. Question 53. What Is Acoustics ?

    Answer :

    Refers tot he study of the production and properties of sounds. It is also used to describe the way in which sound id reproduced in practical situtaions. 

  64. Question 54. What Is Channel ?

    Answer :

    In communication a specified band of frequencies, or a particular path, used in the transmission and reception of electric signals.

  65. Question 55. What Is Loudness Of Sound ?

    Answer :

    The sensation produced by a source of sound to a listener. It depends on the intensity of sound for a given frequency. It also depends on the frequency of the sound.

  66. Question 56. What Is Master Oscillator ?

    Answer :

    An oscillator having high inherent frequency stability, used to establish the carrier frequency in radio transmission. 

  67. Question 57. What Is Melody ?

    Answer :

    The pleasing effect on the ear produced when two notes that produce concord are sounded one after the other.

  68. Question 58. What Is Modulation ?

    Answer :

    The process of superposition audio or video signal into a radio frequency carrier wave such that the audio or video signal travels at the speed of the carrier wave. 

    The siganl can be superposed either by modulating the amplitude or frequency of the carrier wave.

  69. Question 59. What Is Reverberation ?

    Answer :

    This refers to persistence of sound even after the source is not emitting any sound.

  70. Question 60. What Is Sonar ( Sound Navigation And Ranging ) ?

    Answer :

    A method of locating underwater objects by transmitting a high frequency sound pulse and detecting or receiving it after it is reflected from object. The method can be used to determine the depth of water at a location. The apparatus used is known as echo sounder.

  71. Question 61. What Is Sound Velocity ?

    Answer :

    The velocity with which sound waves travel in a medium. In air, its value is 332 m /s at 0 0 C and increases with temperature. It is dependent of pressure. Its value is more in liquids and maximum in solids. 

  72. Question 62. What Is Tone Control ?

    Answer :

    Device for adjusting the frequency response of an audio frequency amplifier so as to compensate for deficiencies in the audible output and therfore achieve a more pleasing unit.