Solid Works Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Solidworks?

    Answer :

    SolidWorks is a computer aided design tool used for the design, simulation of mechanical products that runs on Microsoft Windows. Its application in complete product development cycle starting from concept design to Detailed design, Structural & thermal analysis, motion studies & engineering drawings and Also CAM.

  2. Question 2. What Do You Understand By A Template In Solidworks?

    Answer :

    Templates are used to save default setting.

  3. AutoCAD Interview Questions

  4. Question 3. What Are Configurations In Solidworks?

    Answer :

    Configurations allow you to create multiple variations of a part/assembly model within a single file. They provide a convenient way to develop and manage families of models with different dimensions, components, or other parameters.

    Go to configuration Manager -> Right click part/assembly name -> click add configuration -> write down configuration name and description -> ok

  5. Question 4. Explain How You Can Insert A Reference Image In Solidworks?

    Answer :

    To add a reference image in SolidWorks follow these steps:

    • On the Any plane open a new sketch. (Front/Right/Top).
    • Now to insert an image, go to -> Tools -> Sketch Picture.
    • Choose the image you want to insert and tap on “Open”.
  6. Design thinking Tutorial

  7. Question 5. How To Make A New Part / Drawing / Assembly Template In Solidworks?

    Answer :

    Make all the required changes in part / drawing / assembly template and then save it as template.

  8. Solid Edge Interview Questions

  9. Question 6. What Is Convert Entities And Where It Is Used?

    Answer :

    Convert entities are used in solid works to draw sketch with reference to any feature of a part.

    Open sketch-> click model edge, loop, and surface -> click convert entities.

  10. Question 7. What Is Speed Pack In Solid Works Assembly?

    Answer :

    Speed Pack is used to create a simplified configuration of an assembly without losing references. If you work with very large and complex assemblies, using a SpeedPak configuration can significantly improve performance while working in the assembly and its drawing.

  11. Mechanical Engineering Interview Questions

  12. Question 8. What Are The Relations Is Solid Works Sketch And How They Are Used?

    Answer :

    In SW relations between sketch entities and model geometry, in either 2D or 3D sketches, are an important means of building in design intent. As we sketch, SW automatically adds relations. E.g. coincident, horizontal, vertical, midpoint, merge, pierce, co-linear, perpendicular, equal, parallel, co-radial, concentric, tangent, symmetric, equal slot, on edge, on plane, equal curvature.

  13. Question 9. What Do You Understand By Equations In Solid Works Part And Assembly Module?

    Answer :

    Equations are added in solid works to add a relationship in any two dimensions using global variables and mathematical functions.

  14. Autodesk Inventor Interview Questions

  15. Question 10. What Are The Commonly Used Tools In Solid Works Surface?

    Answer :

    • Extrude
    • Revolve
    • Sweep
    • Loft
    • Boundary Surface
    • Offset
    • Fill Surface
    • Extend
    • Trim
    • Untrim
    • Knit
    • Planer
    • Thicken
  16. Question 11. What Is Display States In Solidworks?

    Answer :

    A part’s display settings are stored in display states in the part/Assembly. Display states control the appearance, display mode, hide/show, and transparency of bodies, features, faces, and parts.

  17. Catia v5 Interview Questions

  18. Question 12. How To Make Multi-body Part In Solid Works?

    Answer :

    To make any part multi-body part merges option need to be merged.

  19. AutoCAD Interview Questions

  20. Question 13. What Is External Reference In Solid Works?

    Answer :

    External reference is used in solidworks assembly to make one part with reference to another in an assembly.

  21. Question 14. What Is Pack & Go In Solidworks?

    Answer :

    Pack & Go tool is used in solid works to copy complete assembly with all associated parts, drawings and references.

  22. Question 15. What Is Whole Wizard And How It Is Used?

    Answer :

    Whole wizard is a tool inside solidworks that allows to quickly creating standard & customized holes within a part or assembly without using multiple features.

  23. Unigraphics NX Interview Questions

  24. Question 16. What Are The Types Of Pattern In Solid Works Assembly?

    Answer :

    • Linear component pattern
    • Circular component pattern
    • Pattern driven component pattern
    • Sketch driven component pattern
    • Curve driven component pattern
    • Chain component pattern
    • Mirror
  25. Question 17. How We Can Copy Complete Assembly To One Folder Along With Drawings, All Reference Parts, Colours?

    Answer :

    Pack & Go tool is used in solid works to copy complete assembly with all associated parts, drawings and references

    Open part/assembly -> Go to file -> Click pack & Go -> select the files to be copied in pack & go folder -> Add prefix or suffix -> select folder -> save.

  26. Nginx Interview Questions

  27. Question 18. What Is Suppressing Tool In Solidworks?

    Answer :

    Supressed part in solidworks is just like a deleted part in an assembly that is easy to undo. When a part is suppressed all dependencies from that part is also suppressed (features, mass, BOM).

  28. Solid Edge Interview Questions

  29. Question 19. What Is The Window That Shows You A Thumbnail View Of The Whole Edrawing?

    Answer :

    Overview window.

  30. Question 20. How Do You Create An Edrawing?

    Answer :

    Click Publish an eDrawing in the SolidWorks application.

  31. Autodesk Revit Interview Questions

  32. Question 21. What Action Does The Home Command Perform?

    Answer :

    Returns to the default view.

  33. Question 22. Which Command Performs A Non-stop Replay Of Edrawing Animation?

    Answer :

    Continuous Play.

  34. Question 23. True Or False — Edrawings Only Displays Part Files, But Not Assemblies Or Drawings.

    Answer :

    False.

  35. CATIA Interview Questions

  36. Question 24. True Or False — You Can Hide Assembly Components Or Drawing Views.

    Answer :

    True.

  37. Mechanical Engineering Interview Questions

  38. Question 25. In An Edrawing Created From A Solidworks Drawing, How Do You View A Sheet Other Than The One Currently Displayed?

    Answer :

    • In the Sheets tab of the eDrawing Manager, double-click the sheet you want to view.
    • Click the sheet tab located below the graphics area of the eDrawings viewer.
  39. Question 26. What Visual Aid Helps You Identify Model Orientation In A Drawing?

    Answer :

    3D Pointer.

  40. Pro E Interview Questions

  41. Question 27. Holding Shift And Pressing An Arrow Key Rotate A View 90-degrees At A Time. How Would You Rotate A View 15-degrees At A Time?

    Answer :

    Press an arrow key without holding Shift.

  42. Autodesk Inventor Interview Questions