Solaris Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is An Alternative To The “top” Command On Solaris?

    Answer :

    # prstat –a

  2. Question 2. Is It Possible To Create Swap In New Hard Disk Without Format ?

    Answer :

    “ No “ without label the drive, you can’t do anything

  3. Siebel – CRM Interview Questions

  4. Question 3. Is It Possible To Edit The Crontab Using Vi, It Is Not Recommended But It Is Possible By Editing?

    Answer :

    • # vi /var/spool/cron/crontabs/root
    • The command to edit the crontab is #crontab -e
  5. Question 4. What Is Mean By Paging & Server Average Time?

    Answer :

    If a disk shows consistently high reads/writes along with , the percentage busy (%b) of the disks is greater than 5 percent, and the average service time  (svc_t) is greater than 30 milliseconds, then  one of the following action needs to be taken

  6. Siebel – CRM Tutorial

  7. Question 5. Cannot Open ‘/etc/path_to_inst’” ?

    Answer :

    System can not find the /etc/path_to_install file. It might be missing or corrupted and needs to be rebuild.

    To rebuild this file  boot the system with  -ar option :

    ok>boot -ar

    Press enter to select default values for the questions asked during booting and select yes to rebuild /etc/path_to_install

    The /etc/path_to_inst on your system does not exist or is empty. Do you want to rebuild this file [n]? y

    system will continue booting after rebuilding the file.

  8. UNIX/XENIX Interview Questions

  9. Question 6. How Will You Comment Error Line In /etc/system File ?

    Answer :

    # Vi /etc/system

    (To comment the error line in /etc/system files, we have to use *)

  10. Question 7. What Is Difference Between Incremental Backup And Differential Backup?

    Answer :

    Incremental: Only those files will be included which have been changed since the last backup.

    Differential: Only those files will be included which have been changed since the last Full backup.

  11. Unix/Linux Tutorial
    Siebel System Admin Interview Questions

  12. Question 8. How Many Ufsdump Level?

    Answer :

    0-9 level

    0 = Full Backup

    1-9 = Incremental backup of file,That have changed since the last lower level backup.

  13. Question 9. What Is Different Between Crontab And At Command?

    Answer :

    Crontab: job can be scheduled

    At: Job can be a run once only

  14. Salesforce Admin Interview Questions

  15. Question 10. Difference Between Ufs And Tar Command?

    Answer :

    ufsdump: 

    1. Used for complete file system backup.
    2. It copies every thing from regular files in a file system to special character and block device files.
    3. It can work on mounted or unmounted file systems.

    Tar:

    1. Used for single or multiple files backup.
    2. Can’t backup special character & block device files.
    3. Works only on mounted file system.
  16. Question 11. Syntex To Execute A Ufsdump ?

    Answer :

    # ufsdump 0uf /dev/rmt/1

  17. Salesforce Developer Interview Questions

  18. Question 12. To Check The Status Of The Media Inserted On The Tape Drive ?

    Answer :

    # mt /dev/rmt/0 status

  19. Siebel – CRM Interview Questions

  20. Question 13. How Will You Take Ufsdump And Ufsrestore In A Sing Command Line?

    Answer :

    # ufsdump 0f  – /dev/rdsk/c0t0d0s6 | (cd /mnt/haz ufsrestore xf -)

  21. Question 14. What Is The Physical Device To Check The 2 Nodes Connect In Cluster ?

    Answer :

    Physical fiber cable which is connect to the 2 nodes is called a HTEARTBEAT

  22. Question 15. Where Will Be The Configuration For Metadevice?

    Answer :

    #/etc/lvm/md.tab

             or

    #/etc/opt/SUNWmg/md.tab

  23. LINUX/UNIX/SOLARIS Interview Questions

  24. Question 16. Explain Raid0, Raid1, Raid3?

    Answer :

    RAID 0 Concatenation/Striping
    RAID 1 Mirroring
    RAID 5-Striped array with rotating parity.

    • Concatenation: Concatenation is joining of two or more disk slices to add up the disk space. Concatenation is serial in nature i.e. sequential data operations are performed serially on first disk then second disk and so on. Due to serial nature new slices can be added up without having to take the backup of entire concatenated volume, adding slice and restoring backup.
    • Striping: Spreading of data over multiple disk drives mainly to enhance the performance by distributing data in alternating chunks – 16 k interleave across the stripes. Sequential data operations are performed in parallel on all the stripes by reading/writing 16k data blocks alternatively form the disk stripes.
    • Mirroring: Mirroring provides data redundancy by simultaneously writing data on to two sub mirrors of a mirrored device. A submirror can be a stripe or concatenated volume and a mirror can have three mirrors. Main concern here is that a mirror needs as much as the volume to be mirrored.
    • RAID 5: RAID 5 provides data redundancy and advantage of striping and uses less space than mirroring. A RAID 5 is made up of at least three disks, which are striped with parity information written alternately on all the disks. In case of a single disk failure the data can be rebuild using the parity information from the remaining disks.
  25. Question 17. What Are The Daemons In Nis Server?

    Answer :

    rpc.yppasswdd
    Ypxfrd
    rpc.ypupdated

  26. Scalable Vector Graphics Interview Questions

  27. Question 18. What Are Processing Daemon In Nis?

    Answer :

    Ypserv
    Ypbind

  28. UNIX/XENIX Interview Questions

  29. Question 19. How To Boot The Solaris System In 64 0r 32 Bit Kernel?

    Answer :

    For 64 bit:
    # eeprom boot-file=”/kernel/sparc9/unix
                           or
    OK printenv boot-file
    OK settenv boot-file kernel/sparc9/unix

    For 32 bit:
    # eeprom boot-file=”/kernel/unix
                           or
    OK printenv boot-file
    OK settenv boot-file kernel/unix

  30. Question 20. Which Command To Lock The User Account?

    Answer :

    # lk username

  31. UNIX Process Management Interview Questions

  32. Question 21. What Is Difference Between Hard And Soft Mount?

    Answer :

    Hardmount: Normal file system mount used mainly for mounting local file systems. Once a file system is hard mounted, can use a normal filesystem untill its umount.

    Soft mount: It allows automatic unmounting if the filesystem is idle for a specified timeout period. It is mainly used for network filesystems like NFS It can be configured using Autofs and the network filesystem can be soft mounted.

  33. Question 22. To Find The Obp Environment Variable?

    Answer :

    OK printenv

  34. Question 23. How To Find Out The Shared File System From Server And Client ?

    Answer :

    Server : # share  & dfmount
    Client : # showmount –e (hostname) and dfshares

  35. Net Micro Framework Interview Questions

  36. Question 24. How To Start / Stop The Nfs Server ?

    Answer :

    # /etc/init.d/nfs.server start
    # /etc/init.d/nfs.server stop

  37. Siebel System Admin Interview Questions

  38. Question 25. How To Delete “abc” Files Using Find Command ?

    Answer :

    # find / -name “abc” –exec rm {};

  39. Question 26. How Do You Add The Disk Without Reboot The Server?

    Answer :

    # devfsadm –c disk

  40. Unix/Linux Interview Questions

  41. Question 27. How To Change The Hostname And Ethernet Address In Single Command ?

    Answer :

    # /usr/sbin/sys-unconfig

  42. Salesforce Admin Interview Questions

  43. Question 28. How To Enable And Disable The Dtlogin?

    Answer :

    # /usr/dt/bin/dtconfig –e   ( enable)
    # /usr/dt/bin/dtconfig –d   ( disable)

  44. Question 29. How To Find The Kernel Bit Version Or Architecture?

    Answer :

    # isainfo –kv

  45. Scalable Software Interview Questions

  46. Question 30. How To Set Passwd Never Expire For A User?

    Answer :

    #passwd –x –1 (username)

  47. Question 31. Explain Setuid, Setgid And Stickybit?

    Answer :

    • Setuid : When setuid permission set on a executable file, user who access the file is granted access permission of the owner of the file.

                  # find / -prem –4000

    • setgid : Permission similar to setuid, The process is changed to owner of the file.

                   # find / -prem –2000

    • Stickybit : It is a special permission that protect the files within a public writable directory. Stickybit permission set the shared directory, user can create a files or directory. But only by owner of the directory can modify or delete.

                   # find / -prem –1000

  48. Question 32. What Is Umask?

    Answer :

    UMASK is a Unix environment variable, which automatically sets file permissions on newly created files.

  49. Solaris Administrator Interview Questions

  50. Question 33. What Is Default Permission Of Files And Directory?

    Answer :

    file: 644
    directory: 755

  51. Salesforce Developer Interview Questions

  52. Question 34. What Is Default Permission Of /etc/passwd , /etc/shadow Files?

    Answer :

    /etc/passwd:  644
    /etc/shadow: 400

  53. Question 35. As A User How He Can Change Is Passwd With Root Privilege.?

    Answer :

    Setuid to set on  /usr/bin/passwd  command

  54. Question 36. What Are Performance Tool Used?

    Answer :

    Iostat ,vmstat , prstat , sar ,netstat, top

  55. LINUX/UNIX/SOLARIS Interview Questions

  56. Question 37. Which Service Assign Port No Dynamically?

    Answer :

    Rpc service ( /etc/rpc)

  57. Question 38. What Is Nice And Renice Command Do?

    Answer :

    To set the high priority for the process

    -20 high priorities
    +20 low priorities

    Eg: # nice –20 oracle

  58. Question 39. How Will You Restart The Inetd Process?

    Answer :

    # Pkill –HUP inetd

  59. Question 40. Tell Me The Port For Telnet, Ftp,nis,ssh,nfs?

    Answer :

    ftp = 21ssh = 22Telnet = 23nfs = 2049nis = 749

  60. Scalable Vector Graphics Interview Questions

  61. Question 41. In Which File Port No’s Are Defined?

    Answer :

    # /etc/service

  62. Question 42. If Telnet Not Working, What Are The Thing To Be Checked?

    Answer :

    Ping test, service enable or not in (/etc/inetd.conf), NIS problem

    If telnet is not working, first of all you will not be get connected, login through console access and then find out with ps -ef | grep telnetd or Kill -1

  63. UNIX Process Management Interview Questions

  64. Question 43. How Do You Check The Run Level?

    Answer :

    # who –r

  65. Question 44. How Do You Check The No Of User Logged Into The System?

    Answer :

    # who

  66. Question 45. How Will You Check The Process For Particular User?

    Answer :

    # ps –U oracle

              or

    #ps –fu oracle | grep smon

  67. Question 46. How To Check The No Of The Processor Available?

    Answer :

    # psrinfo –v

  68. Question 47. How To Bring The Process To Offline Or Online?

    Answer :

    # psradm –f (no of the process)
    # psradm –a –n ( no of the process)

  69. Question 48. How To Find The Boot Path In Solaris?

    Answer :

    # prtconf –vp | grep bootpath

           or

    # eeprom

  70. Question 49. What Is The Difference Between Dsk And Rdsk?

    Answer :

    DSK: Block level devices
    RDSK: Raw level device or character level device

  71. Question 50. What Is The Protocol Supported By Nfs?

    Answer :

    UDP and TCP