Solar System Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Solar System?

    Answer :

    The Sun, the planets around the Sun and the satellites around the planets are jointly called the Solar System.

  2. Question 2. The Planets In The Solar System Move In A Regulated Path, Why?

    Answer :

    Because of the gravitational force of attraction of the sun.

  3. Sound Interview Questions

  4. Question 3. What Is Cosmic Year?

    Answer :

    The revolution of the Solar System around the centre of the Milky Way is called cosmic year. Time taken for one revolution is 250 million years.

  5. Question 4. What Is The Distance Of Solar System From The Centre Of The Galaxy?

    Answer :

    30,000 to 33,000 light years.

  6. Archery Tutorial

  7. Question 5. From Where Was Solar System Originated?

    Answer :

    It was originate in a primitive Solar Nebula of a rotating disc of gas and dust.

  8. Science Interview Questions

  9. Question 6. What Is Van Allen Belt?

    Answer :

    Van Allen Belt is a Zone of Ozone in the lonosphere.

  10. Question 7. What Is The Importance Of Van Allen Belt?

    Answer :

    Van Allen Belt keeps away the ions and poison gases from outer space. The deflection of the ions by the Van Allen Belt is seen as auroras.

  11. Computational Fluid Dynamics Interview Questions

  12. Question 8. Who Discovered The Van Allen Belt And When?

    Answer :

    The American scientist Van Allen discovered it in November 1958.

  13. Question 9. What Is Parsec?

    Answer :

    Subramaniyam Chandrasekher, the Indian born astrophysicist and Nobel Laureate.

  14. Physics Interview Questions

  15. Question 10. What Is A Geo-stationary Satellite?

    Answer :

    It is a satellite that revolves round the earth at a suitable height with same velocity and In the same direction as earth does in Its own axis.

  16. Question 11. What Is Edwin Hubble’s Theory?

    Answer :

    The farther away a galaxy is the faster it is receding from the earth.

  17. Solar power Interview Questions

  18. Question 12. What Sort Of Star Is Sun?

    Answer :

    Sun is a shining spherical heavenly body around which our Earth and other planets rotate. It belongs to a family of about 100,000 million stars in our galaxy.

  19. Sound Interview Questions

  20. Question 13. What Is The Diameter Of The Sun?

    Answer :

    1392000 k.m.

  21. Question 14. The Average Distance From The Earth To The Sun?

    Answer :

    1. 147097000 k.m. when the Sun is nearest to the Earth
    2. 152099000 k.m. when the Sun is at the longest distance from the Earth.
  22. Question 15. What Is The Weight Of The Sun?

    Answer :

    33 lakhs times more than that of the Earth.

  23. Archery Interview Questions

  24. Question 16. The Gravitational Force Of The Sun?

    Answer :

    28 times more than that of the Earth.

  25. Question 17. Time Taken By The Sun For One Rotation On Its Axis?

    Answer :

    25.4 days (at the Equator) 33 days (near the Poles).

  26. Gravitational Interview Questions

  27. Question 18. What Is The Diameter Of The Sun’s Orbit?

    Answer :

    60000 light years.

  28. Science Interview Questions

  29. Question 19. The Outermost Layer Of The Sun?

    Answer :

    Corona. Corona changes its shape according to the speed of motion of the Sun.

  30. Question 20. The Innermost Layer In The Sun?

    Answer :

    Photosphere

  31. Light Interview Questions

  32. Question 21. The Region In Between The Corona And Photoshere?

    Answer :

    Chromosphere.

  33. Question 22. Why Is The Chromosphere Called So?

    Answer :

    Because of the reddish colour.

  34. Question 23. The Main Components Of The Photosphere?

    Answer :

    Hydrogen (71%), helium (26.5%), and other elements (2.5%).

  35. Bacteria Interview Questions

  36. Question 24. What Is The Name Given Interior Part Of The Sun?

    Answer :

    Thermosphere.

  37. Computational Fluid Dynamics Interview Questions

  38. Question 25. How Does The Sun Derive Its Energy?

    Answer :

    By nuclear fusion reactions.

  39. Question 26. What Is Photoshere?

    Answer :

    It is the region of the Sun where energy formation takes place.

  40. Climate Change Interview Questions

  41. Question 27. What Is Chromosphere?

    Answer :

    The layer around the Photosphere is called Chromosphere.

  42. Physics Interview Questions

  43. Question 28. What Are Sun Spots?

    Answer :

    The black dots appearing on the Sun.

  44. Question 29. When Was The Largest Sun Spot Detected?what As Its Size?

    Answer :

    The largest sun spot was detected on 8th April 1974. It covered an area of 7000 million sq.miles.

  45. Question 30. What Is The Temperature At The Core Of The Sun, Where Thermo-nuclear Reaction Takes Place?

    Answer :

    Around 15 millions K.

  46. Question 31. What Is The Mass Of The Sun?

    Answer :

    The mass is 332946 time as much as that of the Earth. (1.958 ×10 tones).

  47. Question 32. What Is Solar Eclipse?

    Answer :

    When the sun, the Earth and the Moon come in a straight line with the Moon in the middle, the people of Earth will not be able to  see the Sun clearly for a short time. It is called the Solar Eclipse.

  48. Question 33. What Is The Duratiion Of Solar Eclipse?

    Answer :

    7 minutes, 31 seconds.

  49. Solar power Interview Questions

  50. Question 34. What Is Aurora?

    Answer :

    A strange brightness appearing occasionally in polar region.

  51. Question 35. What Is The Height Of The Smallests And Largest Aurora?

    Answer :

    Largest 1000 k.m., Smallest 72.5 k.m.

  52. Question 36. Which Are The Two Auroras?

    Answer :

    Aurora Borealis in the North Polar region and Aurora Australis in the South Polar region.

  53. Archery Interview Questions

  54. Question 37. Who Discovered The Polar Auroras?

    Answer :

    James Van Allen (USA) in 1959.

  55. Question 38. Which Is The Planet Having All The Circumstances For The Existence Of Life?

    Answer :

    The Earth. (third among the planets of the solar system.)

  56. Question 39. What Is The Shape Of The Earth?

    Answer :

    The Earth is spherical in shape but a little flattened at the poles.

  57. Question 40. How Old Is The Earth?

    Answer :

    The Earth is 4600 million years old.

  58. Gravitational Interview Questions

  59. Question 41. What Is Geocentric Theory?

    Answer :

    According to this theory, the Earth is the unmoving centre of the universe.

  60. Question 42. Who Propounded The Helicentric Theory?

    Answer :

    Copernicus in 1543.

  61. Light Interview Questions

  62. Question 43. What Is Helicentric Theory?

    Answer :

    Sun is the centre of sthe Universe and that the Earth and all other planets revolve around it.

  63. Question 44. Who First Assessed The Mass Of The Earth?

    Answer :

    Dr.Nivil Maskelyne(Scotland) in 1764.

  64. Question 45. Into How Many Layers Is The Outer Surface Of The Earth Divided?

    Answer :

     Into four.

    1.  Lithosphere
    2.  Hydrosphere
    3.  Atmosphere
    4.  Biosphere.
  65. Question 46. What Is Lithosphere?

    Answer :

    Lithosphere means the entire top crust of the Earth which includes not only the land surface but also the ocean floor.

     

  66. Question 47. What Is Hydrosphere?

    Answer :

    Hydrosphere is the water surface which includes the ocean, lakes and rivers. It list on the lithosphere.

  67. Question 48. What Is Atmosphere?

    Answer :

    Atmosphere is the blanket of air that envelops the Earth. It covers both the land and water surface.

  68. Question 49. What Is Biosphere?

    Answer :

    Biosphere is the sphere of life which spreads over all three other spheres-lithosphere, hydrosphere and atmosphere.

  69. Question 50. What Are Climatic Regions?

    Answer :

    The surface of the Earth is divided into different zones based on the amount of sunlight received throughout the year which are called climatic region.

    which are they?

    1. Torrid zone
    2. Temperate zone
    3. Frigid zone
  70. Question 51. Into How Many Layers Ils The Atmosphere Divided On The Basis Of The Distance From The Surface Of The Earth?

    Answer :

    Six layers.

  71. Question 52. Which Layers Of The Atmosphere Is In Constant Contact With The Earth’s Surface?

    Answer :

    Troposphere.

  72. Question 53. Which Is The Layer Just Above The Troposphere?

    Answer :

    Stratosphere.

  73. Question 54. What Is Thickness Of The Atmosphere?

    Answer :

    Upto a height of 960 k.m. from the Earth.

  74. Question 55. The Layer Of The Atmosphere Which Prevents Theh Flow Of The Fatal Ultra Violet Radiation From Reaching The Earth?

    Answer :

    lonoshere.

  75. Question 56. What Is The Atmospheric Layer Immediately Around The Earth Is Called?

    Answer :

    Troposphere.

  76. Question 57. What Is The Magnetic Layer Above The Lonospher?

    Answer :

    Magnatosphere.

  77. Question 58. Which Ancient Indian Astronomer – Mathematician Wrote A Famous Book Named After His Daughter ?

    Answer :

    Baskaracharya.

  78. Question 59. Which German Astronomer Wrote The Famous Book “ Mysterium Cosmographicum ” ?

    Answer :

    Johannes kepler.

  79. Question 60. Which Famous Astronomer Helped Isaac Newton To Publish His Book “ Principia ” ?

    Answer :

    Edmund Halley.

  80. Question 61. Which Greek Philosopher Was The First To Calculate The Circumference Of The Earth Almost Accurately ?

    Answer :

    Thales.

  81. Question 62. Who First Explained The Steadystate Theory ?

    Answer :

    Thomas Gold, Herman Bondi, and Fred Hoyle.

  82. Question 63. Who Advocated The Pulsating Universe Theory ?

    Answer :

    Dr. Alan Sandage and others.

  83. Question 64. Which Theory Is Called The Latest Theory Of Evolution Of The Universe ?

    Answer :

    The pulsating universe theory.

  84. Question 65. Who Explained The Big Bang Theory ?

    Answer :

    Belgian astronomer – priest, Abbe Gorges lemeitre 

  85. Question 66. Under Which Term The Stars Like Objects Situated At The Edge Of The Universe Are Known ?

    Answer :

    IRS – 1 A, lanuched on march 17, 1988.

  86. Question 67. What Are The Galilean Moons ?

    Answer :

    The four moons of jupiter discovered by galileo.

  87. Question 68. What Is Astronomy ?

    Answer :

    The science of the stars, planets and all other heavenly bodies dealing with their composition, motion, relative position, size etc.

  88. Question 69. What Is Big Bang Theory ?

    Answer :

    Generally accepted theory of the universe that it came into being as the result of a gigantic explosion.

  89. Question 70. What Is The A Space Capsule ?

    Answer :

    It is a container for the astronauts in their orbiting flights around the earth. 

  90. Question 71. Which Ancient Greek Philosopher Stated That The Earth And The Moon Are Spherical In Shape ?

    Answer :

    Aristotle ( 384 – 322 B.C ).

  91. Question 72. Which Is The First Irs ( Indian Remote Sensing ) Satellite Launched ?

    Answer :

    IRS – 1A, launhed on march 17, 1988.

  92. Question 73. When Was India’s Second Remote Sensing Satellite Irs – 1b Launched ?

    Answer :

    On august 29, 1991.

  93. Question 74. When Was The First Developemnt Flight Of The Pslv, Called Pslv – D1 Launched ?

    Answer :

    On september 20, 1993.

  94. Question 75. Which Is The Fourth Developemnt Flight Launched On May 4, 1994 ?

    Answer :

    ASLV – 4 .

  95. Question 76. After Which Scientists Is Hubble Telescope Named ?

    Answer :

    Edwin P. Hubble.

  96. Question 77. Who Was The First Asian Astronaut ?

    Answer :

    Pham Taan.

  97. Question 78. Who Was First Woman Astronaut To Die During A Space Light ?

    Answer :

    Rhea Seddon.

  98. Question 79. Who Was The Last Astronaut To Leave The Moon ?

    Answer :

    Eugene Ceman.

  99. Question 80. Which Is The Pseudo – Science Deals With The Prediction Of Human Destinies With The Help Of Position Of Stars And Other Planets ?

    Answer :

    Astrology.

  100. Question 81. Who Walked For The First Time In Space ?

    Answer :

    Alexi Leonov.

  101. Question 82. Who Pioeered Radio Astronomy ?

    Answer :

    Karl Jansky.

  102. Question 83. Who Is The First Astronaut To Orbit The Earth ?

    Answer :

    Fagarin Yuri Alekseyevitch.

  103. Question 84. The Tail Of The Comet Is Approximately How Long ?

    Answer :

    2 to 3 crore kilometres.

  104. Question 85. What Is The Name Of The Largest Crater On Phobos, One Of The Satellite Of Mars ?

    Answer :

    Stickney.

  105. Question 86. Which Is The Brighest Asteroid ?

    Answer :

    Vesta.

  106. Question 87. Which Is The Year In Which The Historic Hand Shaking Between The Crew Of U.s.apollo And Russian Soyuz Took Place In Space. ?

    Answer :

    In 1975.

  107. Question 88. Which Is The First Space Craft To Bring Rocks From The Moon The Earth ?

    Answer :

    Lunar 16.

  108. Question 89. Which Spacecraft Visited Jupiter In 1973 ?

    Answer :

    Pioneer 10.

  109. Question 90. Which Is The First Space Probe To Reach And Study Jupiter ?

    Answer :

    Pioneer 10.

  110. Question 91. What Is The Distanc Between The Earth And The Andromeda Galaxy. Which Can Only Be Seen As A Distant Smear In The Horizon On The Winter Evening From The Northern Hemisphere ?

    Answer :

    2,120,000 light years.

  111. Question 92. What Is Kuiper Belt ?

    Answer :

    Kupier belt, the region’s first formation, is a great ring of debris similar to the asteroid belt, but mainly composed of ice. It extends between 30 and 50 AU from the sun.

  112. Question 93. Which Is The Largest Known Object In The Kupier Belt ?

    Answer :

    The dwarf planet pluto.

  113. Question 94. What Is Trans – Neptunian Region ?

    Answer :

    The area beyond neptune or the “ Trans – Neptunian region ” is still largely unexplored. It appears to consist overwhelmingly of small worlds composed mainly of rock and ice.

  114. Question 95. What Is Roche Lobe ?

    Answer :

    It is the region of space around a star within orbiting material is gravitationally bound to that star. If the star expands past its rochelobe, then the material can escape the gravitational pull of the star. 

  115. Question 96. What Is X -ray Binaries ?

    Answer :

    They are a class of binary stars that are luminous in X – rays.

  116. Question 97. Which Is One Of The Most Exotic Star System Observed ?

    Answer :

    SS 433. It is an eclipsing X -ray binary system, with the primary most likely a black hole, or possibly a neutron star.

  117. Question 98. Who Postulated That Long Peroid Comets Orginated In A Orbiting Cloud At The Outermost Edge Of The Solar System ??

    Answer :

    Estonian astronomer Ernst Opik in 1932.

  118. Question 99. Which Are The Two Main Classes Of Comets ?

    Answer :

    Short period comets ( ecliptic comets ) and long period comets ( isotropic comets ).

  119. Question 100. What Is Galactic Tide ?

    Answer :

    A galactic tide is a tidal force experienced by objects subject to the gravitational field of a galaxy such as the milky way. 

  120. Question 101. What Are The Antennae Galaxies ?

    Answer :

    They are in pair of interacting galaxies in the constellation corves, discovered by friedrich Wilhelm Herschel in 1785.

  121. Question 102. Who Discovered Amalthea, The Third Moon Of Jupiter ?

    Answer :

    Edward Emerson on september 9, 1892.

  122. Question 103. Which Is The 16th Pslv Mission Of India ?

    Answer :

    Oceansat – 2 on 23rd september 2009.