Sharepoint Online Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Sharepoint Online? How It Is Related To Microsoft Cloud Service Office 365?

    Answer :

    Office 365 is the cloud service provided from Microsoft which has lots of features. These features can be used as subscription based. Few services are like Mail, Calendar, People. Yammer, OneDrive, Planner, Task, Delve, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Sway, PowerApps etc. Apart from all these services, Microsoft also provides SharePoint as a part of the services. This is known as SharePoint online. It has all the features of SharePoint like on premise version. But Microsoft does not allow server side code in Office 365 SharePoint online.

  2. Question 2. What Are Difference Between Sharepoint Online And Sharepoint On-premise?

    Answer :

    There are lots of difference between SharePoint online and SharePoint on premise version. In SharePoint on premise, the server will be maintained by your organization, but in case of SharePoint online, everything will be maintained by Microsoft, you just need to use. Similarly patches and updates will be taken care by Microsoft, but in on premise environment, everything will be taken care by your IT team of the organization.

    In SharePoint online, Microsoft does not allows you to deploy any server side code but we can develop and deploy solutions using server object model in on premise environment. Alternatively Microsoft has improved client side object model and we can develop and deploy SharePoint Add-ins using client object model.

  3. XML Interview Questions

  4. Question 3. What Are Sharepoint Add-ins? Is It Same As Sharepoint Apps?

    Answer :

    According to MSDN definition, A SharePoint Add-in is a self-contained piece of functionality that extends the capabilities of SharePoint websites to solve a well-defined business problem. We can develop pages, lists, workflows, custom content types, list templates, Web Parts etc in SharePoint Add-in.

    These are nothing but the Apps which has been introduced in SharePoint online and SharePoint 2013 versions. Microsoft later renamed Apps to Add-in.

  5. Question 4. What Are Different Types Of Sharepoint Add-ins?

    Answer :

    There are two kinds of SharePont Add-ins.

    1- SharePoint Hosted Add-in:

    There are no server side code in case of SharePoint-hosted add-in. All business logic in a SharePoint-hosted add-in uses JavaScript either directly on a custom page or in a JavaScript file that is referenced from a custom page.

    Custom pages in a SharePoint-hosted add-in are generally ASP.NET pages (ASPX) and they can declaratively reference ASP.NET and in-the-box SharePoint controls, but there can be no code behind. However, you can customize the SharePoint controls using a client-side rendering option and custom JavaScript.

    The JavaScript in SharePoint-hosted add-ins can access data and resources that are outside of the add-in web by using either of two techniques for safely working around the browser’s same origin policy: a special JavaScript cross-domain library or a specific JavaScript WebProxy class. Using these techniques a SharePoint-hosted add-in can work with data on the host web, its parent subscription.

    SharePoint-hosted add-ins consist almost entirely of SharePoint components in an add-in web. A user can run a SharePoint-hosted add-in from a tile on the Site Contents page of the SharePoint website to which it’s installed.

    2- Provider Hosted Add-in:

    Any SharePoint component that can be in a SharePoint-hosted add-in can also be in a provider-hosted add-in. But provider-hosted add-ins are distinguished from SharePoint-hosted add-ins because they include at least one remote component; such as a web application, service, or database that is hosted externally from the SharePoint farm or SharePoint Online subscription. This could be a server in the same corporate network as a SharePoint farm or a cloud service. The external components can be hosted on any web hosting stack, including the Linux, Apache, MySQL, PHP (LAMP) stack. 

    When the remote components are implemented with .NET, the managed code SharePoint Client-Side Object Model (CSOM) library is available.

    For remote components that are not based on .NET, there is a set of REST/OData APIs that can be used to access SharePoint data. These can also be used from a .NET client if you prefer working with an OData interface.

  6. XML Tutorial

  7. Question 5. How We Can Deploy A Sharepoint Add-in To Sharepoint Online?

    Answer :

    We can deploy the SharePoint Add-ins to following two places.
    SharePoint Add-in Catalog: We can upload the SharePoint Add-in to organization’s add-in catalog site. An Add-catalog, is nothing but a special collection in SharePoint online which contains a special type of document library that is used to upload and store app package files. Once you add the add-in to add-in catalog, the ad-in will be available to all SharePoint site collections. You can check a SharePoint video tutorial on: Video Tutorial Create and Deploy SharePoint Hosted Add-in using Visual Studio 2015

    To the Office Store: We can also deploy SharePoint Add-ins to Office store. Microsoft has a Seller Dashboard to help you sell add-ins through the Office Store.
    After you deploy the add-in in either way, it’s available for installation on the add an add-in page of SharePoint websites. 

  8. ASP.NET Interview Questions

  9. Question 6. Can We Use Server Side Object Model In Sharepoint Add-in?

    Answer :

    No, we can not use any server side code in SharePoint Add-in. We can use only client side code like JavaScript Object Model (jsom) code (SharePoint hosted add-in) or Client side object model (csom, .Net managed object mode code) in Provider hosted add-in.

  10. Question 7. What Object Model We Can Use In Provider Hosted Add-in In Sharepoint Online?

    Answer :

    In provider hosted add-in we can use .Net managed object model code (csom).

    Here we can write code using below two dlls:

    • Microsoft.SharePoint.Client.dll
    • Microsoft.SharePoint.Client.Runtime.dll
  11. ASP.NET Tutorial
    Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions

  12. Question 8. Can We Create Web Applications In Sharepoint Online?

    Answer :

    We can not create web application in SharePoint online. We can create site collections from SharePoint Admin center.

  13. Question 9. Can We Add Custom Domain In Office 365 Sharepoint Online?

    Answer :

    Yes we can add custom domain in office 365 SharePoint online. You can go to Office 365 Admin Center and click on +Add a domain in the Domains section. 

  14. Anz Sql Server Interview Questions

  15. Question 10. Can We Use Site Collection Storage Quota In Sharepoint Online?

    Answer :

    Yes we can increase site collection storage quote in SharePoint site. We can do it from SharePoint Admin center. 

  16. Question 11. We Have A Small Organization, Which Office 365 Plan Should I Take?

    Answer :

    There are lots of plans are available for your business needs. 

  17. Asp Dot Net Mvc Interview Questions

  18. Question 12. Can We Connect To Sharepoint Online Sites Using Powershell?

    Answer :

    Yes, As a developer we can connect to SharePoint online site collections from PowerShell. We can do lots of operations using PowerShell in SharePoint online. For this we need to install “SharePoint online management shell”.

  19. XML Interview Questions

  20. Question 13. How Can We Work With Javascript Object Model In Sharepoint Online?

    Answer :

    We can do lots of site collection level, list level or item level etc opeations using javascript object model in SharePoint online. SharePoint provides a script editor editor web part where we can write the JavaScript object model code. Or we can also develop SharePoint Add-ins and where we can write JavaScript object model code.

  21. Question 14. How Can We Work With Rest Api In Sharepoint Online?

    Answer :

    Like Jsom, we can use Rest API inside a script editor web part or inside SharePoint Add-ins in SharePoint online.

  22. Question 15. Can We Use Event Receiver In Sharepoint Online?

    Answer :

    We can not use event receivers in SharePoint online, instead we can use remote event receivers. Remote event receivers can be developed as a provider hosted add-in and can be deployed to Microsoft Azure.

  23. Microsoft Office 365 Interview Questions

  24. Question 16. Can We Develop Visual Web Part For Sharepoint Online Site?

    Answer :

    We can develop visual web part as a sandboxed solution for SharePoint online sites. Sandboxed solutions are deprecated now a days, so better you should develop as a SharePoint Add-in.

  25. Question 17. How Can We Retrieve Sharepoint Host Web Data In App Web In Sharepoint Add-ins?

    Answer :

    Yes you can retrieve host web data from add-in web inside SharePoint hosted add-in.

  26. Microsoft Sharepoint 2013 Interview Questions

  27. Question 18. What Type Of Declarative Components Can You Deploy For Sharepoint Online?

    Answer :

    Pages, lists, workflows, custom content types, list templates, Web Parts, Content Type, Site column etc.

  28. ASP.NET Interview Questions

  29. Question 19. Which Features Differentiate A Sharepoint Library From A Sharepoint List?

    Answer :

    check incheck out,Major,Minor version,Document mandatory

  30. Question 20. In Sharepoint Libraries, Permissions Can Be Granted On Which Of The Following?

    Answer :

    folder,document set ,documents

  31. Xml Publisher Interview Questions

  32. Question 21. In Order For Sally To Access Sites Hosted In Sharepoint Online, Which Two Tasks Must Be Performed After Her Identity Is Added To Office 365 Using Directory Synchronization?

    Answer :

    1. An administrator must assign a SharePoint license to Sally
    2. Sally must be assigned permissions for the site collection on Office 365.
  33. Question 22. When Saving The Security Certificate Used For Communications Between Sharepoint Server On-premises And Sharepoint Online, The Security Certificate Must Be In Which Format?

    Answer :

    Base-64 encoded X.509 (.CER)Base-64 encoded X.509 (.CER)

  34. Question 23. A Reverse Proxy Server Is Required For?

    Answer :

    Outbound search.

  35. Question 24. The Protocol For The Result Source Used For Outbound Search In Sharepoint Online Is?

    Answer :

    Remote SharePoint.

  36. Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions

  37. Question 25. What Is Difference Between Host Web And App Web In Sharepoint Online?

    Answer :

    Before starting development in SharePoint Add-in, it is really important to understand what is host web and what is add-in web.

    Host Web:

    When an add-in that includes SharePoint components is installed on a website, it is listed on the Site Contents page from which it can be launched. That listing, which is the launch point of the add-in, is the only required addition to the website, although certain other things can optionally be added, such as a custom action or an add-in part. The website to which the add-in is installed is called the host web.

    Add-in Web:

    Other than these UI elements, the SharePoint Add-in components and content, such as lists, content types, workflows, and pages, are deployed to a different website in a special isolated domain. This fact is largely hidden from the user. The special website to which the add-in is deployed is called an add-in web.