Science Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Space ?

    Answer :

    Any region of space beyond limits determined with refernce to the boundaries of a celectial body or system, especially the region of space immediately beyond earth’s atmosphere, interplanetary or interstellar space.

  2. Question 2. Which Other Galaxy Is Similar To The Milky Way ?

    Answer :

    Andromeda galaxy.

  3. Material Science Interview Questions

  4. Question 3. Which Is The Farthest Visible Object In Space ?

    Answer :

    Andromeda galaxy 

  5. Question 4. What Is Super Galaxy ?

    Answer :

    The largest indistinguishable galaxy formation .

  6. Question 5. What Is The Distance Between Two Galaxies ?

    Answer :

    It is estimated to be a million light years .

  7. Soil Science Interview Questions

  8. Question 6. Which Is The Only Star Of The Milky Way Galaxy ?

    Answer :

    Sun

  9. Question 7. How Stars Are Formed ?

    Answer :

    Stars are formed by gravitational contraction from vast clouds of galactic gas and dust.

  10. Data science Interview Questions

  11. Question 8. What Is The Density Of Stars ?

    Answer :

    They have a density going up to 1,000 hydrogen atoms per cublic centimetre.

  12. Question 9. Which Is The Brighest Star ?

    Answer :

    Sirius ( Dog star )

  13. Political science Interview Questions

  14. Question 10. Which Star Does Not Change Its Position In The Sky ?

    Answer :

    Pole star

  15. Question 11. What Is Meant By Space Science ?

    Answer :

    Space sciecnce is the branch of study which endeavours to reveal the mysteries of space.

  16. Question 12. In Modern Science, What Is “ Fourth Dimension ” ?

    Answer :

    Time is the fourth dimension; modern science sees space and time as a unity, called“spacetime”.

  17. Material Science Interview Questions

  18. Question 13. What Are Galaxies ?

    Answer :

    Galaxies are formations of innumerable stars grouped by force of gravity.

  19. Question 14. How Many Types Of Galaxies Are There ?

    Answer :

    1. Spiral
    2. Irregular
    3. Oval
  20. Question 15. What Is Heavenly Ganges ( Milky Way ) Galaxy ?

    Answer :

    The milky way is a spiral galaxy. The main body of the galaxy is a disc 100,000 light years across with a globular nucleus of about 16,000 light years in diameter. It consists of more than a hundred billion stars. The solar system belongs to the milky way.

  21. Question 16. How Many Stars Are There, Which Are Normally Visible ?

    Answer :

    About 5776 .

  22. Question 17. What Are The Super Giant Novae Stars ?

    Answer :

    Super giant novae stars are those which are far bigger and heavier than the sun. They have very high internal temperature.

  23. Question 18. Why These Stars Are Called Novae ?

    Answer :

    As the temperature is very high, these stars shrink and explode immediately on the exhaustion of fuel. Then a new star appears to be born. Thus they emerge in space suddenly and unexpectedly. So they are called novae or new star.

  24. Soil Science Interview Questions

  25. Question 19. When Did The Most Luminous Nova Appear ?

    Answer :

    In 1572 .

  26. Question 20. Which Is Largest And Most Massive Star ?

    Answer :

    The most massive star is betelgeuse which is 300 times greater than the sun.

  27. Question 21. Which Is Nearest Star Visible To Naked Eye ?

    Answer :

    The nearest visible star is Alpha Centauri.

  28. Question 22. Which Star Is Called The Polaris ?

    Answer :

    North star. 

  29. Question 23. Why Stars Are Seen In Colours ?

    Answer :

    They are seen in different colours according to the temperature of their surfaces.

  30. Question 24. What Are Nebulae ?

    Answer :

    The dust clouds in outer space are called nebulae. They are vast and distant. Normally they are composed of dust ( about 2 % ), hydrogen and other elements found in stars..

  31. Data science Interview Questions

  32. Question 25. How Stars Produce Energy ?

    Answer :

    By nuclear fusion.

  33. Question 26. In Which Constellation Is Abig Nebula Still Giving Birth To Stars ?

    Answer :

    Orion.

  34. Question 27. Which Scientists Gave Detailed Information About Nebula ?

    Answer :

    Charles Medier, W. Herschel, R. Milkovsky, L.H. Allen Barman and Van Manner. 

  35. Political science Interview Questions

  36. Question 28. What Are Luminous Irregular Nebulae ?

    Answer :

    They are luminous irregular cloudy patches appearing in the sky.

  37. Question 29. Which Are Known As Non – Luminous Irregular Nebulae ?

    Answer :

    It will not be possible to see the stars shinning in some dark regions of the sky. The nebulae occuring in these regions are known as non – luminous irregular nebulae.

  38. Question 30. Which Are The Important Pulsating Nebulae ?

    Answer :

    Hublind and toury .

  39. Question 31. What Are Reflecting Nebulae ?

    Answer :

    They are the cosmic cloud dust reflecting stellar light.

  40. Question 32. What Are Super Galaxial Nebulae ?

    Answer :

    Irregular nebulae which emanate radiation waves. 

  41. Question 33. What Are Comets ?

    Answer :

    Comets are stars with tails. The word comet is derived from the greek word “ Kome ” meaning “ long haired star ”. The long hair is a tail of the comet which looks like hair. The head of the comet is the star.

  42. Question 34. Which Is The Most Famous Comet ?

    Answer :

    Halley’s comet is the most famous comet which reaches the solar sytem in every 76.1 years.

  43. Question 35. Which Is The Largest Comet ?

    Answer :

    Holmes comet is the largest comet.

  44. Question 36. Which Comet Collided With Jupiter ?

    Answer :

    Shoemaker Levi in 1996.

  45. Question 37. Which Scientist Made Detailed Study On Novae ?

    Answer :

    Tycho Brahe. 

  46. Question 38. What Is Super Nova ?

    Answer :

    A star that exposess catastrophically due to instabilities following the exhaustion of its nuclear fuel, becoming for a few days up to one hundred million times brighter than the sun.

  47. Question 39. Which Is The Star Nearest To Earth ?

    Answer :

    Proxima Centauri .

  48. Question 40. What Is Light Year ?

    Answer :

    As the distance between heavenly bodies is very large, the unit used to measure the distance is the distance travelled by light in one year.

  49. Question 41. What Is One Light Year ?

    Answer :

    9.46 lakh crores km.

  50. Question 42. What Is One Light Second ?

    Answer :

    297600 km .

  51. Question 43. What Is One Light Minute ?

    Answer :

    1785600 km.

  52. Question 44. What Is One Light Hour ?

    Answer :

    1071360000 k.m.

  53. Question 45. What Is Distance From The Earth To The Moon ?

    Answer :

    15 light seconds.

  54. Question 46. What Are Cosmic Rays ?

    Answer :

    It is knid of energy radiation, consisting of atomic nuclei that reach the earth from outer space.

  55. Question 47. What Are The Important Factors Of Cosmic Rays ?

    Answer :

    The important factors of cosmic rays are the nuclei of atoms of elements like hydrogen, helium etc,. 

  56. Question 48. What Are Pulsars ?

    Answer :

    Pulsars are fast rotating neutron stars. They send out radio waves in a regular frequency.

  57. Question 49. What Is The Difference Between A Star, Satellite And A Planet ?

    Answer :

    Star is a celestial body having its own light, satellite is a secondary body that revolves round the planet. Planet is also a celestial body which revolves round the sun in elliptical orbit.

  58. Question 50. What Are Quasars ?

    Answer :

    They are the mysterious heavenly bodies which may be mistaken to be stars on first observation. It is classified as radio galaxies.

  59. Question 51. Where Did The Largest Reflector Telescope Situated ?

    Answer :

    It is situated at Moumt Semirodriki in Mount Caucasus, russia. It is installed at a height of 2080 metres.

  60. Question 52. Who Invented Telescope ?

    Answer :

    Hans Lippershey on oct. 2, 1608. ( Galileo later improved upon it and made a similar instrument which can mafnify up to 30 times ) .

  61. Question 53. Which Is The Largest Refractor Telescope ?

    Answer :

    It is suitated at yerkes observatory in Chicago university ( U.S.A )

  62. Question 54. Who Discovered Radio Telescope ?

    Answer :

    Karl Jansky ( USA ) in 1931, later Gorte Reber developed it in 1937.

  63. Question 55. Who Were The Ancient Indian Astronomers ?

    Answer :

    Brahma, Vasishta, Atri, Manu, Pulasthysa, Lomesa, Saunaka, Ganga, Kasypa, Parasara, Vyasa, Narada, Bhrigu, Chyavna, Aryabhatta and Bhaskaracharya.

  64. Question 56. Who Were The Ancient Astronomers Of The West ?

    Answer :

    Ptolemy, copernicus, Tycho Brahe, Kepler, Galileo, Isaac Newton, David Habrecius, Simon and Moraes.

  65. Question 57. Who Propounded The Signs Of The Zodiac ?

    Answer :

    George Jusde Buffon.

  66. Question 58. Who Stated That Planets Are Originated From The Collision Of The Sun And Comet ?

    Answer :

    George Jusde Buffon.

  67. Question 59. Which Was The International Geo – Physical Year ?

    Answer :

    Theperiod from 1st july 1957 to 31st december 1958.

  68. Question 60. What Is The Significance Of International Geo – Physical Year ?

    Answer :

    It is form this period that the major space travels and experiments have been initiated .

  69. Question 61. Who Is The American Launched In A Space Ship ?

    Answer :

    John. H. Glenn.

  70. Question 62. Who Are The Space Couples ?

    Answer :

    Aldrin Nikaloyev and Valentina Tereshkova . 

  71. Question 63. The Great Joint Space Programme Sponsored By Russia And Usa ?

    Answer :

    Apollo – 17, Soyuz – 19 were sent into the orbit on 15th july 1975.

  72. Question 64. Who Was The First Cosmonaut ?

    Answer :

    Yuri Gagarin, who later died in ajet plane crash near moscow on 27th march 1968.

  73. Question 65. Who Is Father Of Space Science ?

    Answer :

    Konstantine Tsialkovsky ( Russia ).

  74. Question 66. Which Is The First Space Ship That Took Man To Space ?

    Answer :

    Vostok – 1 ( Yuri Gagarin ) on april 12, 1961.

  75. Question 67. Who Is The First Female Cosmonaut ?

    Answer :

    Valentina Tereshkova ( The spaceship Vostok – 6 on june 16, 1963 ).

  76. Question 68. The Second Female Cosmonaut ?

    Answer :

    Svethlana Savitskaya of russia on august 19th 1982.

  77. Question 69. When Was “ Freighter ”, The First Automatic Spacecraft Of Russia, Launched ?

    Answer :

    On january 20th 1978, the first type of space craft with automatic controls and guided by ground stations.

  78. Question 70. The First Animal Which Reached Space ?

    Answer :

    The dog named Laika ( It orbited around the earth in the spaceship sputnik – 2 in november 1957 ).

  79. Question 71. Which Was The First Space Rocket To Hit The Moon ?

    Answer :

    Lunik – II .

  80. Question 72. Which Is The First Communication Satellite Of The World ?

    Answer :

    Echo, U.S.A . 

  81. Question 73. The First Man Who Walked In Space ?

    Answer :

    Aleksey A. Leonov ( Voskhod 2 ) on 18th March 1965 ( Russia ) .

  82. Question 74. Which Is The First Artifical Satellite Launched To The Venus ?

    Answer :

    Mars – 2 ( russia – 1971 ) .

  83. Question 75. Which Is The First Artificial Satellite Launched To The Venus ?

    Answer :

    Venus – 3 ( Russia – 1966 ) .

  84. Question 76. Who Is The Oldest Cosmonaut ?

    Answer :

    Dr. William Thronton ( USA ).

  85. Question 77. The First American Who Entered Space?

    Answer :

    Allan Sheperd on may 5th 1961 ( Liberty Bell – 7 ). 

  86. Question 78. Which Is The First Unmanned Space Vehicle Which Landed On The Moon ?

    Answer :

    Luna – 9 ( Russia ) on january 31st 1996.

  87. Question 79. Who Is The First To Die In Space Flight ?

    Answer :

    Col. Komerov on april 23, 1967.

  88. Question 80. The First Man Who Walked On The Moon?

    Answer :

    Neil Armstrong followed by Aldrin. ( July 21st, 1969 ).

  89. Question 81. Which Was The Vehicle Used For The First Landing On The Moon ?

    Answer :

    Apollo – II .

  90. Question 82. Which Is The Landing Craft Used By Armstrong On The Moon ?

    Answer :

    Eagle. 

  91. Question 83. Which Unmanned Space Vehicle Fetched Roak Pieces From The Moon ?

    Answer :

    Luna – 16 on 12th september 1970.

  92. Question 84. Which Satellite Approached The Jupiter And Conducted Experiments For The First Time ?

    Answer :

    Pioneer – 30 ( USA ). It passed through the neighbourhood of the jupiter on 3rd december 1973.

  93. Question 85. When Did China Launch The First “ Space Physics Experiment Satellite ” ?

    Answer :

    On september 23, 1981 with a single carrier rocket.

  94. Question 86. When Was The American Space Shuttle “ Challenger ” Launched ?

    Answer :

    On 18th june 1983.

  95. Question 87. Who Commanded The Challenger’s First Flight ?

    Answer :

    Robert Crippen .

  96. Question 88. How Many Astronauts Travelled In The Challenger ?

    Answer :

    Five ( 5 ) .

  97. Question 89. When Did The Challenger Return To The Earth After Its First Mission ?

    Answer :

    On 24th june 1983.

  98. Question 90. When Was The First American Rocket Launched ?

    Answer :

    16th march 1926 .

  99. Question 91. Who Travelled In Skylab – 2 ?

    Answer :

    Jeraldkar, Edward Gibson and Pog.

  100. Question 92. Who Travelled In Skylab – 3 Of America ?

    Answer :

    Allen Bien, Owen Garriet and Jack Lusman.

  101. Question 93. Which Is The First Space Shuttle ?

    Answer :

    Columbia launched on april 12th 1981.

  102. Question 94. The First Woman Who Travelled In A Space Shuttle ?

    Answer :

    Sally Ride ( USA ) June 18th, 1983 ( Challenger ).

  103. Question 95. Which Us Space Shuttle Exploded In Midair ?

    Answer :

    Challenger on january 28th, 1986.

  104. Question 96. Which Space Craft Was Launched To Probe Mars ?

    Answer :

    Pathfinder in 1997 .

  105. Question 97. Which Orbital Space Station Was Launched By Russia On February 20th 1986 ?

    Answer :

    Mir . 

  106. Question 98. Which Is The First European Nation To Launch A Satellite ?

    Answer :

    France .

  107. Question 99. Who Made The International Record Of Spending Most Time Of Space ?

    Answer :

    Sergei Krikalev ( russia, 804 days ) .

  108. Question 100. Which Woman Astronaut Holds The Record Of Spending Most Time In Space ?

    Answer :

    Shannon Lucid ( 168 days ).

  109. Question 101. Which Was The First Us Space Station ?

    Answer :

    Skylab .

  110. Question 102. When Was “ Skylab ” Launched ?

    Answer :

    On may 1973. 

  111. Question 103. Which Are The First Soviet Us Space Mission To Moon ?

    Answer :

    Salyut and skylab.

  112. Question 104. When Was “ Chandra ” The Space X -ray Observatory Launched From Usa ?

    Answer :

    On july 23rd, 1999 .

  113. Question 105. It’s Named After Whom ?

    Answer :

    Subramaniyam chandrasekhar, the Indian norn astrophysicist and nobel laureate.

  114. Question 106. Which Space Flight Sent The Pictures Of Moon’s Farside And When ?

    Answer :

    Luna 3 ( Russia ) in october 1959 .

  115. Question 107. When Was The First Multi – Person Space Capsule Launched ?

    Answer :

    October 12th, 1964 ( Voshkod ) .

  116. Question 108. Who Were The First Space Travellers To Land On Ground In Their Space Capsule ?

    Answer :

    M.Komarov and Konstantin P.Feokistov ( Voshhod I ).

  117. Question 109. Which Is The First Manned Gemini Mission ?

    Answer :

    Gemini – 3 launched on march 23rd, 1965.

  118. Question 110. The First American To Walk In Space?

    Answer :

    Edward Whiten .

  119. Question 111. When Was The First American Manned Space Mission To Moon Begun ?

    Answer :

    December 21st, 1968 ( Apollo – 8 ) .

  120. Question 112. To An Astronaut In Space What Colour Does The Sky Appear ?

    Answer :

    Black .

  121. Question 113. Who Is The Known As The Father Of Indian Astronomy ?

    Answer :

    Aryabhatta .

  122. Question 114. Which King Of India Built An Astronomical Observatory In 17th Century ?

    Answer :

    King of Jaipur ( Jaising 2 ) .

  123. Question 115. Which Book Of Aryabhatta Is Regarded As A Great Contribution In Astronomy ?

    Answer :

    Aryabhatteeyam .

  124. Question 116. In Which Year Was Western Astronomy Included In The Indian Curriculum ?

    Answer :

    1917.

  125. Question 117. The Year In Which Magnetic Observations Were Started In Mumbai And Thiruvananthapuram ?

    Answer :

    In 1841 .

  126. Question 118. In Which Year Was The Meteorology Department Founded ?

    Answer :

    1875 .

  127. Question 119. In Which Year The Solar Observatory In Kodikanal Founded ?

    Answer :

    1829 .

  128. Question 120. Atmospheric Observation Using Ballons Started?

    Answer :

    In 1936 .

  129. Question 121. When And By Whom Was The Meteorological Unit Founded In Bangalore Science Institute ?

    Answer :

    In 1940 by Dr. Homi Bhabha .

  130. Question 122. Physical Laboratory In Ahmedabad Was Founded?

    Answer :

    In 1940 by Dr. Sarabhai & R.Ramanathan . 

  131. Question 123. When And Where Was The Tata Institute Of Fundamental Research Founded ?

    Answer :

    In 1958 at mumbai 

  132. Question 124. When Did National Commission For Space Research Institute Thumba Equatorial Rocket Launching Station Commissioned ( Terls ) ?

    Answer :

    In 1962 .

  133. Question 125. When Was The Administration Control Of Terls Enstrusted To Physcial Research Laboratory, Ahmedabad ?

    Answer :

    In november 1963 .

  134. Question 126. Terls Was Dedicated To U.n As An International Institution?

    Answer :

    On 2nd february 1968 .

  135. Question 127. Where Is The Biggest Solar Telescope In India Situated ?

    Answer :

    In kodaikanal ( Tamil Nadu ) .

  136. Question 128. A Team Of U.n Scientists Visited Thumba?

    Answer :

    In 1964 .

  137. Question 129. Indian Space Research Organisation Was Formed?

    Answer :

    In 1969 .

  138. Question 130. Vikram Earth Station ( Satellite Communication Ground Station ) Near Pune Was Founded?

    Answer :

    In 1971 .

  139. Question 131. Which Is The First Indian Communication Satellite ?

    Answer :

    APPLE .

  140. Question 132. Who Designed The Primary Blue Print Of The Indian Space Programme ?

    Answer :

    Dr. Homi Jahangir Bhabha . 

  141. Question 133. Who Developed Primary Blue Print Programme ?

    Answer :

    Dr. Vikram Sarabhai .

  142. Question 134. Which Are The Units Of Functioning In Vssc ?

    Answer :

    1.  Thumba Equatorial Rocket Launching Station ( TERLS )
    2.  Space Science and Technology Centre ( SSTC )
    3.  Rocket Fabrication Facility ( RFF )
    4.  Rocket Propellent Plant ( RPP )
    5.  Propellent Fuel Complex ( PFC )
    6.  Reinforced Plastics Centre ( REPLACE ) Thiruvamthapuram
    7.  Valiamala Facilities, Thiruvamthapuram
    8.  Ammonium Per Chlorate Experimental Plant ( APEP ), Aluva.
  143. Question 135. Other Space Research Instituations In India ?

    Answer :

    1.  ISRO Satellite Centre ( ISAC ), Bangalore
    2.  Space Application Centre ( SAC ), Ahamedabad
    3.  Sri Harikotah Range ( SHAR ), Nelloor ( Andhra Pradesh )
    4.  Auxiliary Propulsion Systems unit ( APSU ) Thiruvamthapuram, Mahendragiri and bangalore.
  144. Question 136. Which Are The Main Wings Of The Space Application Centre ( Sac ), Ahmedabad ?

    Answer :

    1.  Experimental Satellite Communication Earth Station ( ESCES )
    2.  Satellite Communication System Division ( SCSD )
    3.  Remote Sensing and Meteorological Application Division ( RSMD )
    4.  Software Sysytem Group ( SSG )
    5.  Electro Wave Division ( EWD )
  145. Question 137. Which Are The Wings Of Sri Harikotah Range ( Shar ) ?

    Answer :

    1.  Sri Harikotah Launch Complex ( SLC )
    2.  Rocket Seld Facility ( SLED )
    3.  Solid Propellent Space Booster Plant ( SPROB )
    4.  Sri Harikotah Common Facilities ( SCF )
    5.  Static Test andevaluation Complex ( STEX )
    6.  Liquid Propulsion Systems Centre ( LPSC ) > Mahendragiri ( Tamil nadu ), Valiamala ( Thiruvamthapuram )
    7.  National Remote Sensing Agency ( NRSA ) Hydrabad.
    8.  INSAT Master Control Facility ( MCF ) Hassan
  146. Question 138. Where Is The Location Of Vikram Sarabhai Space Centre ?

    Answer :

    Thumba in Thiruvamthapuram

  147. Question 139. When Was The First Rocket Launched From Thumba ?

    Answer :

    21st November 1963 ( Rocket for weather studies ) .

  148. Question 140. When Was The Indian Made Rocket “ Rohini ” Launched From Thumba ?

    Answer :

    20th november 1967.

  149. Question 141. When Was The First Satellite Of India, Aryabhatta Launched ?

    Answer :

    10 th april 1975 .

  150. Question 142. The Weight And Diameter Of Aryabhatta ?

    Answer :

    Weight 360kg, diameter 106 metres height 116cm and had 26 phases.

  151. Question 143. From Where Was Aryabhatta Launched ?

    Answer :

    From russia by a russia vehicle.

  152. Question 144. The Time Taken By Aryabhatta For One Revolution Around The Earth ?

    Answer :

    96.41 minutes ( 15 revolutions a day ) .

  153. Question 145. Of Which Metal Was Aryabhatta Made ?

    Answer :

    A special alloy of aluminium.

  154. Question 146. Which Institution Designed Aryabhatta ?

    Answer :

    I.S.S.P. now known as ISAC .

  155. Question 147. The Institutions That Helped In The Favrication Of Aryabhatta ?

    Answer :

    1.  Hindstan Aeronautics LTD ( HAL )
    2.  Bhabha Atomic Research Centre ( BARC)
    3.  Bharat Electronics Ltd. ( BEL )
    4.  Central Machine Tools Institute ( CMTI )
    5.  Electronic Corportion of India Ltd ( ECIL )
    6.  Indian Telephone Industries ( ITI )
  156. Question 148. Which Country Gave The Technical Advice For The Developing And Launching Of Aryabhatta ?

    Answer :

    Russia .

  157. Question 149. Which Was India’s Second Satellite ?

    Answer :

    Bhaskara

  158. Question 150. What Was The Weight Of Bhaskara ?

    Answer :

    444 k.g

  159. Question 151. The Height And Diameter Of Bhaskara ?

    Answer :

    Height 1560 m.m, diameter 1590 m.m. 

  160. Question 152. When Was India’s 3rd Satellite Rohini Launched ?

    Answer :

    In july 1980 from Sri Harikotah

  161. Question 153. Name The First Test Communciation Satellite Of India ?

    Answer :

    APPLE ( Ariane Passenger Pay Load Experiment )

  162. Question 154. When Was Apple Launched ?

    Answer :

    19th june 1981.

  163. Question 155. Which Rocket Led Apple To Space ?

    Answer :

    Ariane ( Carrier Rocket of European Space Agency )

  164. Question 156. The Height And Weight Of Ariane Rocket?

    Answer :

    Height 180 feet, weight 208 ton 

  165. Question 157. Which Satellite First Relayed Television ?

    Answer :

    Telstar

  166. Question 158. Who Was The First Indian Cosmonaut ?

    Answer :

    Sqd. Leader Rakesh Sharma

  167. Question 159. When Did Rakesh Sharma Return From Space ?

    Answer :

    11th april 1984

  168. Question 160. When Did The Name Of Rakesh Sharma’s Space Vehicle ?

    Answer :

    Soyuz T – 11

  169. Question 161. Who Were The Fellow Cosmonauts Of Rakesh Sharma ?

    Answer :

    The two russians Yuri Vasilevich Malyshev and Gemmod Milkailovich Strekalov. 

  170. Question 162. What Were The Awards Given To Rakesh Sharma ?

    Answer :

    Asoka Chakra ( India ) Hero of the Soviet Union ( Soviet Union ), Order of Lenin ( Soviet Union ) and gold star ( Soviet Union ).

  171. Question 163. When Awas Anti – Tank Missile ‘ Nag ’ Test Fired ?

    Answer :

    On the 4th september 1999 from the range of chandipore on sea.

  172. Question 164. Who Was The Scientist Behind The Indian Ballistic Missile “ Agni ” ?

    Answer :

    Dr. A.P.J. Abdul Kalam

  173. Question 165. Which Indian Missile Was Successfully Launched On 11th April 1999 ?

    Answer :

    Agni -2.

  174. Question 166. From Where India’s Most Modern Satellite Insat – Iie Was Launched ?

    Answer :

    Kauroe – French guiana.

  175. Question 167. Which Is India’s First Surface To Surface Missile “ Prithvi ” Launched ?

    Answer :

    Feb 25th 1988.

  176. Question 168. When Was Pslv – D3 Launched Into Space ?

    Answer :

    March 21st 1996

  177. Question 169. Which Indian Missile Was Successfully Launched On 11 Th April 1999 ?

    Answer :

    Agni -2.

  178. Question 170. When And Where Was The First Experimental Atomic Explosion Took Place ?

    Answer :

    In 1974 May 18, at Pokharan ( Rajasthan ) 

  179. Question 171. What Was The Code Name Given To The First Explosion ?

    Answer :

    Buddha is smiling.

  180. Question 172. When Was The Second And Third Experimental Explosion Conducted ?

    Answer :

    In 1998 may 11 and 13.

  181. Question 173. Which Is The First Atomic Submarine Of India?

    Answer :

    Arihant

  182. Question 174. Which Kind Of Missile Is Used In Arihant ?

    Answer :

    Sagarika, which is capable to carry atomic weapons.

  183. Question 175. What Is Range Of Sagarika ?

    Answer :

    700 kms.

  184. Question 176. Arihant Was Commissioned On Which Day ?

    Answer :

    Kargil day.

  185. Question 177. The Country Helped In Arihant’s Built ?

    Answer :

    Russia

  186. Question 178. By Which Force The Missile Being Fired From Airhant ?

    Answer :

    By air – pressure

  187. Question 179. What Is Length And Weight Of Arihant ?

    Answer :

    Length 104 metres and weight 5500 tons.

  188. Question 180. How Long Can Arihant Stay Underwater ?

    Answer :

    Continuously for 90 days.

  189. Question 181. What Is The Speed Of Arihant ?

    Answer :

    It can travel on the surface of the sea it can travel at a speed of 44 km / h.

  190. Question 182. What Is Used In Arihant’s Atomic Reactor ?

    Answer :

    Complete / Pure uranium

  191. Question 183. What Is The Capacity Of Arihant’s Atomic Reactor ?

    Answer :

    85 megavolt.

  192. Question 184. How Many Naval Staffs Can Occupy Arihant ?

    Answer :

    95 .

  193. Question 185. Which Are The Research Centres Of Department Of Atomic Energy ?

    Answer :

    Atomic minerals directorate for exploration and research, bhabha atomic research centre, Indira Gandhi Centre for atomic research, Raja Ramanna centre for advanced technology and variable energy cyclotron centre. 

  194. Question 186. Which Is The Research Reactors Of Bhabha Atomic Research Centre ?

    Answer :

    Apsara, circus, Duruva, Kamini, Prunima I, II and III and Zerlina.

  195. Question 187. Which Is The Regulatory Authority Of Atomic Energy In India ?

    Answer :

    Atomic energy regulatory board ( AERB )

  196. Question 188. Which Is India’s Primary Nuclear Facility ?

    Answer :

    Bhabha atomic research centre, trombay.

  197. Question 189. Which Are The Two Reactors At The Indira Gandhi Centre For Atomic Research ( Igcar ) ?

    Answer :

    The fast Breeder test reactor ( FBTR ) and kamini.

  198. Question 190. Who Is The Chairman Od Atomic Energy Commission Of India ?

    Answer :

    Anil Kakodhkar. 

  199. Question 191. When Was The Atomic Energy Regulatory Board ( Aerb ) Constituted ?

    Answer :

    On november 15, 1983 by the president of india.

  200. Question 192. When Did India Conduct Three Under Ground Nuclear Tests ?

    Answer :

    On 11 may, 1998

  201. Question 193. Which Is India’s Largest Nuclear Research Reactor ?

    Answer :

    The Dhurva reactor located in mumbai at bhabha atomic research centre ( BARC).

  202. Question 194. What Is A Nuclear Triad ?

    Answer :

    A nuclear triad refers to a nuclear arsenal which consists of three components:

    1. Strategic bombers
    2. Land – based missiles
    3. Ballistic missile submarines.

    To be considered a part of a nuclear traid weapons must have a first on scond strike function, without this, they are regarded as tactical nuclear weapons.