SAP BW Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Table Partition?

    Answer :

    SAP is using fact table partitioning to improve the performance. you can partition only on 0CALMONTH or 0FISCPER.

  2. Question 2. What Are The Options Available In Transfer Rule And When Abap Code Is Recquired During The Transfer Rule What Important Variables You Can Use?

    Answer :

    Assign info object, Assign a Constant , ABAP routine or a Formula.

  3. SAP BI Interview Questions

  4. Question 3. How Would You Optimize The Dimensions?

    Answer :

    Use as many as possible for performance improvement; Ex: Assume that u have 100 products and 200 customers; if you make one dimension for both ,the size of the dimension will be 20000; if you make individual dimensions then the total number of rows will be 300. Even if you put more than one characterstic per dimension, do the math considering worst case senerio and decide which characterstics may be combined in a dimension.

  5. Question 4. What Are The Conversion Routines For Units And Currencies In The Update Rule?

    Answer :

    Time dimensions are automatically converted; Ex: if the cube contains calender month and your transfer structure contains date, the date to calender month is converted automatically.

  6. SAP BI Tutorial

  7. Question 5. Can You Make An Info Object As Info Provider And Why?

    Answer :

    Yes, When you want to report on characterstics or master data, you can make them as info provider. Ex: you can make 0CUSTMER as info provider and do Bex reporting on 0 CUSTOMER;right click on the info area and select Insert characterstic as data target.

  8. SAP WM Interview Questions

  9. Question 6. What Are The Steps To Unload Non Cumulative Cubes?

    Answer :

    1. Initialize openig balance in R/3(S278)
    2. Activate extract structure MC03BF0 for data source 2LIS_03_BF
    3. setup historical material docus in R/3.
    4. load opening balance using data source 2LIS_40_s278
    5. load historical movements and compress without marker update.
    6. setup V3 Update
    7. load deltas using 2LIS_03_BF

  10. Question 7. Give Step To Step Approach To Archiving Cubex?

    Answer :

    1. double click on the cube (or right click and select change)
    2. Extras -> Select archival
    3. Choose fields for selection(like 0CALDAY, 0CUSTOMER..etc)
    4. Define the file structure(max file size and max no of data objects)
    5. Select the folder(logical file name)
    6. Select the delete options (not scheduled, start automatically or after event)
    7. activate the cube.
    8. cube is ready for archival.

  11. SAP WM Tutorial
    SAP BO Interview Questions

  12. Question 8. What Are The Load Process And Post Processing?

    Answer :

    Info packake, Read PSA and update data target, Save Hierarchy, Update ODS data object, Data export(open hub), delete overlapping requests.

  13. Question 9. What Are The Data Target Administration Task?

    Answer :

    delete index, generate index, construct database statistics, initial fill of new aggregates, roll up of filled aggregates, compression of the infocube,activate ODS, complete deletion of data target.

  14. SAP Netweaver Interview Questions

  15. Question 10. What Are The Parallel Process That Could Have Locking Problems ?

    Answer :

    1. heirachy attribute change run
    2. loading master data from same infoobject; for ex: avoid master data from different source systems at the same time.
    3. rolling up for the same info cube.
    4. selecting deletion of info cube/ ODS and parallel loading.
    5. activation or delection of ODS object when loading parallel.

  16. SAP BO Tutorial

  17. Question 11. How Would You Convert A Info Package Group Into A Process Chain?

    Answer :

    Double Click on the info package grp, click on the ‘Process Chain Maint’ button and type in the name and descrition ; the individual info packages are inserted automatically.

  18. SAP BODS Interview Questions

  19. Question 12. How Do You Transform Open Hub Data?

    Answer :

    Using BADI.

  20. SAP BI Interview Questions

  21. Question 13. What Are The Data Loading Tuning One Can Do?

    Answer :

    1. watch the ABAP code in transfer and update rules;
    2. load balance on different servers
    3. indexes on source tables
    4. use fixed length files if u load data from flat files and put the file on the application server.
    5. use content extractor
    6. use PSA and data target inparallel option in the info package
    7. start several info packagers parallel with different selection options
    8. buffer the SID number ranges if u load lot of data at once
    9. load master data before loading transaction data.

  22. SAP Netweaver Tutorial

  23. Question 14. What Is Ods?

    Answer :

    Operations data Source you can overwrite the existing data in ODS.

  24. Question 15. What Is The Use Of Bw Statistics?

    Answer :

    The sets of cubes delivered by SAP is used to measure performance for query, loading data etc., It also shoes the usage of aggregates and the cost associated with then.

  25. SAP Webi Interview Questions

  26. Question 16. What Are The Options When Defining Aggregates?

    Answer :

    * – groups according to characterstics.

    • H – Hierarchy.
    • F – fixed value.
    • Blank — none.
  27. SAP BODS Tutorial

  28. Question 17. How Will You Debug Errors With Sap Gui (like Active X Error Etc)?

    Answer :

    Run Bex analyzer -> Business Explorer menu item -> Installation check; this shows an excel sheet with a start button; click on it; this verifies the GUI installation ;if u find any errors either reinstall or fix it.

  29. SAP Web Dynpro Interview Questions

  30. Question 18. When You Write User Exit For Variables What Does I_step Do?

    Answer :

    I_Step is used in ABAP code as a conditional check.

  31. SAP WM Interview Questions

  32. Question 19. How Do You Replace A Query Result From A Master Query To A Child Query?

    Answer :

    If you select characterstic value with replacement path then it used the results from previuos query; for ex: let us assume that u have query Q1 which displays the top 10 customers, we have query Q2 which gets the top 10 customers for info object 0 customer with as a vairable with replacement path and display detailed report on the customers list passed from Q1.

  33. SAP Webi Tutorial

  34. Question 20. How Do You Define Exception Reporting In The Background?

    Answer :

    Use the reporting agent for this from the AWB. Click on the exception icon on the left;give a name and description. Select the exception from query for reporting(drag and drop).

  35. SAP BDC Interview Questions

  36. Question 21. How You’ll Write Date In Bw?

    Answer :

    YYYYMMDD.

  37. Question 22. What Are The Data Types For The Characteristic Info Object?

    Answer :

    There are 4types:
    1. CHAR
    2. NUMC
    3. DATS
    4. TIMS

  38. SAP Web Dynpro Tutorial

  39. Question 23. What Is The Model Of The Info Cube?

    Answer :

    Info cube model is extended star schema.

  40. SAP BW on HANA Interview Questions

  41. Question 24. What Is The Maximum No. Of Characteristics?

    Answer :

    248.

  42. SAP BO Interview Questions

  43. Question 25. What Is The Maximum No. Of Key Figures?

    Answer :

    233.

  44. SAP BW on HANA Tutorial

  45. Question 26. What Are The 3sap Defined Dimensions?

    Answer :

    The 3 SAP defined dimensions are…..
    1. Data packet dimension (P)…..it contains 3characteristics.a) request Id (b) Record type (c) Change run id
    2. Time dimension (T)….it contains time characteristics such as 0calmonth, 0calday etc
    3. Unit Dimension (U)…it contains basically amount and quantity related units.

  46. Question 27. What Are The Minimum No Of Dimensions In Info Cube?

    Answer :

    4(3 Sap defined and 1 customer defined).

  47. SAP Netweaver Interview Questions

  48. Question 28. What Is The Maximum No. Of Dimensions In Info Cube?

    Answer :

    16(3 are sap defines and 13 are customer defined).

  49. Question 29. How Many Tables Does Info Cube Contain?

    Answer :

    Actually info cube contains two table’s E table and F (fact) table.

  50. Question 30. What Is Dimension Table?

    Answer :

    Dimension table is a collection of logically related descriptive attributes that means characteristics.

  51. Question 31. What Is Fact Table?

    Answer :

    Fact table is the collection if facts and relations that means foreign keys with the dimension. Actually fact table holds transactional data.

  52. Question 32. What Is Slowly Changing Dimension?

    Answer :

    Dimensions those changes with time are called slowly changing dimension.

  53. Question 33. What Is Star Schema?

    Answer :

    In Star Schema model, Fact table is surrounded by dimensional tables. Fact table is usually very large, that means it contains millions to billions of records. On the other hand dimensional tables are very small. Hence they contain a few thousands to few million records. In practice, Fact table holds transactional data and dimensional table holdsmaster data.
    The dimensional tables are specific to a fact table. This means that dimensional tables are not shared to across other fact tables. When other fact table such as a product needs the same product dimension data another dimension table that is specific to a new fact table is needed.
    This situation creates data management problems such as master data redundancy because the very same product is duplicated in several dimensional tables instead of sharing from one single master data table. This problem can be solved in extended star schema.

  54. SAP BODS Interview Questions

  55. Question 34. What Is The Difference Between Start Routine And Update Routine, When, How And Why Are They Called?

    Answer :

    • Start routine can be used to access InfoPackage while update routines are used while updating the Data Targets.

  56. Question 35. How To Create A Connection With Lis Infostructures?

    Answer :

    • LBW0 Connecting LIS InfoStructures to BW.

  57. Question 36. What Is The Difference Between Ods And Infocube And Multiprovider?

    Answer :

    • ODS: Provides granular data, allows overwrite and data is in transparent tables, ideal for drilldown and RRI.
    • CUBE: Follows the star schema, we can only append data, ideal for primary reporting.
    • MultiProvider: Does not have physical data. It allows to access data from different InfoProviders (Cube, ODS, InfoObject). It is also preferred for reporting.

  58. SAP Webi Interview Questions

  59. Question 37. What Are Start Routines, Transfer Routines And Update Routines?

    Answer :

    • Start Routines: The start routine is run for each DataPackage after the data has been written to the PSA and before the transfer rules have been executed. It allows complex computations for a key figure or a characteristic. It has no return value. Its purpose is to execute preliminary calculations and to store them in global DataStructures. This structure or table can be accessed in the other routines. The entire DataPackage in the transfer structure format is used as a parameter for the routine.
    • Transfer / Update Routines: They are defined at the InfoObject level. It is like the Start Routine. It is independent of the DataSource. We can use this to define Global Data and Global Checks.

  60. Question 38. What Are The Steps Involved In Lo Extraction?

    Answer :

    • The steps are:
    o RSA5 Select the DataSources
    o LBWE Maintain DataSources and Activate Extract Structures
    o LBWG Delete Setup Tables
    o 0LI*BW Setup tables
    o RSA3 Check extraction and the data in Setup tables
    o LBWQ Check the extraction queue
    o LBWF Log for LO Extract Structures
    o RSA7 BW Delta Queue Monitor

  61. Question 39. What Are The Extractor Types?

    Answer :

    • Application Specific
    o BW Content FI, HR, CO, SAP CRM, LO Cockpit
    o Customer-Generated Extractors
    LIS, FI-SL, CO-PA
    • Cross Application (Generic Extractors)
    o DB View, InfoSet, Function Module

  62. Question 40. What Are The Delta Options Available When You Load From Flat File?

    Answer :

    • The 3 options for Delta Management with Flat Files:
    – Full Upload
    – New Status for Changed records (ODS Object only)
    – Additive Delta (ODS Object & InfoCube)

  63. SAP Web Dynpro Interview Questions

  64. Question 41. What Are The Steps To Extract Data From R/3?

    Answer :

    • Replicate DataSources
    • Assign InfoSources
    • Maintain Communication Structure and Transfer rules
    • Create and InfoPackage
    • Load Data

  65. Question 42. What Are Bw Statistics And What Is Its Use?

    Answer :

    • They are group of Business Content InfoCubes which are used to measure performance for Query and Load Monitoring. It also shows the usage of aggregates, OLAP and Warehouse management.

  66. SAP BDC Interview Questions

  67. Question 43. How Do You Transform Open Hub Data?

    Answer :

    • Using BADI we can transform Open Hub Data according to the destination requirement.

  68. Question 44. What Is Open Hub Service?

    Answer :

    • The Open Hub Service enables us to distribute data from an SAP BW system into external Data Marts, analytical applications, and other applications. We can ensure controlled distribution using several systems. The central object for exporting data is the InfoSpoke. We can define the source and the target object for the data. BW becomes a hub of an enterprise data warehouse. The distribution of data becomes clear through central monitoring from the distribution status in the BW system.

  69. Question 45. Can An Infoobject Be An Infoprovider, How And Why?

    Answer :

    • Yes, when we want to report on Characteristics or Master Data. We have to right click on the InfoArea and select “Insert characteristic as data target”. For example, we can make 0CUSTOMER as an InfoProvider and report on it.

  70. Question 46. What Are Conversion Routines For Units And Currencies In The Update Rule?

    Answer :

    • Using this option we can write ABAP code for Units / Currencies conversion. If we enable this flag then unit of Key Figure appears in the ABAP code as an additional parameter. For example, we can convert units in Pounds to Kilos.

  71. Question 47. What Is Compression?

    Answer :

    • It is a process used to delete the Request IDs and this saves space.

  72. Question 48. How To Create Condition And Exceptions In Bi.7.0? But I Know In Bw3.5 Version.?

    Answer :

    From a query name or description, you would not be able to judge whether the query is having any exception.There are two ways of finding exception against a query:1. Execute queries one by one, the one which is having background colour as exception reporting are with exceptions.2. Open queries in the BEX Query Designer. If you are finding exception tab at the right side of filter and rows/column tab, the query is having exception.

  73. Question 49. What Is 0recordmode?

    Answer :

    It is an info object , 0Record mode is used to identify the delta images in BW which is used in DSO .it is automatically activated when u activate DSO in BW. Like that in R/3 also have field 0cancel. It holds delta images in R/3. When ever u extracting data from R/3 using LO or Generic.. Etc. this field 0Cancel is mapping with 0Record mode in BW. Like this BW identify the Delta images.

  74. Question 50. Development Tasks For Rms Release Work?

    Answer :

    The main task is Complete life cycle development of SAP Authorization Roles. This includes participating in the high level, low level, RMS’s and technical development of the roles.

  75. Question 51. What Is The Rms Application?

    Answer :

    SAP Records Management is a component of the SAP Web Application Server for the electronic management of records and even paper-based information can be part of the electronic record in the SAP RMS. Other advantages of using SAP Records Management compared to other providers of record-based solutions: Records Management is a solution for the electronic management of records. The RMS divides various business units logically thereby making it possible to provide particular groups of users with access to particular records, as needed within their business processes.

    Quick access to information is a key factor for performing business successfully. Records Management guarantees this quick access. In one record, all information objects of a business transaction are grouped together in a transparent hierarchical structure. By converting paper records to electronic records, an organisation can enjoy all the advantages of a paper-free office: No storage costs for records, no cost-intensive copying procedures, and optimal retrieval of information.

    However, SAP Records Management not only provides an electronic representation of the conventional paper record.

  76. Question 52. What Is The Use Of Define Cell In Bex & Where It Is Useful?

    Answer :

    Cell in BEX:::Use * When you define selection criteria and formulas for structural components and there are two structural components of a query, generic cell definitions are created at the intersection of the structural components that determine the values to be presented in the cell. Cell-specific definitions allow you to define explicit formulas, along with implicit cell definition, and selection conditions for cells and in this way, to override implicitly created cell values. This function allows you to design much more detailed queries. In addition, you can define cells that have no direct relationship to the structural components. These cells are not displayed and serve as containers for help selections or help formulas. you need two structures to enable cell editor in bex. In every query you have one structure for key figures, then you have to do another structure with selections or formulas inside. Then having two structures, the cross among them results in a fix reporting area of n rows * m columns. The cross of any row with any column can be defined as formula in cell editor. This is useful when you want to any cell had a different behaviour that the general one described in your query definition. For example imagine you have the following where % is a formula kfB/KfA *100.kfA kfB %chA 6 4 66%chB 10 2 20%chC 8 4 50%Then you want that % for row chC was the sum of % for chA and % chB. Then in cell editor you are enable to write a formula specifically for that cell as sum of the two cell before. chC/% = chA/% + chB/% then:kfA kfB %chA 6 4 66%chB 10 2 20%chC 8 4 86% Manager Round Review Questions.

  77. Question 53. How To Convert A Bex Query Global Structure To Local Structure (steps Involved)?

    Answer :

    BeX query Global structure to local structure Steps a local structure when you want to add structure elements that are unique to the specific query. Changing the global structure changes the structure for all the queries that use the global structure. That is reason you go for a local structure. Coming to the navigation part–In the BEx Analyzer, from the SAP Business Explorer toolbar, choose the open query icon (icon tht looks like a folder) On the SAP BEx Open dialog box:Choose Queries. Select the desired InfoCubeChoose New.On the Define the query screen:In the left frame, expand the Structure node. Drag and drop the desired structure into either the Rows or Columnsframe. Select the global structure. Right-click and choose Remove reference. A local structure is created. Remember that you cannot revert back the changes made to global structure in this regard. You will have to delete the local structure and then drag ndrop global structure into query definition. When you try to save a global structure, a dialogue box prompts you to confirm changes to all queries. that is how you identify a global structure.

  78. Question 54. An Sap Bw Functional Consultant Is Responsible For The Following: Key Responsibilities Include?

    Answer :

    Maintain project plans Manage all project activities, many of which are executed by resources not directly managed by the project leader (central BW development team, source system developer, business key users) Lease with key users to agree reporting requirements, report designs Translate requirements into design specifications( report specs, data mapping / translation, functional specs) Write and execute test plans and scripts . Coordinate and manage business / user testing Deliver training to key users Coordinate and manage product ionization and rollout activities Track CIP (continuous improvement) requests, work with users to prioritize, plan and manage CIP An SAP BW technical consultant is responsible for:SAP BW extraction using standard data extractor and available development tools for SAP and non-SAP data sources. -SAP ABAP programming with BWData modeling, star schema, master data, ODS and cube design in BWData loading process and procedures (performance tuning)Query and report development using Bex Analyzer and Query Designer Web report development using Web Application.

  79. Question 55. When We Use Maintain Data Source, What We Do? What We Will Maintain?

    Answer :

    Go to BW system and create a new info package for delta loads. Double click on new info package. Under update tab you can see the delta update radio button.

  80. Question 56. Who Used To Make The Technical And Functional Specifications?

    Answer :

    Technical Specification:Here we will mention all the BW objects (info objects, data sources, info sources and info providers). Then we are going to say the data flow and behaviour of the data load (either delta or full) also we can tell the duration of the cube activation or creation. Pure BW technical things are available in this document. This is not for End users document. Functional Specification:Here we will describe the business requirements. That means here we are going to say which are all business we are implementing like SD, MM and FI etc., then we are going to tell the KPI and deliverable reports detail to the users. This document is going to mingle with both Function Consultants and Business Users. This document is applicable for end users also.

  81. Question 57. How Do We Decide What Cubes Has To Be Created?

    Answer :

    It depends on your project requirement. Customized cubes are not mandatory for all the projects. If your business requirement is differs from given scenario ( BI content cubes ) then only we will opt for customized cubes. Normally your BW customization or creation of new info providers all are depending on your source system. If your source system other that R3 then you should go with customization of your all objects. If your source system is R3 and your users are using only R3 standard business scenarios like SD, MM or FI… etc., then you dont want to create any info providers or you dont want to enhance any thing in the existing BW Business Content. But 99% this is not possible. Because surely they should have included their new business scenario or new enhancements. For example, In my first project we implemented for Solution Manager BW implementation. There we have activated all the business content in CRM. But the source system have new scenarios for message escalation, ageing calculation etc., According their business scenario we couldn’t use standard business content. For that we have taken only existing info objects and created new info objects which are not there in the business content. After that we have created custom data source to info providers as well as reports.

  82. Question 58. How Do We Gather The Requirements For An Implementation Project?

    Answer :

    One of the biggest and most important challenges in any implementation is gathering and understanding the end user and process team functional requirements. These functional requirements represent the scope of analysis needs and expectations (both now and in the future) of the end user. These typically involve all of the following:- Business reasons for the project and business questions answered by the implementation- Critical success factors for the implementation- Source systems that are involved and the scope of information needed from each- Intended audience and stakeholders and their analysis needs- Any major transformation that is needed in order to provide the information- Security requirements to prevent unauthorized use This process involves one seemingly simple task: Find out exactly what the end users’ analysis requirements are, both now and in the future, and build the BW system to these requirements. Although simple in concept, in practice gathering and reaching a clear understanding and agreement on a complete set of BW functional requirements is not always so simple.

  83. Question 59. How Can You Solve The Data Mismatch Tickets Between R/3 And Bw?

    Answer :

    Check the mapping at BW side for 0STREET in transfer rules. Check the data in PSA for the same field. If the PSA is also doesn’t have complete data then check the field in RSA3 in source system.

  84. Question 60. Difference Between V1, V2, V3 Jobs In Extraction?

    Answer :

    V1 Update: when ever we create a transaction in R/3(e.g.,Sales Order) then the entries get into the R/3 Tables(VBAK, VBAP..) and this takes place in V1 Update.
    V2 Update: V2 Update starts a few seconds after V1 Update and in this update the values get into Statistical Tables, from where we do the extraction into BW.
    V3 Update: Its purely for BW extraction.

  85. Question 61. What Is A Star Schema?

    Answer :

    A fact table at the center and surrounded (linked) by dimension tables.

  86. Question 62. What Is A Slowly Changing Dimension?

    Answer :

    A dimension containing a characteristics which changes over a time; for example take employee job title; this changes over a period of time with different job titles.

  87. Question 63. What Is Business Content?

    Answer :

    The pre configured objects delivered by SAP is business content; it is roles, queries, info providers, info source, data source, info objects, info package, etc; for example OMATERIAL is a business content delivered by sap.

  88. Question 64. What Is The 90 Day Rule?

    Answer :

    Finish within 90 days and prove using delivered business content.

  89. Question 65. What Is A Typical Set Up Of Bw Team?

    Answer :

    Usually the team has a project manager, one or more Functional consultants, one or more developers and one or more QA testers and the usual basis team.

  90. Question 66. What Are The Project Phases Within Asap?

    Answer :

    a. Project preparation – initial stuff; do a conceptual review after this phase
    b. Business blue print – Functional spec; do a design review after this phase
    c. Realization – develop; do a configuration review after this phase
    d. Final preparation – QA and other final stuff before moving to production; do a performance review after this phase
    e. Go live and support – to production and support

  91. Question 67. What Is Asap?

    Answer :

    Accelerated SAP.

  92. Question 68. How Do You Do Euro Conversion At The Database Level?

    Answer :

    Use the program RSEURO.

  93. Question 69. What Is The Function Module To Convert Currency?

    Answer :

    RSW_CURRENCYTRANSLATION.

  94. Question 70. Which Table Contains The Exchange Rate?

    Answer :

    TCURV.

  95. Question 71. What Is Translation Key?

    Answer :

    Defines how the exchange rate is calculated; the target currency can be fixed or can be determined at the time of translation.

  96. Question 72. What Are The Options To Convert Currency?

    Answer :

    In the update rule or in Bex; if you do it in the update rule then you lose the information on the original currency.

  97. Question 73. What Are The Steps To Create Db Connect?

    Answer :

    a. first verify that the DB connection works from the server
    b. AWB -> Source systems -> create
    c. Select Database source system
    d. Enter the database user name, password and connect string; for example Oracle enter the TNS name
    e. Generate the data source using transaction RSDBC
    f. Assign data source to info source
    g. Maintain and activate communication structure and transfer rules
    h. Create info package and load data

  98. Question 74. What Are The Pre-requisites For Db Connect?

    Answer :

    a. DBSL must be installed on SAP server
    b. Database specific DB Client must be installed
    c. Table and field names must be in capital letters

  99. Question 75. What Is Db Connect?

    Answer :

    SAP has given a utility to load data from external databases directly like Oracle; this is called DB connect.

  100. Question 76. What Are The Sap Enhancements To Enhance Fir Data?

    Answer :

    HRPTDWO1 – for HR time related data.

  101. Question 77. What Are The Parameters Available In User Exit For Enhancing Master Data?

    Answer :

    a. I_T_FIELDS – list of transfer structure fields
    b. I_T_DATA – internal table containing data for the master attributes; remember this contains all data
    c. LUPDMODE – update mode
    d. I_CHABASNM – basic characteristics
    e. I_SOURCE – name of the info source

  102. Question 78. Can You Add Data Records In The User Exit?

    Answer :

    No; user exit is only to append data to the record.

  103. Question 79. How Do You Debug User Exit?

    Answer :

    a. create an infinite loop on a value example x = 3. do while x> 1.
    b. Start the extraction on BW
    c. Now the process on R/3 goes on infinite loop
    d. Look for process in SM5O
    e. Debug the process
    f. With in debugger change value of x to 1.
    g. Now you can see and debug your code.

  104. Question 80. Is The User Exit Common For All Data Sources?

    Answer :

    Yes; that is why you should use case statement to check the data source name to code.

  105. Question 81. What Are The User Exits With In The Enhancement?

    Answer :

    EX1T_SAPLRSAP_001 transaction data
    EXIT_SAPLRSAPJ)02- master data
    EXIT_SAPLRSAP_003- text
    EXIT_SAPLRSAPJ)04- hierarchy

  106. Question 82. What Is The Sap Enhancement Of Data Sources?

    Answer :

    RSAP00001.

  107. Question 83. What Is The Name Restriction On Field When You Append Structure?

    Answer :

    All new fields in the appended structure should start with ZZ.

  108. Question 84. What Are The Steps In General To Enhance Data?

    Answer :

    a. append the standard data structure
    b. add the custom fields
    c. edit the right user exit and populate the extra fields
    d. don’t forget to activate the user exit
    e. create info objects corresponding to the new fields
    f. replicate the datasources
    g. map the new fields to the info objects
    h. activate communication structure and transfer rules
    i. create info package and load data

  109. Question 85. What Are The Query Restrictions?

    Answer :

    a. enable the query for OLE DB
    b. only one structure allowed for query and should include company code and a time dimension
    c. user for RFC connection should have dialog or service type.
    d. The query is run one time and sent to R13 in one packet; because of this queries with large amount of data should be divided and run as several queries (with different selection criteria using variables)

  110. Question 86. What Are The General Restrictions?

    Answer :

    a. allowed only for cost based CO-PA
    b. no delta functionality; but runs can be cancelled
    c. retractor uses RSCRM_BAPI to run query
    d. actual data is always updated using record type H and planning data, record type and version can be specified.
    e. Use the valuation option if you want CO-PA valuation.

  111. Question 87. How The Query From Bw Is Used?

    Answer :

    The query on BW is the source for the retraction; data is retracted after drill down using all free characteristics (drill down is performed internally).

  112. Question 88. Define The Steps Necessary To Set Up Co-pa For Bw?

    Answer :

    a. CO-PA datasource must be defined at Operating Concern I Client Level
    b. Define data source for full updates (summarization level, segment level and line item)
    c. Select SBIW transaction to get into CO-PA setup
    d. Select the characteristics
    e. Select the value fields
    f. Generate the data source.

  113. Question 89. Give Me An Example Of Co-pa Fields At The Operating Concern That Are Not Replicated?

    Answer :

    Not all the fields are replicated; some fields are converted into BW fields; the week ALTPERIO is converted into OCALWEEK.

  114. Question 90. What Is The Standard Naming Convention Of The Co-pa Data Source?

    Answer :

    CO_PA___ – where sys — system ID, client – client number and opcon — operating concern name.

  115. Question 91. What Is The Safety Delta For Co-pa?

    Answer :

    BW updates records only at least 30 minutes old.

  116. Question 92. What Are Value Fields?

    Answer :

    Key figures like quantity sold, costs, etc are called value fields.

  117. Question 93. What Is The Maximum Number Of Customer Defined Characteristics Allowed?

    Answer :

    50.

  118. Question 94. What Is “predefined Characteristics”?

    Answer :

    Some characteristics like company code, material and customer are predefined.

  119. Question 95. What Is A Profitability Segment?

    Answer :

    This is defined as a combination of characteristics values and it is fixed example Over the counter medicines, National chains.

  120. Question 96. What Are Characteristics Values?

    Answer :

    These are the values in the characteristics; for example if you take customer groups it could be national chains, retailers, etc.

  121. Question 97. What Is A Characteristic In Co-pa?

    Answer :

    These are defined as levels where information is maintained; example customer groups, divisions, etc.

  122. Question 98. What Is A Operating Concern?

    Answer :

    This is a organizational structure which groups controlling areas.

  123. Question 99. What Is A Controlling Area?

    Answer :

    This is to group companies.

  124. Question 100. Why Co-pa Is A Generic Extraction And Not A Business Content Extraction?

    Answer :

    CO-PA is highly customizable and value fields and characteristics are defined differently between customers, SAP has given CO-PA as a generic extraction which can be customized.

  125. Question 101. Give Some Examples Of Old Us And New Equivalent Lo?

    Answer :

    a. S260 Sales order and S264 Request => VA header, Item and Unit
    b. S261 Delivery => VC Header, Item and Unit
    c. S262 Billing => VD Header and VD item.

  126. Question 102. How Do You Improve The Performance When Creating Setup Table?

    Answer :

    You create multiple batch jobs with different selection criteria; for example when you do setup table for SD, use different document number ranges and do the setup in parallel.

  127. Question 103. What Are The New Update Methods Since P12002?

    Answer :

    a. direct delta — data is transferred to BW delta queue for each document posting; useful for low volume customers.
    b. queued delta — extraction data is collected for the affected application instead of being collected in an extraction queue; serialization is ensured; for large volume customers .
    c. non serialized V3 update — the data in the updating run are read without regard to the sequence from update tables.

  128. Question 104. What Is The Issues With V3 Updates Prior To P12002?

    Answer :

    a. issues with posting multiple updates within a second.
    b. issues with multiple language in serialized V3 update.

  129. Question 105. Give Examples Of Old And New (lis To Lo)?

    Answer :

    a. S263 order delivery LIS is converted to item and scheduling lines LO data sources (MCi 1V_O1TM and MC1 1V_OSCL).
    b. S262 billing is converted to VD header and VD item (MC13VDOHDR and MC 1 3VDOITM).

  130. Question 106. What Is The Use Of Setup Table?

    Answer :

    Set up table is used mainly to do Full update or mit of Delta.

  131. Question 107. What Is Extraction Setup?

    Answer :

    This is for mit of delta similar to refreshing the LIS statistical data; when you do this the data tables like VBAK are filled into relevant communication structure; this data is stored in cluster tables _Setup from where they are read when mit of delta is done on BW.

  132. Question 108. What Are The Lo Extraction Transaction?

    Answer :

    a. LBWE — Customizing cockpit,
    b. LBWF – BW log
    c. LBWG — Delete setup tables
    d. OLI*BW — Initialization/Setup

  133. Question 109. What Is The Format Of Lo Data Sources?

    Answer :

    2LIS_nn_xxxxx where nn is the number and xxxx is the source of data; example
    2LIS_12_VAHDR for sales document header.

  134. Question 110. Which Transaction On R13 Shows The Transactions With Pending Processes For Update?

    Answer :

    SM 13.

  135. Question 111. What Are The Advantages Of New Lo Extraction?

    Answer :

    a. improved performance and reduced volume
    b. no US functionality meaning you don’t need to setup US on R/3
    c. single solution for all logistics applications
    d. no 2 table use like in LIS
    e. detailed extraction
    f. only data that are changed from BW perspective are added in the delta queue
    g. updated with batch process (V3 update)

  136. Question 112. Where The Data Is Extracted During Mit Of Delta And During Delta Updates?

    Answer :

    During ut of delta, the data is extracted from the S tables directly; the delta update programs when activated, start collecting delta data and populates into one of the SB1W tables (1 or 2); during delta update on BW either one of these tables is read and data is extracted.

  137. Question 113. Give The Step By Step Approach To Set Up Lis?

    Answer :

    a. run transaction RMCSB1WC
    b. set up the US environment
    c. Generate the data source; in this select the fields for selections and mark fields as hidden and cancellation fields.
    d. Generate the update program for Delta
    e. Replicate the data source, assign info source, maintain communication structure and transfer rules, create info package.
    f. Do the mit of delta on BW side
    g. Activate the Delta
    h. Start loading the delta info packages on BW.

  138. Question 114. How Does It Do Delta?

    Answer :

    Delta is extracted from one of the BIW tables described before.

  139. Question 115. What Happens When You Do A Mit Of Delta For Lis Data Source?

    Answer :

    The entire data from the S table example S301 is written to the info provider;

  140. Question 116. What Is The Naming Convention Of Lis Data Source?

    Answer :

    2_US_01_Sxxx where xxx is the US table name.

  141. Question 117. What Is Lis?

    Answer :

    Logistics Information System; used in R13 for reporting so that reporting programs will not slow down online transactions.

  142. Question 118. What Is The Transaction For Lis?

    Answer :

    RMCSBIWC.

  143. Question 119. What Are The Steps To Enable Delta Load For Generic Data Sources?

    Answer :

    a. In the create data source screen, click on the generic delta button
    b. Type the delta specific field; select whether this is time stamp, calendar day or numeric pointer.
    c. Specify safety interval
    d. Select delta type — New status for changed records -> this is after image which can be used with ODS; Additive Delta — aggregated records
    e. Generate the data source
    f. Now you will see the delta flag being enabled

  144. Question 120. What Are The Steps To Create A Generic Data Source?

    Answer :

    a. execute transaction RSO2
    b. select the data source name and description
    c. select a table, view or a sap query/info set for the source for data
    d. flag the fields for selection
    e. flag the fields to be hidden
    f. activate the data source
    g. replicate, assign info source, define communication structure and transfer rules; create info package and load data.

  145. Question 121. What Are The Steps Within Sbiw To Create Classes For Bw?

    Answer :

    a. select the data source for assigning classes; example select OMATERIAL_A1TR .
    b. select the class.
    c. generate the data source; a prefix 1CL is added to the data sources generated.

  146. Question 122. Which Transaction Do You Use To Do Classification On Rj3 For Bw?

    Answer :

    SBIW and select maintain data source for classification data.

  147. Question 123. What Is A Class?

    Answer :

    To group objects together; improves in searching, etc.

  148. Question 124. What Are The Steps To Create Classes?

    Answer :

    a. define the properties
    b. create class types; this controls the classes assigned to them; for example class type can be material
    c. create classes and assign to a class type; for example class could be digital cameras
    d. assign objects
    e. now searches can be done on classes; for example get all the cameras with 3.0 mega pixels.
    f. These values are transferred to BW as Omaterial attributes

  149. Question 125. What Is Early Delta Initialization?

    Answer :

    This is the process in which you run the mit of delta and load the delta queue in parallel; the LO extraction supports this; you use this option in the info package screen.

  150. Question 126. How Will You Configure Bw To Load Data From Data Stage?

    Answer :

    a. Create the RFC connection (SM59) and test it with datastage system
    b. Define the job in data stage
    c. Create a source system (type third party)
    d. Load transfer structure from BW
    e. Map columns to BW structure
    f. Define and load info package.

  151. Question 127. Where Will You Get More Information On The Delta Methods?

    Answer :

    From table RODELTAM.

  152. Question 128. How Will You Get More Details On Data Source And Delta Modes?

    Answer :

    Use table ROOSOURCE; the delta column shows the delta method (A — ALE, E- Extractor, etc); the value AIM describes type of delta like Fl for function module, V — view, Q — infoset query.

  153. Question 129. What Are The Delta Modes Available?

    Answer :

    a. “F’ — Flat file provides delta.
    b. “A” — uses ALE.
    c. “D” — Application determines the delta queue; example LO.
    d. “E” — Extractor determines delta; example CO-PA, LIS.

  154. Question 130. How Do You Send Xml Data To Bw?

    Answer :

    a. Install XML 3.0 parser
    b. Create an info source
    c. Assign PC file as data source
    d. Create transfer and communication structure and activate
    e. From transfer structure screen select Extras -> Create BW datasource with SOAP application
    f. After successful generation, the data source is connected to myself datamart; the name of the data source is 6A*
    g. Create an info package
    h. Load data from xml file

  155. Question 131. When You Fill In The Values For Selection, What Are The Options Available In General?

    Answer :

    a. manual input.
    b. fill up from OLAP variables — use variables created in Bex .
    c. ABAP routine.

  156. Question 132. What Is The Source For Har Extractor From R/3?

    Answer :

    BSID — Open invoices and BSAD — Cleared invoices.

  157. Question 133. What Is The Source For Flap Extractor?

    Answer :

    BSIK — Open invoices and BSAK — cleared invoices.

  158. Question 134. What Is The Transaction To Check Delta?

    Answer :

    RSA7.

  159. Question 135. What Is Delta Update?

    Answer :

    Instead of updating entire data, SAP uses a change log (for business content extractor and Time stamp (CO-PA) to do delta update.

  160. Question 136. What Are The Delta Options Available When You Load From Flat File (you Set The Delta Mode In The Transfer Structure -update Mode Field)?

    Answer :

    a. new status only; this sends records of changed records; only ODS and cube can not be used.
    b. additive delta — just change in key figures is sent; can be used in ODS and in cube.

  161. Question 137. What Is A Repair Request?

    Answer :

    Assume that you have done mit of delta and deltas for an ODS; you find that there is a problem with certain loaded data and you would like to do a full load without destroying the delta imts; you first do a selective deletion of the data from ODS and schedule a full load with this selection and make it repair request (Scheduler -> Repair full request).

  162. Question 138. What Are The Update Modes Available?

    Answer :

    Full, imt of delta and delta.

  163. Question 139. Define The Record Modes For Delta (assume For Example The Sales Qty Changed
    From 20 To 10)?

    Answer :

    a. Before Image : before the record got changed; in this case it is 20.
    b. After image: after the record got changed; in this example it is 10. 
    c. Additive image: in this case only the difference; ie -10. 
    d. Reverse image — used for deletion; reverse with the qty to nullify. 
    e. Delete image — only the ODS keys are given for deletion; not supported for cubes.

  164. Question 140. What Are The File Formats Supported?

    Answer :

    CSV, ASCII.

  165. Question 141. What Are The Steps To Configure Third Party (bapi) Tools?

    Answer :

    a. define the RFC connection; example define the IP address, etc using SM59.
    b. define the third party source system. 
    c. assign to info sources. 
    d. map and define transformation rules .
    e. create info package and load data.

  166. Question 142. Give Us Sample Third Party Eth Tools Supported By Sap?

    Answer :

    Ascential, Informatica, Mercator, etc.

  167. Question 143. What Are The Steps To Extract Data From Rj3?

    Answer :

    a. replicate the data sources.
    b. assign to info source. 
    c. maintain communication structure and transfer rules. 
    d. create info package. 
    e. load data.

  168. Question 144. What Is The Top Transaction For Extraction?

    Answer :

    SBIW.

  169. Question 145. What Is The Transaction Code For Generic Extraction Tool?

    Answer :

    RSO2.

  170. Question 146. What Are The Advantages Of Bw 3.x Web Server (was)?

    Answer :

    a. enhanced scalability, use of IGS for charts, background processing. 
    b. full SAP application server with ABAP run time. 
    c. HTTP server and client functionality. 
    d. Native support for open protocols like HTTPS, SSL, SSO, etc. 
    e. No proprietary products (no RFC) .
    f. XMIJXSLT engine and integrated J2EE engine .
    g. MIME objects are cached now.

  171. Question 147. What Is The Web Download Scheduler?

    Answer :

    This is a program that allows the users to schedule the downloading of html reports from reporting agents.

  172. Question 148. How Would You Debug Web Reports?

    Answer :

    Transaction RSRT2.

  173. Question 149. What Does The Variable_screen Url Parameter Do?

    Answer :

    An X will force the web report to display the variables entry screen.

  174. Question 150. How Do You Handle Language Dependent Texts?

    Answer :

    Use the tag SAP_B W_TEXT and specify the program name and key.

  175. Question 151. How Would You Change The Default Template?

    Answer :

    You should not change OQUERY_TEMPLATE; but you should make a copy using program RS_TEMPLATE_MAINTAIN and make the changes (call this new template like ZTEMPLATE); then go transaction SPRO to define the new Z template as the default web template.

  176. Question 152. What Is The Default Web Template Used In Report?

    Answer :

    OQUERY_TEMPLATE.

  177. Question 153. What Is A Template?

    Answer :

    It is a framework for your web reporting.

  178. Question 154. What Is A Pre-calculated Web Template?

    Answer :

    This is like a precalculated value set; the report is generated as HTML document by Report Agent; remember that in this case no navigation/drill down is possible.

  179. Question 155. What Are The Data_mode Options In The Command Line Ijrl?

    Answer :

    a. STORED — use pre-calculated data exclusively. 
    b. HYBRID — uses pre calculated if available else new data.
    c. STATIC – uses pre calculated data.

  180. Question 156. Where Do You Store Your Custom Images (like Logos)?

    Answer :

    SAP -> Public -> SAP BW -> Customer -> Images.

  181. Question 157. Where Do You Store Custom Style Sheets?

    Answer :

    In the MIME repository and store it under SAP -> Public -> SAP BW -> Customer -> Style Sheets.

  182. Question 158. What Is The Read Mode In Generic Navigation Block Web Item – Read Mode Specifies How The Master Data Is Read?

    Answer :

    a. M – All values .
    b. D — Dimension tables; all values from dimension (regardless of the current display); for example if the current report displays only 10 customer data (because of filter) but has 100 customer in the dimension table it will display all 100 customers. 
    c. Q — values in the current display — in this case only 10 are displayed.

  183. Question 159. What Is The Library?

    Answer :

    Web items library is a reusable object repository; for example you can customize table web item (like setting flags and display options) and save it in library for other web templates; these flags and settings are repeated again; note that the data provider assigned to the web item library object is not copied.

  184. Question 160. What Are The Flags For General Reporting?

    Answer :

    a. open dialog for web applications in new windows.
    b. use the read mode for data flag to use pre-calculated or HTML pages. 
    c. flag for output optimization .
    d. force variables entry.

  185. Question 161. Can You Give A List Of Standard Web Items Delivered?

    Answer :

    Chart, table, dropdown box, radio button group, check boxes, generic navigation block, hierarchical context menu, filter, label, text elements, list of exceptions, alert monitor, menu, ticker, map, single document, list of documents, etc.

  186. Question 162. How Do You Use The Value Set In Bex Query?

    Answer :

    In this example, create a variable with type valueset for OMATERIAL and use it in the report.

  187. Question 163. How Do You Create A Value Set?

    Answer :

    Use the AWB -> Reporting agent and select the value set icon on the left.

  188. Question 164. What Are Value Sets?

    Answer :

    Using reporting agent you can fill values for a particular characteristic in the background; assume that every day you generate a detailed report on the top 10 products; to get the top 10 products you run another query with condition; so the parent query can be defined as a value set returning values for OMATERIAL.

  189. Question 165. How Do You Use Print Settings?

    Answer :

    You use print settings to print back ground jobs data using reporting agent; from reporting agent use the create icon; using this you can specify title. zeros suppression, colors, position, margins, how the info objects will be displayed in the report, etc.

  190. Question 166. How Do You Check The Alert Monitor?

    Answer :

    If exception is handled by alert monitor then you can go to AWB, Reporting agent, select Exception on the left window; now you can use the Alert icon; alternatively from bex you can select open -> exceptions.

  191. Question 167. What Are The Follow-up Actions Available For Reporting Agent?

    Answer :

    a. send mail — alerts user by email; for example you can send an email saying the sales qty target were missed. 
    b. alert monitor entry — view results in the alert monitor; you can also give an URL for the alert monitor. 
    c. export — send the data to a work flow for follow-up action.
    d. RRJ interface — if an exception happens you can jump to another query for a more detailed data display using the Go To option.

  192. Question 168. What Is An Exception?

    Answer :

    Exception is not a filter (like condition) but used to highlight reports with different colors for unusual key figures; for example you may want to show red for all accounts receivables that are older than 90 days and yellow for older than 60 days.

  193. Question 169. What Happens When You Use Several Conditions In A Query?

    Answer :

    a. conditions work (all valid).
    b. status is displayed as “Variant” because the characteristics combination is not included in the drill down. 
    c. status is displayed as “Not Used” because of colliding conditions where one condition deactivates the other.

  194. Question 170. When We Use Condition The Totals Do Not Match Why?

    Answer :

    By default the report shows overall results total and not the results total only for the filtered results; to display the right totals you should use “Summation” in the key figure properties instead of “Nothing defined”.

  195. Question 171. What Are The Options Available When You Define Conditions With Respect To Characteristics Combination?

    Answer :

    Either you can select single characteristic or combination or all characteristics in the drill down; you must remember that condition is effective only when the report is drilled down for all characteristics defined in the condition.

  196. Question 172. What Is A Condition?

    Answer :

    if you want to filter on key figures or do ranked analysis then you use condition. For example you can use condition to report top 10 customers or customers with more than a million dollars in sales yearly.

  197. Question 173. What Is Info Provider Documentation?

    Answer :

    This is to create one or more documents to the transaction data of an info provider; for example you can define a document for the following combination of key figures and characteristics — Sales quantity, material and fiscal year period.

  198. Question 174. Give An Example Of Master Data Documentation?

    Answer :

    Assume that we want to add product images for each product; to do this create master data document utility to create a document for each OMATERIAL value;

  199. Question 175. How To You Enter Documents?

    Answer :

    Either when you execute query (right click and select documents for bex and left click and select document from web reports) or use admin work bench -> documents -> metadata path.

  200. Question 176. What Are The Objects That Support Documentation?

    Answer :

    Info object, info cube, info set, ODS and query.

  201. Question 177. What Transaction Is Used To Set The Query Read Mode?

    Answer :

    RSRT.

  202. Question 178. What Are The Read Modes For Query?

    Answer :

    a. H — Query to be read when you navigate or expand hierarchy; this mode is recommended by SAP.
    b. X — Query to Read Data during navigation ; OLAP processor requests data for each navigational status of the query.
    c. A — Read all at once — read all data at once; will take long if it is a big query; use this if the info provider does not support selection or a user exit is active in a query.

  203. Question 179. Give An Example Of Vba?

    Answer :

    You can use VBA to customize the report; for example assume that you want to hide/delete some header/filter are after each refresh of the query; use the SAP BEX on Refresh macro to do this; by default this macro is empty; add excel code to customize the functionality of Bex queries in workbooks; remember that the macro functions are available only on bex and no when you do web reporting using the same query.

  204. Question 180. What Are The Template Options?

    Answer :

    a. empty (nothing).
    b. select from list — this shows a list of workbooks and you select one. 
    c. from a permanent template — use a permanent template.

  205. Question 181. What Is The Option Of “pause Automatic Refresh”?

    Answer :

    When you enable this option, you can stop the query being refreshed automatically after either selecting filter value or change query or properties; this is useful for big queries where you do not want to wait for the system to refresh but just one time after you make all the changes.

  206. Question 182. What Is Sap Exit?

    Answer :

    SAP Exit is for variables delivered by SAP; example the SAP exit variable OCMONTH returns the current calendar month.

  207. Question 183. What Is The Function Module For This User Exit?

    Answer :

    EXIT_SAPLRRSO_00 1.

  208. Question 184. What Is The Sap Enhancement Used For This User Exit?

    Answer :

    RSR00001.

  209. Question 185. What Is Processing Type Customer Exit?

    Answer :

    In this case, you write ABAP program on the back end and fill up the variable values; for example take the case of cost center report; instead of defining as authorization assume that you get manager/cost center data in a Z table from R/3; in this case you will write ABAP code to a) read the user who has logged b) read the Z table to get the cost centers and fill up the variables.

  210. Question 186. What Is Authorization Processing Type?

    Answer :

    In this case the system looks for authorized values for the characteristics for the user and replaces that; for example let us look at a cost center reporting; each manager is assigned one or more cost centers and are restricted from seeing other cost centers; so in this case, create a characteristics variable for OCOSTCENTER with processing type authorization; on the back end you should create reporting authorization objects and assign fixed cost centers to each manager.

  211. Question 187. What Is Replacement Path?

    Answer :

    It tells the system to replace the value of characteristics in a calculation/expression at run time; look at the example where the query displays dynamic heading for the fiscal year period; the variable type is text and processing type is replacement path.

  212. Question 188. What Is User Entry?

    Answer :

    This is entered by the user at the run time of the query; you can specify a default value for this; example is the product sales report where you enter a product at run time.

  213. Question 189. What Are The Variable Processing Types?

    Answer :

    User entry, replacement path, authorization, customer exit and sap exit.

  214. Question 190. What Are The Options For Hierarchy Node Variables?

    Answer :

    a) fixed hierarchy and variable hierarchy node where only the node is selected at run time b) variable hierarchy and variable node where both hierarchy and nodes are selected at run time.

  215. Question 191. What Are Formula Variables?

    Answer :

    These are variables used in calculations in the query; for example take a customer discount report where each customer is given a different percentage discount; you create a formula variable for the discount percentage and use it in the calculated key figure.

  216. Question 192. What Are Text Variables?

    Answer :

    These are used to display dynamic texts for a given characteristics; for example take the sales report for a given product for the last 3 months; the inputs prompted are product and fiscal year period; on the column level you have drilled down by fiscal year period; since the fiscal year period is dynamic (depending on the user input), you want to display the correct descriptions for the 3 months displayed; so in this case create a text variable for the fiscal year period and use it in the text of properties; these are defined as &text_variable_name&.

  217. Question 193. What Is A Characteristics Variable?

    Answer :

    You can select dynamic input for characteristics using this; for example if you are developing a sales report for a given product, you will define a variable for OMATERIAL.

  218. Question 194. Give The Variable Types?

    Answer :

    Characteristics, hierarchy node, text and hierarchy variables.

  219. Question 195. What Is The Scope Of Variables?

    Answer :

    Variables are defined for info objects; so they are available across info providers.

  220. Question 196. What Are The Objects That Support Variables?

    Answer :

    Characteristics, hierarchies, hierarchy nodes, texts and formula elements.

  221. Question 197. What Are Variables?

    Answer :

    These are query input, replaced at run time by bex queries.

  222. Question 198. What Is I_vnam?

    Answer :

    It is the variable containing variable name within ABAP; you should do a CASE statement on this to get the variable you are working.

  223. Question 199. What Is E_t_range?

    Answer :

    This is the internal table populated with variable values in customer exit.

  224. Question 200. What Is L_s_range?

    Answer :

    This is the structure to populate E_T_RANGE; LOW – low end value; HIGH – high end value; SIGN — ‘I’ to include, etc; OPT — gives the options like ‘BT’ for between, EQ’ for equal, etc.

  225. Question 201. What Are The Other Variables?

    Answer :

    a. 1_VARTYP – variable type 1 — characteristic, 2- hierarchy node , 3-text, 4- formula, 5-hierarchy.
    b. I_IOBJNM – name of the info object.

  226. Question 202. What Is The Include Program Name?

    Answer :

    ZXRSRUO 1.

  227. Question 203. What Is The Component?

    Answer :

    EX1T_SAPLRRSO_0O 1.

  228. Question 204. What Is The Enhancement For User Exit For Bex Reporting?

    Answer :

    RSR00001.

  229. Question 205. What Is A Link Node?

    Answer :

    This node is used to include a sub tree in a hierarchy more than once.

  230. Question 206. What Are Intervals?

    Answer :

    This is to group leaves together automatically; so when a new value is added to a characteristics it is added to the proper interval automatically.

  231. Question 207. What Are Hierarchy Levels?

    Answer :

    All nodes in the same level are in the same level.

  232. Question 208. What Are Nodes?

    Answer :

    Nodes are like branches in trees; the uppermost is root node and a hierarchy can have multiple roots.

  233. Question 209. What Is Hierarchy?

    Answer :

    Structure of characteristics to view data in different ways.

  234. Question 210. What Is An Exception Aggregation And Give An Example?

    Answer :

    This defines how the key figure is aggregated in relation to exception characteristics usually a time characteristics; for example when you report number of employees by cost center, you would create a exception aggregation on “Last Value”.

  235. Question 211. What Is Scaling Factor?

    Answer :

    Valid range is 1 to 1 billion; if you set a scaling factor of 1000, then the value 3000 is displayed as 3.

  236. Question 212. What Is An Exception Cell?

    Answer :

    Cell specific definition allows you to define explicit formulas to override implicitly created cell values; this allows you to design much more detailed queries use the icon to create exception cells.

  237. Question 213. What Is A Cell Editor?

    Answer :

    Gives definition of specific cells in queries (intersection of two structures one characteristics structure and one key figure structure).

  238. Question 214. What Is A Reusable Structure?

    Answer :

    These are query level structures which can be used in any queries.

  239. Question 215. What Is A Structure?

    Answer :

    Combination of characteristics and key figures.

  240. Question 216. How Do You Create A Reusable Structure From A Local Structure?

    Answer :

    Right click on the local structure, select save as, enter technical name and description.

  241. Question 217. What Does A Boolean Operator Returns?

    Answer :

    1 or 0.

  242. Question 218. What Are The Mathematical Functions?

    Answer :

    Max, Mi Absolute, smallest, division.

  243. Question 219. What Is Sumrt?

    Answer :

    Report result.

  244. Question 220. What Is Sumgt?

    Answer :

    Overall result.

  245. Question 221. What Is Sumct?

    Answer :

    sumct(parameter) result of parameter in all rows and columns.

  246. Question 222. What Is Ndlvo?

    Answer :

    ndiv0(parameter) returns 0 if the parameter returns division by 0.

  247. Question 223. What Is Count Function?

    Answer :

    Count (parameter) returns value I if parameter is not zero else zero.

  248. Question 224. Percentage Result Of Overall Result (%gt)?

    Answer :

    Defined as %GT parameter 1; similar to previous but the percentage is share of overall results.

  249. Question 225. What Is Percentage Share Of Result (%ct)?

    Answer :

    defined as %CT parameterl; gives the result in percentage with respect to result.

  250. Question 226. What Is Percentage Share?

    Answer :

    It is defined as parameter 1%A parameter 2; gives the percentage share of parameter 1 of parameter2.

  251. Question 227. What Is The Percentage Variance?

    Answer :

    This is defined as parameter1 % pararneter2; example actual expenses exceeds the % budgeted expenses.

  252. Question 228. What Is A Calculated Key Figure?

    Answer :

    To do complicated calculations on key figures such as mathematical functions, percentage functions and total functions, etc.

  253. Question 229. How Do You Activate Personalization For Hex?

    Answer :

    1MG -> Activate personalization for hex.

  254. Question 230. What Is A Constant Selection?

    Answer :

    This features allows you to mark a selection in the query designer as “Constant”; navigation and filtering has no effect on this selection during run time; for example if you want to report a product’s sale in reference to a product group rather than all the products, you make the product group as the constant selection; any drill down, navigation, filtering will always give the sales quantity of the product group.

  255. Question 231. What Is A Restricted Key Figure And Give An Example?

    Answer :

    These are key figures “restricted” by one or more characteristics; for example when you want to compare the sales of product “A” between different fiscal year periods, you will create a restricted key figure with “Sales qty” as key figure and restricted by OMATERIAL of value “A”.

  256. Question 232. What Is 1rowcount Key Figure?

    Answer :

    For ODS and infosets, the query designer automatically adds this key figure “number of records” to count the records.

  257. Question 233. What Is Filter Area?

    Answer :

    The characteristics in this area are restricted and cannot be filtered or drilled down further.

  258. Question 234. What Is A Free Characteristics?

    Answer :

    The characteristics in this area are not displayed in the initial view of the query but you can drill down and filter once you execute the query.

  259. Question 235. What Is Aggregate Hierarchy?

    Answer :

    Aggregates that are built on other aggregates; the hierarchy is done automatically; it is recommended that you create a few base large hierarchies and small aggregates can be built from hierarchy.

  260. Question 236. What Are The Important Aggregation Usage Indicators?

    Answer :

    a. Number of records. 
    b. Summarization ration (compression) .
    c. Last used date — remember if you don’t see any recent activity then this aggregate is not used.

  261. Question 237. What Are The Naming Conventions Used For Aggregates Created From Query?

    Answer :

    MIN 1 through MIN n and MAX 1 through MAX n.

  262. Question 238. What Are The Naming Conventions For Aggregates Created From Statistics?

    Answer :

    STAT 1 through STAT n.

  263. Question 239. What Are The Proposal Options Available?

    Answer :

    a. Proposal from BW statistics cube — history of bw statistics.
    b. Propose from BW statistics (tables) — based on database tables RSDDSTAT and RSDDSTATAGGRDEF .
    c. Propose from last navigation — suggestion based on the last entry of the above mentioned tables for the current user .
    d. Propose from query.

  264. Question 240. What Is Proposed From Statistics For Aggregates?

    Answer :

    You can ask the system to get the optimal characteristics for aggregation by using the BW statistics data (like query run time, etc).

  265. Question 241. What Is The Optimal Size Of The Aggregates?

    Answer :

    It should have around 10-20% of the size of the fact table; for example if your fact table contains 1 million rows, the aggregate should have less than 200,000 rows.

  266. Question 242. What Is “roll Up”?

    Answer :

    Roll up is the process by which requests loaded in to the info cube are “rolled to” the aggregates; till roll up is done you cannot do a report on the request.

  267. Question 243. What Is The Program To Maintain?

    Answer :

    RSDDS_AGGREGATES_MAINTAIN.

  268. Question 244. Which Report Can You Use To Monitor Change Run?

    Answer :

    RSDDS_CHANGERUN_MONITOR.

  269. Question 245. How Do You Start Change Run?

    Answer :

    Using a process chain or AWB -> Tools -> Apply Hierarchy attribute change.

  270. Question 246. What Is Change Run?

    Answer :

    When you change master data attributes and hierarchies used in aggregates, you use change run process to realign aggregates.

  271. Question 247. Which Table Has The Aggregate Status And Data?

    Answer :

    RSDDAGGRDIR;

  272. Question 248. What Is “filling” Of Aggregate?

    Answer :

    The data from infocube is summarized into the aggregates.

  273. Question 249. Can You Create Aggregate On Ods Or Multi Provider?

    Answer :

    No.

  274. Question 250. How Do You Create/maintain Aggregates?

    Answer :

    AWB -> right click on info cube -> select maintain aggregate.

  275. Question 251. What Is An Aggregate?

    Answer :

    Aggregates are mini cubes; they are used to improve the performance when doing query; similar to indexes on a table; it is transparent to the user.

  276. Question 252. Give Some Examples Of Queries Delivered With Bw Statistics?

    Answer :

    a. Mean time per query. 
    b. Runtime query .
    c. Using infocubes. 
    d. Utilizing OLAP.

  277. Question 253. How Do You Install Bw Statistics?

    Answer :

    use the business content to install
    a. using the Business Content section of AWB, select info area “BW Statistics”; right click and select insert objects for collections; select before and after data flow for grouping and install.
    b. Similarly in all the Technical Content SAP_B W_TCONT role. 
    c. Install the info package groups for Master data/text and transaction data.

  278. Question 254. How Do You Enable Monitoring Using Bw Statistics?

    Answer :

    Individual data providers can be enabled to minimize overhead; AWB -> Tools -> BW statistics.

  279. Question 255. What Is The Unique Data Records Flag?

    Answer :

    If you enable then when ODS gets duplicate record (identical to one in Active table), it rejects with an error. Use this feature to load a cube filtering any duplicates (Cubes will simply add up duplicates).

  280. Question 256. What Is Transactional Ods Object?

    Answer :

    This has only the active table; this is filled using APIs; you report on this using Infoset only; usually used for applications like SEM.

  281. Question 257. What Is The New Features Of Ods After Version 3.x?

    Answer :

    a. you can load and activate ODS in parallel.
    b. NoM table .
    c. Secondary indexes are created in ODS objects itself .
    d. Selective deletion.

  282. Question 258. What Are The Advantages Of Using Ods In A Infoset For Reporting?

    Answer :

    a. access via OLAP engine.
    b. infosets can join flat BW objects like master data attributes, etc.

  283. Question 259. How Do You Delete Change Log?

    Answer :

    AWB -> right click on ODS -> Manage -> Environment -> Delete change log.

  284. Question 260. What Is The Use Of Change Log?

    Answer :

    Change log is used for delta updates to the target; it stores all changes per request and updates the target.

  285. Question 261. What Are The Table Structures Associated With Ods?

    Answer :

    Active data, New data and the change log table.

  286. Question 262. Can You Schedule This In Back Ground?

    Answer :

    Yes.

  287. Question 263. Can You Do Any Testing On Ods?

    Answer :

    No.

  288. Question 264. What Are The Combined Tests?

    Answer :

    a. Master data.
    b. Transaction data.
    c. Hierarchies. 
    d. Database .
    e. Aggregation.

  289. Question 265. What Are The Elementary Tests You Can Run?

    Answer :

    a. master data.
    b. transaction data.
    c. hierarchies. 
    d. database .
    e. aggregates .
    f. PSA tables.

  290. Question 266. What Is Rsrv?

    Answer :

    RSRV is a powerful transaction to test consistency and fix any issues;

  291. Question 267. What Are The Server Related Tuning?

    Answer :

    a. the right combination of resources like CPU, memory and disk spaces .
    b. load balancing with several application servers .
    c. check for unnecessary traces and logs.

  292. Question 268. What Are The Web Related Tuning We Can Do?

    Answer :

    a. use HTTP compression to reduce network traffic.
    b. use the client browser caching .
    c. use the iemon.exe program and use the log file option to time the query .
    d. use analyze_iemon.exe to get csv file to a spread sheet for further analysis.

  293. Question 269. How Do You Transform Oh Data?

    Answer :

    Using BADI you can transform open hub data according to the destination requirement.

  294. Question 270. What Is The Licensing Requirement You Should Be Aware Of?

    Answer :

    Extracting data from SAP BW by any means requires additional licensing.

  295. Question 271. What Is Delete Table Before Extraction Option?

    Answer :

    if you choose this option, the table contents are deleted before any new record is written. Disable if you want to keep historical data.

  296. Question 272. What Are The Destination Target Options?

    Answer :

    CSV file or database table.

  297. Question 273. What Are The Data Sources Supported?

    Answer :

    Cube, ODS, info object (attributes and texts).

  298. Question 274. How Do You Get Into Open Hub?

    Answer :

    Transaction RSBO or AWB -> Tools -> Open Hub Service.

  299. Question 275. Does It Have Delta Facility

    Answer :

    Yes.

  300. Question 276. What Are The Data Targets Supported By Open Hub?

    Answer :

    BW, External systems, relational table, flat file and ODBO interface.

  301. Question 277. What Is Open Hub (oh)?

    Answer :

    This is a tool by which you can send data from BW to different targets; it is a controlled distribution of consolidated and cleansed data.

  302. Question 278. How Would You Convert A Info Package Group To A Process Chain?

    Answer :

    Double click on the info package group, click on the “Process Chain Maint.” Button and type in the name and description; the individual info packages are inserted automatically.

  303. Question 279. How Would You Send Email When A Process Ends?

    Answer :

    Right click on the process you want to monitor (for example load info package)
    -> select create message -> select when you want to send message (Success, fail or always) -> create a variant for the mail.

  304. Question 280. What Are The Views Available For A Process Chain?

    Answer :

    Planning view, checking view, log view and job overview.

  305. Question 281. By Default All Newly Created Process Chains Are Assigned To “unassigned” Node; How Would You Reassign To Proper Component?

    Answer :

    Process Chain -> Attributes -> Display components.

  306. Question 282. What Is The Option “default Chains”?

    Answer :

    When this option is enabled (by default), when you insert a process any corresponding process types are inserted automatically; for example if you drag and drop a info package load for ODS, then the process types like “Update from PSA”, “Activate ODS”, “Further processing” are automatically inserted; to disable this use RSPC .> Settings -> default chains -> check mark “Do not suggest processes”.

  307. Question 283. What Are The Parallel Processes That Could Have Locking Problems?

    Answer :

    a. hierarchy attribute change run .
    b. loading master data for same info object; for example avoid loading master data from different source systems at the same time .
    c. rolling up for same info cube .
    d. selecting deletion of info cube/ODS and parallel loading .
    e. activation or deletion of ODS object when loading parallel.

  308. Question 284. What Are The Scheduling Options For Start Process?

    Answer :

    Direct scheduling or start from meta chain (parent chain) or API; use the second option for your child process chains.

  309. Question 285. What Are The Other Bw Processes?

    Answer :

    a. attribute change run.
    b. adjustment of time dependent aggregates .
    c. deletion of requests from PSA .
    d. reorganize attributes and texts for master data.

  310. Question 286. What Are The Reporting Agent Tasks?

    Answer :

    a. exception reporting.
    b. print in the background.
    c. pre calculation of web templates .
    d. pre calculation of value sets.

  311. Question 287. What Are The Data Target Administration Tasks?

    Answer :

    a. delete index.
    b. generate index .
    c. construct database statistics .
    d. initial fill of new aggregates .
    e. roll up of filled aggregates .
    f. compression of the infocube .
    g. activate ODS .
    h. complete deletion of data target.

  312. Question 288. What Axe The Load Process And Post Processing?

    Answer :

    a. Info package.
    b. Read PSA and update data target .
    c. Save hierarchy .
    d. Update ODS data object .
    e. Data export (Open hub) .
    f. Delete overlapping requests — useful if you do a full load every day for the current fiscal year period and delete the data from previous day.

  313. Question 289. What Is The Transaction For Process Chain?

    Answer :

    RSPC.

  314. Question 290. What Is A Process Chain?

    Answer :

    Process chain is a utility to schedule batch jobs on BW like SM37; it offers good monitoring features and error handling.

  315. Question 291. What Is The Difference Between Restoring Of Cube Vs. Ods From Archive Files?

    Answer :

    You can restore in to ODS directly from SARA transaction; for cube you should schedule an info package.

  316. Question 292. What Is The Precaution You Should Take When Archiving?

    Answer :

    When you archive info cube or ODS, it is locked for any loads till the delete is finished; you should make sure that you archive and delete before you load any new data.

  317. Question 293. What Are The Size Parameters For Archiving?

    Answer :

    a. Max file size in M byte .
    b. Max no of data objects.

  318. Question 294. What Is The Archival Transaction?

    Answer :

    SARA.

  319. Question 295. What Technology Is Used In Bw Archiving?

    Answer :

    ADK Archive Development Kit.

  320. Question 296. What Are The Advantages Of Archiving?

    Answer :

    To minimize space, query performance, load performance.

  321. Question 297. How Would You Debug Security Issues?

    Answer :

    Using transactions STOI and RSSMTRACE; a ‘X’ mark in the log shows a failed authorization check.

  322. Question 298. What Is Info Object Otctauthh?

    Answer :

    This is used in hierarchy authorization.

  323. Question 299. What Is $ As An Authorization Value?

    Answer :

    You use $ followed by a variable name (values populated in user exit for bex); this avoids having too many roles.

  324. Question 300. What Is The Use ‘:’ As An Authorization Value?

    Answer :

    a. it enables queries that do not contain a authorization relevant object that have been checked in info cube.
    b. it allows summary data to be displayed if the user does not have access to detailed data; for example if you create 2 authorizations for one user one with Sales Org  and customers and second with sales org 1000 and customers  the user sees all customers for sales org 1000 and only summarized report for other sales org.

  325. Question 301. What Are The New Bw 3.x Authorizations?

    Answer :

    S_RS_COMP1 checks for authorization depending on the owner;
    S_RS_FOLD info area view of Bex elements (to suppress); S_RS_ISET for info sets; S_GUI new activity code 60 loaded for upload.

  326. Question 302. How To Implement Structural Authorization In Bw?

    Answer :

    a. create profile using transaction OOSP
    b. assign user to profile using transaction OOSB
    c. update T77UU table
    d. run the program RHBAUSOO
    e. activate the data source and related components OHR_PA_2 in BW
    f. load ODS from R13
    g. activate target info objects as “Authorization relevant”
    h. run the function module RSSB to generate BW authorization.

  327. Question 303. What Is An Reporting Object?

    Answer :

    This is used for BW reporting to check authorizations by the OLAP processor.

  328. Question 304. Give Some Examples Of Standard Authorization Objects Delivered For Bw?

    Answer :

    a. S_RS_IOMAD – Master data
    b. S_RS_ADMWB – AWB objects
    c. S_RS_ODSO – ODS objects
    d. S_RS_TOOLS — Bex tools
    e. S_RS_ICUBE – info cube
    f. S…RS_HIER — hierarchy
    g. S_RS_COMP, S_RS_COMP1 – reporting authorization
    h. S_RS_FOLD – folders
    i. S_RS_IOBJ — info object
    j. S_RS_ISOUR — info source (transaction data)
    k. S_RSJSRCM – info source (master data)
    1. S_GUI – GUI Activities (workbooks)
    m. S_BDS_DS — document set (for workbooks)
    n. S_USER_AGR — role check for saving workbook in a role
    o. S_USER_TCD — transaction in roles for saving workbook in a role

  329. Question 305. What Are The Values For Actvt?

    Answer :

    Create, change and display.

  330. Question 306. How Many Fields You Can Assign To Authorization Object?

    Answer :

    10.

  331. Question 307. What Are The Two Object Classes Of Bw Authorization?

    Answer :

    BW Warehouse authorization – SAP standard; BW Reporting — Not delivered by SAP — user has to create.

  332. Question 308. What Are The Different Authorization Approaches Available In Bw?

    Answer :

    a. infocube based approach — use this in conjunction with Info area to limit access.
    b. query name based approach — many customers use this to limit access; for z queries are read only, Y queries are read/write; FI* query names for H use, etc.
    c. Dataset approach — limitation of characteristics and key figures; you can use reporting authorization for this.

  333. Question 309. Give Some Examples Of The Roles Delivered With Sap Bw7?

    Answer :

    All the BW roles start with S_RS; S_RS_ROPAD- Production system administrator; S_RS_RREPU — bex user.

  334. Question 310. What Is The Role Maintenance Transaction?

    Answer :

    PFCG.

  335. Question 311. What Is An Authorization Object?

    Answer :

    Defines the fields for authorization checks.

  336. Question 312. What Is A Validity Determining Characteristic?

    Answer :

    That determines validity period of non cumulative cube; example plants opening and closing different time periods.

  337. Question 313. What Are The Steps To Load Non Cumulative Cube?

    Answer :

    a. initialize opening balance in R/3 (S278)
    b. activate extract structure MCO3BFO for data source 2LIS_03_BF
    c. set up historical material documents in R/3
    d. load opening balance using data source 2LIS_40_S278
    e. load historical movements and compress without marker update.
    f. set up V3 update
    g. load deltas using 2LIS_03_BF

  338. Question 314. What Is “no Marker Update”?

    Answer :

    if you choose this option when compressing Non cumulative cube, the reference point is not updated but the requests are moved to Request 0 (usual compression); you must do this for compressing historical data; for example use this option to compress data before Jan 2003;

  339. Question 315. What Is The Opening Balance?

    Answer :

    When you start loading inventory data from R13 you start with a certain point in time; this is what is called opening balance; assume that you have inventory since Jan 2002; you are loading data on Jan 2003 and the opening balance for the product is 200; the data before Jan 2003 is “Historic data”; any data loaded after Jan 2003 is a delta load.

  340. Question 316. Give Example Data Sources Supporting This?

    Answer :

    2LIS_03_BF and 2LIS_03_UM.

  341. Question 317. What Is A Time Reference Characteristic?

    Answer :

    Is a time characteristic which determines all other time characteristic; OCALDAY, OCALMONTH, OCALWEEK, OFISCPER.

  342. Question 318. What Is A “marker”?

    Answer :

    Non cumulative are stored using a “Marker” for the current period.

  343. Question 319. What Is Inflow And Outflow?

    Answer :

    These are non cumulative changes used to get the right quantity.

  344. Question 320. What Is Standard And Exception Aggregation?

    Answer :

    Standard aggregation -> specifies how a key figure is compressed using all characteristics except time; exception aggregation -> specifies how key figure is compressed using time characteristics.

  345. Question 321. What Are Non Cumulative Key Figures?

    Answer :

    These kinds of key figures are not summarized (unlike sales, etc); examples are head count, inventory amount; these are always in relation to a point in time; for example we will ask how many employees we had as of last quarter. We don’t add up the head count.

  346. Question 322. Which Transaction Defines The Background User In Source System?

    Answer :

    RSCUSTV3.

  347. Question 323. What Is The Ods Object Settings?

    Answer :

    Defines number of parallel processors in activation, mm number of data records and wait time.

  348. Question 324. What Is Update Mode For Master Data?

    Answer :

    Defines whether the master data (auto sid) is added automatically for non existing master data when you load transaction data.

  349. Question 325. What Is Aggregate Realignment Run Maintenance?

    Answer :

    Defines the level of percentage change for realignment run will cause a reconstruction of aggregates.

  350. Question 326. How Do You Set Up The Permitted Characters?

    Answer :

    Using transaction RSKC.

  351. Question 327. What Is Number Range Object?

    Answer :

    This defines the characteristic attributes; for example the object MATERIALNR defines the attributes of material master like the length, etc.

  352. Question 328. What Are The Control Parameters For Data Transfer?

    Answer :

    This defines the maximum size of packet, max no of records per packet, the number of parallel processes, etc.

  353. Question 329. Can You Make An Info Object As Info Provider And Why?

    Answer :

    Yes; when you want to report on characteristics or master data, you can make them as an info provider; for example you can make OCUSTOMER as an info provider and do bex reporting on OCUSTOMER; right click on the info area and select “Insert characteristic as data target”.

  354. Question 330. When Should You Do The Alpha Conversion?

    Answer :

    if you are upgrading you must do it before PREPARE phase of upgrade.

  355. Question 331. Can You Restart The Conversion?

    Answer :

    Yes.

  356. Question 332. What Does The Program Rsmdcnvex1t Check?

    Answer :

    a. all characteristics with conversion exit ALPHA, NUMC and GJAF[R].
    b. all characteristics which are compounded to the earlier.

  357. Question 333. Can You Disable Cache?

    Answer :

    Yes either globally or using query debug tool RSRT.

  358. Question 334. What Is The Cache Monitoring Transaction?

    Answer :

    RSRCACHE.

  359. Question 335. What Is A Transactional Info Cube?

    Answer :

    These cubes are used for both read and write; standard cubes are optimized for reading. The transactional cubes are used in SEM.

  360. Question 336. What Are The Limitations Of Line Item Dimension?

    Answer :

    Only one characteristic is allowed per line item dimension.

  361. Question 337. Can You Create An Info Set With Info Cube?

    Answer :

    No; only ODS and master data are allowed.

  362. Question 338. What Is The Difference Between Multi Provider And Infoset?

    Answer :

    Multi provider is a Union whereas infoset is a “Join” (intersection).

  363. Question 339. What Is An Info Set?

    Answer :

    An info provider giving data by joining data from different sources like ODS, master data, etc.

  364. Question 340. What Are The Added Features In 3.x For Multi Provider?

    Answer :

    Prior to 3.x only multi cubes were available; you cannot combine a ODS and cube.

  365. Question 341. What Is A Multi Provider?

    Answer :

    Using multi provider you can access data from different data sources like cubes, ODS, infosets, master data.

  366. Question 342. Give Examples Of Data Sources That Support Remote Cubes?

    Answer :

    OH_AP3 — vendor line items, OFI_AR_3 — customer line items.

  367. Question 343. What Are The Restrictions/recommendations For Using Remote Cube?

    Answer :

    These are used for small volume of data with few users; no master data allowed.

  368. Question 344. What Is Virtual Info Cube With Services?

    Answer :

    In this case a user defined function module is used as data source.

  369. Question 345. What Is A Remote Cube?

    Answer :

    Remote cube is a logical cube where the data is extracted from an external source; usually it is used to report real time data from an r/3 system instead of drilling down from BW to R3.

  370. Question 346. What Is Reconstruction?

    Answer :

    This is the process by which you load data in to the same cube or to a different cube.

  371. Question 347. What Is Compression Or Collapse?

    Answer :

    This is the process by which we delete the request iDs; this saves space; all the regular requests are stored in the F table; when you compress, the request ID is deleted and data is moved from F table to E table; this saves space and improves performance but the disadvantage is that you cannot delete the compressed requests individually.

  372. Question 348. What Are The Two Fact Tables?

    Answer :

    There are two fact tables for each info cube; it is the E table and the F table;

  373. Question 349. Why If One Request Fails, All The Subsequent Requests Are Turned To “red”?

    Answer :

    This is to avoid inconsistency and make sure that only verified data is entered into the system.

  374. Question 350. What Are The Options Available For Updates To Data Target?

    Answer :

    a. PSA and data targets in parallel — improves performance
    b. PSA and data target in sequence
    c. PSA only — you have to manually load data to data targets
    d. Data targets only — No PSA

  375. Question 351. What Is Psa?

    Answer :

    Persistent staging area — is based on the transfer structure and source system dependent.

  376. Question 352. How Do You Create Event Chains?

    Answer :

    AWB -> Tools -> Event collector.

  377. Question 353. What Is An Event Chain?

    Answer :

    This is a group of events which complete independently of one another; use this to check the successful status of multiple events; for example you can trigger a chain event if all loads are successful.

  378. Question 354. What Are Events And How You Use It In Bw?

    Answer :

    Events are background signal to tell the system that certain status has been reached; you can use events in batch jobs; for example after you load data to the cube you can trigger an event which will start another job to run the reporting agent. Use SM62 to create and maintain events.

  379. Question 355. What Are The Benefits Of Data Marts?

    Answer :

    a. Simple to use
    b. Hub and spoke usage
    c. Distributed data
    d. Performance improvement in some cases

  380. Question 356. Can You Make Multi Providers And Master Data As Data Marts?

    Answer :

    Yes.

  381. Question 357. How Do You Create A Data Mart?

    Answer :

    a. right click and create the export data source for the ODS/cube
    b. in the target system replicate the data source
    c. create transfer rules and update rules
    d. create info package to load

  382. Question 358. What Is The Myself Data Mart?

    Answer :

    The BW system feeding data to itself is called the myself data mart; this is created automatically; uses ALE for data transfer.

  383. Question 359. What Is A Data Mart?

    Answer :

    The bw system can be a source to another BW system or to itself; the ODS/cube/info provider which provide data to another system are called data marts.

  384. Question 360. What Is The Conversion Routine For Units And Currencies In The Update Rule?

    Answer :

    Using this option you can write ABAP code for unit currency conversion; if you enable this flag, then unit of the key figure appears in the ABAP code as an additional parameter; for example you can use this to convert quantity in pounds to kilo grams.

  385. Question 361. What Is The Start Routine?

    Answer :

    The first step in the update process is to call start routine; use this to fill global variables to be used in update routines;

  386. Question 362. What Is The Return Table Option In Update Rules For Key Figures?

    Answer :

    Usually the update rule sends one record to the data target; using this option you can send multiple records; for example if we are getting total telephone examples for the cost center, you can use this to return telephone expenses for each employee (by dividing the total expenses by the number of employees in the cost center) and creating cost record for each employee in the ABAP code.

  387. Question 363. What Is The Time Distribution Option In Update Rule?

    Answer :

    This is to distribute data according to time; for example if the source contains calendar week and the target contains calendar day, the data is split for each calendar day. Here you can select either the normal calendar or the factory calendar.

  388. Question 364. What Are The Special Conversions For Time In Update Rules?

    Answer :

    Time dimensions are automatically converted; for example if the cube contains calendar month and your transfer structure contains date, the date to calendar month is converted automatically.

  389. Question 365. What Is The Update Rule?

    Answer :

    Update rule defines the transformation of data from the communication structure to the data targets; this is independent of the source systems/data sources.

  390. Question 366. What Is The Process Of Replication?

    Answer :

    This copies data source structures from RJ3 to BW.

  391. Question 367. When You Do The Abap Code For Transfer Rule, What Are The Important Variables You Use?

    Answer :

    a. RESULT – this gets the result of the ABAP code
    b. RETURNCODE – you set this to 0 if everything is OK; else this record is skipped
    c. ABORT – set this to a value not 0, to abort the entire package

  392. Question 368. What Is Global Transfer Rule?

    Answer :

    This is a transfer routine (ABAP) defined at the info object level; this is common for all source systems.

  393. Question 369. What Are Transfer Rules?

    Answer :

    The transformation rules for data from source system to info source/communication structure.

  394. Question 370. What Is Communication Structure?

    Answer :

    Is an independent structure created from info source; it is independent of the source system/data source.

  395. Question 371. What Are The Types Of Info Source?

    Answer :

    Transactional, attributes, text and hierarchy.

  396. Question 372. What Is An Info Source?

    Answer :

    Group of logically related objects; for example the OCUSTOMER info source will contain data related to customer and attributes like customer number, address, phone no, etc.

  397. Question 373. What Is A Data Source?

    Answer :

    The source which is sending data to a particular info source on BW; for example we have a OCUSTOMER_ATTR data source to supply attributes to OCUSTOMER from R/3.

  398. Question 374. What Is A Source System?

    Answer :

    Any system that is sending data to BW like RJ3, flat file, oracle database or external systems.

  399. Question 375. What Is The Transaction For Administrator Work Bench?

    Answer :

    RSA1.

  400. Question 376. Can You Partition A Cube Which Has Data Already?

    Answer :

    No; the cube must be empty to do this; one work around is to make a copy of the cube A to cube B; export data from A to B using export data source; empty cube A; create partition on A; re-import data from B; delete cube B.

  401. Question 377. How Many Extra Partitions Are Created And Why?

    Answer :

    Usually 2 extra partitions are created to accommodate data before the begin date and after the end date.

  402. Question 378. What Is The Dim Id?

    Answer :

    Dim ids link dimensions to the fact table.

  403. Question 379. What Is The Transfer Routine Of The Info Object?

    Answer :

    It is like a start routine; this is independent of the data source and valid for all transfer routines; you can use this to define global data and global checks.

  404. Question 380. What Are The Other Tables Created For Master Data?

    Answer :

    a. P table — Time independent master data attributes
    b. Q table — Time dependent master data attributes
    c. M view – Combines P and Q
    d. X table — Interface between master data SIDs and time independent navigational attributes SIDs ( P is linked to the X table)
    e. Y table — Interface between master data SIDs and time dependent navigational attributes SIDs (Q is linked to the Y table)

  405. Question 381. What Is The Maximum Number Of Characteristics You Can Have Per Dimension?

    Answer :

    248.

  406. Question 382. What Is The Maximum Number Of Key Figures You Can Have In An Info Cube?

    Answer :

    233.

  407. Question 383. What Are The Nine Decision Points Of Data Warehousing?

    Answer :

    a. Identify fact table
    b. Identify dimension tables
    c. Define attributes of entities
    d. Define granularity of the fact table
    e. Pre calculated key figures
    f. Slowly changing dimensions
    g. Aggregates
    h. How long data will be kept
    i. How often data is extracted

  408. Question 384. What Are The Aggregation Options For Key Figures?

    Answer :

    If you are defining prices then you may want to set “no aggregation” or you can define max, mm, sum; you can also define exception aggregation like first, last, etc; this is helpful in getting headcount; for example if you define a monthly inventory count key figure you want the count as of last day of the month.

  409. Question 385. What Are The Data Types Allowed For Key Figures?

    Answer :

    Amount, number, integer, date and time.

  410. Question 386. What Is Compounding?

    Answer :

    This defines the superior info object which must be combined to define an object; for example when you define cost center then controlling area is the compounding (superior) object.

  411. Question 387. What Is The Attributes Only Flag?

    Answer :

    If the flag is set, no master data is stored; this is only used as attribute for other characteristics; for example comments on a AR document.

  412. Question 388. What Is The Alpha Check Execution Program?

    Answer :

    This is used to check consistency for BW 2.x before upgrading the system to 3.x; the transaction is RSMDCNVEX1T.

  413. Question 389. What Is Alpha Conversion?

    Answer :

    Alpha conversion is used to store data consistently by storing any numeric values with prefixing with Os; for example if you defined material as 6 Numc then number I is stored as 000001 but displayed as 1; this removes inconsistencies between 01 vs. 001.

  414. Question 390. What Are The Types Of Attributes?

    Answer :

    Display only and navigational; display only attributes are only for display and no analysis can be done; navigational attributes behave like regular characteristics; for example assume that we have a customer characteristics with country as a navigational attribute; you can analyze the data using customer and country.

  415. Question 391. What Is An External Hierarchy?

    Answer :

    Presentation hierarchies are stored in its own tables (hierarchy tables) for characteristic values.

  416. Question 392. What Are The Data Types Supported By Characteristics?

    Answer :

    NUMC, CHAR (up to 60), DATS and TIMS.

  417. Question 393. What Is An Info Object?

    Answer :

    Business object like customer, product, etc; they are divided into characteristics and key figures; characteristics are evaluation objects like customer and key figures are measurable objects like sales quantity, etc; characteristics also include special objects like unit and time.

  418. Question 394. How Do You Create A New Branch For A Deadline Step?

    Answer :

    By specifying the event name for a missed deadline (of whatever type) you are indirectly telling the workflow system that you want to add flow logic to your workflow to meet this event. Don’t be put off by he fact that the branch does not lead anywhere. This is because the branch is not an alternative to the other results of the step. It is followed in addition to the other paths. In other words the workflow processing specified for a missed deadline is followed without affecting the standard flow. The step with the missed deadline remains where it is and can still be processed as normal.

  419. Question 395. How Can I Make Sure That User’s Access Their Tasks Via The Workflow And Not Via The Menu Or Launch Pad?

    Answer :

    The routing mechanism for work items uses roles and organizational assignments to determine who receives which work item. However the routing does not provide extra authorization checks based on the routing configuration. If you want to ensure that the tasks are executed within the workflow, and not via the standard transaction, service or MiniApp, then you will have to apply your own protection. The simplest way of doing this is to remove the standard transaction from the user’s menu or Workplace role (but include it in the supervisor’s role, just in case).

    If you want to allow the user to execute the task from the menu if and only if they have received the work item then you should replace the standard transaction with your own custom built transaction. Your own transaction simply calls the standard transaction but performs it’s own authorization check first, based on the routing mechanism used in the workflow.

  420. Question 396. How Do I Trigger A Workflow With An E-mail?

    Answer :

    You can customize the system to call a BOR method when an external mail (fax, e-mail…) arrives in the system. You BOR method should either trigger the e-meil directly or trigger an event. To customize this user exit use the transaction SCOT.

  421. Question 397. How Can I Configure The Workflow So That When The Deadline Is Missed The Workflow Step Is Simply Skipped?

    Answer :

    This is tricky to explain but easy to implement once you know how.
    Follow these steps (in later releases there is a wizard which takes you through the steps):
    1. In the terminating events view of the workflow step activate the “obsolete” event and give it a name.
    2. Specify a deadline period for the step.
    3. Specify a name for the event. This adds new branch from the step.
    4. Add a new step to the deadline path. This step must be of type “process control”.
    5. Select the control “Make step obsolete” and use the search help to specify the workflow step that has the deadline. Only steps with obsolete paths defined will be displayed (see step 1).

  422. Question 398. How Can I Configure The Workflow So That Different Types Of Messages Are Sent Out To
    Different People Depending On How Late The Processing Is?

    Answer :

    Follow these steps:
    1. Specify a deadline period for the step.
    2. Specify a name for the event. This adds new branch from the step. More…
    3. Add a new step to the branch which sends a mail message.
    4. Add another step to the branch which sends out the second deadline warning (see mail steps above). Use deadlines in this step to configure an earliest start so that the second message is not sent until a further time has elapsed.
    5. Repeat step 5 as often as you like.

  423. Question 399. How Do I Send Reports?

    Answer :

    There are wizards (Release 3.1) which will create workflows for you to send reports to a distribution list. You can specify whether the results should be transmitted or evaluated at the time the recipient wishes to view the report. It is usually better to send the evaluation because this allows the recipient to see the results instantaneously, without having to wait for the report to execute first.

  424. Question 400. How Do I Send Really Complex Mails From The Workflow?

    Answer :

    If you this is not enough for you will probably want to write your own ABAP routines for generating the text and generating the attachments to go with the text.

    Use the function group SO01 which contains functions of the form SO_*_API1 which are ideal for creating your own sophisticated messages. There are plenty of advantages of how these are used within the SAP system.

  425. Question 401. How Do I Send A Complex Text From The Workflow?

    Answer :

    You may create mails using SAPscript. These mails can include conditions which are evaluated in order to determine which text blocks which are used in the mail. Workflow variables can be used in these conditions and workflow variables can be substituted into the body of the e-mail text.

  426. Question 402. How Do I Send A Standard Text As An E-mail From Workflow?

    Answer :

    It is very easy sending standard text , which may include data from the workflow. You simply create a background step which sends the work item description. This may include variables which will be substituted when mail is sent.

    In early releases you have to create your own task based on the method SELFITEM SendTaskDescription. In later releases a wizard is available for creating the step and in release 4.6 there is even a step type which does this all for you automatically. Whichever path you take, there is very good online documentation describing exactly what has to be done.

  427. Question 403. What Is The Difference Between Sending A Mail To A Recipient List Compared To Sending
    Individual Mails Via A Dynamic Loop?

    Answer :

    Performance. Sending 1 mail to 20 recipients will cost considerably less performance than sending 20 individual mails. If the mail is sent as a SAP Office mail (as opposed to e-mail, fax…) disk space will also be a factor because the SAP office mail will only exist once in the database, with references being created for each of the recipients.

    The only time you need to cons ider individual mails with a dynamic loop is when the text of the mail varies from one recipient to another.

  428. Question 404. Workflow Was Sent To An Agent But The Agent Is Out Of Office. I Need To Send The Workflow To Another Agent But I Do Not Know How. Do I Have To Retrigger The
    Workflow? If Not, What Are My Options For Reconfiguration?

    Answer :

    You may use transaction SWIA to execute WF without agent check. If this task has agents “Role”, it is possible to use transaction ppom for assigning the Role Users. After which you can now use transaction ppwfbuf.

  429. Question 405. How Can I Configure Workflow To Track Record For Every Change Of Material In Material Master?

    Answer :

    Do the following steps:
    1) Create change documents for tables of material in material master – transaction SCDO.
    2) Create your own business object, please note key field – it must coincide With key fields of tables of material in material master, transaction SWO1.
    3) Create event “CHANGE” for your BO from point 2 and for your change document from point 1 – transaction SWU_EWCD.
    4) Create your WF start of triggering event from point 3.

  430. Question 406. How Do I Take Role Container Actor Tab Values Into Work Flow Container Element?

    Answer :

    You should check the binding. Normal binding of container element from WF to task should accomplish this.

    In terms of a task to workflow binding, you’d typically only want to pass back actual agent back into your workflow. There’s no real linkage between a role container and the workflow container, unless you’ve created an extra step in your workflow/a virtual attribute to evaluate a role and pass the results to a workflow container element so you can set your agent assignment for a subsequent workflow step via an expression.

  431. Question 407. How Can I Set The Foreground/dialogue Tasks To “general Tasks”?

    Answer :

    Go to Task–> additional data–>agents– >maintain agents screenàclick on properties. In there, you will get a pop-up, then select “general task”.

  432. Question 408. I’d Just Like To Know If There’s A Way For The Basis Admin To Delete Unwanted/old Mails In The Business Workplace. Is There An Abap Program Which I Can Schedule Once A Month?

    Answer :

    Transaction SWWL (program RSWWWIDE) will delete workitems periodically but you need to be extremely careful running it in a productive environment. This is because you may end up unnecessarily deleting items that you did not want to. You should also run SWWH (program RSWWHIDE) to delete the workitem history for those workitems. This is an extreme operation though.

    I would strongly recommend using an archive instead. Archive out your completed workitems via SARA, object WORKITEM. This way, you can retrieve files whenever necessary.

  433. Question 409. I Have A Requirement To Have User A Be Replaced With User B In A Workflow. No Other Details Were Given For The Required Task Except That User A Is No Longer With
    The Organization. How Can I Configure This Into The Existing Set-up?

    Answer :

    Go to that particular IDOC configuration (t-code WE20) and find the agents attached there. If the agent is determined through user id you can change the user id to B. If it is maintained using work center you need to update the work center in accordance to your requirements.

  434. Question 410. Is It Possible To Configure The Sap Workflow To Have A Pop-up Message Sent To The Approver In The Instance That Purchase Requisitions Are Ready For Them To Act On?

    Answer :

    You can either send an Express Email message, or if it is a workitem, then make the Priority = 9. It will send an express message to the Respective Agent.

  435. Question 411. Which Changes In A Purchase Requisition Would Be Considered Applicable To Workflow?

    Answer :

    These would be the changes that lead to a new Release group or Release strategy.

  436. Question 412. What Is The Difference Between Swdd And Swdd Configuration?

    Answer :

    SWDD_CONFIG is used to make changes to SAP WF templates. This transaction allows you to make changes like workitem texts, agents and step names. On the other hand, SWDD is used to create your own WF templates.

  437. Question 413. Why Is It That My Workflow Is Intermittently Sending Two Emails For Verification On The Leave Application Wf?

    Answer :

    The function of receiving mails is dependent on your WF definition. Re-check the WF definition.

  438. Question 414. What Are The Relevant Details Of Swus Transaction Workflow? What Is The Difference Between The ‘execute’ And ‘execute With Debugging On Mode’? Why Is It That If A Task Works Fine Using The ‘execute With Debugging Mode’, It Doesn’t Work At All If I Use The
    ‘execute’ Mode Only?

    Answer :

    The SWUS SAP transaction is utilized to test the workflow. If you have created the workflow template in wbuilder, then you can test it as well. Pass the data in ‘input’ push button. If you want to check that whether any workflow has started or not, you can check with the log.

    If your workflow template is not working as expected, you can diagnose it using transaction SWUD. Supply the WS and 8 digit name of your task appropriately.

  439. Question 415. What Are The Configurations Or Steps Needed For The Idoc Error Notification Workflows To Work?

    Answer :

    Go to the IDOC configuration. Set the “Business object” and event to be used. From there, you can define the agents who were receiving the message in IDOC configuration. Then, search from the corresponding standard task in PFTC. Lastly, activate the event linkage in task.

  440. Question 416. I Have A Requirement For Approving New Cost Centers . When The User Creates
    Cost Center, I Have To Send Approval For N Level. Is There Any Standard Cost Center Approval Workflow?

    Answer :

    There is no SAP standard cost center approval workflow. Workflow can only automate an existing process or a process you are about to develop. One option would be to design a process where you store the data in a Z table, get the approvals and then create the CC.

  441. Question 417. I Have To Setup Workflow For Material Creation. Whenever A New Material Is Created By Engineering, I Have To Design A Workflow So That Every Other Department Can Maintain The Views. The Requirement Is That There Should Be Flow And Notification By Email Between Departments For Maintaining All The Views Of Material Master. How Do I Proceed To Do This?

    Answer :

    You may follow these steps to start with:
    1) Create change documents for tables of material in material master – transaction SCDO;
    2) Then, create your own business object, please note the key field; it must coincide with key fields of tables of material in material master – transaction SWO1;
    3) Afterwards, create event “CHANGE” for your BO from point 2 and for your change document from point 1 – transaction SWU_EWCD;
    4) Finally, create your WF start of triggering event from point 3.

  442. Question 418. How Do You Start The Configuration For The Purchase Order Release Procedure?

    Answer :

    You could start by taking a look at the Std. WF provided by SAP: WS20000075. From there, you would know how to proceed.

  443. Question 419. Is It Possible To Debug Business Object? Is It Also Possible To Get A Trace Of The Business Object Event Triggers And Method Calls?

    Answer :

    In TR. SWO1, instantiate the business object. From there you can easily debug methods. To debug a BOR method you just need to put a breakpoint in your method and test the same. You can also debug attributes by placing the breakpoint and then initiating the object. If what you mean by debugging a method for a trigger event – is the method in a task that is triggered by an event, then you will have to debug all the way through the workflow engine from the point where you raised the event (SWUE) until the task calls the method. A breakpoint in one of the binding FMs would be useful here.
    To trace the events, switch on the event trace SWELS and view SWEL.

  444. Question 420. What Is The Purpose Of Button “refresh Index” In Screen “standard Task: Maintain Agent Assignment” (in Menu Additional Data>agent Assignment>maintain)?

    Answer :

    Generally, the agents for a task are stored in a cluster (index). The refresh button just populates this cluster. When you push that button, the code function RH_TASK_AGENTS_INDEX is executed.

  445. Question 421. Is There A Way To Limit The Display To Inbox -workflow Tasks Only?

    Answer :

    The answer lies in table HRS1201. Check to see if the field ‘Background’ does not contain an X. If it doesn’t then it’s a dialog task.

  446. Question 422. I Want To Trigger My Workflow Whenever A Billing Document Gets Cancelled. For That I Wanted To Use “vbrk” Business Object. But “vbrk” Doesn’t Have Event “created”. It Only Has An Event Called “assigned”. So How Do I Trigger My Workflow? Also, What Is Event “assigned”?

    Answer :

    Create a subtype of VBRK and add a new event ‘created’. Afterwards, generate and then add this as a system wide delegate for VBRK. You can get this new event to raise (VBRK.Created) through the ‘change documents’ (SWEC).

  447. Question 423. How Do I Pass The Position To The Container From The Business Object? I Hav E Actually Copied Bus2013 And Want To Pass The Position From The Bor To Wf Container. What Should Be The Type Of The Container? Should The Agent Be An Expression In The Activity Of The Wf?

    Answer :

    You need to create parameters in BO event and pass position to this. From the event container, you can then map to the workflow container.
    Under normal circumstances, you would create an element in the WF and link it to the one in your object. But this would mean that:
    1. The element exists in your object as a parameter of the event that will trigger the WF;
    2. That before you fire off the event, you populate the parameter of the event with the position;

  448. Question 424. I Currently Run Report Rswuwfml On 4.6c. The Work Item Can Be Transferred And Be Seen In Outlook Inbox, However, The Executable Attachment Cannot Be Found. This Also Happens Even For The Simple Workflow “approve Notification Of Absence”. Why Do
    These Problems Occur And How Can It Be Resolved?

    Answer :

    You can use report RSWUWFML2 instead. It’s available on 4.6C with basis support package 47 or you can import support section using transport attached to note 691774.

  449. Question 425. Is It Possible To Capture The Username Who Approves Or Rejects My Po?

    Answer :

    Yes you can. You can retrieve Actual agent name after workitem execution. It’s name is _WI_Actual_Agent. Move it via task parameter binding.

  450. Question 426. We Need To Change The Username Of One Of The Users On Our System. Simultaneously, She Would Like To Take All Of Her Work Items, Completed And Uncompleted Onto This New Account With Her. We Were Able To Forward The Uncompleted Items From Her Inbox Using Swia. However, We Can’t Find A Way To Forward The Contents Of The Outbox. Is There A Way To Resolve This?

    Answer :

    This is not usually done. However, you can try to work around this. Create one abap report based on transaction .SWI5 and SWI14. Use transparent tables SWWWWIHEAD, SWWWLOGHIST and some more, which will display all work item executed by that user.

  451. Question 427. Our Company Is In The Process Of Customizing Enduser Screen Using Sap Guixt. I Have To Call The Workflow ‘inboxscreen’ Only. I Tried To Use Swbp And So01 Transaction. However, I Have To Display The Inbox Message Only. How Can This Be Done?

    Answer :

    In your custom program set the parameters for type and ID (sap transaction. SWI5) and call the same transaction, using call transaction statement.
    Use the Type US and assign ID as its user name.

  452. Question 428. How Do I Configure A Pop-up Box To Appear To Notify The Approver When A Message Is Sent To His Inbox?

    Answer :

    Change the priority of the step to ‘Highest’ in the ‘Other’ tab.

  453. Question 429. How Do I Ensure That Training And Event Workflow Is Automatically Triggered? When I Test The Object Through Swue, I Am Able To See The Event Log. However, It Is Not Getting Through T Code. I Also Tried It In Swe2 But I Got The Same Results. How Can This Be
    Configured Correctly?

    Answer :

    You already started troubleshooting in the right track. Continue on and check the linkage if it is active or not. After that, it will trigger automatically.

  454. Question 430. How Can I Re-route A Po/pr To An Alternate Approver?

    Answer :

    Go to “Latest end” tab in workflow step properties. From there set the deadline parameters including a recipient for missed deadline items. Alternatives will then be set.

  455. Question 431. I Have Created A Situation Wherein The ‘z’ Object In ‘swo1’ Was Transposed To ‘obsolete’ By Mistake. After This, I Am Not Able To Edit The Object Anymore. This
    Message Appears Each Time I Try To Delete The Obsolete Misstep:
    “obsolete Object Types Cannot Be Changed Again.”
    How Can I Reverse The Mistake?

    Answer :

    You can change the status in table TOJTB > Field OBSOLETE and the object can be edited again. However, this is not recommended and there might be unknown implications.

  456. Question 432. Is It True That Workflow Is Position Based And Not Person Based? Does It Mean That When A User Quits A Job, The Workflow Will Not Be Affected?

    Answer :

    Yes, Workflow is position based. Therefore any turnover will not affect the workflow unless the person who has quit the job is the only person for the position you are talking about. Check the transaction as reference for PPOCE/PPOME for organizational structures.

  457. Question 433. It Is A Policy In Our Company That The Security Department Extends The User Validity Period Of Each User Id Every Year End I.e. From 12.31.2005 To 12.31.2006. We Have To Do This Manually Every Year And This Year, I Was Trying To Find Out How To Assign
    The Validity Period To A Much Later Date Than The Usual Annual Cut Off. Is There A Better Way To Configure This Without Going Through Each User Id Manually?

    Answer :

    You can follow these steps:
    1. Go to transaction PSO4 (Maintain Infotype);
    2. Then go to Object Type – RY (Responsibility);
    3. Proceed to Object ID – This is the organizational id of your responsibility. The abbreviation will be the same as that of your rule. Use F4 to get the ID.
    4. Execute and change the infotype, selecting 1001 (Relationships). Change the validity here. Lastly, you might need to wrap the whole operation in a BDC or something for automation.

  458. Question 434. Is It Possible To Download My Workflows?

    Answer :

    Yes it is. From the workflow builder menu, choose Workflow > Import/Export and export to an XML file. You can also import from an XML file into a different system in which case the builder will create a new workflow in a ‘New, Not Saved’ status. Then when you save it, it will assign the unique IDs for the workflow and each task.
    You might also consider getting the program logic for any custom business objects. You can do this by going to the basic data of the business object and doubleclick the program name. From here, you can choose download from the utilities menu to get the program which includes the custom methods, attributes, etc.

  459. Question 435. I Am Currently Using A Standard Task Ts 00008314 (bus2038) To Launch Work Flow When Notification Is Created. Given This, How Can I Define Notification Type (only M1)? Subsequently, How I Can Launch A Pop Up Or Express Message When Notification Is Created?

    Answer :

    You can create a start condition (transaction: SWB_COND) and set it to start if the notification type is M1. Just make sure to document this because months from now you might not remember why it starts selectively for some and not others. For the second question – if you are trying to notify the agent that they have a task, then try placing this standard task into a custom 2 step workflow template. The first step of the template should send an express mail then the next step should automatically send the task.

  460. Question 436. How Do You Set The Workflow In The Transaction Pb40 Of Hr For Functional Mobility?

    Answer :

    The only standard WF that comes close is 200038 but it could be too robust for what you are trying to achieve. You may want to create your own WF and (at some point) call the method APPLICANTEVENTCREATE. This method is similar to PB40 but without the first screen.

  461. Question 437. Is It Possible To Create Timed Events?

    Answer :

    You may consider using deadline monitoring facilities. For example:
    Requested start, requested end;
    Latest start or latest end on tasks;
    Apply whichever may be applicable to your case.

  462. Question 438. How Do You Set Up A User To Receive A Pop-up Reminder When He/she Gets A New Wf Message?

    Answer :

    You can accomplish this by setting up the work item priority to the highest level.

  463. Question 439. Is There Anyway To Undelete Work Items In Sap Workflow After I Have Logically Deleted Them Already?

    Answer :

    No. What you can do is restart the workflow using SWUE. This will be the same as recreating the workflow because it will start at the point where it has logically been deleted.

  464. Question 440. I Encountered An Issue While Executing An Ess Employee Leave Request (ws20000081). To Explain Further, When An Employee Creates A Leave Request
    Through Ess, It Goes To His Manager. If The Request Is Logon To R/3 And His Manager Approves The Leave Request Through The Same R/3 Workplace, The Request
    Goes Back Out From That Screen. This Scenario Works Fine. However, The Problem Starts When I Do The Same Request From His Manager’s Portal And I Press The
    “approve” Button, I Get The Message Saying “information Sent Successfully”. I Will Then Press The “ok” Button, And Then Press The Button “quit”. When
    I Double Checked, The Workflow Is Still Sitting At The Manager’s Inbox. My Question Is Why Doesn’t This Work From The Manager’s Portal When The Same
    Function Is Working Inside The R/3?

    Answer :

    If you are approving from the ESS which is deployed in Enterprise Portal, you should also deploy Universal Work List. It is only then that the Leave Approvals will work properly.