SAP BO Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Are Business Objects?

    Answer :

    Business Objects are basically called domain objects. A domain model shows a set of domain objects and explains how they related to each other. Hence a business model also will show a set of domain objects and will show the relationship between them.

  2. Question 2. What Is A Universe?

    Answer :

    Universe is called as the semantic layer between the Database and the one who designs inorder to create the objects and the classes. Universe hence will map to the data in the Database.

  3. SAP ABAP Interview Questions

  4. Question 3. What Is An Object?

    Answer :

    Object is just an entity. The object is called as the instance of a class.

  5. Question 4. What Is Business Objects Repository?

    Answer :

    The term Business objects Repository is the metadata only. Repository will be like a database. Business Object Repository will store business objects like user, data, access styles, access permissions. Business objects Repository is a centralized concept and a set of data structures can be stored.

  6. SAP BO Tutorial

  7. Question 5. What Is Domain?

    Answer :

    Domain is called as a logical grouping of system tables.

  8. SAP BW Interview Questions

  9. Question 6. How Many Types Of Domain Are There In A Basic Setup?

    Answer :

    There are normally 3 types of domain in a basic setup. They are
    1. Secure
    2. Universe
    3. Document

  10. Question 7. What Is Called A Category?

    Answer :

    category is called as the grouping of various entities.

  11. SAP ABAP Tutorial
    SAP BPC Interview Questions

  12. Question 8. What Is A Bomain.key?

    Answer :

    BOMain. Key is a file which is containing all the information about the repository site .Therefore it will contain the whole address of the repository security domain.

  13. Question 9. Can We Have Multiple Domains?

    Answer :

    Yes. We can have multiple domains

  14. SAP BODS Interview Questions

  15. Question 10. Which Is The Domain Can’t Be Have Multiple?

    Answer :

    The domain which cannot be having multiple is the security Domain.

  16. SAP BW Tutorial

  17. Question 11. When Is The Repository Created?

    Answer :

    Repository Creation will depend on the version. Repository creation will happen after installing the software in 5i/6i versions after installing the software, whereas in the Xi version the repository will be created at the time of installation.

  18. SAP BDC Interview Questions

  19. Question 12. How The Access To The Rows Of Database Is Restricted?

    Answer :

    The restrictions also will depend on the Version. In XI version we can be done this by using the row-level security in the designer module. In 5i/6i version the restriction of the access to the database is done by the supervisor.

  20. SAP ABAP Interview Questions

  21. Question 13. What Is The Term Object Qualification Referring To?

    Answer :

    Object qualification is just representing what kind of object is that. The three types of object qualifiers are:
    1. Measure
    2. Dimension
    3. Detailed

  22. SAP BPC Tutorial

  23. Question 14. Which Will The Size Of A Database?

    Answer :

    The size of a database will be between 4 and 8 Tera Bytes.

  24. Question 15. Which Is A Loop?

    Answer :

    Loop is circular flow.

  25. SAP BW on HANA Interview Questions

  26. Question 16. How Can We Overcome Loop?

    Answer :

    Loop can be overcome by Alias and Context.

  27. SAP BODS Tutorial

  28. Question 17. How Is Called As A Join?

    Answer :

    Join is normally used for linking tables depending upon how the data is requested by the user.

  29. Sap Bapi Interview Questions

  30. Question 18. Explain The Different Types Of Joins?

    Answer :

    Joins are of different types. They are
    1. Inner join
    2. Outer Join
    3. Left Join
    4. Right Join
    5. Full Outer join

  31. SAP BW Interview Questions

  32. Question 19. What Are Called Linked Universes?

    Answer :

    Sometimes the data provided may be from two different universes and the data in these two universes can be linked someway. These types of universes are called Linked Universes.

  33. SAP BW on HANA Tutorial

  34. Question 20. What Is Called Alerter?

    Answer :

    Alerter is used to give alert or attention to a block of data by highlighting it.

  35. Sap Business One Interview Questions

  36. Question 21. What Is Called Filters?

    Answer :

    Filters are used to get necessary data from a group of data.

  37. Question 22. What Is Called Breaks?

    Answer :

    Breaks are used to group the data without changing anything in the format.

  38. Question 23. What Are Called Conditions?

    Answer :

    conditions are used to get some data based on certain criteria’s or conditions.

  39. Question 24. What Is The Difference Between Master-detail And Breaks?

    Answer :

    In Breaks common entities will be deleted. In master-detail we will declare a certain entity as a master to get the detailed information or it will report in this case that the table format is changed.

  40. SAP BPC Interview Questions

  41. Question 25. What Are Metrics?

    Answer :

    Metrics are a system of parameters .Metrics is a way of quantitative and periodic assessment of a process that is to be measured. Metrics are normally used to track trends, productivity.

  42. Question 26. What Is A Set?

    Answer :

    Set is called as the grouping of a number of users.

  43. Question 27. What Is The Advantage Of Afd?

    Answer :

    AFD is used to create Dash Boards.

  44. SAP BODS Interview Questions

  45. Question 28. Where Normally Afd’s Are Stored?

    Answer :

    AFDs are normally stored in repository, corporate or personal.

  46. Question 29. What Is The Source Of Metrics?

    Answer :

    The source of Metrics is by measure objects.

  47. Question 30. How Many Analysis Are Used In Business Objects?

    Answer :

    2 types of analysis are used in Business Objects. They are
    1. Slice-Dice Analysis
    2. Drill Analysis

  48. Question 31. What Are The General Issues In Migration Process?

    Answer :

    The general issues in migration process are
    1. Alignment
    2. Performance

  49. Question 32. What Is Solution For Improving Performance?

    Answer :

    The main solution for improving performance is to make use of the Aggregate tables.

  50. Question 33. Types Of Sap Businessobjects Universe In Sap Businessobjects?

    Answer :

    Simple SAP Businessobjects universe and complex SAP Businessobjects universe.

  51. SAP BDC Interview Questions

  52. Question 34. What Is The Main Use Of Bca?

    Answer :

    The main use of BCA is that BCA can be used for refreshing and scheduling and exporting and saving in different format like .html, .rtf, .xls and .pdf

  53. Question 35. What Are Called Universal Parameters?

    Answer :

    RDBMS connection, size rights, Name of the universe, and description are called as the universal Parameters.

  54. Question 36. What Is The Difference Between User And Versatile?

    Answer :

    SUPERVISOR offers various types of users of Business Objects products. The user profile determines by default what products a user can use. User profiles can be customized to reflect the needs of the users.

    ? User (all products but DESIGNER and SUPERVISOR)

    ? Versatile (configurable)

    USERs use the Business Objects end-user products to query, report, and analyze data. They may also use the optional REPORTER and EXPLORER modules for multidimensional analysis. End users can produce documents containing data from one or more data sources.

    A versatile user is a customized user who may be given access by a supervisor to any combination of Business Objects products.

  55. SAP BW on HANA Interview Questions

  56. Question 37. What Are The User Requirements In This Universe?

    Answer :

    The user’s requirements in this universe are the Database connections, key column, join and check for loop if you need measures, metrics. The steps to be followed should be
    1. The connection should be defined.
    2. Create the classes and objects
    3. Give the joins and then resolve the loops.
    4. Generate the universe.

  57. Question 38. What Is The Use Of Business Objects Data Services?

    Answer :

    Business Objects Data Services provides a graphical interface that allows you to easily create jobs that extract data from heterogeneous sources, transform that data to meet the business requirements of your organization, and load the data into a single location.

  58. Question 39. Define Data Services Components.

    Answer :

    Data Services includes the following standard components:

    • Designer
    •  Repository
    •  Job Server
    • Engines
    •  Access Server
    •  Adapters
    •  Real-time Services
    •  Address Server
    •  Cleansing Packages, Dictionaries, and Directories
    •  Management Console
  59. Question 40. What Are The Steps Included In Data Integration Process?

    Answer :

    •  Stage data in an operational datastore, data warehouse, or data mart.
    •  Update staged data in batch or real-time modes.
    •  Create a single environment for developing, testing, and deploying the entire data integration platform.
    •  Manage a single metadata repository to capture the relationships between different extraction and access methods and provide integrated lineage and impact analysis.
  60. Sap Bapi Interview Questions

  61. Question 41. Define The Terms Job, Workflow, And Dataflow

    Answer :

    •  A job is the smallest unit of work that you can schedule independently for execution.
    •  A work flow defines the decision-making process for executing data flows.
    •  Data flows extract, transform, and load data. Everything having to do with data, including reading sources, transforming data, and loading targets, occurs inside a data flow.
  62. Question 42. Arrange These Objects In Order By Their Hierarchy: Dataflow, Job, Project, And Workflow.

    Answer :

    Project, Job, Workflow, Dataflow.

  63. Sap Business One Interview Questions

  64. Question 43. What Are Reusable Objects In Dataservices?

    Answer :

    Job, Workflow, Dataflow.

  65. Question 44. What Is A Transform?

    Answer :

    A transform enables you to control how datasets change in a dataflow.

  66. Question 45. What Is A Script?

    Answer :

    A script is a single-use object that is used to call functions and assign values in a workflow.

  67. Question 46. What Is A Real Time Job?

    Answer :

    Real-time jobs “extract” data from the body of the real time message received and from any secondary sources used in the job.

  68. Question 47. What Is An Embedded Dataflow?

    Answer :

    An Embedded Dataflow is a dataflow that is called from inside another dataflow.

  69. Question 48. What Is The Difference Between A Data Store And A Database?

    Answer :

    A datastore is a connection to a database.

  70. Question 49. How Many Types Of Datastores Are Present In Data Services?

    Answer :

    Three.

    •  Database Datastores: provide a simple way to import metadata directly from RDBMS.
    •  Application Datastores: let users easily import metadata from most Enterprise Resource Planning (ERP) systems.
    •  Adapter Datastores: can provide access to an application’s data and metadata or just metadata.
  71. Question 50. What Is The Use Of Compact Repository?

    Answer :

    Remove redundant and obsolete objects from the repository tables.

  72. Question 51. What Are Memory Datastores?

    Answer :

    Data Services also allows you to create a database datastore using Memory as the Database type. Memory Datastores are designed to enhance processing performance of data flows executing in real-time jobs.

  73. Question 52. What Are File Formats?

    Answer :

    A file format is a set of properties describing the structure of a flat file (ASCII). File formats describe the metadata structure. File format objects can describe files in:

    •  Delimited format — Characters such as commas or tabs separate each field.
    •  Fixed width format — The column width is specified by the user.
    •  SAP ERP and R/3 format.
  74. Question 53. Which Is Not A Datastore Type?

    Answer :

    File Format

  75. Question 54. What Is Repository? List The Types Of Repositories.

    Answer :

    The Data Services repository is a set of tables that holds user-created and predefined system objects, source and target metadata, and transformation rules. There are 3 types of repositories.

    •  A local repository
    •  A central repository
    •  A profiler repository
  76. Question 55. What Is The Difference Between A Repository And A Datastore?

    Answer :

    A Repository is a set of tables that hold system objects, source and target metadata, and transformation rules. A Datastore is an actual connection to a database that holds data.

  77. Question 56. What Is The Difference Between A Parameter And A Variable?

    Answer :

    A Parameter is an expression that passes a piece of information to a work flow, data flow or custom function when it is called in a job. A Variable is a symbolic placeholder for values.

  78. Question 57. When Would You Use A Global Variable Instead Of A Local Variable?

    Answer :

    •  When the variable will need to be used multiple times within a job.
    •  When you want to reduce the development time required for passing values between job components.
    •  When you need to create a dependency between job level global variable name and job components.
  79. Question 58. What Is Substitution Parameter?

    Answer :

    The Value that is constant in one environment, but may change when a job is migrated to another environment.

  80. Question 59. List Some Reasons Why A Job Might Fail To Execute?

    Answer :

    Incorrect syntax, Job Server not running, port numbers for Designer and Job Server not matching.

  81. Question 60. List Factors You Consider When Determining Whether To Run Work Flows Or Data Flows Serially Or In Parallel?

    Answer :

    Consider the following:

    •  Whether or not the flows are independent of each other
    •  Whether or not the server can handle the processing requirements of flows running at the same time (in parallel)
  82. Question 61. What Does A Lookup Function Do? How Do The Different Variations Of The Lookup Function Differ?

    Answer :

    All lookup functions return one row for each row in the source. They differ in how they choose which of several matching rows to return.

  83. Question 62. List The Three Types Of Input Formats Accepted By The Address Cleanse Transform.

    Answer :

    Discrete, multiline, and hybrid.

  84. Question 63. Name The Transform That You Would Use To Combine Incoming Data Sets To Produce A Single Output Data Set With The Same Schema As The Input Data Sets.

    Answer :

    The Merge transform.

  85. Question 64. What Are Adapters?

    Answer :

    Adapters are additional Java-based programs that can be installed on the job server to provide connectivity to other systems such as Salesforce.com or the JavaMessagingQueue. There is also a SoftwareDevelopment Kit (SDK) to allow customers to create adapters for custom applications.

  86. Question 65. List The Data Integrator Transforms

    Answer :

    • Data_Transfer
    •  Date_Generation
    •  Effective_Date
    •  Hierarchy_Flattening
    •  History_Preserving
    •  Key_Generation
    •  Map_CDC_Operation
    •  Pivot Reverse Pivot
    •  Table_Comparison
    •  XML_Pipeline
  87. Question 66. List The Data Quality Transforms

    Answer :

    •  Global_Address_Cleanse
    •  Data_Cleanse
    •  Match
    •  Associate
    •  Country_id
    •  USA_Regulatory_Address_Cleanse
  88. Question 67. What Are Cleansing Packages?

    Answer :

    These are packages that enhance the ability of Data Cleanse to accurately process various forms of global data by including language-specific reference data and parsing rules.

  89. Question 68. What Is Data Cleanse?

    Answer :

    The Data Cleanse transform identifies and isolates specific parts of mixed data, and standardizes your data based on information stored in the parsing dictionary, business rules defined in the rule file, and expressions defined in the pattern file.

  90. Question 69. What Is The Difference Between Dictionary And Directory?

    Answer :

    Directories provide information on addresses from postal authorities. Dictionary files are used to identify, parse, and standardize data such as names, titles, and firm data.

  91. Question 70. Give Some Examples Of How Data Can Be Enhanced Through The Data Cleanse Transform, And Describe The Benefit Of Those Enhancements.

    Answer :

    •  Enhancement Benefit
    •  Determine gender distributions and target
    •  Gender Codes marketing campaigns
    •  Provide fields for improving matching
    •  Match Standards results
  92. Question 71. A Project Requires The Parsing Of Names Into Given And Family, Validating Address Information, And Finding Duplicates Across Several Systems. Name The Transforms Needed And The Task They Will Perform.

    Answer :

    •  Data Cleanse: Parse names into given and family.
    •  Address Cleanse: Validate address information.
    •  Match: Find duplicates.
  93. Question 72. Describe When To Use The Usa Regulatory And Global Address Cleanse Transforms.

    Answer :

    Use the USA Regulatory transform if USPS certification and/or additional options such as DPV and Geocode are required. Global Address Cleanse should be utilized when processing multi-country data.

  94. Question 73. Give Two Examples Of How The Data Cleanse Transform Can Enhance (append) Data.

    Answer :

    The Data Cleanse transform can generate name match standards and greetings. It can also assign gender codes and prenames such as Mr. and Mrs.

  95. Question 74. What Are Name Match Standards And How Are They Used?

    Answer :

    Name match standards illustrate the multiple ways a name can be represented. They are used in the match process to greatly increase match results.

  96. Question 75. What Are The Different Strategies You Can Use To Avoid Duplicate Rows Of Data When Re-loading A Job.

    Answer :

    •  Using the auto-correct load option in the target table.
    •  Including the Table Comparison transform in the data flow.
    •  Designing the data flow to completely replace the target table during each execution.
    •  Including a preload SQL statement to execute before the table loads.
  97. Question 76. What Is The Use Of Auto Correct Load?

    Answer :

    It does not allow duplicated data entering into the target table.It works like Type 1 Insert else Update the rows based on Non-matching and matching data respectively.

  98. Question 77. What Is The Use Of Array Fetch Size?

    Answer :

    Array fetch size indicates the number of rows retrieved in a single request to a source database. The default value is 1000. Higher numbers reduce requests, lowering network traffic, and possibly improve performance. The maximum value is 5000

  99. Question 78. What Are The Differences Between Row-by-row Select And Cached Comparison Table And Sorted Input In Table Comparison Transform?

    Answer :

    •  Row-by-row select – look up the target table using SQL every time it receives an input row. This option is best if the target table is large.
    •  Cached comparison table — To load the comparison table into memory. This option is best when the table fits into memory and you are comparing the entire target table
    •  Sorted input — To read the comparison table in the order of the primary key column(s) using sequential read.This option improves performance because Data Integrator reads the comparison table only once.Add a query between the source and the Table_Comparison transform. Then, from the query’s input schema, drag the primary key columns into the Order By box of the query.
  100. Question 79. What Is The Use Of Using Number Of Loaders In Target Table?

    Answer :

    Number of loaders loading with one loader is known as Single loader Loading. Loading when the number of loaders is greater than one is known as Parallel Loading. The default number of loaders is 1. The maximum number of loaders is 5.

  101. Question 80. What Is The Use Of Rows Per Commit?

    Answer :

    Specifies the transaction size in number of rows. If set to 1000, Data Integrator sends a commit to the underlying database every 1000 rows.

  102. Question 81. What Is The Difference Between Lookup (), Lookup_ext () And Lookup_seq ()?

    Answer :

    •  lookup() : Briefly, It returns single value based on single condition
    •  lookup_ext(): It returns multiple values based on single/multiple condition(s)
    •  lookup_seq(): It returns multiple values based on sequence number
  103. Question 82. What Is The Use Of History Preserving Transform?

    Answer :

    The History Preserving transform allows you to produce a new row in your target rather than updating an existing row. You can indicate in which columns the transform identifies changes to be preserved. If the value of certain columns change, this transform creates a new row for each row flagged as UPDATE in the input data set.

  104. Question 83. What Is The Use Of Map-operation Transform?

    Answer :

    The Map-Operation transform allows you to change operation codes on data sets to produce the desired output. Operation codes: INSERT, UPDATE, DELETE, NORMAL  or DISCARD.

  105. Question 84. What Is Heirarchy Flatenning?

    Answer :

    Constructs a complete hierarchy from parent/child relationships, and then produces a description of the hierarchy in vertically or horizontally flattened format.

    •  Parent Column, Child Column
    •  Parent Attributes, Child Attributes.
  106. Question 85. What Is The Use Of Case Transform?

    Answer :

    Use of the Case transform is to simplify branch logic in data flows by consolidating case or decision-making logic into one transform. The transform allows you to split a data set into smaller sets based on logical branches.

  107. Question 86. What Must You Define In Order To Audit A Data Flow?

    Answer :

    You must define audit points and audit rules when you want to audit a data flow.

  108. Question 87. List Some Factors For Performance Tuning In Data Services?

    Answer :

    The following sections describe ways you can adjust Data Integrator performance

    •  Source-based performance options
    •  Using array fetch size
    •  Caching data
    •  Join ordering
    •  Minimizing extracted data
    •  Target-based performance options
    •  Loading method and rows per commit
    •  Staging tables to speed up auto-correct loads
    •  Job design performance options
    •  Improving throughput
    •  Maximizing the number of pushed-down operations
    •  Minimizing data type conversion
    •  Minimizing local conversion
    •  Improving Informix repository performance