SAP BASIS Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Are Steps To Install Sap ?

    Answer :

    1. Install os load the VGA and LAN drivers after increase the SWAP Memory 3 timesof physical RAM and Assign IP Address .
    2. Install Kernel patches and java files
    3. Install dialog and central instance (Start à Programs SAP system setup of install DialogandCentral and Database instance .
    4. C11a install central and database instance.
    5. PARAMETERS:
      1.Memory
      2.Number of parallel process
      3.Instance number
      4.SID
      5.Central Transport host
      6.Data base name
      7.Sap data.. Up1 to Data six locations .

  2. Question 2. What Is The Folder It Will Ask To Install Oracle ?

    Answer :

    Orahome81 path=Oracle.

  3. SAP CRM Interview Questions

  4. Question 3. What Is You Allocate Disks To Different Areas In Sap ?

    Answer :

    a. Disk1,Disk2,(Raid 1 min 4 GB)à winnt, Saparch.
    b. Disk3,Disk4( Stripe Min 4 GB)à swap.
    c. Disk5 (min 4 gb) Origilog A, Mirror log B, TRANS:
    d. Origlog B , Mirror log A, SAPREORG.
    e. Sapdata1, Sapdata2 ,Sapdata3 , up to Sapdata6.

  5. Question 4. How Much Swap Memory Should Be In The System ?

    Answer :

    Three times of main Memory – at least 2GB.

  6. SAP CRM Tutorial

  7. Question 5. What Is Meant By The Terms L And F Access?

    Answer :

    An L access method refers to local printer. It is local to the SAP server, not the user.

    An F access method refers to front end printer. This uses the users Windows printer.

  8. SAP HR Interview Questions

  9. Question 6. How Many Types Of Work Processes ?

    Answer :

    There are 7 types:
    ( Dialog , Enque , Update , Background,Spool,Message server,Gateway)

  10. Question 7. What Is Difference Between Central Instance And Dialog Instance ?

    Answer :

    Central Instance have message server installed on it where as Dialog Instance do not have message server.

  11. SAP HR Tutorial
    SAP ABAP Interview Questions

  12. Question 8. How To See The Work Process Status ?

    Answer :

    SM50.

  13. Question 9. How Many Types Of Printer You Have Configured ? How Do You Differentiate Between Them ?

    Answer :

    4 types of printers
    Production Printing , Mass Printing ,Test Printing, Desktop Printing .

  14. SAP HANA Interview Questions

  15. Question 10. Where Printer Port(lpt) Is Running On The System ?

    Answer :

    Network and Desktop printers.

  16. SAP ABAP Tutorial

  17. Question 11. What Is The Transaction Code For Creating Roles And How To Users And What Is Method You Will Follow ?

    Answer :

    PFCG , then we generate the profile after that assign roles to users.

  18. SAP Crystal Reports Interview Questions

  19. Question 12. Have U Applied Patches What Is The Transaction Code ?

    Answer :

    yes, SPAM.

  20. SAP CRM Interview Questions

  21. Question 13. What Are The Two Files Present While Importing Patches From Os Level To Sap Level ?

    Answer :

    PAT,.ATT.

  22. SAP HANA Tutorial

  23. Question 14. On Which System You Have Applied Patches ?

    Answer :

    DEV and QA.

  24. Question 15. How Many Types Of Client Copies And Which Method Do
    You Prefer ?

    Answer :

    we prefer mainly remote Client Copy.

  25. SAP SOLMAN Interview Questions

  26. Question 16. What Is The Difference Between Remote Client Copy And Client Export ?

    Answer :

    RemoteCopy Using RFC connection we will perform remote copy.

    ClientExport Using TMS configuration we will perform client export and then we have to import client to copy the client – STMS has to be created first for doing Client Export.

  27. SAP Crystal Reports Tutorial

  28. Question 17. How Mucn Time It Will Take To Copy A Client Of Size 650gb?

    Answer :

    More than 17 hours.

  29. SAP Security Interview Questions

  30. Question 18. What Is The Job Of Application Server?

    Answer :

    It takes the request from the user and if the request requires data than it connects to database server and gives output.

  31. SAP HR Interview Questions

  32. Question 19. What Are The Daily Activates?

    Answer :

    Background job logs, Spool Logs, Work Processes Overview , Users Overview, All Application Servers active or not .

  33. SAP SOLMAN Tutorial

  34. Question 20. What Will You Observe In St06 ?

    Answer :

    CPU, SWAP , Memory , Hard Disk Space.

  35. SAP BPC Interview Questions

  36. Question 21. What Is St03 ?

    Answer :

    Workload Analysis.

  37. Question 22. What Is The Difference Between St06 And St03

    Answer :

    ST06 is OS Monitoring.
    ST03 is used for – Monitor OS and Database and SAP System.

  38. SAP Security Tutorial

  39. Question 23. What Will Observe In St03?

    Answer :

    Hit Ratio and Buffer Fillers and Roll Memory and Swap memory .

  40. SAP Netweaver Interview Questions

  41. Question 24. Have You Configured Operation Modes?

    Answer :

    yes (RZ04,SM63,RZ03).

  42. SAP ABAP Interview Questions

  43. Question 25. Where Will You Change The Parameters In Three Profiles?

    Answer :

    Instance Profile ,RZ10.

  44. SAP BPC Tutorial

  45. Question 26. Can You Change The Profile Parameter In The Os Level? Which One Is Advisable Why ?

    Answer :

    We can change the profile parameter from OS level. Its not recommended .

  46. SAP UI5 Interview Questions

  47. Question 27. What Is Development Class ? Why To Create The Development Class ?

    Answer :

    Group of requests under one logical name is development class. When ever we change in R3 repository it should be assigned to development calss and it internally assigned to transport layer .

  48. SAP HANA Interview Questions

  49. Question 28. Do You Know About Oss What Do You Do With Oss?

    Answer :

    Yes it is online system service.

  50. SAP Netweaver Tutorial

  51. Question 29. Do You Know Logon Groups At Which Situation Will Be Created Logon Group ?

    Answer :

    Yes, If we find load on application server then we have to create logon group (If the production department users are more than we have to create logon group for that department ).

  52. SAP Smart Forms Interview Questions

  53. Question 30. How Many No Of Users Have Been Connected To That Particular Logon Group ?

    Answer :

    100 to 150 users.

  54. Question 31. What Is The Purpose Of Enqueue Processor ?

    Answer :

    Enque work process makes sure that database in consistent state.

  55. SAP UI5 Tutorial

  56. Question 32. What Are The States Of Back Ground Job ?

    Answer :

    6 states

    • Scheduled
    • Ready
    • Released
    • Active
    • Finished
    • Cancelled
    •  

     

  57. Question 33. If A User Complaints That He Could Not Execute Some Of The Transaction Codes Then What Will You Do ?

    Answer :

    Use T-code SU53 , This will show which authorization is missing in his profile.

  58. SAP Crystal Reports Interview Questions

  59. Question 34. What Are The Daily Transactions ?

    Answer :

    AL03,SM04,SM37,SP01,SM21 etc..

  60. Question 35. What Are Patches You Applied ?

    Answer :

    SAP_BASIS,SAP_ABAP,SAP_HR,SAP_SD.

  61. Question 36. What Are The Different Types Of Sap Profiles?

    Answer :

    There are 3 types of profiles in SAP.
    They are

    • DEFAULT.PFL (known as System Profile)
    • Start Profile
    • Instance Profile
  62. SAP SOLMAN Interview Questions

  63. Question 37. What Is Purpose Of Logon Load Balance?

    Answer :

    To distributed the workload between application servers.

  64. Question 38. Which Tcode Is Using Logon Load Balance ?

    Answer :

    SMLG.

  65. Question 39. I Am Having Two Application Servers The Logon Load Balance Is There ; If The User Wants To Connect To Application Server Which Will Connected First.

    Answer :

    Messages server is will assign the Application server automatically.

  66. Question 40. How Do You Distribute The Load.

    Answer :

    Depend upon the load, according to module we have to configure logon groups.

  67. SAP Security Interview Questions

  68. Question 41. How To Analysis Abap Dumps ?

    Answer :

    • By seeing ABAP dump error we come to know that whether the error or developer technique.
    •  If belongs to insufficient memory dump error display at which stage the transaction terminate and how much memory requires. So that we have to increase the memory (Through Instance profile).
    •  If belongs to table space error it displays the table name so that we increase the table space through the SAPDBA.
    •  If belongs to program error we have analysis the ABAP program through se30.
    •  If belongs to developer technique cancel the ABAP program.
    •  

  69. Question 42. Each And Every Work Processor Is Full Even Though The User Wants To Execute The Program. Then What’s The Solution ?

    Answer :

    • If you don’t have second applicaitno server than we have to cancel te particular work processor (through SM50).
    • If u have second application server than we have to configure the logon groups.
    •  

  70. SAP BPC Interview Questions

  71. Question 43. At What Stages We Need To Transport The Requests?

    Answer :

    Whenever we need the change the objects and need to transport we have to perform transports like user request , client transport etc..

  72. Question 44. How To Perform The Transport?

    Answer :

    Through STMS_IMPORT or through FTP.

  73. Question 45. What Is The Procedure To Applying Patches ?

    Answer :

    first we will download the patches from the service .sap.com to Trans Directory . In the trans Directory extract the patches using CAR command after that using SAPM we have to import patches into sap level and apply.

  74. Question 46. How To Configure Tms ?

    Answer :

    Select all systems in a landscape and select for domain controller and type stms and give domain name and go to remaing systems and configure the same and come to dc and select configure and distribute option . Create transport route and paths .

  75. Question 47. If Your Sap Landscape Is Composed Of A Dev Server And Prd Server And You Need To Transport A Change Request From Dev Client 111 To Dev 131 (i.e. Transport In The Same Server). How Can This Be Accomplished?

    Answer :

    Transaction SCC1.

  76. Question 48. We Have Recently Experienced Some Internet Outages Caused By Our Isp. Although We Have Resolved Our Isp Problems, The Users Refuse To Believe That Losing The Internet Connection Was To Blame For The Sap Problems. How Can We Ensure That This Was An Internet Problem And Not An Sap Problem?

    Answer :

    Open a maintenance window, connect to the machine and kill the ISP connection and see if this kills your connection. Repeat at will until they believe that the ISP was the problem.

  77. Question 49. What Is An Ok Code? What Are The Differences An Ok Code To A T-code?

    Answer :

    An OK Code is used by a program to execute a function for example after a pushbutton has been clicked. A transaction code is a “shortcut” that helps a user run a program.

  78. Question 50. Where Are T-code Name And Program Values Stored? How Can I Find A List Of All The T-codes In The Sap System?

    Answer :

    You can use transaction st11 to view Table TSTC. You can define a new t-code using transaction se93.

  79. Question 51. How Can One Disable The “import All” Button On Stms For The Queues?

    Answer :

    Login to your Transport Domain Controller. Run STMS->Overview->System. Choose the System you want to disable import all. Go to Transport Tool tab. Add/Create Parameter “NO_IMPORT_ALL” set its value to 1.

  80. Question 52. What Are The Different Types Of Work Processes In R/3?

    Answer :

    Dialog (D), Update (U), Enqueue (E), Background(B), and Spool(S).

  81. Question 53. Why Can Web Help Be Considered Easier To Install Than Chm, The Standard Delivered Sap Help?

    Answer :

    Web help is easier than trying to get every remote user connected to a network share. If you don’t want to use SAP’s help site, you can setup your own website to do it. The best route depends on your business’ network structure.

  82. Question 54. What Is The Difference Between A Client Copy And Client Refresh?

    Answer :

    Some times these are the same, For example, if you are performing a copy to an existing client for the express purpose of updating the data, then it is called Client Refresh.

    If you are copying to a newly created client then it is more appropriate to say “client copy.”

    Another way of thinking about this is that a client copy from production to a QA server or from production to DEV server is really a client refresh.

  83. Question 55. What Is The Purpose Of Table T000?

    Answer :

    Table T000 contains a list of defined clients, which you can maintain with transaction SCC4.

  84. Question 56. What Is The Purpose Of Table Usr02?

    Answer :

    This table stores User IDs and passwords.

  85. Question 57. What Is The Purpose Of Table Tadir?

    Answer :

    Table TADIR contains object directory entries.

  86. Question 58. What Is The Purpose Of Table Tdevc?

    Answer :

    Table TDEVC contains development classes and packages.

  87. Question 59. How Can You Get A List Of The Users With Development Access On A Particular System?

    Answer :

    Table DEVACCESS.

  88. Question 60. Where Can You Find A List Of Object Keys Included In A Transport?

    Answer :

    E071K Object keys contained within transports.

  89. Question 61. How Can You Tell If A Transport Entry Is In The Process Of Being Imported?

    Answer :

    Check table TRBAT.

  90. Question 62. How Can You Find A List Of Objects That Have Been Repaired In The System?

    Answer :

    ADIRACCESS List of repaired objects and their access keys.

  91. Question 63. What Is The Difference Between Tp And R3trans

    Answer :

    TP controls the process and calls several tools, like r3trans but also e.g. DDIC-Activation.

  92. Question 64. Is There A Difference Between User Ddic And Sap_all/sap_new ?

    Answer :

    Yes, DDIC is hard coded to do some things other IDs cannot. But you should be able to activate tables in SE11 using a SAP_ALL user.

  93. Question 65. What Is The Purpose Of The Unix File /etc/passwd ?

    Answer :

    /etc/passwd contains valid user passwords, accounts, default login directories, and user security permission levels.

  94. Question 66. Is It Possible To Install Ecc 5.0 As A Test System And Not Production, Without Installing Solution Manager?

    Answer :

    During the installation you will be asked for a key, which can only be generated by the solution manager.

  95. Question 67. We Are Trying To Install Java-add An Abap System As Part Of An Xi 3.0 Installation. At The End Of The J2ee Installation, While Trying To Start Sap J2ee Engine, A Timeout Error Occurs. How Would You Fix This?

    Answer :

    Increase paging space to 20 GB.

  96. Question 68. I Received 2 Transports (k And R) To Be Imported From An External Vendor. We Need To Import These Into Our Qa System. I Have Moved The Transports To The Cofiles And Data Subdirectories. What Do I Need To Do Next?

    Answer :

    Follow pathway STMS -> Overview -> Imports.
    Double-click on QA’s SID. Next, follow path Extras -> Other Requests -> Add. Finally, type transport number and import as you would normally transport.

  97. Question 69. We Have A Sap R/3 47×200 (unix/oracle) The Sapdba Program No Longer Exists Since We’ve Upgraded From 6.20 To 6.40. Where Can I Download Br*tools Gui For Oracle Dba -gui After Installing Kernel 6.40?

    Answer :

    You can still use SAPDBA from version 6.20.
    You must however combine it with BR*Tools 6.40.

  98. Question 70. We Are Planning An Upgrade Of The Os From The Existing V5r2 To V5r3 Of Our I-series Server Which Hosts Sap Application. We Are Currently On R/3 Release 4.6c At Support Pack Level 50. After We Do An Upgrade We Plan To Migrate All Applications To A Power 5 I-series 550 Server. Our Current Kernel Is Ascii 46d Patch Level 1977. Should We Consider A Sap Kernel Upgrade?

    Answer :

    Before upgrading OS , database or SAP version, Always update your kernel to latest level.

  99. Question 71. The Job “sap_collector_for_perfmonitor” Is Being Continuously Being Cancelled In Our Quality System Bw. I Keep Receiving An Error That Says The Load Program Is Not Found. What Should I Do To Resolve This?

    Answer :

    The problem is in the support package. The Solution is you need to delete the SWNC* reports and insert RSSTAT83 and RSSTAT87 into TCOLL.

  100. Question 72. Is There A Way To Change The Transport Request
    Number To Start With A Number That I Choose?

    Answer :

    Assuming your release is 4.6, user SAPR3 is owner of the database. Call the last transport number by issuing “select * from sapr3.E070L.” Change the transport sequence number by issuing:
    ”Update sapr3.E070L set TRKORR=’K9xxxxx’.”
    If your SAP release is higher than 4.6, replace SAPR3 with the owner of the database.

  101. Question 73. I Want To Change Five Dialog Work Processes Into Batch. Where Can I Do This?

    Answer :

    You can configure work processes through parameters in RZ10. Use “rdisp/no_wp_dia” for dialog and “rdisp/no_wp_btc” for background. Or you can configure operation modes for that through RZ04.

  102. Question 74. How Would I Setup Table Maintenance For Customized Table Z1?

    Answer :

    Use Transaction code SE11.

  103. Question 75. The Temporary Spooling Table Space Is Approximately 5gb In One Of Our Customer’s
    Production Systems That Runs 24 Hours A Day. We Would Like To Reduce This Over Time. What Strategy Would You Have For Reducing This Tablespace?

    Answer :

    You could schedule report RSPO0041 for deleting the spool (TEMSE) objects. Schedule it as a daily background job in order to minimize impact on your system.

  104. Question 76. I Installed The Kernel Patch 6.40 Level 098 And Now The Transport System Is Not Working Properly. The Job Rddimpdp Is Not Starting, Although I Start It Manually. I Keep Receiving Error Messages. How Should I Solve This Problem?

    Answer :

    First go into SE38 in both client 000 and your working client. Run program RDDNEWPP. This will schedule program RDDIMPDP with proper parameters. Then, check if any “TP” programs are running . If this is the case, check in /usr/sap/trans/log and look for the most recent files contents.

  105. Question 77. Is There Any Report Or Table In Which User Log Off Time Is Stored In Sap?

    Answer :

    There is no standard report. However, you can find out about the user’s last transaction time in table USR02 and field TRDAT, which is close to logoff time.

  106. Question 78. Is It Safe To Delete Old Background Jobs Using The Program Rsbtcdel While Users Are Working In The Prd Server?

    Answer :

    Yes. It is safe to run this program while users are working since this only deletes jobs that were completed or aborted, not active jobs.

  107. Question 79. We Are Currently Running 4.7 Enterprise On Oracle 9.2.0.6, On Solaris 9. I Am In The Process Of Upgrading Production Which Has A Central Instance Server And 3
    Application Servers Where The Sapmnt Directory Is Shared Out From The Central Instance Server. I Upgraded The Kernel On The Central Instance With No Problems, But When I Try To Start Sap On The App Servers I Receive An Error Message Stating The Database Must Be Started From A Remote Server. I Have Changed All Environment Variables But I Still Receive The Error Message. What Could Be The Issue?

    Answer :

    Ensure that the Oracle client is properly installed on each of the application servers. Also, make certain that you are using the latest versions of all of the kernel, associated files (R3trans, tp, startdb, stopdb, etc.) and the DB library.

  108. Question 80. What Is Meant By The Terms L And F Access Methods?

    Answer :

    An “L” access method refers to local printer. It is local to the SAP server, not the user. An “F” access method refers to front end printer. This uses the user’s Windows printer.

  109. Question 81. I Am On Sap 4.7, 6.20 Hp Ux Oracle. When We Complete Our Weekly Offline Backup, Application Is Not Coming Up And The System Goes Down. Which Log Will Give Some Input As To What Is Wrong With The System?

    Answer :

    Start with the alert log. It is usually found in oracle/SID/saptrace/background/alertSID.log.

  110. Question 82. Will A Client Copy Transfer The Background Job Schedules And All Client Dependent Data?

    Answer :

    SAP_ALL will copy all client dependent data including schedules to the new client. Remember that ABAP programs are always client independent. Only the masterdata (variant) is client dependent.

  111. Question 83. I Have An Abap+j2ee Instance On Xi 3.1. Is It Necessary To Stop Web As And J2ee To Apply The Support Packs For J2ee?

    Answer :

    Any J2EE patches are applied while system is up and running but no activities. The only patch applied while system is down are binaries (ABAP kernel).

  112. Question 84. When I Check Transaction Sm37 And I Want To See The Spool I Get A Message That Says “no List Available.” Why Is This?

    Answer :

    There are several possible reasons. The spool is sent to a printer and deleted. The spool is too old and the housekeeper deleted it. Also, some test reports simulate a calculation then rollback. It works fine online. When a background job does a rollback then it rolls back the spool as well.

  113. Question 85. I Have Some Housekeeping Abaps That I Have To Create Variants For. There Are Cases When I Have To Specify A Time Interval For The Abap In The Variant. If I Explicitly Enter A Start And End Date They Will Remain At That Current Date Continuously. Is There Any Way To Dynamically Enter Dates In The Variant?

    Answer :

    In transaction SE38 enter the variant name and choose the attributes radio button. Here you can set the field to “selection variable.” Then, under selection variables button, you can define that it is SY -DATE+7.

  114. Question 86. Some Transactions In Sap Are Seen As Customizing, For Instance Ovrf (updating Routes). In Some Systems This Is Set As Master Data And Can Be Set Open. Where Do You Do This?

    Answer :

    That depends on each transaction. Sometimes it is determined by other configuration and sometimes it is set according to system function, production or test/develop/demo/etc.

  115. Question 87. We Are Running Win 2003, Oracle 9i, Sap 4.7. We Are Having Performance Issues Around Tx Miro Which Updates Table Rbkp. Table Rbkp Has Five Indexes In Sap, But Only Three Of Which Exist In Oracle. Why Is This?

    Answer :

    In SAP there are many predefined indexes.
    You can see these indexes via DB02->checks-> database ->ABAP dictionary ->display. Under optional indexes you see all indexes of which the definition is created in the dictionary, but not created at database level.

  116. Question 88. I Need To Do A System Copy From Prd To Tst. I Cannot Follow Sap Documentation, But Must Do It Manually. When I Run “@/tmp/tstcntrl.sql,” Will It Change All The Prd To Tst In The Restored File Names? Would The Restored Files Be Recognized As A Tst System?

    Answer :

    You must first open the DB as PRD on your new system. Second, apply redo logs. Next, run your script to change SID. This will change SID but will not change tablespace names if using WAS 6.10 or above.

  117. Question 89. Will Restarting The Prd Server Every Week Affect Server Performance?

    Answer :

    When you restart the server, the SAP ABAP program buffer and other buffers are emptied. As far as performance goes, the reports runtime will be a bit longer during the first run. You can restart the system every week without harm. The only reason against it may be the SLA/users demand.

  118. Question 90. I Am Attempting To Complete A System Copy Of Bw. When I Try To Go In To Rsa1 Afterwards I Get The Error Message, “entry In Inbound Table Already Exists.” What Should I Do To Solve The Problem?

    Answer :

    Read the homogenous system guide and follow all directions under “subsequent steps” section. Check transaction codes BDLS and SALE as well.

  119. Question 91. One Of My Btc Jobs Fails When I Try To Run It, Giving Me An Error Message Stating “lock Table Overflow.” It Recommends To Modify The Enqueue / Table Size Parameter To Solve This Issue. I Do Not Have This Value In My Default Or Instance Profile. How Do I Solve The Problem?

    Answer :

    Run ABAP RSPARAM program. It will give you the real value of the SAP parameter and where they have been set up. The lock table can hold 10,000 entries, which is more than enough for the average system. It is possible that the program is not written properly and the developers should modify it.

  120. Question 92. I Am Working On A Backup Strategy To Disk. I Want To Perform A Copy_save_delete Equivalent On Various Disks. This Function Does Not Work For Disk Saves But Ideally I Would Like To Have Two Copies. Is There Another Function I Can Use?

    Answer :

    In your init.SAP file log on to another drive/server to store another copy of your archive log.

  121. Question 93. While Doing Sap Installation Of Db Instance On A Different Box Other Than Ci, The Input We Have Given In Sapinst Of Db Instance Is Wrong In System Number Of Ci Instance. How Can I Change This Entry After Installation?

    Answer :

    You must reinstall the CI instance with the right system number.

  122. Question 94. Are Direct Updates On Sap Tables Allowed?

    Answer :

    You can call SAP functions directly to update data (RFC calls) but it is not recommended to try and manipulate data directly at database level (sql scripts, jdbc).

  123. Question 95. When Sending An Email From Transaction Sbwp I Wish To Enter The User’s Login Name Only, Not An Email Address. Also I’d Like Sap To Look At The User Details Email Address And Communications Method Held In Su01 And Send The Mail To This External Email Address. Can This Be Configured?

    Answer :

    Yes. Follow pathway SO16-> Tab Mail Sys group-> bottom radio button.

  124. Question 96. In My Development Server When I Perform St02 The Program Buffer Shows A Value Of 1056 In Red Under The Swap Category. Users Are Getting A Shortdump With The Pxa Buffer Error Message. What Should I Do?

    Answer :

    Use “my links” in “my signature” and use the keywords: PXA Buffer.

  125. Question 97. When We Install Sap R/3 Enterprise 4.7, There Are Several Error Messages In The Sapview.log. What Does This Mean?

    Answer :

    This means that one of your load jobs did not run successfully.

  126. Question 98. I Am Installing A Sap J2ee Engine At Crm. When It Reaches Phase 22 It Halts For More Than 10 Minutes And Gives Up Starting The System. What Should I Do?

    Answer :

    A restart is often the solution. If it is an add-in and you have restarted your ABAP then you may be missing the profile parameters. If this is okay and a restart does not help look in the work directory and check dev_icontrol. If the J2EE engine software is the problem, applying a patch will solve the problem.

  127. Question 99. How Do You Configure The Internet Email Gateway In Sap Netweaver 04?

    Answer :

    Starting with version WAS 6.x, SMTP comes built in to kernel. Go to transaction. SCOT and configure it there.

  128. Question 100. We Setup A Saprouter In Dmz So That All Sap Requests Can Be Routed In And Out From That Machine And The Sap Application Servers Are Not Necessary To Be Exposed To The Internet User. However, The Saprouter Does Not Handle The Bw Web Reporting Application Requests. We Do Not Have E.p. Are There Any Tools Which Can Help Us To Route Web Reporting Requests The Way Saprouter Does?

    Answer :

    You need a SAP Web dispatcher. It acts like a SAP Router but routes SAP ICM traffic. BW Web reporting is a BSP that sits on the ICM. You can look for sapwebdisp.exe in the kernel directory or do a self-generated profile using command option “bootstrap.”

  129. Question 101. After A Recent Upgrade Of Kernel 6.20 To 6.40, While Doing A Transport I Received Several Warning Parameters Although Everything Looked Okay On Sap T-code Stms,
    What Should I Do About The Warning Parameters.

    Answer :

    You can delete these parameters from TPPARAM.

  130. Question 102. We Have A J2ee + Abap 6.40 Instance Running A Portal 6.0. It Seems 1gb Of Memory Is Not Enough And J2ee Has Problems If We Assign More. What Can Be Used To Balance The Load In The Servers?

    Answer :

    You can create a second server process using config-tool. Also, load balancing is possible through SCS.

  131. Question 103. When I Release All Of The Requests To Dev It Is Not Being Displayed In An Import Queue On The Qa System (t-code Stms). When I Check The Log Of Transport Request Overall Status Is Successful, But A Message Appears Saying “continue: Other Transport Group.” Why Is This Message Appearing?

    Answer :

    The transport group for QA is misconfigured. Go to STMS, then Overview. Double-click QA and choose communication. Next enter the correct transport group and save.

  132. Question 104. I Need To Schedule A Background Job To Run For 3 Consecutive Days And Would Like To Use Db13. How Can I Schedule A Report To Run From Db13 And Not Sm37?

    Answer :

    There is no way to schedule a report to run from DB13 other than pre-configured DBA jobs. Instead, use SM36 and make the jobs event driven.

  133. Question 105. Is There A Way To Find Out What Was Entered In A Particular Transaction Code Screen?

    Answer :

    No, but you can analyze tables associated with the transaction code and see if there is a username field that traces what this user has done.

  134. Question 106. I Want To Let Sap Skip Printing Cover Pages During Printing For Any Kind Of Report. How Can This Be Done?

    Answer :

    Find the source for the cover page. It will either be from SAP itself or the OS spooler. Take the appropriate action.

  135. Question 107. I’m Trying To Send Email From Sap To Microsoft Outlook. When I Attempted To Configure Sapconnect It Failed. On Unix Level I Try To Run Command “mlunxsnd” And “mlosmadm” But Found That It Doesn’t Exist In Unix. How Should I Solve This Problem?

    Answer :

    In versions with basis release 6.20 or higher, you don’t need to use sapconnect. Directly put your mail server in the SMTP node in SCOT.

  136. Question 108. In Our Dev System We Have Opened The Client With All Options “changed Without Automatic Rec,” “changes To Repository And Cross Customization Allowed,” And “protection Level-0 No Restriction” In Scc4. The Developers Complain That They Get An
    Error Message Saying The System Is Non-modifiable. What Should We Do To Fix This?

    Answer :

    In a DEV system, set the global system change option (SEO6) to modifiable for all namespaces/objects. The developers must have the ability to change any, including SAP, namespace/object. Change client options (SCC4) to “changes allowed for repos and cross-client cust” and radio button to “auto. save changes.” Next, enable CATTS sessions.

  137. Question 109. If Sapconsole Telnet Screen Size Is Too Big How Do You Make It Smaller?

    Answer :

    Go to the control panel, and then to the SAP console administrator and general tab.

  138. Question 110. Is There A Way To Perform Sapgui 640 Roll Out Using A Centralized Server?

    Answer :

    Look for SAPADMIN and SAPSETUP on the installation CD. Then, use a utility such as Microsoft’s SMS to distribute this program or use a login script to call the SAPSETUP program.