Salesforce Integration Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Webservices ?

    Answer :

    Webservices is a functionality or code which helps to us to do integration.

  2. Question 2. How Many Types Of Api’s Avaliable In Salesforce ?

    Answer :

    SOAP API, REST API, Bulk API and Streaming API.

  3. Salesforce Admin Interview Questions

  4. Question 3. What Is Call In And Call Out?

    Answer :

    Call In is used to exposing our webservices to another users Call Out is used to invoking or consuming our webservices to others.

  5. Question 4. How Soap Can Be Accessed ?

    Answer :

    SOAP can be communicate through WSDL file, without WSDL file we can’t do integration.

    Message format in SOAP is XML.

  6. Salesforce Tutorial

  7. Question 5. How To Do Callout Integration ?

    Answer :

    Generate WSDL code from class

    Path: setup-develop -apex class.

  8. Salesforce Developer Interview Questions

  9. Question 6. How To Read Root Element In Xml Dom ?

    Answer :

    getroot element.

  10. Question 7. How To Read All Child Elements In Xml Dom ?

    Answer :

     getchild elements.

  11. Salesforce Crm Interview Questions

  12. Question 8. How To Read Text Between Tags ?

    Answer :

    gettext

  13. Question 9. How Soap And Rest Will Communicate ?

    Answer :

    SOAP will communicate through WSDL file

    REST will communicate through HTTP file.

  14. Salesforce Lightning Interview Questions

  15. Question 10. What Are Methods In Rest?

    Answer :

    HTTPGET, HTTPPUT, HTTPPOST and HTTPDELETE.

  16. Question 11. How Rest Can Be Accessed Or Which Message Format Rest Supports ?

    Answer :

    REST supports both XML and JSON.

  17. Salesforce Report And Dashboard Interview Questions

  18. Question 12. What Is An External Id In Salesforce? Which All Field Data Types Can Be Used As External Ids?

    Answer :

    An external ID is a custom field which can be used as a unique identifier in a record. External IDs are mainly used while importing records/ data. When importing records, one among the many fields in those records needs to be marked as an external ID (unique identifier).

    An important point to note is that only custom fields can be used as External IDs. The fields that can be marked as external IDs are Text, Number, E-Mail and Auto-Number.

  19. Salesforce Admin Interview Questions

  20. Question 13. What Is Integration?

    Answer :

    Integration is a process of connecting two applications.

  21. Question 14. How Many Callouts To External Service Can Be Made In A Single Apex Transaction?

    Answer :

    Governor limits will restrict a single Apex transaction to make a maximum of 100 callouts to an HTTP request or an API call.

  22. Question 15. What Is Soql?

    Answer :

    A query language that allows you to construct simple but powerful query strings and to specify the criteria that should be used to select the data from the platform database. SOQL Stands for Salesforce Object Query Language.

  23. Salesforce Interview Questions

  24. Question 16. What Are The Types Of Soql Statements In Salesforce?

    Answer :

    Salesforce Object Query Language is used to query that records from the database.com based on the requirement.

    There are 2 types of SOQL Statements:

    1.  Static SOQL
    2.  Dynamic SOQL.
  25. Question 17. What Is Wsdl?

    Answer :

    WSDL stands for Webservices Description Language.

    It contains types, messages, port types, and Binding.

  26. Question 18. What Is The Apex Trigger In Salesforce?

    Answer :

    Trigger is an Apex Code that executes before or after.

    The following types of DML Operation:

    1.  Insert
    2.  Update
    3.  Delete
    4.  Merge
    5.  Upsert
    6.  Undelete
  27. Salesforce Developer Interview Questions

  28. Question 19. Limitations Of Wsdl File?

    Answer :

    File must be in .WSDL extension.

    Multiple port types and binding will not be allowed

    Import and Inheritance operations are not supported.

  29. Question 20. How To Do Callout Integration?

    Answer :

    Generate WSDL code from class

    Path: setup-develop -apex class.

  30. Question 21. What Is Soap?

    Answer :

    A protocol that defines a uniform way of passing XML-encoded data. SOAP Stands for Simple Object Access Protocol.

  31. Question 22. How Soap Can Be Accessed?

    Answer :

    SOAP can be communicated through WSDL file, without WSDL file we can’t do integration.

    Message format in SOAP is XML.

  32. Question 23. How Many Types Of Api’s Available In Salesforce?

    Answer :

    SOAP API, REST API, Bulk API, and Streaming API.

  33. Question 24. Difference Between Soql Vs Sosl In Salesforce?

    Answer :

    SOQL- Salesforce Object Query Language

    • Using SOQL we can Search only on one object one time.
    • We can query on all fields of any data type
    • We can use SOQL in the Triggers and the classes.
    • We can perform DML operation on SQL query results.

    SOSL(Salesforce Object Search Language)

    • Using SOSL we can search on many objects at one time.
    • We can query only on fields whose data type is text, phone, and Email.
    • We cannot use in Triggers but can in classes.
    • We cannot perform DML operation on search results.
  34. Salesforce Crm Interview Questions

  35. Question 25. What Is Json?

    Answer :

    JSON stands for JavaScript Object Notation. JSON is light weighted than XML.

  36. Question 26. What Is Remote Site Settings?

    Answer :

    Remote site settings is used to authorize the endpoint and allow us to whom integrate(end user).

  37. Question 27. What Is Protocal?

    Answer :

    Protocal contains a set of instructions or rules.

  38. Salesforce Lightning Interview Questions

  39. Question 28. How Many Ways To Xml Parsing?

    Answer :

    They are two ways of XML parsing:

    1.  XML streams
    2.  XML DOM
  40. Question 29. How Soap And Rest Will Communicate?

    Answer :

    SOAP will communicate through WSDL file

    REST will communicate through HTTP file.