Reasoning Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Hans Is Standing Behind Gerrie And At The Same Time Gerrie Is Standing Behind Hans. How Is This Possible?

    Answer :

    Hans and Gerrie are standing with their backs towards each other!.

  2. Question 2. General Gasslefield, Accused Of High Treason, Is Sentenced To Death By The Court-martial. He Is Allowed To Make A Final Statement, After Which He Will Be Shot If The Statement Is False Or Will Be Hung If The Statement Is True. Gasslefield Makes His Final Statement And Is Released. What Could He Have Said?

    Answer :

    General Gasslefield said:

    “I will be shot.”

    If this statement was true, he would have been hung and thus not be shot. But then his statement would be false, which implies that he should be shot, making the statement true again, etc… In other words: the verdict of the court-martial could not be executed and the general was released..

     

  3. Computer Science Engineering Interview Questions

  4. Question 3. A Snail Is At The Bottom Of A 20 Meters Deep Pit. Every Day The Snail Climbs 5 Meters Upwards, But At Night It Slides 4 Meters Back Downwards. How Many Days Does It Take Before The Snail Reaches The Top Of The Pit?

    Answer :

    On the first day, the snail reaches a height of 5 meters and slides down 4 meters at night, and thus ends at a height of 1 meter. On the second day, he reaches 6 m., but slides back to 2 m. On the third day, he reaches 7 m., and slides back to 3 m. … On the fifteenth day, he reaches 19 m., and slides back to 15 m. On the sixteenth day, he reaches 20 m., so now he is at the top of the pit! Conclusion: The snail reaches the top of the pit on the 16th day!…

  5. Question 4. While Traveling In A Road, The Road Diverges Left And Right.one Way Goes To The Heaven And Other One Goes To Hell I Want To Go To Heaven. In That Village Only Two Inhabitants Are Living One Is Knight And Other One Is Knave.knight Will Always Speak Truth And Knave Will Always Speak Lie.
    In That Road One Inhabitant Is Standing But We Don’t Know Who Is He.he Might Be An Knight Or Knave
    I Want To Ask A Question To That Inhabitant To Go To Heaven.
    How Can I Identify That Inhabitant Is Knight Or Knave?

    Answer :

    We will ask him simply while pointing to the left that which direction this is. if he say left than he knave and if he says right he is knight.

  6. Discrete Mathematics Tutorial

  7. Question 5. In Miss Miranda’s Class Are Eleven Children. Miss Miranda Has A Bowl With Eleven Apples. Miss Miranda Wants To Divide The Eleven Apples Among The Children Of Her Class, In Such A Way That Each Child In The End Has An Apple And One Apple Remains In The Bowl. Can You Help Miss Miranda?

    Answer :

    I think Miss Miranda her self is a student so she can give ten apples to her classmates and remaining one she’ll have in her bowl for herself.

  8. Discrete Mathematics Interview Questions

  9. Question 6. In The Tour De France, What Is The Position Of A Rider, After He Passes The Second Placed Rider?

    Answer :

    Because he across second position person.So he get second position.

  10. Question 7. If 12 Distinct Points Are Placed On The Circumference Of A Circle And All The Chords Connecting These Points Are Drawn. What Is The Largest Number Of Points Of Intersection For These Chords?

    Answer :

    So we r starting with

    4 points no of intersection-1

    5 ” ” -3

    6 ” ” ” -6

    continuing and by induction we have 28 intersection with 12 points.

  11. Material Science Interview Questions

  12. Question 8. On A Sunny Morning, A Greengrocer Places 200 Kilograms Of Cucumbers In Cases In Front Of His Shop. At That Moment, The Cucumbers Are 99% Water. In The Afternoon, It Turns Out That It Is The Hottest Day Of The Year, And As A Result, The Cucumbers Dry Out A Little Bit. At The End Of The Day, The Greengrocer Has Not Sold A Single Cucumber, And The Cucumbers Are Only 98% Water.
    How Many Kilograms Of Cucumbers Has The Greengrocer Left At The End Of The Day?

    Answer :

    Answer 1:

    In the morning, the 200 kilograms of cucumbers are 99% water. So the non-water part of the cucumbers has a mass of 2 kilograms. At the end of the day, the cucumbers are 98% water. The remaining 2% is still the 2 kilograms of non-water material (which does not change when the water evaporates). If 2% equals 2 kilograms, then 100% equals 100 kilograms. So, the greengrocer has 100 kilograms of cucumbers left at the end of the day..

    Answer 2:

    198 KG.

     

  13. Question 9. Barbara Has Boxes In Three Sizes: Large, Standard, And Small. She Puts 11 Large Boxes On A Table. She Leaves Some Of These Boxes Empty, And In All The Other Boxes She Puts 8 Standard Boxes. She Leaves Some Of These Standard Boxes Empty, And In All The Other Standard Boxes She Puts 8 (empty) Small Boxes. Now, 102 Of All The Boxes On The Table Are Empty. How Many Boxes Has Barbara Used In Total?

    Answer :

    By putting 8 boxes in a box, the total number of empty boxes increases by 8 – 1 = 7. If we call x the number of times that 8 boxes have been put in a box, we know that 11 + 7x = 102. It follows that x=13. In total, 11 + 13 × 8 = 115 boxes have been used.

  14. Soil Science Interview Questions

  15. Question 10. It’s Always 1 To 6, It’s Always 15 To 20, It’s Always 5, But It’s Never 21, Unless It’s Flying. What Is This?

    Answer :

    A dice.
    An explanation: “It’s always 1 to 6”: the numbers on the faces of the dice, “it’s always 15 to 20”: the sum of the exposed faces when the dice comes to rest after being thrown, “it’s always 5”: the number of exposed faces when the dice is at rest, “but it’s never 21”: the sum of the exposed faces is never 21 when the dice is at rest, “unless it’s flying”: the sum of all exposed faces when the dice is flying is 21 (1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6)..

  16. Question 11. In A Bus There Are 7 People.each One Carry 7 Bags. Each Bag Contains 7 Cat.each Cat Carry 7 Small Cats. How Many Legs Are There In The Bus?

    Answer :

    10990

    An explanation: 7*2(people) + 7*7*7*4(cats) + 7*7*7*7*4(small cats) = 10990..

  17. Teacher Interview Questions

  18. Question 12. Joyce Has Bought Ten Trees For Her Garden. She Wants To Plant These Trees In Five Rows, With Four Trees In Each Row.
    How Must Joyce Plant The Trees?

    Answer :

    The trees must be planted on the edges of a five pointed star

     

     

  19. Computer Science Engineering Interview Questions

  20. Question 13. Of All The Numbers Whose Literal Representations In Capital Letters Consists Only Of Straight Line Segments (for Example, Five), Only One Number Has A Value Equal To The Number Of Segments Used To Write It. Which Number Has This Property?

    Answer :

    This is the only solution that satisfies the requirement that the capital letters shall consist only of straight line segments.

     

  21. Question 14. Here Is A Sequence Of Numbers: 1 11 21 1211 111221 It Seems To Be A Strange Sequence, But Yet There Is A System Behind It… What Is The Next Term In This Sequence?

    Answer :

     Again, the system behind the sequence is that each number (except the first one of the sequence) “describes” the previous number. Now, however, the number of occurrences of each cipher is counted. So 1231 means one “2” and three times a “1”, and 131221 means one “3”, one “2”, and two times a “1”. The number following on 131221 is therefore 132231 (one “3”, two times a “2”, and three times a “1”). The complete sequence is as follows: 1 11 21 1211 1231 131221 132231 232221 134211 14131231 14231241 24132231 14233221 14233221 etcetera .

  22. Question 15. A Company Contracts To Paint 3 Houses. Mr.brown Can Paint A House In 6 Days While Mr.black Would Take 8 Days And Mr.blue 12 Days. After 8 Days Mr.brown Goes On Vacation And Mr. Black Begins To Work For A Period Of 6 Days. How Many Days Will It Take Mr.blue To Complete The Contract?

    Answer :

    11.

  23. Mathematics Interview Questions

  24. Question 16. A Swimmer Jumps From A Bridge Over A Canal And Swims 1 Kilometer Stream Up. After That First Kilometer, He Passes A Floating Cork. He Continues Swimming For Half An Hour And Then Turns Around And Swims Back To The Bridge. The Swimmer And The Cork Arrive At The Bridge At The Same Time. The Swimmer Has Been Swimming With Constant Speed. How Fast Does The Water In The Canal Flow?

    Answer :

    If you have written down a full paper of mathematical formulas, you have been thinking too complicated…It is obvious that the cork does not move relatively to the water (i.e. has the same speed as the water). So if the swimmer is swimming away from the cork for half an hour (up stream), it will take him another half hour to swim back to the cork again. Because the swimmer is swimming with constant speed (constant relatively to the speed of the water!) you can look at it as if the water in the river doesn’t move, the cork doesn’t move, and the swimmer swims a certain time away from the cork and then back. So in that one hour time, the cork has floated from 1 kilometer up stream to the bridge. Conclusion: The water in the canal flows at a speed of 1 km/h..

     

  25. Question 17. Tom Has Three Boxes With Fruits In His Barn: One Box With Apples, One Box With Pears, And One Box With Both Apples And Pears. The Boxes Have Labels That Describe The Contents, But None Of These Labels Is On The Right Box. How Can Tom, By Taking Only One Piece Of Fruit From One Box, Determine What Each Of The Boxes Contains?

    Answer :

    Tom takes a piece of fruit from the box with the labels ‘Apples and Pears’. If it is an apple, then the label ‘Apples’ belong to this box. The box that said ‘Apples’, then of course shouldn’t be labeled ‘Apples and Pears’, because that would mean that the box with ‘Pears’ would have been labeled correctly, and this is contradictory to the fact that none of the labels was correct. On the box with the label ‘Appels’ should be the label ‘Pears’. If Tom would have taken a pear, the reasoning would have been in a similar way. .

  26. Pre School Teacher Interview Questions

  27. Question 18. In A Group Of 15,7 Have Studied Latin, 8 Have Studied Greek, And 3 Have Not Studied Either.how Many Of These Studied Both Latin And Greek

    Answer :

    3.

     

  28. Discrete Mathematics Interview Questions

  29. Question 19. There Is A Square Of Side 6cm . A Circle Is Inscribed Inside The Square. Find The Ratio Of The Area Of Circle To Square.

    Answer :

    11/14.

    Explanation : Area of the square is 36.divide it into 4 so each square is 9.so the side is 3.radius is 3!!area of the square is 36 and circle is pi*r^2 ie 28.26 the ratio is 11/14.

  30. Question 20. On A Sunny Morning, A Greengrocer Places 200 Kilograms Of Cucumbers In Cases In Front Of His Shop. At That Moment, The Cucumbers Are 99% Water. In The Afternoon, It Turns Out That It Is The Hottest Day Of The Year, And As A Result, The Cucumbers Dry Out A Little Bit. At The End Of The Day, The Greengrocer Has Not Sold A Single Cucumber, And The Cucumbers Are Only 98% Water. How Many Kilograms Of Cucumbers Has The Greengrocer Left At The End Of The Day?

    Answer :

    In the morning, the 200 kilograms of cucumbers are 99% water. So the non-water part of the cucumbers has a mass of 2 kilograms. At the end of the day, the cucumbers are 98% water. The remaining 2% is still the 2 kilograms of non-water material (which does not change when the water evaporates). If 2% equals 2 kilograms, then 100% equals 100 kilograms. So, the greengrocer has 100 kilograms of cucumbers left at the end of the day. 

  31. Question 21. A Boy Leaves Home In The Morning To Go To School. At The Moment He Leaves The House He Looks At The Clock In The Mirror. The Clock Has No Number Indication And For This Reason The Boy Makes A Mistake In Interpreting The Time (mirror-image). Just Assuming The Clock Must Be Out Of Order, The Boy Cycles To School, Where He Arrives After Twenty Minutes. At That Moment The Clock At School Shows A Time That Is Two And A Half Hours Later Than The Time That The Boy Saw On The Clock At Home. At What Time Did He Reach School?

    Answer :

    The difference between the real time and the time of the mirror image is two hours and ten minutes (two and a half hours, minus the twenty minutes of cycling).

    Therefore, the original time on the clock at home that morning could only have been five minutes past seven: The difference between these clocks is exactly 2 hours and ten minutes (note that also five minutes past one can be mirrored in a similar way, but this is not in the morning!).

    Conclusion: The boy reaches school at five minutes past seven plus twenty minutes of cycling, which is twenty-five minutes past seven!.

     

     

  32. Question 22. A Cable, 16 Meters In Length, Hangs Between Two Pillars That Are Both 15 Meters High. The Ends Of The Cable Are Attached To The Tops Of The Pillars. At Its Lowest Point, The Cable Hangs 7 Meters Above The Ground. How Far Are The Two Pillars Apart?

    Answer :

    The pillars stand next to each other. Which means that the cable goes 8 meters straight down and 8 meters straight up.

    Conclusion: The distance between the pillars is zero meters..

  33. Question 23. An Equilateral Triangle Of Sides 3 Inch Each Is Given. How Many Equilateral Triangles Of Side 1 Inch Can Be Formed From It?

    Answer :

    9 equilateral triangles.

  34. Question 24. There Is A Unique Number Of Which The Square And The Cube Together Use All Ciphers From 0 Up To 9 Exactly Once. Which Number Is This?

    Answer :

    The number is 69: 69^2 = 4761 and 69^3 = 328509.

  35. Material Science Interview Questions

  36. Question 25. A School Has 30% Students From Maharashtra .out Of These 20% Are Bombay Students. Find The Total Percentage Of Bombay?

    Answer :

    Ans: 6%.

    Explanation :30% from maharashtra.

    Within 30% the 20%= total 6,so it is 6% for whole 100% students.

     

  37. Question 26. An Old Farmer Died And Left 17 Cows To His Three Sons. In His Will, The Farmer Stated That His Oldest Son Should Get 1/2, His Middle Son Should Get 1/3, And His Youngest Son Should Get 1/9 Of All The Cows. The Sons, Who Did Not Want To End Up With Half Cows, Sat For Days Trying To Figure Out How Many Cows Each Of Them Should Get. One Day, Their Neighbour Came By To See How They Were Doing After Their Father’s Death. The Three Sons Told Him Their Problem. After Thinking For A While, The Neighbour Said: “i’ll Be Right Back!” He Went Away, And When He Came Back, The Three Sons Could Divide The Cows According To Their Father’s Will, And In Such A Way That Each Of Them Got A Whole Number Of Cows. What Was The Neighbour’s Solution?

    Answer :

    The neighbour borrowed an extra cow, to make the total number of cows 18. Then the oldest son got 1/2 of 18 is 9 cows, the middle son got 1/3 of 18 is 6 cows, and the youngest son got 1/9 of 18 is 2 cows. Since 9+6+2 = 17, the cows could be divided among the three brothers in such a way that the borrowed cow was left over, and could be returned to its owner

  38. Question 27. A Man Walks East And Turns Right And Then From There To His Left And Then 45degrees To His Right.in Which Direction Did He Go?

    Answer :

    North west.

  39. Soil Science Interview Questions

  40. Question 28. This Is A Most Unusual Paragraph. How Quickly Can You Find Out What Is So Unusual About It? It Looks So Ordinary That You Would Think That Nothing Is Wrong With It At All, And, In Fact, Nothing Is. But It Is Unusual. Why? If You Study It And Think About It, You May Find Out, But I Am Not Going To Assist You In Any Way. You Must Do It Without Any Hints Or Coaching. No Doubt, If You Work At It For A Bit, It Will Dawn On You. Who Knows? Go To Work And Try Your Skill. Good Luck! What Is Unusual About The Above Paragraph?

    Answer :

    The paragraph doesn’t contain a single letter “e”.

     

  41. Question 29. A Light Bulb Is Hanging In A Room. Outside Of The Room There Are Three Switches, Of Which Only One Is Connected To The Lamp. In The Starting Situation, All Switches Are ‘off’ And The Bulb Is Not Lit. If It Is Allowed To Check In The Room Only Once To See If The Bulb Is Lit Or Not (this Is Not Visible From The Outside), How Can You Determine With Which Of The Three Switches The Light Bulb Can Be Switched On?

    Answer :

    To find the correct switch (1, 2, or 3), turn switch 1 to ‘on’ and leave it like that for a few minutes. After that you turn switch 1 back to ‘off’, and turn switch 2 to ‘on’. Now enter the room. If the light bulb is lit, then you know that switch 2 is connected to it. If the bulb is not lit, then it has to be switch 1 or 3. Now touching for short the light bulb, will give you the answer: if the bulb is still hot, then switch 1 was the correct one; if the bulb is cold, then it has to be switch 3.

  42. Question 30. 44city A’s Population Is 68000, Decreasing At A Rate Of 80 People Per Year. City B Having Population 42000 Is Increasing At A Rate Of 120 People Per Year. In How Many Years Both The Cities Will Have Same Population?

    Answer :

    130 years.

  43. Question 31. 2 Hours After A Freight Train Leaves Delhi A Passenger Train Leaves The Same Station Travelling In The Same Direction At An Average Speed Of 16 Km/hr. After Travelling 4 Hrs The Passenger Train Overtakes The Freight Train. The Average Speed Of The Freight Train Was?

    Answer :

    The average speed of the freight train was 40.

  44. Question 32. 45 Two Cars Are 15 Kms Apart. One Is Turning At A Speed Of 50kmph And The Other At 40kmph . How Much Time Will It Take For The Two Cars To Meet?

    Answer :

    3/2 hours.

  45. Question 33. Greengrocer C. Carrot Wants To Expose His Oranges Neatly For Sale. Doing This He Discovers That One Orange Is Left Over When He Places Them In Groups Of Three. The Same Happens If He Tries To Place Them In Groups Of 5, 7, Or 9 Oranges. Only When He Makes Groups Of 11 Oranges, It Fits Exactly. How Many Oranges Does The Greengrocer Have At Least?

    Answer :

    Assume the number of oranges is A. Then A-1 is divisible by 3, 5, 7 and 9. So, A-1 is a multiple of 5?? = 315 (note: 9 is also a multiple of 3, so 3 must not be included!). We are looking for a value of N for which holds that 315? + 1 is divisible by 11. After some trying it turns out that N = 3. This means that the greengrocer has 946 oranges..

  46. Teacher Interview Questions

  47. Question 34. You Walk Upwards On An Escalator, With A Speed Of 1 Step Per Second. After 50 Steps You Are At The End. You Turn Around And Run Downwards With A Speed Of 5 Steps Per Second. After 125 Steps You Are Back At The Beginning Of The Escalator. How Many Steps Do You Need If The Escalator Stands Still?

    Answer :

    Let v be the speed of the escalator, in steps per second. Let L be the number of steps that you need to take when the escalator stands still. Upwards (along with the escalator), you walk 1 step per second. You need 50 steps, so that takes 50 seconds. This gives: L – 50 × v = 50. Downwards (against the direction of the escalator), you walk 5 steps per second. You need 125 steps, so that takes 25 seconds. This gives: L + 25 × v = 125. From the two equations follows: L = 100, v = 1. When the escalator stands still, you need 100 steps.

  48. Question 35. A Coffee Shop Blends 2 Kinds Of Coffee,putting In 2 Parts Of A 33p. A Gm. Grade To 1 Part Of A 24p. A Gm.if The Mixture Is Changed To 1 Part Of The 33p. A Gm. To 2 Parts Of The Less Expensive Grade,how Much Will The Shop Save In Blending 100 Gms.

    Answer :

    Rs.3.00 will be saved by shop in blending.

  49. Question 36. One Of The Following Is My Secret Word:aim Due Mod Oat Tie.with The List In Front Of You, If I Were To Tell You Any One Of My Secret Word, Then You Would Be Able To Tell Me The Number Of Vowels In My Secret Word.which Is My Secret Word?

    Answer :

    TIE.

  50. Mathematics Interview Questions

  51. Question 37. A Man Leaves Office Daily At 7pm A Driver With Car Comes From His Home To Pick Him From Office And Bring Back Home
    One Day He Gets Free At 5:30 And Instead Of Waiting For Driver He Starts Walking Towards Home.
    In The Way He Meets The Car And Returns Home On Car He Reaches Home 20 Minutes Earlier Than Usual.
    In How Much Time Does The Man Reach Home Usually??

    Answer :

    1hr 20min.

  52. Question 38. 20% Of A 6 Litre Solution And 60% Of 4 Litre Solution Are Mixed. What Percentage Of The Mixture Of Solution?

    Answer :

    36% percentage of the mixture of solution.

    Explanation: solid in first solution= 20/100*6=1.2 kg

    Solid in second solution=60/100*4=2.4Kg 

    total solid in final solution=1.2+2.4=3.6

    final volume=10 lit

    final mixer %=3.6*100/10=36% 

  53. Question 39. Below Are A Number Of Statements: 1. Precisely One Of These Statements Is Untrue. 2. Precisely Two Of These Statements Are Untrue. 3. Precisely Three Of These Statements Are Untrue. 4. Precisely Four Of These Statements Are Untrue. 5. Precisely Five Of These Statements Are Untrue. 6. Precisely Six Of These Statements Are Untrue. 7. Precisely Seven Of These Statements Are Untrue. 8. Precisely Eight Of These Statements Are Untrue. 9. Precisely Nine Of These Statements Are Untrue. 10. Precisely Ten Of These Statements Are Untrue. Which Of These Statements Is True?

    Answer :

    The ten statements all contradict each other. So there can be at most one statement true. Now suppose there is no statement true. That would mean that statement 10 indeed would be true, which results in a contradiction. This means that exactly nine statements must be untrue, and thus only statement 9 is true..

  54. Question 40. There Are 200 Questions On A 3 Hr Examination.among These Questions Are 50 Mathematics Problems.it Is Suggested That Twice As Much Time Be Spent On Each Maths Problem As For Each Other Question.how Many Minutes Should Be Spent On Mathematics Problems

    Answer :

    72

    Explanation : let time taken for each of 150 questions is x

    time taken for each maths question is 2x

    total time period is 3hr=180min

    150x+50(2x)=180

    250x=180min

    x=180/250=0.72min=43.2sec

    time taken for maths problems is 43.2*2*50=72 min

  55. Pre School Teacher Interview Questions