QTP Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Qtp?

    Answer :

    Quick Test is a graphical interface record-playback automation tool. It is able to work with any web, java or windows client application. Quick Test enables you to test standard web objects and ActiveX controls. In addition to these environments, Quick Test Professional also enables you to test Java applets and applications and multimedia objects on Applications as well as standard Windows applications, Visual Basic 6 applications and.NET framework applications.

  2. Question 2. How Does Qtp Recognize Objects In Aut?

    Answer :

    Quick Test stores the definitions for application objects in a file called the Object Repository. As you record your test, Quick Test will add an entry for each item you interact with. Each Object Repository entry will be identified by a logical name (determined automatically by Quick Test), and will contain a set of properties (type, name, etc) that uniquely identify each object. Each line in the Quick Test script will contain a reference to the object that you interacted with, a call to the appropriate method (set, click, check) and any parameters for that method (such as the value for a call to the set method). The references to objects in the script will all be identified by the logical name, rather than any physical, descriptive properties.

  3. SILK TEST Interview Questions

  4. Question 3. Explain The Check Points In Qtp?

    Answer :

    A checkpoint verifies that expected information is displayed in an Application while the test is running. You can add eight types of checkpoints to your test for standard web objects using QTP.

    • A page checkpoint checks the characteristics of an Application.
    • A text checkpoint checks that a text string is displayed in the appropriate place on an Application.
    • An object checkpoint (Standard) checks the values of an object on an Application.
    • An image checkpoint checks the values of an image on an Application.
    • A table checkpoint checks information within a table on a Application.
    • An Accessibility checkpoint checks the web page for Section 508 compliance.
    • An XML checkpoint checks the contents of individual XML data files or XML documents that are part of your Web application.
    • A database checkpoint checks the contents of databases accessed by your website.
  5. Question 4. How Does Qtp Identify Objects In The Application?

    Answer :

    QTP identifies the object in the application by Logical Name and Class.

  6. LoadRunner Tutorial

  7. Question 5. What Is Test Object Model In Qtp?

    Answer :

    The test object model is a large set of object types or classes that Quick Test uses to represent the objects in your application. Each test object class has a list of properties that can uniquely identify objects of that class and a set of relevant methods that Quick Test can record for it. A test object is an object that Quick Test creates in the test or component to represent the actual object in your application. Quick Test stores information about the object that will help it identifies and checks the object during the run session.

  8. LoadRunner Interview Questions

  9. Question 6. What Is The File Extension Of The Code File & Object Repository File In Qtp?

    Answer :

    Code file extension is.vbs and object repository is.tsr

  10. Question 7. Explain In Brief About The Qtp Automation Object Model.

    Answer :

    Essentially all configuration and run functionality provided via the Quick Test interface is in some way represented in the Quick Test automation object model via objects, methods, and properties. Although a one-on-one comparison cannot always be made, most dialog boxes in Quick Test have a corresponding automation object, most options in dialog boxes can be set and/or retrieved using the corresponding object property, and most menu commands and other operations have corresponding automation methods. You can use the objects, methods, and properties exposed by the Quick Test automation object model, along with standard programming elements such as loops and conditional statements to design your program.

  11. WinRunner Tutorial
    WinRunner Interview Questions

  12. Question 8. What Is The Default Add-ins In Qtp?

    Answer :

    ActiveX, Visual Basic, Web, Multimedia

  13. Question 9. Is Qtp Supports Uni-code?

    Answer :

    Yes. UNI-CODE is a 16-bit machine understandable language.

  14. Automation Testing Interview Questions

  15. Question 10. How You Are Developing The Script? Using Record And Play Back Or Manual?

    Answer :

    Both. Developing the Script depends on the Test Scenario.

  16. QTP Tutorial

  17. Question 11. How Many Types Of Recording Modes Are There?

    Answer :

    Three modes. They are Normal, Analog, and Low-level

  18. Rational robot Interview Questions

  19. Question 12. What Is The Difference Between Analog And Low Level Recording?

    Answer :

    Analog recording will record the Mouse & Keyboard movements with respect to the Window or Application co-ordinates. Whereas low-level recording will record the all the objects in the Application whether or not Quick Test recognizes them.

  20. SILK TEST Interview Questions

  21. Question 13. Where We Can Use The Analog Mode And Where We Can Use The Low – Level Mode?

    Answer :

    • Analog Mode is used for Signatures.
    • Low – level Mode is used when your Quick test is not recognizing certain objects in your Application.
  22. Question 14. Is It Possible To Change The Values Of Analog Recording?

    Answer :

    No

  23. Question 15. How Many Types Of Run Modes Are There In Qtp?

    Answer :

    Test Run Mode, Update Run Mode and Debug Run Mode

  24. Selenium IDE Interview Questions

  25. Question 16. What Are Test Settings And Global Settings?

    Answer :

    • Test Settings are settings of that particular test only.
    • Global Settings are settings that reflect any test in QTP.
  26. Question 17. How Many Types Of Objects Are There In Qtp?

    Answer :

    Two types.

    • Test Objects and
    • Run Time Objects.
  27. Question 18. What Is Test Object?

    Answer :

    test object are basic and generic objects that QTP recognize.

  28. LoadRunner Interview Questions

  29. Question 19. Difference Between Test Object And Run Time Object?

    Answer :

    • Test object are basic and generic objects that QTP recognize.
    • Runtime object means the actual object to which a test object maps
  30. Question 20. What Is Action? How Many Types Of Actions Are There In Qtp?

    Answer :

    An Action is a series of operations to do some work. There are 3 types of Actions in QTP. They are
    i) Non-Reusable Action (default)
    ii) Reusable Action
    iii) External Action

  31. Question 21. Difference Between Copy To Action And Call To Action?

    Answer :

    • In Copy to Action you will copy the Script of an Action and hence can make necessary modifications to the script.
    • In Call to Action you are directly calling an Action either from the same test or from some other test. So, you can’t make any changes to the script. If you want to do any changes to the script, you need to go to that particular test and make changes.
  32. Question 22. What Is An Object Repository?

    Answer :

    An Object Repository is an interface between QTP script and the Application.
    Quick Test stores all its objects information in Object Repository to identify them later.

  33. Question 23. What Are The Types Of Object Repositories? Which One Is You Are Using?

    Answer :

    Two types of Object Repositories are

    • Per-Action (default)
    • Shared

    We are using Shared Object Repository.

  34. Question 24. Have You Faced Any Problems With Object Repository?

    Answer :

    Yes, you can have problems with Object repository while identifying the objects. Also, if you are using Shared Repository, then if you are changing properties of an object which you want to reflect only in that particular action, will be reflected in all other actions of that test.

  35. WinRunner Interview Questions

  36. Question 25. Is It Possible To Merge Two Object Repository Files In Qtp?

    Answer :

    No, you can’t merge Object repository files with each other.

  37. Question 26. What Is The Difference Between Per-action And Shared?

    Answer :

    • Per-Action Repository will store only those objects that are recorded in that Particular action. Each Action will have its own Per-Action Repository.
    • Shared Repository will store all the objects that are recorded during the test Irrespective of the Actions.
  38. Question 27. How Qtp Recognizes The Object?

    Answer :

    QTP recognizes Objects through Object Repository.

  39. Automation Testing Interview Questions

  40. Question 28. If I Change The Object Name In One Action Will It Be Updated In All The Actions? Or Not?

    Answer :

    No, changes made to objects in one Action will not be reflected in any other Action.

  41. Question 29. How To Get The Particular Property Value?

    Answer :

    Either using Object Spy or using GetTOProperty (Property Name).

  42. Question 30. Is It Possible To Change The Property Value At Runtime? How It Is Possible?

    Answer :

    Yes, using SetTOProperty (property name, Value)

  43. Question 31. If I Change The Property Value At Runtime Is It Effect Is Object Repository?

    Answer :

    No.

  44. Question 32. What Is The Parameterization?

    Answer :

    Parameterization means executing the same operation many times with different Input data.

  45. Question 33. How Many Ways Is To Parameterize The Value?

    Answer :

    Four ways. They are:
    i) Test/Action
    ii) Data Driver
    iii) Environment variable
    iv) Random Number

  46. Rational robot Interview Questions

  47. Question 34. What Is A Checkpoint? How Many Check Points Are There In Qtp?

    Answer :

    It is a Verification point that compares the current value with the expected value for a specified property of an object.
    The different types of checkpoints are:
    i) Standard checkpoint
    ii) Text Checkpoint
    iii) Text Area checkpoint
    iv) Page checkpoint
    v) Image checkpoint
    vi) Bitmap checkpoint
    vii) Table checkpoint
    viii) Database checkpoint
    ix) XML checkpoint

  48. Question 35. What Is The Diff Between Image And Bitmap Check Point?

    Answer :

    • Image: Used to check the property of an image.
    • Bitmap: Used to check the selected/full image comparison.
  49. Question 36. Have You Used Xml Check Point In Your Project?

    Answer :

    No

  50. Selenium IDE Interview Questions

  51. Question 37. For Example You Are Checking Bit Map Check Point Before Coming To The Results. How Can You Say It Is Passed? Or Failed? Anyways?

    Answer :

    If the Execution has halted at a Step for more than estimated time, then you can Estimate that the check has been failed. you need not wait for the results window to come to tell whether the result is pass or fail.

  52. Question 38. What Is Text Check Point And Text Area Check Point?

    Answer :

    • Text: With Text checkpoint you can check only a single string value.
    • Text Area: With Text Area you can check multiple rows and columns of text Strings.
  53. Question 39. Suppose I Want Fail That Check Point? How Can You Do That?

    Answer :

    After recording particular object, just change the value and play it back. The Checkpoint will be failed.

  54. Question 40. Is Text Area Check Point Supports For Web Applications?

    Answer :

    No

  55. Question 41. In Qtp Is It Possible To Check Broken Links Of A Page?

    Answer :

    Yes. You can check the broken links through Web Testing. The navigation to check the broken links is
    Tools->options->Web->Check Broken Links checkbox

  56. Question 42. Do You Know How To Connect Database? Can You Tell Me The Procedures?

    Answer :

    Step 1: you need to create a Connection String Object
    Step 2: you need to create a Record Set to hold the values from table
    Step 3: Execute the Query
    Step 4: Assign the values to the Record Set
    Step 5: Close the Connection String

  57. Question 43. What Is Output Value? How Many Types Of Output Values Are There In Qtp?

    Answer :

    Retrieving values from the Application to the Data Table. An Output value is a step in which one or more values are captured during the run session for use to another point in the run. When any of the values is needed later in the run as input, Quick test retrieves it from the specified output location.

  58. Question 44. What Is Accessibility Check Point?

    Answer :

    Accessibility Checkpoints are designed to help you easily locate the areas of your Web Site that require special attention according to W3C Web Content Accessibility Guidelines.

  59. Question 45. How To Check Bitmap Output Value?

    Answer :

    There is no output value for Bitmap.

  60. Question 46. I Have Created 3 Actions In Test Action1, Action2, Action3 But I Want Run Action 1,action 3,action2 How Can You Change In The Actions In Keyword View?

    Answer :

    Go to Keyword view, Select the Action (keep your mouse button pressed) and Drop it in the order you want. That will do it.

  61. Question 47. Suppose I Created One Object As Virtual Object? That Object Is Applicable To That Test? Or All The Tests?

    Answer :

    No, the virtual Object you created will be applicable only to that test.

  62. Question 48. Is Virtual Object Supported In Low Level Recording Mode?

    Answer :

    Virtual Object will be supported only in Normal Recording. Both Analog and Low Level Recording will not support Virtual Objects.

  63. Question 49. If Created One Virtual Object? Next Time I Changed The Window Position Will It Work?

    Answer :

    No, It will not work. The application or window should be in the same position as it was at the creation time of virtual object.

  64. Question 50. How You Create New Action In Qtp?

    Answer :

    Open QTP startup window, click on “Insert” in the menu bar, select “Call to new Action”. It will create a new Action.

  65. Question 51. Is It Possible To Split An Action? How?

    Answer :

    Yes, you can split an Action. But if your action is either external or Read only, then you can’t split your action. Or if your cursor is at the first line of your action’s script then Also you can’t split your action.

  66. Question 52. How You Calling Actions In Qtp?

    Answer :

    you can call actions in QTP in 2 ways. They are
    i) Call to Copy of an action
    ii) Call to External action

  67. Question 53. I Created 3 Actions In Test Suppose I Want To Run Action 1 In Single Time, Action 2 Is 4 Time What I Do?

    Answer :

    “RunAction” is the keyword used to run an action. Syntax to run an action for Particular number of times is
    RunAction, Action Name, iterationQuantity

    Example:
    RunAction “action 1”, oneIteration
    RunAction “action 2”, 1, “1-4”

  68. Question 54. Suppose You Are Using Shared Objects Repository In Your Test And You Want To Split Your Present Action? At That Time Shared Object Repository Is Single Or It’s Also Splits?

    Answer :

    You will have only one Shared Object Repository for all the actions. Your shared repository will never split into two. It will remain single.

  69. Question 55. How Can You Pass Value One Action To Another Action?

    Answer :

    You can pass the values of one action to another action by mentioning the input and Output values of those particular actions in Input Action parameters and Output action parameters of those actions. Navigation to specify parameters in QTP is
    Test -> Settings -> Parameters Tab

  70. Question 56. How Can You Exit From An Action?

    Answer :

    You can exit an action before it runs in its entirety. There are 4 types of Exit action Statements you can use. They are:
    i) Exit Action: Exits the current action, regardless of its iteration attributes.
    ii) Exit Action Iteration: Exits the current iteration of the action.
    iii) Exit Run: Exits the test, regardless of its iteration attributes.
    iv) Exit Global Iteration: Exits the current Global Iteration.
    You can view the Exit action node in the Test Results tree.

  71. Question 57. What Is Recovery Scenario Manager? When You Go For Recovery Scenario Manager? Tell Me One Scenario Were Your Used Recovery Scenario In Your Project?

    Answer :

    Recovery Scenario Manager will instruct Quick Test how to handle unexpected Events in the run session. If you execute your test scripts unattended then we will go for Recovery Scenario manager.

  72. Question 58. What Are The Trigger Events In Qtp?

    Answer :

    Trigger Events are events that interrupt you in your run session.

  73. Question 59. How Many Types Of Trigger Events Are There In Qtp?

    Answer :

    The different types of Trigger Events in QTP are:
    i) Pop-Up window
    ii) Object State
    iii) Test Run Error
    iv) Application Crash

  74. Question 60. How Can You Send User Defined Messages To Test Report?

    Answer :

    In Keyword view, keep your cursor at a step and click on
    Insert -> Step -> Report
    Select the status from the list box, name the message and give the message to be displayed in the details box.

  75. Question 61. How Can Get Count Of List Box?

    Answer :

    By using getItemscount method

  76. Question 62. How Many Types Of Status Are There?

    Answer :

    There are 4 types of Status in QTP. They are
    i) Passed
    ii) Failed
    iii) Warning
    iv) Done

  77. Question 63. What Is Synchronization? What Are The Ways You Can Synchronize?

    Answer :

    It is used to eliminate the anticipated timing problems between the Quick test Script and the Application. Different ways of synchronizations are:
    i) Wait
    ii) Sync
    iii) Exist
    iv) WaitProperty
    v) Synchronization timeout

  78. Question 64. Where We Can Use The Synchronization?

    Answer :

    i) When waiting for the message box to be opened
    ii) When waiting for the Web Page to be downloaded

  79. Question 65. How Can You Give Wait Up To 10 Seconds In Qtp?

    Answer :

    Wait (10)

  80. Question 66. How Can I Change Object Description Or Check Point Values In Qtp?

    Answer :

    Using Object Repository.

  81. Question 67. What Is Optional Step?

    Answer :

    Your Script will be skipped to the next step if any error occurs in the step. That step is called Optional step.

  82. Question 68. Have You Done Batch Testing In Qtp? If Yes How You Are Doing?

    Answer :

    Yes. We can do Batch testing by selecting the tests to be included in batch and running them. To add tests to batch the navigation is:
    Start -> Programs ->QTP ->Tools->Test Batch Runner -> Add

  83. Question 69. How Do You Delete Unwanted Results In Qtp?

    Answer :

    The navigation to delete unwanted results from QTP is:
    Start->Programs->QTP->Tools->Test Results Deletion Tool

  84. Question 70. What Are The Types Of Data Tables In Qtp?

    Answer :

    Three types of data tables are:
    i) Global
    ii) Action
    iii) Run-Time

  85. Question 71. Where You Get The Run Time Data Table?

    Answer :

    In Results window.

  86. Question 72. What Is Object Identification?

    Answer :

    Used by Quick Test to identify the objects with unique description to each of the Object.

  87. Question 73. What Is Smart Identification?

    Answer :

    Smart Identification is a mechanism that helps Quick Test to identify an object, even when the recorded description fails due to changes in one or more property values.

  88. Question 74. What Are The Ordinal Identifiers In Web Page?

    Answer :

    The different ordinal identifiers in web pages are:
    i) Index
    ii) Location
    iii) Creation Time

  89. Question 75. How You Can Decide Which Type Of Object Repository You Have To Use?

    Answer :

    Depending on the usage of Objects we decide which repository to use.

  90. Question 76. Can We Run Test Without Adding Object In Object Repository? How It Is Possible?

    Answer :

    Yes, we can run tests without adding objects in your repository using Descriptive programming.

  91. Question 77. What Is A Programmatic Description?

    Answer :

    The programmatic description will identify the object from the application without the help of Object repository.

  92. Question 78. When Do Go For Loop Condition In Test?

    Answer :

    If we want to run an action for a particular number of times then we go for Loops.

  93. Question 79. Is It Possible To Call Win Runner Script In Qtp?

    Answer :

    Yes and the navigation are:
    Insert-> call to win Runner

  94. Question 80. Where You Are Storing Your Script?

    Answer :

    C: Program Files Mercury Interactive Quick Test Professional Tests

  95. Question 81. What Is Use Of Object Spy?

    Answer :

    To view the Properties and Methods of Test objects and Run time objects.

  96. Question 82. How You Can Make An Action As Re-usable Action?

    Answer :

    Go to keyword view->Right click on Action->Action Properties
    Check the Re-usable Action Checkbox.

  97. Question 83. What Is Debugging? How You Debug Your Script?

    Answer :

    Debugging is used to view, set, or modify the current value of objects or variables. It can be done by clicking on debug viewer pane, when test stop at any breakpoint or the test pauses at any step due to error.

  98. Question 84. If Object Is Not Recognized By Qtp But The Object Is Standard Object What Is Your Approach?

    Answer :

    Open Object Repository-> Add/Remove Object
                                  Or
    Record it using Low level Recording.

  99. Question 85. What Is Data Driver In Qtp? Where We Use It?

    Answer :

    Data Driver is one way of parameterizing the script.

  100. Question 86. What Are The Features & Benefits Of Quick Test Pro (qtp 8.0)?

    Answer :

    Operates stand-alone, or integrated into Mercury Business Process Testing and Mercury Quality Center. Introduces next-generation zero-configuration Keyword Driven testing technology in Quick Test Professional 8.0 allowing for fast test creation, easier maintenance, and more powerful data-driving capability. Identifies objects with Unique Smart Object Recognition, even if they change from build to build, enabling reliable unattended script execution. Collapses test documentation and test creation to a single step with Auto-documentation technology. Enables through validation of applications through a full complement of checkpoints.

  101. Question 87. How To Handle The Exceptions Using Recovery Scenario Manager In Qtp?

    Answer :

    There are 4 trigger events during which a recovery scenario should be activated. A pop up window appears in an opened application during the test run: A property of an object changes its state or value, A step in the test does not run successfully, An open application fails during the test run, These triggers are considered as exceptions. You can instruct QTP to recover unexpected events or errors that occurred in your testing environment during test run. Recovery scenario manager provides a wizard that guides you through the defining recovery scenario.
    Recovery scenario has three steps:
    1. Triggered Events
    2. Recovery steps
    3. Post Recovery Test-Run

  102. Question 88. What Is The Use Of Text Output Value In Qtp?

    Answer :

    Output values enable to view the values that the application talks during run time. When parameterized, the values change for each iteration. Thus by creating output values, we can capture the values that the application takes for each run and output them to the data table.

  103. Question 89. How To Use The Object Spy In Qtp 8.0 Version?

    Answer :

    There are two ways to Spy the objects in QTP:
    1) through file toolbar, In the File Toolbar click on the last toolbar button (an icon showing a person with hat).
    2) True Object repository Dialog, In Object repository dialog click on the button object spy. In the Object spy Dialog click on the button showing hand symbol. The pointer now changes in to a hand symbol and we have to point out the object to spy the state of the object if at all the object is not visible. or window is minimized then, hold the Ctrl button and activate the required window to and release the Ctrl button.

  104. Question 90. How Does Run Time Data (parameterization) Is Handled In Qtp?

    Answer :

    You can then enter test data into the Data Table, an integrated spreadsheet with the full functionality of Excel, to manipulate data sets and create multiple test iterations, without programming, to expand test case coverage. Data can be typed in or imported from databases, spreadsheets, or text files.

  105. Question 91. Explain About The Test Fusion Report Of Qtp?

    Answer :

    Once a tester has run a test, a Test Fusion report displays all aspects of the test run: a high-level results overview, an expandable Tree View of the test specifying exactly where application failures occurred, the test data used, application screen shots for every step that highlight any discrepancies, and detailed explanations of each checkpoint pass and failure. By combining Test Fusion reports with Quick Test Professional, you can share reports across an entire QA and development team.

  106. Question 92. Which Environments Does Qtp Support?

    Answer :

    Quick Test Professional supports functional testing of all enterprise environments, including Windows, Web,..NET, Java/J2EE, SAP, Siebel, Oracle, PeopleSoft, Visual Basic, ActiveX, mainframe terminal emulators, and Web services.

  107. Question 93. Explain Qtp Testing Process?

    Answer :

    Quick Test testing process consists of 6 main phases:

    Create your test plan –
    Prior to automating there should be a detailed description of the test including the exact steps to follow, data to be input, and all items to be verified by the test. The verification information should include both data validations and existence or state verifications of objects in the application.

    Recording a session on your application –
    As you navigate through your application, Quick Test graphically displays each step you perform in the form of a collapsible icon-based test tree. A step is any user action that causes or makes a change in your site, such as clicking a link or image, or entering data in a form.

    Enhancing your test –
    Inserting checkpoints into your test lets you search for a specific value of a page, object or text string, which helps you identify whether or not your application is functioning correctly. NOTE: Checkpoints can be added to a test as you record it or after the fact via the Active Screen. It is much easier and faster to add the checkpoints during the recording process. Broadening the scope of your test by replacing fixed values with parameters lets you check how your application performs the same operations with multiple sets of data. Adding logic and conditional statements to your test enables you to add sophisticated checks to your test.

    Debugging your test –
    If changes were made to the script, you need to debug it to check that it operates smoothly and without interruption.
    Running your test on a new version of your application You run a test to check the behavior of your application. While running, Quick Test connects to your application and performs each step in your test.

    Analyzing the test results –
    You examine the test results to pinpoint defects in your application.

    Reporting defects –
    As you encounter failures in the application when analyzing test results, you will create defect reports in Defect Reporting Tool.

  108. Question 94. Explain The Qtp Tool Interface.

    Answer :

    It contains the following key elements: Title bar, displaying the name of the currently open test, Menu bar, displaying menus of Quick Test commands, File toolbar, containing buttons to assist you in managing tests, Test toolbar, containing buttons used while creating and maintaining tests, Debug toolbar, containing buttons used while debugging tests. Note: The Debug toolbar is not displayed when you open Quick Test for the first time. You can display the Debug toolbar by choosing View — Toolbars — Debug. Action toolbar, containing buttons and a list of actions, enabling you to view the details of an individual action or the entire test flow. Note: The Action toolbar is not displayed when you open Quick Test for the first time. You can display the Action toolbar by choosing View — Toolbars — Action. If you insert a reusable or external action in a test, the Action toolbar is displayed automatically. Test pane, containing two tabs to view your test-the Tree View and the Expert View ,Test Details pane, containing the Active Screen. Data Table, containing two tabs, Global and Action, to assist you in parameterizing your test. Debug Viewer pane, containing three tabs to assist you in debugging your test-Watch Expressions, Variables, and Command. (The Debug Viewer pane can be opened only when a test run pauses at a breakpoint.) Status bar, displaying the status of the test

  109. Question 95. In How Many Ways We Can Add Check Points To An Application Using Qtp?

    Answer :

    We can add checkpoints while recording the application or we can add after recording is completed using Active screen.

  110. Question 96. What Is Parameterizing Tests?

    Answer :

    When you test your application, you may want to check how it performs the same operations with multiple sets of data. For example, suppose you want to check how your application responds to ten separate sets of data. You could record ten separate tests, each with its own set of data. Alternatively, you can create a parameterized test that runs ten times: each time the test runs, it uses a different set of data.

  111. Question 97. What Is The Differences Between Image Check Point And Bit Map Check Point?

    Answer :

    Image checkpoints enable you to check the properties of a Web image. You can check an area of a Web page or application as a bitmap. While creating a test or component, you specify the area you want to check by selecting an object. You can check an entire object or any area within an object. Quick Test captures the specified object as a bitmap, and inserts a checkpoint in the test or component. You can also choose to save only the selected area of the object with your test or component in order to save disk Space. For example, suppose you have a Web site that can display a map of a city the user specifies. The map has control keys for zooming. You can record the new map that is displayed after one click on the control key that zooms in the map. Using the bitmap checkpoint, you can check that the map zooms in correctly. You can create bitmap checkpoints for all supported testing environments (as long as the appropriate add-ins are loaded). 

  112. Question 98. How Many Ways We Can Parameterize Data In Qtp?

    Answer :

    There are four types of parameters: Test, action or component parameters enable you to use values passed from your test or component, or values from other actions in your test. Data Table parameters enable you to create a data-driven test (or action) that runs several times using the data you supply. In each repetition, or iteration, Quick Test uses a different value from the Data Table. Environment variable parameters enable you to use variable values from other sources during the run session. These may be values you supply, or values that Quick Test generates for you based on conditions and options you choose. Random number parameters enable you to insert random numbers as values in your test or component. For example, to check how your application handles small and large ticket orders, you can have Quick Test generate a random number and insert it in a number of tickets edit field.

  113. Question 99. How Do You Do Batch Testing In Wr & Is It Possible To Do In Qtp, If So Explain?

    Answer :

    Batch Testing in WR is nothing but running the whole test set by selecting Run Test set from the Execution Grid. The same is possible with QTP also. If our test cases are automated then by selecting Run Test set all the test scripts can be executed. In this process the Scripts get executed one by one by keeping all the remaining scripts in Waiting mode.

  114. Question 100. If I Give Some Thousand Tests To Execute In 2 Days What Do You Do?

    Answer :

    Adhoc testing is done. It Covers the least basic functionalities to verify that the system is working fine.

  115. Question 101. What Does It Mean When A Check Point Is In Red Color? What Do You Do?

    Answer :

    A red color indicates failure. Here we analyze the cause for failure whether it is a Script Issue or Environment Issue or a Application issue.

  116. Question 102. Explain The Concept Of Object Repository & How Qtp Recognizes Objects?

    Answer :

    Object Repository: displays a tree of all objects in the current component or in the current action or entire test (depending on the object repository mode you selected). We can view or modify the test object description of any test object in the repository or to add new objects to the repository. Quicktest learns the default property values and determines in which test object class it fits. If it is not enough it adds assistive properties, one by one to the description until it has compiled the unique description. If no assistive properties are available, then it adds a special Ordinal identifier such as objects location on the page or in the source code.

  117. Question 103. What Are The Properties You Would Use For Identifying A Browser & Page When Using Descriptive Programming?

    Answer :

    Name would be another property apart from title that we can use.

  118. Question 104. Give Me An Example Where You Have Used A Com Interface In Your Qtp Project?

    Answer :

    com interface appears in the scenario of front end and back end. for eg:if you are using oracle as back end and front end as VB or any language then for better compatibility we will go for an interface. of which COM will be one among those interfaces. Create object creates handle to the instance of the specified object so that program can use the methods on the specified object. It is used for implementing Automation (as defined by Microsoft).

  119. Question 105. Define Virtual Object?

    Answer :

    Virtual objects enable you to record and run tests on objects that are not normally recognized by QuickTest. We can teach QuickTest to recognize any area of your application as an object by defining it as a virtual object.Some times QTP may not recognize some objects. In this kind of situations Using New Virtual Object we can convert Custom Objects into standard Objects.

  120. Question 106. How We Can Import Data From Database?

    Answer :

    we can import data from a database by selecting a query from Microsoft Query or by manually specifying an SQL statement
    Right-click on the Data Table sheet to which you want to import the data and select Sheet > Import > from Database. The Database Query Wizard opens. Select your database selection preferences like create query using Microsoft query or specify SQL statement manually and click next. After words by specifying connecting string and SQL statements. We can get data from database to data table.

  121. Question 107. What Are Main Panes Available In Qtp Test Browser?

    Answer :

    Test paneContains the Tree View and Expert View tabs
    Test Details paneContains the Active Screen
    Debug Viewer paneAssists you in debugging your test. The Debug Viewer   pane contains the Watch Expressions, Variables, and Command tabs. (The Debug Viewer pane is not displayed when you open QuickTest for the first time. You can display the Debug toolbar by choosing View > Debug Viewer.)

  122. Question 108. In What Occasion We Can Specify Global Sheet And Action Sheet?

    Answer :

    We store data in the Global tab when we want it to be available to all actions in our test, for example, to pass parameters from one action to another.
    We store data in the action’s tab when we want it to be available to only one action in our test.

  123. Question 109. Differences Between Text And Test Area Checkpoints?

    Answer :

    Text Checkpoint—Enables you to check that the text is displayed in a screen, window, or Web page, according to specified criteria. It is supported for all environments
    Text Area Checkpoint—Enables you to check that a text string appears within a defined area in a Windows application, according to specified criteria. It is supported for Standard Windows, Visual Basic, and ActiveX environments.

  124. Question 110. What Are The Main Differences Of Qtp And Win Runner?

    Answer :

    •  QTP is icon based testing tool.
    •  QTP uses VB script while winRunner uses TSL which is C language based.
    •  QTP has Recovery Manager .Win Runner 7.5 also having Recovery Manager.
    •  QTP generates output values and these can be used as input values to other Objects.
    • QTP has userfriendly Browser, At a glance we can have a look of scripts ,Active Screen and Data XL sheet.
    •  In QTP we can’t put Runtime Database check Point. In win runner we can.
  125. Question 111. What Are The Different Types Of Functions Available In Qtp And Explain ?

    Answer :

    Functions are 2 types: 
    1)VB Script Functions-abs,now….etc
    2) User defind Functions

  126. Question 112. What Are Output Values And Why They Are Used ?

    Answer :

    Output values are values we can get those values from our application. We can put those values in data table and wherever we want we can use those values. In Parameterizing Tests, you created parameters that inserted different data into each iteration of a test run. You can also retrieve data from your application and output it to the Data Table, using output values. This data can then be used at a later stage in the test. QuickTest displays the retrieved data, following the test run, in the Runtime Data Table.

  127. Question 113. What Are Different Types Of Exceptions ?

    Answer :

    4 Types of Exceptions are there:
    1)Pop-Up exceptions
    2)Object State exceptions
    3)Test Run error exceptions
    4)Application Crash exceptions

  128. Question 114. What Are The 3 Main Stages Involved In Testing With Qtp?

    Answer :

    • Creating Tests
    • Running Tests
    • Analyzing Tests.
  129. Question 115. How Many Tabs Are Available To View Your Test In A Test Pane And What Are They?

    Answer :

    Tree & Expert

  130. Question 116. What Are The Key Elements Available In Test Result Window?

    Answer :

    Test Result File bar, Menu bar, Test results tool bar, Test result tree, Test result details, Status bar.

  131. Question 117. With What Extension You Can Save The List Of Tests In A File To Run In Test Batch Runner?

    Answer :

    .mtb

  132. Question 118. What Is Meant By Hot Keys?

    Answer :

    A hot key is a key or a combination of keys on a computer keyboard when pressed performs a task. The specific task performed by a particular hot key varies by operating system or application. However, there are commonly-used hot keys. For example, pressing

  133. Question 119. How Is Test Case Write?

    Answer :

    Effective test case contain Test case description, test i/p data,exp o/p and actual o/p.

  134. Question 120. How Will You Check That Your Test Cases Covered All The Requirements?

    Answer :

    There is one formula to know the number of test cases is Minimum Number of test cases=No. Of inputs *1.6

  135. Question 121. Without Using Gui Map Editor We Can Recognize The Application In Winrunner ?

    Answer :

    Without Using GUI map Editor, We can recognize the Application in WinRunner by using Rapid Test Script Wizard, but it is also recognize only Client server application, not Web based application.

  136. Question 122. What Is The Difference In Testing A Client-server Application And A Web Application?

    Answer :

    In both of the Test we are performing Load and Performance Testing. Testing the application in intranet (without browser) is an example for client -server. Testing an application in internet (using browser) is called web testing.

  137. Question 123. What Test You Perform Mostly? Regression Or Retesting In Your Testing Process?

    Answer :

    Retesting is the repeated execution of the test case which results in a fault,with the aim that fault has been cured,Regression testing is the renewed testing of already tested program or part after modification with the aim that the modification had.

  138. Question 124. What Is System Testing And What Are The Different Types Of Tests You Perform In System Testing?

    Answer :

    System testing is a type of Black box testing. System testing means testing the application. After the integration testing, usually will do system testing. Functionality, Regression, and performance testing’s comes under system testing.

  139. Question 125. How Does You Test A Weblink Which Is Changing Dynamically?

    Answer :

    This could be tested through the automated test tools like rational robot and winrunner.

  140. Question 126. What Are The Flaws In Water Fall Model And How To Overcome It?

    Answer :

    Since testing comes at the last stage , there are huge chances of defect multiplication, defects will be migrated to every stage wastage of human resources and time delays are also introduced.

  141. Question 127. What Is Defect Leakage?

    Answer :

    Defect leakage defines the time gap between defects found to defect resolved.

  142. Question 128. How Will You Test A Keyboard?

    Answer :

    First check the requirements of the keyboard as we are familiar with keyboards, check the dimensions and design of the keyboard as requirements next checks the total no. of keys and check whether all keys are present and present correctly in their specified.

  143. Question 129. How Will You Test A Stapler?

    Answer :

    Using user acceptance test

  144. Question 130. How To Handle Java Tree In Qtp?

    Answer :

    first of all we need to have a java add-in to handle a java tree. In tools option we have the “object identification” drop down list. There we have the java option to recognize the objects there select the tree option. Add the properties.

  145. Question 131. How Many Types Of Recording Modes In Qtp?

    Answer :

    3 types of recording modes in QTP.
    1.normal 
    2.analog mode
    3.low level recording mode.

  146. Question 132. How Do You Data Drive An External Spreadsheet?

    Answer :

    Import from External Spreadsheet File by selecting Import then From File . This imports a tabbed text file or a single sheet from an existing Microsoft Excel file into the table. The sheet you import replaces all data in the currently selected.

  147. Question 133. How To Handle Dynamic Objects In Qtp?

    Answer :

    Using GETRO Property we will handle the runtime objects.

  148. Question 134. What Are The Different Scripting Languages You Could Use When Working With Qtp?

    Answer :

    VBScript, Java Script and Windows Script Host(WSH)

  149. Question 135. Explain The Keyword “createobject” With An Example.

    Answer :

    Creates and returns a reference to an Automation object.
    Example: ES = CreateObject (“Excel.Sheet”)

  150. Question 136. What Are The Properties You Would Use For Identifying A Browser & Page When Using
    Descriptive Programming?

    Answer :

    We use “title” property to identify browser and web page.

  151. Question 137. Explain In Brief About The Qtp Automation Object Model (aom).

    Answer :

    Quick Test automate the testing of your applications, we can use the QTP Automation Object Model to automate your Quick Test operations. Using the objects, methods, and properties exposed by QuickTest’s AOM, we can write programs that configure Quick Test options and run tests instead of performing these operations manually using the Quick Test interface.

    Automation programs are especially useful for performing the same tasks multiple times or on multiple tests or components, or quickly configuring Quick Test according to your needs for a particular environment or application.

  152. Question 138. What Is A Run-time Data Table? Where Can I Find And View This Table?

    Answer :

    During the run session, Quick Test creates a run-time Data Table—a live version of the Data Table associated with your test or component. When the run session ends, the run-time Data Table closes, and the Data Table pane again displays the stored design-time Data Table. Data entered in the run-time Data Table during the run session is not saved with the test or component. The final data from the run-time Data Table is displayed in the Run-Time Data Table in the Test Results window

  153. Question 139. How Does Parameterization And Data-driving Relate To Each Other In Qtp?

    Answer :

    Using parameterization feature we can enhance test or component by parameterize the values that it uses. A Parameter is variable that is assigned a value from the external data source. There are 4 types of parameters like Test/Action or Component, Data Table parameter, Random Number and Environment Parameter. Data Driving enables to parameterize several property values for test objects, checkpoints.

  154. Question 140. What Is The Difference Between Call To Existing Action And Copy Of An Action?

    Answer :

    When we insert Call to Existing Action, they are read only in the calling test. It can only be modified in the original test. Where as come to Copy of Action, you can make changes to the copied action. Changes will not effect the original action where it created.

  155. Question 141. Discuss Qtp Environment.

    Answer :

    Quick Test Pro environment uses the graphical interface and Active Screen technologies. A testing process for creating test scripts, relating manual test requirements to automated verification features – Data driving to use several sets of data using parameters.

  156. Question 142. Explain The Concept Of How Qtp Identifies Object.

    Answer :

    During recording QTP looks at the object and stores it as test object. For each test object QTP learns a set of default properties called mandatory properties and look at the rest of the objects to check whether this properties are enough to uniquely identify the same object during test run.

  157. Question 143. Differentiate The Two Object Repository Types Of Qtp.

    Answer :

    In QTP there are 2 object repositories, Shared Object Repository and Per Action Mode.
    Default mode is Per-Action. In Shared, we use only one OR that is common to all actions and can share by other testers. It’s like calling external libraries. We will use per action OR for a each action exclusively.

  158. Question 144. What The Differences Are And Best Practical Application Of Each.

    Answer :

    Per Action: For Each Action, one Object Repository is created.
    Shared: Single Object Repository will be used for all actions.

  159. Question 145. Disadvantages Of Shared Object Repository?

    Answer :

    It cannot store objects when it reaches maximum Size (2MB). We cannot do changes to an object by tester at the same time.

  160. Question 146. What Is The Difference Between Check Point And Output Value?

    Answer :

    An output value is a value retrieved during the run session and entered into runtime table or data table subsequently it can be used as input value in your test. Checkpoint ensures the functionality of an object by verifying the state of an object during the runtime.

  161. Question 147. How The Exception Handling Can Be Done Using Qtp?

    Answer :

    Recovery scenario manager provides a wizard that guides you through the defining recovery scenario. Recovery scenario has four steps
    1. Triggered Events
    2. Recovery steps
    3. Post Recovery
    4.Name and Finish

  162. Question 148. How Do You Test Siebel Application Using Qtp?

    Answer :

    In SWE section we need to add AutomationEnable = TRUE and at the same time you need to use SWECmd= AutoOn in the URL.

  163. Question 149. How Many Types Of Actions Are There In Qtp?

    Answer :

    QTP structured by actions. Actions are sub procedures which perform certain events on AUT. There are 2 types of actions. Regular actions (non reusable actions) and reusable actions. Regular actions are used only in the script where the action exists.

  164. Question 150. How Many Types Of Recording Modes In Qtp? Describe Each Type With An Example
    Where We Use Them?

    Answer :

    There are 3 types of recording modes in QTP, Context Sensitive (normal), Analog Recording mode and Low Level Recording mode. Context Sensitive records the objects in the application and operations performed on them. Analog records all mouse exact mouse and keyboard actions. Low level enables to record on any object.

  165. Question 151. What Is Object Spy In Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    Using the Object Spy, you can view the properties of any object in an open application. You use the Object Spy pointer to point to an object. The Object Spy displays the selected objects hierarchy tree and its properties and values in the Properties tab of the Object Spy dialog box.

    Object Spy is feature provided by QTP which shows the complete object information like list of properties, list of methods, syntax of methods, and description of methods for both test objects as well as runtime and test objects by pointing the object spy pointer on the object.

  166. Question 152. What Are The Features And Benefits Of Quick Test Pro (qtp 8.0)?

    Answer :

    Operates stand-alone, or integrated into Mercury Business Process Testing and Mercury Quality Center. Introduces next-generation zero-configuration Keyword Driven testing technology in Quick Test Professional 8.0 allowing for fast test creation, easier maintenance, and more powerful data-driving capability. Identifies objects with Unique Smart Object Recognition, even if they change from build to build, enabling reliable unattended script execution. Collapses test documentation and test creation to a single step with Auto-documentation technology. Enables through validation of applications through a full complement of checkpoints.

  167. Question 153. What Is Keyword View And Expert View In Qtp?

    Answer :

    Expert View: It represents the script in VB script format

    Keyword View: It represents the script using graphical user interface, which is further divided into four parts.

    1. Item
    2. Operation
    3. Value
    4. Documentation
  168. Question 154. How To Suppress Warnings From The Test Results Page?

    Answer :

    From the Test results Viewer “Tools > Filters > Warnings”…must be “Unchecked”.

  169. Question 155. What Is Checkpoints For Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    A checkpoint verifies that expected information is displayed in your application while the test is running.

  170. Question 156. How To Add A Standard Checkpoint In Your Test?

    Answer :

    1. Start QuickTest and open your test.
    In the Open Test dialog box, locate and select your test, then click Open.

    2. Save the test as Checkpoint.
    Select File > Save As. Save the test as Checkpoint.

    3. Confirm that the Active Screen option is enabled.
    If you do not see the Active Screen at the bottom of the QuickTest window, click the Active Screen button, or choose View > Active Screen.

    4. Locate the page where you want to add a standard checkpoint.

    5 Create a standard checkpoint.
    In the Active Screen, right-click element in your application and choose Insert Standard Checkpoint.

    6 Save the test.

  171. Question 157. How To Start Recording Using Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    Choose Test > Record or click the Record button.
    When the Record and Run Settings dialog box opens to do this;
    1. In the Web tab, select Open the following browser when a record or run session begins.
    2. In the Windows Applications tab, confirm that Record and run on these applications (opened on session start) is selected, and that there are no applications listed.

  172. Question 158. Why Qtp Always Start Action1 And Does Not Start Action?

    Answer :

    By default QTP runs first action1, but it is possible to run with Action 2 or other by drag and drop action 2 to action1 and then run the action 2.

  173. Question 159. What Is The Use Of Text Output Value In Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    Output values enable to view the values that the application takes during run time. When parameterized, the values change for each iteration.Thus by creating output values, we can capture the values that the application takes for each run and output them to the data table.

    Text output value is future in QTP, this is used for capturing a text value from the application under test, during the run time. Captures the value from the object(object in the sense may from the edit box, combobox) and stores it under a specified column in the run time data table.

  174. Question 160. How To Add A Page Checkpoint To Your Test?

    Answer :

    The page checkpoint checks that the number of links and images in the page when you run your test is the same as when you recorded your test.
    1 Locate the page where you want to add a page checkpoint.
    2 Create a page checkpoint.
    Right-click anywhere in the Active Screen, and choose Insert Standard Checkpoint. The Object Selection – Checkpoint Properties dialog box opens. 
    3 Save the test.

  175. Question 161. Explain About The Test Fusion Report Of Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    Once a tester has run a test, a Test Fusion report displays all aspects of the test run: a high-level results overview, an expandable Tree View of the test specifying exactly where application failures occurred, the test data used, application screen shots for every step that highlight any discrepancies, and detailed explanations of each checkpoint pass and failure. By combining TestFusion reports with QuickTest Professional, you can share reports across an entire QA and development team.

  176. Question 162. How Qtp Recognizes Objects In Aut?

    Answer :

    QuickTest stores the definitions for application objects in a file called the Object Repository. As you record your test, QuickTest will add an entry for each item you interact with. Each Object Repository entry will be identified by a logical name (determined automatically by QuickTest), and will contain a set of properties (type, name, etc) that uniquely identify each object. Each line in the QuickTest script will contain a reference to the object that you interacted with, a call to the appropriate method (set, click, check) and any parameters for that method (such as the value for a call to the set method). The references to objects in the script will all be identified by the logical name, rather than any physical, descriptive properties.

  177. Question 163. How Many Types Of Parameters Are Available In Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    QTP provides three types of Parameter:
    ► Method Argument
    ► Data Driven
    ► Dynamic

  178. Question 164. What Is The Quicktest Professional (qtp) Testing Process?

    Answer :

    QTP testing process consist of seven steps:
    ► Preparing to recoding
    ► Recoding
    ► Enhancing your script
    ► Debugging
    ► Run
    ► Analyze
    ► Report Defects

  179. Question 165. Which Scripting Language Used By Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    QTP using VB scripting.

  180. Question 166. How Many Types Of Recording Facility Are Available In Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    QTP provides three types of recording methods:
    ► Context Recording (Normal)
    ► Analog Recording
    ► Low Level Recording

  181. Question 167. What Is The Basic Concept Of Quicktest Professional (qtp)?

    Answer :

    QTP is based on two concept:
    ► Recording
    ► Playback

  182. Question 168. How To Customize Qtp?

    Answer :

    QTP Integrated components like DBConnection, Datatable and Reporters can be customized.

  183. Question 169. How Can We Do The Frame Work In Qtp?

    Answer :

    Frame Work:

    1. Smoke Testing – Environmental checkup of the application.
    2. Driver – Business functionality
    3. Application Business Functionality Execution
    4. Verification checker
    5. Reporter generation
    6. Terminator
  184. Question 170. How Many Number Of Actions Possible In Qtp?

    Answer :

    There are 3 types of actions available in QTP

    1. Reusable
    2. non-reusable
    3. extern Action
  185. Question 171. What Are The Check Points Can Be Inserted Without Recording?

    Answer :

    Database & XML

  186. Question 172. How Many Types Of Object Repository In Qtp?

    Answer :

    There are two types of object repository in qtp

    1. LOCAL
    2. SHARED
  187. Question 173. What Are The Data Types In Qtp?

    Answer :

    Variant is the only one data type used in qtp.

  188. Question 174. What Is The New Version Of Qtp Which Is Recently Released In The Market?

    Answer :

    Currently QTP 9.2 beta version is in the market.

  189. Question 175. What Is The Difference Between Check Point And Output Value.

    Answer :

    Check point capture the value but not store it. Output value captures the value and stores that value in data table.