Qmail Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Which Qmail Process Use “concurrecylocal” Control File ?

    Answer :

    mail-send

  2. Question 2. I Am Running Qmail-scanner With Spamassassin And Clamav. When I Run The Qmail-scanner Test Script Or When I View My Logs, I See The Following Error: Qmail-inject: Fatal: Qq Temporary Problem Bad Error. Qmail-inject Died?

    Answer :

    This can be fixed by raising the “softlimit” setting within the /var/qmail/supervise/qmail-smtpd file.

  3. Shell Scripting Interview Questions

  4. Question 3. I’m Getting The Following Error Concerning Vpopmail: Configure: Error: No Vpopmail Etc/lib_deps File. Upgrade To Vpopmail-4.9.8 Or Above…. What’s Wrong?

    Answer :

    This error is usually caused when installing Vpopmail over a previous Vpopmail installation. Try completely removing the /home/vpopmail directory and then install a fresh copy of Vpopmail. That should clear it up.

  5. Question 4. Can I Have Spamassassin Tag Suspected Spam With A Custom Subject Line?

    Answer :

    Yes. Edit the /var/qmail/bin/qmail-scanner-queue.pl file and find the following line:

    my $spamc_subject=`:SPAM:`;

    Now type a custom spam subject. This subject line will be added to any mails that Spamassassin tags as suspected spam. Here’s an example:

    my $spamc_subject=`This is Spam Mail`

  6. Shell Scripting Tutorial

  7. Question 5. When Compiling Qmail, I Get The Following Error:
    Qmail-remote.c:36: Openssl/ssl.h: No Such File Or Directory

    What’ S Wrong There?

    Answer :

    openssl and libssl-dev packages are required for qmail compiling. Check these packages are installed or no

  8. MySQL Interview Questions

  9. Question 6. What Is Maildir ?

    Answer :

    Maildir is a mailbox format created by Dan Bernstein to address the shortcomings of the mbox format. A maildir mailbox is a directory containing three subdirectories, new, cur, and tmp. Each message in a maildir mailbox is in a separate file in one of the subdirectories, depending upon its status: new is for unread messages, cur is for messages that have been seen, and tmp is for messages in the process of being delivered.

  10. Question 7. When I Test Qmail-scanner, I Get An Error That States: “can’t Do Suid”. What’s Wrong?

    Answer :

    Your server is not set up to allow for setuid execution of scripts. The easiest way to fix this is to install the “perl-suidperl” package. If you’re running Redhat, you can download the latest RPM of perl-suidperl.

  11. MySQL Tutorial
    Linux Interview Questions

  12. Question 8. How Can I Disable Qmail From Conducting Reverse Dns Lookups On Smtp Connections?

    Answer :

    This can be done by adding a “-H” flag to the tcpserver call within the qmail-smtpd supervise script.

    /usr/local/bin/tcpserver -v -R -H -l “$LOCAL” -x /etc/tcp.smtp.cdb -c “$MAXSMTPD”

  13. Question 9. What Is Procmail ?

    Answer :

    procmail is a popular Message Delivery Agent (MDA). The function of an MDA is to accept a message from the MTA for a specific user or mailbox, and deliver the message according to the user’s desires. procmail can be used to “filter” messages by the content of various header fields or the body of the message.

  14. Linux Embedded systems Interview Questions

  15. Question 10. Which Groups And Users Are Required To Start Qmail Server ?

    Answer :

    Groups :- nofiles
    qmail

    Users :- qmaild
    alias
    qmaill
    qmailp
    qmailq
    qmailr
    qmails

  16. Linux Tutorial

  17. Question 11. Which Antivirus You Have Used With Qmail?

    Answer :

    ClamAV antivirus

  18. SNMP Interview Questions

  19. Question 12. Where Clam Av Quarantines The E-mails?

    Answer :

    Clam AV quarantines the e-mails in /var/spool/qmailscan/quarantine

  20. Shell Scripting Interview Questions

  21. Question 13. Which Web Based Interface You Have Used To Manage Vpopmail?

    Answer :

    Vqadmin

  22. Linux Embedded systems Tutorial

  23. Question 14. What Is Maildrop?

    Answer :

    Maildrop is a mail filtering agent which can be used to filter messages as they arrive on the server.

  24. Question 15. What Is Qmailadmin?

    Answer :

    Qmailadmin is going to provide us with a nice web based interface for administering mail accounts once they are setup through Vpopmail (or Vqadmin). From Qmailadmin we can create mailboxes, aliases, forwards, mail robots, mailing lists.

  25. Postfix Interview Questions

  26. Question 16. How To Check, Qmail Server Is Up Or Down ?

    Answer :

    We can use qmailctl command to check the status of qmail server.

    # qmailctl stat
    /service/qmail-send: up (pid 30303) 187 seconds
    /service/qmail-send/log: up (pid 30304) 187 seconds
    /service/qmail-smtpd: up (pid 30305) 187 seconds
    /service/qmail-smtpd/log: up (pid 30308) 187 seconds
    messages in queue: 0
    messages in queue but not yet preprocessed: 0

  27. Unix/Linux Tutorial

  28. Question 17. What Is Qmail ?

    Answer :

    qmail is a mail transfer agent that runs on Unix/Linux. It was written, starting December 1995, by Daniel J. Bernstein as a more secure replacement for the popular Sendmail program. qmail’s source code is released to the public domain, making qmail free software.

  29. Unix/Linux Interview Questions

  30. Question 18. What Is The Use Of Vadddomain Command?

    Answer :

    Vadddomain command is used to adds a new domain to the qmail server.

  31. MySQL Interview Questions

  32. Question 19. What Is “vchkpw”?

    Answer :

    vchkpw is the authentication mechanism used by qmail to check passwords required for downloading mail, and in the case of SMTP_AUTH, sending mail.

  33. Question 20. What Is Vpopmail?

    Answer :

    vpopmail is a free GPL software package, to provide an easy way to manage virtual e-mail domains and non /etc/passwd e-mail accounts on your qmail server.

  34. Zimbra Interview Questions

  35. Question 21. Why Vpopmail?

    Answer :

    vpopmail provides a good set of management tools and a reasonably well designed structure which saves you implementing your own. vpopmail has also been around for a long time and enjoys support from a lot of other software packages related to mail which makes integration fairly simple.

  36. Question 22. What Is Courier-imap ?

    Answer :

    A server that provides IMAP access to Maildir mailboxes. This IMAP server does NOT handle traditional mailbox files (/var/spool/mail, and derivatives), it was written for the specific purpose of providing IMAP access to Maildirs.

  37. Question 23. Can Vpopmail Integrated With Mysql Database?

    Answer :

    Yes.

  38. Sendmail Interview Questions

  39. Question 24. Tell Me The Location Of Vpopmail Binaries?

    Answer :

    /home/vpopmail/bin

  40. Linux Interview Questions

  41. Question 25. What Is The Location Of Qmail Control Files ?

    Answer :

    /var/qmail/control

  42. Question 26. Tell Me The Name Of Five Important Qmail Daemons?

    Answer :

    qmail-queue
    qmail-send
    qmail-clean
    qmail-lspawn
    qmail-rspawn
    qmail-local
    qmail-remote

  43. Question 27. Which Mailing List You Have Configured With Qmail?

    Answer :

    EZmlm

  44. Linux Embedded systems Interview Questions

  45. Question 28. Explain The Working Of Qmail?

    Answer :

    For mail arriving from remote systems, tcpserver runs as a daemon listening for incoming connections on the SMTP port. Each time a connection arrives, it runs qmail-smtpd, which receives a message via SMTP and calls qmail-queue to queue the message. Regardless of where the message originates, qmail-queue writes the message to a temporary file in the queue/todo directory, putting a new Received: line at the top, and also saves the envelope sender and recipient addresses to files. Then it notifies qmail-send by writing a byte to a “trigger” socket file. qmail-send takes the message out of queue/todo, and analyzes each recipient address to see if it’s local, remote, or virtual. For local addresses, it notifies qmail-lspawn to run qmail-local to do the local deliveries. For each remote address, qmail-send notifies qmail-rspawn to run qmail-remote to do the remote deliveries. For virtual addresses, qmail-send rewrites each virtual address as a modified local address, using the information from the virtualdomains files.

  46. Question 29. What Is The Use Of “queuelifetime” Qmail Control File?

    Answer :

    This qmail control file is used by qmail-send daemon. In this file we define how long to keep trying to deliver a message. The default value is 604800 seconds (a week).

  47. Question 30. What Is The Use Of “timeoutconnect” Qmail Control File?

    Answer :

    This qmail control file is used by qmail-remote daemon. In this file we define how long to wait for a remote server to accept the initial connection to send mail. The default value is 60 seconds.

  48. Question 31. What Is The Use Of “virtualdomains” Qmail Control File?

    Answer :

    The list of virtual users and domains for which this system receives mail. The default value in this file is none.

  49. Question 32. Have You Installed Autoresponder & What Is The Use Of Autoresponder?

    Answer :

    Yes, this is a simple program to automatically respond to emails.

  50. Question 33. What Is “ucspi-tcp”?

    Answer :

    A package for servers that respond to incoming TCP connections, as an alternative to the old inetd daemon. It used to be optional, but its tcpserver is now the only supported way to run qmail’s SMTP daemon.

  51. SNMP Interview Questions

  52. Question 34. What Is “checkpassword”?

    Answer :

    If you’re using qmail’s built-in POP3 server, you want Dan’s checkpassword program, which validates user logins as well. Even if you’re installing an alternative checkpassword, it’s nice to have Dan’s checkpassword installed for testing.

  53. Question 35. What Is The Use Of “bounce From” Qmail Control File?

    Answer :

    This qmail control file is used by qmail-send daemon. This file contains the mailbox of the return address to put in bounce messages.

  54. Question 36. What Is Use Of “concurrencylocal” Qmail Control File?

    Answer :

    This qmail control file is used by qmail-send daemon. This file contains the maximum number of simultaneous local deliveries. The default value is 10.

  55. Postfix Interview Questions

  56. Question 37. Which Mailbox Format Is Used By Qmail?

    Answer :

    Qmail supports two mailbox formats: the traditional mbox and Dan’s newer Maildir.

  57. Question 38. Explain About Qmail Control File “locals”?

    Answer :

    Domain names to be delivered locally, one per line. Mail to any domain listed in locals is delivered by treating the mailbox part as a local address. This usually contains the name of the host and the name of the domain used for user mailboxes, such as test.com and mail.test.com.

  58. Question 39. Explain About Qmail Control File “rcpthosts”?

    Answer :

    Domains for which this host should accept mail via SMTP. This generally contains all of the domains in locals, as well as any virtual domains and any domains for which this host is a backup mail server. If rcpthosts does not exist, qmail accepts and delivers mail for any domain, a severe misconfiguration known as an “open relay,” which will be hijacked by spammers. Be sure your rcpthosts file exists before starting qmail. If you haven’t defined any virtual domains, just copy locals to rcpthosts.

  59. Question 40. Explain About Qmail Control File “badmailfrom”?

    Answer :

    This qmail control file is used by qmail-smtpd. Envelope addresses not allowed to send mail. If the envelope from address on an incoming message matches an entry in badmailfrom, the SMTP daemon will reject every recipient address. Entries may be either email addresses, or @domain to reject every address in a domain. This is a primitive form of spam filtering.

  60. Unix/Linux Interview Questions

  61. Question 41. What Is Use Of “concurrencyremotel” Qmail Control File?

    Answer :

    This qmail control file is used by qmail-send daemon. This file contains the maximum number of simultaneous remote deliveries. The default value is 20.

  62. Question 42. Explain Qmail Control File “me”?

    Answer :

    The name of this host, e.g., mail.test.com. This provides the default to use for many other configuration files.

  63. Zimbra Interview Questions