Qlik View Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is It That Drew You To Working With Qlikview

    Answer :

    Response around solutions that can be delivered / end user satisfaction – rather than a feature list

  2. Question 2. Describe Some Of The Solutions You Have Built In Qlikview ?

    Answer :

    Applications around finance / insurance

  3. Microstrategy Interview Questions

  4. Question 3. What Parts Of Qlikview Project Life Cycles Have You Been Involved In ?

    Answer :

    Comfortable in dealing with people as well as software

  5. Question 4. What Feature Of Qlikview Would You Like Best, And Why ?

    Answer :

    This one is subjective – but may draw an interesting response

  6. Microstrategy Tutorial

  7. Question 5. What Would You Say The Limitations / Flaws With Qlikview Are ?

    Answer :

    Again very subjective

  8. IBM Cognos Interview Questions

  9. Question 6. What Advanced Transformations Can Take Place When Loading Table Files Into Qlikview?

    Answer :

    Garbage – columns and rows removed (conditionally)Fill – replace cell values (conditions and strategy)Rotate / Context / Column / Unwrap

  10. Question 7. What Is A Qvd File And Why Might You Use One ?

    Answer :

    It’s a data repository file, can aid a robust / quick reload strategy, essential for incremental loads of data

  11. IBM Cognos Tutorial
    PL/SQL Interview Questions

  12. Question 8. What Is The Difference Between Optimized And Non Optimized Qvd Load

    Answer :

    When retrieving from QVD optimized mode is up to 100x quicker – only works if you follow a set of rules

  13. Question 9. Describe The Use Of The Apply Map Statement ?

    Answer :

    Used for mapping data from one source onto another at load time, very flexible in how it does this.

  14. MSBI Interview Questions

  15. Question 10. How Might You Seek To Decrease Memory Usage By A Document

    Answer :

    Drop redundant items, remove granularity (eg. drop time from date time fields), split fields (eg. post codes)

  16. VBA For Excel Tutorial

  17. Question 11. What Kind Of Optimizations Can Be Done To Data Models

    Answer :

    Merge tables to reduce joins at run time – create a flatter structure at load time.

  18. VBA For Excel Interview Questions

  19. Question 12. What Is A Calculation Condition And Why Would You Use One

    Answer :

    Stops a potentially costly calculation / display taking place by checking a more efficient expression first.

  20. Microstrategy Interview Questions

  21. Question 13. What Is A Show Condition And How Does It Differ From Calculation Condition ?

    Answer :

    Similar to calculation condition but the object is removed from the screen rather than displaying a message.

  22. SAP BO Tutorial

  23. Question 14. Why Might You Make Use Of Variables ?

    Answer :

    Can keep re-useable code snippets; calculate values for global use, maintaining state of objects.

  24. Question 15. What Are Bookmarks? Can You Explain Two Types Of Bookmarks?

    Answer :

    Document / User / Personal Server / Shared Server.

  25. SAP BO Interview Questions

  26. Question 16. Can You Name Some Resource Intensive Expressions / Functions? What Are The Work-arounds?

    Answer :

    Count distinct / if then else / where field is null / sorting text / Now() function.

  27. SQL Database Tutorial

  28. Question 17. What Are The Differences Between Pivot Tables And Straight Tables?

    Answer :

    Pivot data is grouped. Partial sums can be shown in pivot tables, but not straight.

  29. SQL Database Interview Questions

  30. Question 18. What Presentation Object Would Best Suit

    Answer :

    Holds an opinion on basic data presentation.

  31. IBM Cognos Interview Questions

  32. Question 19. Describe The Cross Tab Directive; How And Why Would You Use It?

    Answer :

    Transforms columns into rows by dimensions (eg. in Excel where have cols for description then one col per month).

  33. Qlik View Tutorial

  34. Question 20. What Are The Advantages Of Using A Theme?

    Answer :

    Contains all UI attributes in a single file, when new objects are created they can pick up from the theme.

  35. R Programming language Interview Questions

  36. Question 21. Difference Between Grid Chart And Scatter Chart?

    Answer :

    Scatter Chart : The scatter chart plots data points representing combinations of expressions, iterated over one or several dimensions. Both axes are continuous, representing one expression each.

    Grid Chart :The grid chart is a variant of the scatter chart that plots dimension values on the axes and uses an expression to determine the plot symbol. It can also show a third dimension in the form of small pie charts as plot symbols.

  37. Question 22. Does The Qvd Data Get Stored In An Rdbms Like Oracle, Or Is It In A File System?

    Answer :

    QVD files are stored in the file system.

  38. R Programming language Tutorial

  39. Question 23. What Is The Compression Factor For Qvd’s?

    Answer :

    QVD files are stored uncompressed. A QVD contains the physical representation of an in-memory Qlikview Table. This “RAM image” format is what allows an optimized QVD load to be so quick. The physical blocks of disk are read directly into RAM, “ready to go”. Because QVD is the RAM image, there is no compression.

  40. Pentaho Interview Questions

  41. Question 24. Can We Trace Back Qvd To Its Source?

    Answer :

    As of QV10SR2, the XML header in a QVD file contains the name of the QVW that created the QVD as well as file sources and database connections/SQL statements.

  42. PL/SQL Interview Questions

  43. Question 25. Why Is Sorting Not Possible While Loading Qvd?

    Answer :

    Sorting (ORDER BY) is only possible with Resident (already in memory) files. Sorting is not possible when reading from files.

  44. Pentaho Tutorial

  45. Question 26. Could You Go Over Again The Concept Of “forcing” Un-optimized Load For The Mapping Function, Respective To The Qvd?

    Answer :

    MAPPING tables may be loaded from a QVD, but it must be an un-optimized load (this is sometimes called “unwrapping”).

    MyMap:

    MAPPING LOAD F1, F2 FROM sometable.qvd (qvd);

    The above mapping table will be created but it will appear to be empty when used in MAP USING or Apply Map(). No error, just no resulting mapping. One workaround is to create a condition that will cause an un-optimized load. We want all the rows, so we create an always-true condition that will return all rows.

    MyMap:

    MAPPING LOAD F1, F2 FROM sometable.qvd (qvd)
    WHERE 1=1;
  46. Advanced SAS Interview Questions

  47. Question 27. The Use Of The Where 1=1 Is Something That Will Be Good For Mapping Fields In The Future Or Is Possible That Qlikview Will Determine That Where 1=1 Will Allow Optimization?

    Answer :

    Good question. We use WHERE 1=1 to force the un-optimized load required by MAPPING LOAD. I’m hopeful that if Qlikview were changed to consider 1=1 as an optimized load, they will also recognize that MAPPING LOAD should be non-optimized.

  48. MSBI Interview Questions

  49. Question 28. How Would You Handle The Need To Load Multiple Models (ie Multiple Qvws)?? I Don’t Think You Can Do Multiple Binary Loads, So What Do You Recommend?

    Answer :

    You can generate QVDs from each model and then load all the QVDs to form the larger model. You can generate all QVDs from a qvw with a simple loop. You can add this code to each of your model qvws.

    FOR i = 1 to NoOfTables()
    LET vTableName = TableName($(i)-1);
    LET vOutfile = '$(vTableName).qvd';
    STORE [$(vTableName)] INTO [$(vOutfile)] (qvd);
    NEXT i
  50. Question 29. How Are Qvd Refresh Scheduled?

    Answer :

    QVDs are created by script in a QVW executed by the reload process. Schedule the reload as you would the reload of a user facing qvw, using the Qlikview Enterprise Management Console (QEMC) or a batch file.

  51. Question 30. Is Qvd Optimized Load Really Worthwhile Since It Is Fairly Limited? In Other Words, Should We Load Data To The Memory Striving For Qvd Optimized And Then Work With The Memory Tables Within The Script?

    Answer :

    Optimized vs non-optimized load has two impacts: Load duration and Server RAM usage. If your application is relatively small or you do not have concerns about the impact, don’t spend time trying to maintain an optimized load. Some of the script techniques used to maintain optimized can make your script harder to follow.

    If, for a given document, you have concerns about load duration or RAM usage, then making the effort to maintain an optimized load would be worthwhile.

  52. Question 31. Can A Qvd Be Accessed From A As400 Db2 Database To Get Some Data?

    Answer :

    Nothing but Qlikview can read from QVDs, so no, DB2 cannot read directly from a QVD.

    In the same script that creates the QVD with the store statement: STORE mytable INTO mytable.qvd (qvd);

    You can also create a CSV copy for other consumers:

    STORE mytable INTO mytable.csv (txt);

    The csv file can be read by any number of programs, including an ODBC text driver or a bulk database loader. You can use QV to do the ETL and then push csv files back into a Data Warehouse, using something like SQL Server DTS or other data pump.

  53. Question 32. I’m Pulling Data From A Database Over A Slow Wan Link. Would Using A Qvd Speed This Up? If So, Would The Qvd File Reside On The Same Side As The Database Or At The End Of Wan Link (client Side)?

    Answer :

    Using QVDs could speed up your overall process by allowing multiple reloads to load from the qvd instead of going to the database over the slow WAN link. The QVD should live at the client end of the link – where the qvw is reloading.

  54. Question 33. If The Data Source Is Constantly Changing (such As Portfolio Management Software) Can We Refresh Qvds Frequently? Will This Overburden The Process?

    Answer :

    QVDs may be refreshed frequently. Exactly how frequently depends on your data volumes and architecture. Refreshing every 30 minutes is common, and I have seen intervals of 5 minutes. Frequent refresh of large volumes usually requires incremental load, which is covered in the Reference Guide and the Forums.

  55. VBA For Excel Interview Questions

  56. Question 34. If Add The Buffer Command Before Each Load Statement Pulling From Dbms, The First Execution Pulls From The Db But All After Are Incremental Loads Pulling From A File System Created Batch Of Qvds?

    Answer :

    The BUFFER prefix does not provide incremental load when loading from a DBMS. Subsequent reloads will load from the buffered file system QVD, but new rows will not be fetched from the database.

    When used with a load from txt files, BUFFER will provide automatic incremental load. Subsequent reloads will add new data from the file to the buffered QVD.

  57. Question 35. I Am Running Sbe Server So Documents Are Reloaded Right From The Documents Folder. What Is Your Recommendation For Location Of The Qvd Generator Documents? In Other Words, Do You Place Them In The Documents Folder Alongside Your Production Qvw’s?

    Answer :

    I recommend putting the QVD generators in a separate “Loaders” folder. Make this a mounted folder in QVS and schedule reloads as needed. Use NTFS permissions to hide the folder from standard AP users A number of questions were asked about the QVX format. I haven’t had much experience with QVX yet. Rob Patterson has indicated he will schedule a QlikLearn webinar specifically on the topic of QVX.

  58. Question 36. Does Qvx Also Have Two Types Of Load, Optimized And Not Optimized?

    Answer :

    No optimized load only applies to QVD.

  59. SAP BO Interview Questions

  60. Question 37. What Are The Other Differences Between Qvd And Qvx?

    Answer :

    QVD is a proprietary file format provided by QlikView for storage. Only QlikView software can read and write to QVD files.

    The QVX is in an open format performance file for storage of QlikView data. A customer or third party can create QVX files on any platform, without needing Qlikview software.

    QVD files will typically load faster than a QVX file.

  61. Question 38. Is Qvx Used As A Source To Other Source Systems Or Is It Used To Pull The Data From Source Systems Which Has No Odbc Provider?

    Answer :

    The use cases for QVX are still being discovered, and I’m sure we’ll see some interesting uses. The scenario I currently understand is to provide data to Qlikview when there is no ODBC provider.

  62. Question 39. What Are The Requirements For Installing Qlikview?

    Answer :

    The QlikView installation package uses Windows installer technique and you must have version 2.0 or higher running on your system. If the package isn’t deployed by a system administrator with a deployment tool, the account that is to run the installation must have administrator privileges.

  63. Question 40. What Is Windows Installer?

    Answer :

    The Windows installer is standard developed by Microsoft for software installation, modification, repair and removal. The installation package, also known as the msi, comprises of a database and the files to be installed.

  64. SQL Database Interview Questions

  65. Question 41. Why Does Qlikview Use Msi And Windows Installer For Installation?

    Answer :

    The Windows installer and msi packages guarantees that the program is installed in a way that does not create conflicts with other programs or with Windows. It also facilitates correct uninstall, should you want to remove QlikView at a later point in time. Windows Installer and msi packages is the installation method recommended by Microsoft and is required for all certification of software products with Windows.

  66. Question 42. How Do I Determine What Version Of Windows Installer I Have?

    Answer :

    In the “Windowssystem32” folder find the file called “msi.dll”, open properties and go to the “version” page.

  67. R Programming language Interview Questions

  68. Question 43. I Have An Old Version Of Windows Installer, Where Can I Obtain The Latest?

    Answer :

    The latest version can be found on Microsoft’s home page.

  69. Question 44. Can The Installation Overwrite Important System Files?

    Answer :

    No, the overwriting of files is handled by the Windows installer service itself which uses the Windows File Protection rules.

  70. Question 45. Where Can I Find More Information About Windows Installer?

    Answer :

    There are several good home pages on the Internet about Windows installer.

  71. Question 46. How Much Ram Do I Need? Is There A Simple Way To Relate Ram Requirements To Data Volume?

    Answer :

    No, it depends on the data structure and the type of data. The more rows of data and the wider each record is in terms of number of fields the more RAM is needed. If a field contains many different distinct values more RAM is required than if the number of distinct values is low. Certain charts may demand a large portion of RAM while being calculated.

  72. Question 47. What Kind Of Chart We Use In Qlikview Admin?

    Answer :

    We generally uses bar chart, line chart, combo chart, scatter chart, grid chart, etc.

  73. Question 48. Explain Set Analysis In Qlikview ?

    Answer :

    It is used for set of groups. Mostly used in aggregated function like sum (year), etc.

  74. Question 49. Define Trellis Chart?

    Answer :

    In Trellis chart we can create array of chart based on first dimension. Bitmap chart are also made of trellis display.

  75. Question 50. Explain Mini Chart?.what Do You Mean By Sub Reports And How We Can Create Them?

    Answer :

    With the help of Mini Chart we can set type of modes instead of values in table mode. 

  76. Question 51. What Is Pivot Table?

    Answer :

    Pivot Table: A pivot table is better at the time of grouping. We can also show pivot table like a cross table which is a beneficial feature. But there is one disadvantage of it which is if we have to sort a pivot table than we have to sort it first according to the first dimension then to the next.

  77. Question 52. Which Graph We Will Use For Two Years Difference Sale ?

    Answer :

    BAR Graph we will use.

  78. Question 53. What Is Straight Table?

    Answer :

    A straight table is much better at the time of sorting as compared to the pivot table as we can sort it according to any column as per our choice. But it is not good for grouping purpose.

  79. Question 54. How Many Dimensions We Can Use In Bar Chart?

    Answer :

    We can use only two dimension.

  80. Question 55. Which Qlikview Object Has Only Expression And No Dimension?

    Answer :

    Gauge chart and list box have only expression and no dimension.

  81. Question 56. How We Can Use Macros In Our Application?

    Answer :

    We can use macros for various purposes like for reloading the application and to create object.

  82. Question 57. What Do You Understand By Layers In Qlikview?

    Answer :

    The layer are basically set on the sheet object properties layout where bottom, top, normal respective to the number -1,0 and 1.

  83. Question 58. What Is Dimensions?

    Answer :

    Dimensions allow data examination from various perspectives.

  84. Question 59. Explain About Normalized Data?

    Answer :

    Well Structured Form of Data, which doesnt have any repetition or redundancy of data. It’s a kind of Relational data. It’s mainly used in OLTP kind of stuffs Denormalized Data – It’s a whole bunch of data without any relationship among themselves, with redundancy of data. It’s mainly used in OLAP kind of stuffs.

  85. Question 60. What Is Star Schema ?

    Answer :

    The simplest form of dimensional model, in which data is prearranged into facts and dimensions is known as Star schema.

  86. Question 61. What Is Snowflake Schema ?

    Answer :

    A snowflake schema is a difference of the star schema. Snowflake is used to improve the presentation of particular queries.

  87. Question 62. Explain Interval Match?

    Answer :

    The internal match is prefixes with the load statement which is used for connecting different numeric values to one or more numeric interval.

  88. Question 63. Explain Internal Match Function()?

    Answer :

    Internal match function is used to generate data bucket of different sizes.

  89. Question 64. What Is Container ?

    Answer :

    A container object is used to keep multiple charts. We can use a container object to keep many charts in the same box.

  90. Question 65. What Do You Understand By Extended Interval Match Function()?

    Answer :

    Extended interval match function() is used for slowly changing the dimensions.

  91. Question 66. What Are The New Features In Qv 11?

    Answer :

    Container Object;Granular Chart Dimension Control; Actions like, clear filed; meta data,etc are the new features in QV 11.

  92. Question 67. Explain Joins And Its Types?

    Answer :

    Join is used to convert the given data and whenever we are using joins for converting data its is known ad Data Merging.

    It has many types:

    • Left join
    • Right join
    • Inner join, etc
  93. Question 68. What Is Left Join?

    Answer :

    Left join specifies that the join between the two tables should be left join, it uses before the word join. The resulting table only contain the combination among two tables with the full data set from the first table.

  94. Question 69. Define Right Join?

    Answer :

    Right join specifies that the join between the two tables should be right join, it uses before the word join. The resulting table only contain the combination among two tables with the full data set from the second table.

  95. Question 70. Explain Inner Join?

    Answer :

    Inner join specifies that the join between the two tables should be inner join. The resulting table should contain the full data set from both the sides.

  96. Question 71. What Are Modifiers?

    Answer :

    Modifiesr deals with the Fields name.

    For example: sum({$}Sales)

    Returns the sales for current selection, but with the selection in “Region” is removed.

  97. Question 72. Explain Identifiers Syntax?

    Answer :

    1. 0- Represents the empty set
    2. 1- Represents the full sets of records
    3. $-Represents the record of current selection
    4. $1-Represents the previous selection
    5. $_1-Represents the next selection
    6. Bookmark01-Represents the Bookmark name
  98. Question 73. Explain 3-tier Architecture Of Qlikview Application?

    Answer :

    1. tier: Raw data is loaded and we create QVD
    2. tier: QVD is converted in business login and the requirement of business and data model is created.
    3. tier: Reading all QVD from 2-tier and we make a single QVW.
  99. Question 74. How Does Qlikview Stores The Data Internally?

    Answer :

    Qlikview stores the data in QVD as QVD has data compression capability. Qlikview has better performance than other BI because of its memory analytics approach.

  100. Question 75. Explain The Restrictions Of Binary Load For A Qlikview Developer?

    Answer :

    Binary Load can be used for only one application means we can only read the data from one QVW application and moreover set scripts is also a restriction.

  101. Question 76. For A Qlikview Administrator, Differentiate Between Subset Ratio And Information Density.?

    Answer :

    Subset Ratio: It is used for easily spot problem in key field association.it is only relevant for key fields since they are present in multiple tables and do not share the same value.

    Information Density: It is the field which contain the percentage of row which contain the non-null value.

  102. Question 77. What Is The Use Of Optimized Load?

    Answer :

    Optimized load is much faster and preferable especially for large set of data. It is possible if n o transformation are made at the time of load and no filtering is done.

  103. Question 78. Differentiate Between Keep And Joins?

    Answer :

    Keep and joins do the same functions but in keep creates the two tables whereas join only creates the one table. Keep is used before the load or select statements.

  104. Question 79. Define Synthetic Key?

    Answer :

    Synthetic key is the key where two or more tables consists more than one common column between them is called as synthetic key.

  105. Question 80. What Is Incremental Load In Qlikview Architect?

    Answer :

    Incremental load is nothing but loading new or changed records from the database. With the help of QVD files we can use incremental Load.

  106. Question 81. Differentiate Between Set And Let Option In Qlikview?

    Answer :

    Set: it assigns the variable without assesses the expression.

    Let: it assigns the variable with assesses the expression.

  107. Question 82. Define Qlikview Resident Load?

    Answer :

    Resident load is a part of loading data in Qlikview application. It is used for loading data in tables which is already loaded in Qlikview application.

  108. Question 83. How We Can Optimize Qv Application?

    Answer :

    It can be optimized by creating the data into qvds. When complete qvw application is changed into qvd than this qvd will be store in the RAM.

  109. Question 84. What Is Mapping Load?

    Answer :

    Mapping load is used to create the mapping table that can be used for replacing field value and field names.

  110. Question 85. Define Apply Map?

    Answer :

    apply map is used to add fields to the tables with the help of other tables. It can be used as joins.

  111. Question 86. What Is Concatenation?

    Answer :

    It means sequence of interconnected things i.e. any column or row which is related to each other can be connected through concatenation.

  112. Question 87. Define Noconcatenation?

    Answer :

    NoConcatenation prefix is used to force the identical tables as two separate internal tables.

  113. Question 88. Define Connect Statement?

    Answer :

    It is used to establish a connection to database with the help of ODBC or OLEDB interface.

  114. Question 89. What Do You Understand By Fact Constellation Schema?

    Answer :

    It is a logical database structure of data Warehouse . It is designed with the help of De Normalized Fact..

  115. Question 90. What Do You Mean By Rdbms?

    Answer :

    It stands for relational Database management System. It arranges the data into respective column and rows.

  116. Question 91. What Do You Understand By The Term Cal In Qlikview Server?

    Answer :

    Every client needs a CAL to get connected with Qlikview Server. The CALS are taken up with Qlikview Server and tied with the server serial number.

  117. Question 92. Differentiate Between Qv Server And Publisher?

    Answer :

    QV Server is a program that is installed on computer with various CALS which allow user to access QV Files on the server. Publisher is a program which manages centralized control on our QV files and manages them how and when they are loaded and distributed.

  118. Question 93. What Do You Understand By Snapshot View Of The Table?

    Answer :

    By this option we can see number o tables and related associations.

  119. Question 94. How We Can Bring Data Into Qv?

    Answer :

    We use ODBC, OLEDB, SAP connectors kind of data connections.

  120. Question 95. How We Can Handle Early Arriving Facts?

    Answer :

    We can load data from ODBC, OLEDB, SAP connectors , by select statements and we can also load files like excel, word, etc. by using Table Syntax.

  121. Question 96. What Type Of Data We Generally Use?

    Answer :

    We use flat files, excels, QVDs, etc ad data.

  122. Question 97. Explain About Qlikview?

    Answer :

    QlikView is the Business Intelligence tool used by the University of St Andrews. Data from different University systems is combined and presented in a single dashboard in an easy and understandable way.

    QlikView dashboards at the University of St Andrews are built on the following principles:

    • Dashboards must be effective to use
    • Dashboards must support users in carrying out their tasks
    •  Dashboards must provide the right kind of functionality
    • It must be easy to learn how to use a dashboard
    •  It must be easy to remember how to use a dashboard
    • To use QlikView, you do not need to have technical expertise in information systems, just a willingness to learn how it can support you.
  123. Question 98. What Are The Benefits Of Using Qlikview?

    Answer :

    As the name suggests, QlikView is a combination of quick and click and these features make it intuitive and easy to use. Users can visualize data, search multiple data sets, create ad hoc reports, and view patterns and trends in data that may not have been visible in other reports.

    QlikView is

    • Flexible – dashboards are web based and accessible from desktop computers and mobile devices
    • Interactive – users are able to drill down and select particular data within charts or tables
    • Usable – users can see large amounts of data effectively and efficiently
    • Scalable – useful for multiple business processes at analytical, operational and strategic levels
  124. Question 99. How Is Qlikview 11 Different From Qlikview 10?

    Answer :

    QlikView 11 brings new levels of capability and manageability to the QlikView Business Discovery platform. In this release, we focused our investments on five value propositions:

    • Improve collaborative decision making with Social Business Discovery
    • Gain new insights into opportunities and threats and relative business performance with comparative analysis
    • Expand QlikView usage to additional devices, including smartphones, with mobile Business Discovery
    • Enable a broad spectrum of users to jointly develop QlikView apps with QlikView’s rapid analytic app platform capabilities
    • Improve the manageability and performance of QlikView with new enterprise platform capabilities.
  125. Question 100. What Is Qlikview Comparative Analysis In Qlikview Developer Platform?

    Answer :

    Business users can quickly gain new kinds of insight when analyzing information in QlikView, with new comparative analysis options. QlikView App developers can now create multiple selection states in a QlikView app; they can create graphs, tables, or sheets based on different selection sets.

  126. Question 101. What Mobile Device Platforms Does Qlikview 11 Support?

    Answer :

    QlikView 11 delivers mobile functionality for Apple iOS and Android tablets and smartphones. QlikView supports Android tablets when the following conditions are met:

    • QlikView Server version 10 SR3 or later
    • The native browser, not a downloaded one
    • Currently our HTML5 web apps support only Apple and Android handhelds. Because many Black Berry are older devices that don’t fully support HTML5 (and many are non-touch), we don’t have a web-based solution for them at this time.
  127. Question 102. For Qlikview Admin, What Is Document-level Auditing In Qlikview 11?

    Answer :

    New optional settings within QlikView Management Console enable administrators to more effectively audit user interactions. Administrators can audit QlikView usage not only at the system level (the entire QlikView Server), but down to the document level.

  128. Question 103. What Are The Key Differences Between Qlikview And Any Other Standard Statistical Software Package (sas, Spss)?

    Answer :

    Key difference is in terms of the database used. QlikView offers a quite simple visualization that matches the MS excel filtering. SAS is useful in case of Meta data while SPSS is good for analysis.

    In comparison of the above three, QlikView is most user friendly and fast in terms of generating diverse dashboards/templates.

    In terms of calculations, advanced statistics options are limited in QlikView.

    For market research and analysis SPSS has direct facility algorithms.

  129. Question 104. What Are Qlikview Annotations?

    Answer :

    With the new annotations collaboration object QlikView users can engage in threaded discussions about QlikView content. A user can create notes associated with any QlikView object. Other users can then add their own commentary to create a threaded discussion. Users can capture snapshots of their selections and include them in the discussion so others can get back to the same place in the analysis when reviewing notes and comments. QlikView captures the state of the object (current selections), as well as who made each note and comment and when, for a lasting record of how a decision was made.

  130. Question 105. What Are The Main Features Of Qlikview?

    Answer :

    QlikView offers the following features:

    • Dynamic BI Ecosystem
    • Data visualization
    • Interacting with dynamic apps, dashboards and analytics
    • Searching across all data
    • Secure, real-time collaboration
  131. Question 106. What Are The Differences Among Qlikview Server Editions?

    Answer :

    The differences are:

    QlikView Server Enterprise Edition (EE) is available for customers looking to support a large number of users and integrate into enterprise environments. It includes features such as:

    • Unlimited documents
    • Integration with third party security systems
    • Server clustering
    • Small Business Edition (SBE) is designed to be used in smaller deployments.

    It has the following limitations:

    • For use only with Named and Document CALs
    • Limited to 25 Named User CALs
    •  Limited to 100 Document CALs
    •  No support for additional servers

    Only supports Windows Active Directory to handle security and access control Information Access Server (IAS) is an edition of QlikView Server designed to power public Internet sites.

    This edition:

    • Includes the add-on QlikView Real Time Server
    • Is licensed for uncapped number of user but limited to one QlikView document
    • Must be set to anonymous mode only and authentication must be off
    • Requires that the QlikView server be on the public Internet and publicly accessible
    • Requires that the URL for accessing the site powered by the QlikView Server be publicly accessible
    • Requires that no QlikView client (e.g., QlikView Desktop, Internet Explorer plug-in, Ajax) can access the QlikView Server (all user interfaces must be built by the customer manually or with QlikView Workbench)

    QlikView Extranet Server (QES) is an edition of QlikView Server designed to extend QlikView functionality to external users via an extranet. QES:

    • Requires authentication. Users must be external to the purchasing organization (customers, partners, etc.).
    • Restricts server access to the Ajax client and mobile clients
    • Provides the option to customize the QlikView application via the included QlikView Workbench
    • Supports a maximum of 3 QlikView documents
    • Supports session CALs and usage CALs only.