Printing Technology Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is The Meaning Of Offset?

    Answer :

    The ink printing over the paper surface gets off in the blanket and finally set on the paper.  

  2. Question 2. Why Offset Process In Indirect Process?

    Answer :

    In the offset process the image is not directly transfer to the paper. It  first  transfers to the blanket then to the paper. So it is called as indirect process. 

  3. Supervision Interview Questions

  4. Question 3. What Is Oliophilic?

    Answer :

    Oliophilic means oil receptiveness of a material. 

  5. Question 4. What Is Hydrophilic?

    Answer :

    Hydrophilic means water receptiveness of a material.

  6. Question 5. What Is The Use Of Feeding Unit?

    Answer :

    This unit is used to feed the paper one after another for printing. 

  7. Electrical Engineering Interview Questions

  8. Question 6. What Are The Types Of Sheet-fed Press?

    Answer :

    1. Inline press.  
    2.  Stack Type press.  
    3. Common Impression Cylinder press. 
  9. Question 7. What Are The Structures Of Sheet-fed Press? Or What Are The Configurations Of Sheet-fed Offset Press?

    Answer :

    1. Single color sheetfed press.  
    2. Multicolor sheetfed press.  
    3. Perfecting press. 
  10. Graphic Design Interview Questions

  11. Question 8. What Is Perfecting?

    Answer :

    Printing on both sides of the paper in a single pass is called perfecting.

  12. Question 9. State The Purpose Of Inking Unit?

    Answer :

    To supply a very thin amount of ink to the plate for printing.

  13. Textile Graphic Designer Interview Questions

  14. Question 10. What Is An Inline Press?

    Answer :

    In this press all the printing units are arranged in a line.

  15. Question 11. What Is Stack Type Press?

    Answer :

    In this press the printing units are arranged on over the other.

  16. Dyeing Interview Questions

  17. Question 12. What Is Cic Press?

    Answer :

    This is the press a large size common  impression cylinder is present for giving pressure to the printing units present around the common impression cylinder.

  18. Supervision Interview Questions

  19. Question 13. What Is The Other Name Of Cic Press?

    Answer :

    Satellite press. 

  20. Question 14. What Is Semi-drum Press?

    Answer :

    This is the press in which only two printing units are arranged around the CIC.

  21. Question 15. What Is The Use Of Transfer Cylinder?

    Answer :

    This cylinder is  present  between  two  printing  units which are  used  to transfer the printed sheet from the first unit to the next unit.

  22. Garments Interview Questions

  23. Question 16. What Is Single Color Offset Machine?

    Answer :

    This machine which prints only one color on the paper is called single color offset machine.

  24. Question 17. What Is Multi Color Offset Press?

    Answer :

    This presses prints more than one color over the paper surface.

  25. Garment Washing Interview Questions

  26. Question 18. What Are The Units Of Offset Press?

    Answer :

    1. Feeding unit.  
    2. Printing unit.  
    3. Inking unit.  
    4. Dampening unit,
    5. Delivery unit.
  27. Electrical Engineering Interview Questions

  28. Question 19. What Is A Printing Couple?

    Answer :

    It is the set of devices used for printing a color over the paper. In each printing couple a Plate cylinder, Blanket cylinder and Impression cylinder along with an Inking system and Dampening system is present.

  29. Question 20. What Is The Use Of Plate Cylinder?

    Answer :

    The plate cylinder is used to hold the plate (image carrier) for printing.

  30. 3d Printing Interview Questions

  31. Question 21. What Is Blanket Cylinder?

    Answer :

    This cylinder is used to hold the resilient blanket  for printing.

  32. Question 22. What Is The Purpose Of Impression Cylinder?

    Answer :

    This cylinder is used for giving pressure to the blanket cylinder in order to transfer the ink to the paper.

  33. Question 23. What Is An Image Carrier?

    Answer :

    It is the device which is used to hold the image over the surface and to transfer the ink from its surface to the surface.

  34. Question 24. What Are The Parts Of Printing Unit?

    Answer :

    1. Plate Cylinder  
    2. Blanket Cylinder  
    3. Impression Cylinder  
    4. Inking Unit  
    5. Dampening Unit
  35. Graphic Design Interview Questions

  36. Question 25. What Are Bearers?

    Answer :

    These are the smooth metal rings present at the extreme ends of the plate cylinder. 

  37. Question 26. What Is A Cylinder Body?

    Answer :

    This is the area  in which the plate ha to be mounted. In this cylinder body a narrow gap is present. In this gap the plate locking devices are present.This gap is called as cylinder gap.

  38. Question 27. What Is Undercut?

    Answer :

    The exact height difference between the cylinder body to the bearer is called as Undercut. According to the undercut the plate thickness and p acking thickness are calculated.

  39. Textile Graphic Designer Interview Questions

  40. Question 28. What Is Gutter ?

    Answer :

    This is the small groove present between the cylinder body and bearer. This groove is used to drain the washing chemicals from the plate surface.

  41. Question 29. What Is Gear ?

    Answer :

    The Gear is present at one side of the cylinder which is used to generate power for driving other cylinders. 

  42. Question 30. What Are The Plate Metals?

    Answer :

    Zinc and Aluminum.

  43. Question 31. What Is Blanket?

    Answer :

    This is a resilient rubber material used to receive the ink from the plate image.

  44. Question 32. What Is Conventional Blanket?

    Answer :

    This are the blanket used in the offset machines which does not have any compression which is used for solid ink works.

  45. Question 33. What Is Compressible Blanket?

    Answer :

    This blankets are used in offset machines which is having compressible nature because of air cushion arrangement which is used to fine halftone works.

  46. Dyeing Interview Questions

  47. Question 34. Why The Undercut Of Blanket Cylinder Is More Than The Undercut Of Plate Cylinder?

    Answer :

    Because the blanket thickness more than the plate cylinder.

  48. Question 35. What Is Transfer Cylinder?

    Answer :

    This cylinder is present in the multicolor offset machine. This cylinder is used to transfer the printed sheet from one printing unit to the next printing unit.

  49. Question 36. What Is Delivery Cylinder?

    Answer :

    This is used to receive the printed paper from the last impression cylinder.

  50. Garments Interview Questions

  51. Question 37. What Is Skeleton Wheel?

    Answer :

    The skeleton wheels or star wheels are movable and can be arranged to contact with the non-image area surface of the printed paper to avoid marking problem.

  52. Question 38. What Is A Star Wheel?

    Answer :

    Instead of skeleton wheel on the shaft of the delivery drum for printed paper transportation.

  53. Question 39. What Is Gripper?

    Answer :

    Hold and carry the lead edge of the paper from printing unit to delivery unit.

  54. Question 40. What Is Gripper Bar?

    Answer :

    The bars which are used to hold the gripper to carry the paper is called gripper bar.

  55. Garment Washing Interview Questions