Piping Design Engineer Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Are The Steps In Selection Of Valve?

    Answer :

    What to handle, liquid, gas or powder, fluid nature, function, construction material, disc type, stem type, how to operate, bonnet type, body ends, delivery time, cost, warranty.

  2. Question 2. What Are Two Types Of Ball Valve?

    Answer :

    Full port design and regular port design, according to type of seat, soft seat and metal seat.


  3. AutoCAD Interview Questions

  4. Question 3. What Are Ball Valve Body Types?

    Answer :

    Single piece, double piece, three pieces, the short pattern, long pattern, sand witch and flush bottom design.


  5. Question 4. Why Ball Valves Are Normally Flanged?

    Answer :

    Because of soft seat PTFE which can damage during welding.


  6. Design Patterns Tutorial

  7. Question 5. What Are Butterfly Valve Types?

    Answer :

    Double flange type, wafer lug type and wafer type.


  8. ELECTRONICS & INSTRUMENTATION Engineering Interview Questions

  9. Question 6. What Are Types Of Check Valve?

    Answer :

    Lift check valves and swing check valves.


  10. Question 7. What Are Non-slam Check Valves?

    Answer :

    Swing check valve, conventional check valve, wafer check valve, tilting disc check valve, piston check valve, stop check valve, ball check valve.


  11. Design Patterns Interview Questions

  12. Question 8. Where Stop Check Valve Is Used?

    Answer :

    In stem generation by multiple boilers, where a valve is inserted between each boiler and the main stream header. It can be optionally closed automatically or normally.


  13. Question 9. Where Diaphragm Valves Are Used?

    Answer :

    Used for low pressure corrosive services as shut off valves.


  14. Interior Designing Interview Questions

  15. Question 10. What Is Bar Stock Valve?

    Answer :

    Any valve having a body machined from solid metal (bar stock). Usually needle or globe type.

  16. Question 11. What Is Bibb Valve?

    Answer :

    A small valve with turned down end, like a faucet.


  17. Engineering Drawing Interview Questions

  18. Question 12. What Is Bleed Valve?

    Answer :

    Small valve provided for drawing off liquid.



  19. AutoCAD Interview Questions

  20. Question 13. What Is Blow Down Valve?

    Answer :

    Refers to a plug type disc globe valve used for removing sludge and sediment matter from the bottom of boiler drums, vessels, drip legs etc.

  21. Question 14. What Is Breather Valve?

    Answer :

    A special self acting valve installed on storage tanks etc. to release vapor or gas on slight increase of internal pressure ( in the region of ½ to 3 ounces per square inch).


  22. Question 15. What Is Drip Valve?

    Answer :

    A drain valve fitted to the bottom of a droplet to permit blow down.


  23. Piping Interview Questions

  24. Question 16. What Is Flap Valve?

    Answer :

    A non return valve having a hinged disc or rubber or leather flap used for low pressure lines.


  25. Question 17. What Is Hose Valve?

    Answer :

    A gate or globe valve having one of its ends externally threaded to one of the hose thread standards in use in the USA. These valves are used for vehicular and firewater connections.


  26. Manufacturing Industrial Engineer Interview Questions

  27. Question 18. What Is Paper-stock Valve?

    Answer :

    A single disc single seat gate valve (slide gate) with knife edged or notched disc used to regulate flow of paper slurry or other fibrous slurry.



  28. ELECTRONICS & INSTRUMENTATION Engineering Interview Questions

  29. Question 19. What Is Root Valve?

    Answer :

    A valve used to isolate a pressure element or instrument from a line or vessel, or a valve placed at the beginning of a branch form the header.

  30. Question 20. What Is Slurry Valve?

    Answer :

    A knife edge valve used to control flow of non-abrasive slurries.


  31. Question 21. What Is Spiral Sock Valve?

    Answer :

    A valve used to control flow of powders by means of a twistable fabric tube or sock.

  32. Question 22. What Is Throttling Valve?

    Answer :

    Any valve used to closely regulate flow in the just-open position.


  33. Question 23. What Is Vacuum Breaker?

    Answer :

    A special self-acting valve or nay valve suitable for vacuum service, operated manually or automatically, installed to admit gas (usually atmospheric air) into a vacuum or low-pressure space. Such valves are installed on high points of piping and vessels to permit draining and sometimes to prevent siphoning.

  34. Question 24. What Is Quick Acting Valve?

    Answer :

    Any on/off valve rapidly operable, either by manual lever, spring or by piston, solenoid or lever with heat-fusible link releasing a weight which in falling operates the valve. Quick acting valves are desirable in lines conveying flammable liquids. Unsuitable for water or for liquid service in general with out a cushioning device to protect piping from shock.



  35. Design Patterns Interview Questions

  36. Question 25. What Is Diverting Valve?

    Answer :

    This valve switch flow from one main line to two different outlets. WYE type and pneumatic control type with no moving part.

  37. Question 26. What Is Sampling Valve?

    Answer :

    Usually of needle or globe pattern, placed in branch line for the purpose of drawing all samples of process material thru the branch.


  38. Question 27. What Are Blow Off Valve?

    Answer :

    It is a variety of globe valve confirming with boiler code requirements and specially designed for boiler blow off service. WYE pattern and angle type, used to remove air and other gases from boilers etc.


  39. Interior Designing Interview Questions

  40. Question 28. What Is Relief Valve?

    Answer :

    Valve to relieve excess pressure in liquids in situations where full flow discharge is not required, when release of small volume of liquid would rapidly lower pressure.

  41. Question 29. What Is Safety Valve?

    Answer :

    Rapid opening (popping action) full flow valve for air and other gases.

  42. Question 30. What Is Foot Valve?

    Answer :

    Valve used to maintain a head of water on the suction side of sump pump, basically a lift check valve with integrated strainer.

  43. Question 31. What Is Float Valve?

    Answer :

    Used to control liquid level in tanks, operated by float, which rises with liquid level and opens the valve to control water level. It can also remove air from system, in which case, air flows out of system in valve open condition, but when water reaches valve, float inside valve raises to close the valve and stop flow of water. Used in drip legs.

  44. Question 32. What Are Flush Bottom Valves?

    Answer :

    Special type of valves used to drain out the piping, reactors and vessels, attached on pad type nozzles.

  45. Question 33. What Are Types Of Flush Bottom Valves?

    Answer :

    Valves with discs opening into the tank and valves with disks into the valve.


  46. Engineering Drawing Interview Questions

  47. Question 34. What Are The Uses Of Three-way Valve?

    Answer :

    Alternate connection of the two supply lines to a common delivery vise versa, isolating one safety valve, division of flow with isolation facility.

  48. Question 35. What Are Uses Of Four Way Valve?

    Answer :

    Reversal of pump suction and delivery, By pass of strainer or meter, reversal of flow through filter, heat exchanger or dryer.

  49. Question 36. What Is Metal Seated Lubricated Plug Valve?

    Answer :

    A plug valve with no plastic material, where grease is applied to contacting surfaces for easy operation.


  50. Piping Interview Questions

  51. Question 37. What Are Three Patterns Of Plug Valve Design?

    Answer :

    Regular pattern, short pattern and venture pattern.

  52. Question 38. Can You Explain In Detail Three Or More Major Differences Between Code Ansi B31.1 And Code Ansi B31.3?

    Answer :

    There is only one major difference between the two, B31.1 is for Power Piping and B31.3 is for Refinery/Chemical Plant Piping.