Phonology Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Tell Me What Is Glottal Stop?

    Answer :

    A sound made by stopping air as it passes through your throat. In some varieties of spoken English a glottal stop is often used instead of a ‘t’ sound in the middle or at the end of a word.

  2. Question 2. What Is Stressed Adjective?

    Answer :

    linguistics a stressed word or syllable (=part of a word) is pronounced more loudly or with greater force than other words or syllables

  3. Sound Interview Questions

  4. Question 3. What Is Phoneme Noun?

    Answer :

    An individual speech sound that makes one word different from another. For example, the ‘b’ and ‘f’ in ‘bill’ and ‘fill’.

  5. Question 4. What Is Hiatus?

    Answer :

    linguistics a pause between two vowel sounds that come one after the other, for example in the word naive

  6. Phonegap Tutorial

  7. Question 5. What Is Semi-vowel Noun?

    Answer :

    A speech sound that is sometimes pronounced as a vowel but is considered to be a consonant, for example ‘y’

  8. Windows Phone Interview Questions

  9. Question 6. What Is Elision?

    Answer :

    The practice of leaving a sound out when you say a word or group of words, for example when you say it quickly in ordinary conversation.

  10. Question 7. What Is Syllabic Consonant Noun?

    Answer :

    A consonant sound which forms a syllable on its own, for example the second syllable of the word ‘garden’ when the schwa sound is not pronounced

  11. Telephone Etiquette Interview Questions

  12. Question 8. What Is Liquid?

    Answer :

    linguistics the sound ‘l’ or ‘r’

  13. Question 9. What Is Aspiration?

    Answer :

    linguistics the sound produced when you pronounce something by breathing air out through your mouth

  14. Phonegap Interview Questions

  15. Question 10. What Is Intonation?

    Answer :

    The way in which your voice rises or falls when you speak

  16. Question 11. What Is Closed Syllable?

    Answer :

    A syllable that has a consonant at its end

  17. Voip Telephony Interview Questions

  18. Question 12. What Is Silent Adjective?

    Answer :

    A silent letter is a letter in a word that has no sound when you say the word but that must be used when the word is spelled or written

  19. Sound Interview Questions

  20. Question 13. What Is Diphthong?

    Answer :

    A combination of two vowel sounds said one after the other, as in the words ‘find’ and ‘fail’

  21. Question 14. What Is Short Adjective?

    Answer :

    linguistics a short vowel or syllable is one that you pronounce quickly

  22. Question 15. What Is Unvoiced Adjective?

    Answer :

    linguistics an unvoiced sound is produced without using your vocal cords. In English, ‘/t/’, ‘/s/’, and ‘/f/’ are unvoiced sounds.

  23. Question 16. What Is Sibilant Noun?

    Answer :

    one of the sibilant speech sounds, for example ‘s’ or ‘sh’ 

  24. Question 17. What Is Labial?

    Answer :

    linguistics labial sounds are ones that you pronounce with your lips closed or close together or with your top teeth touching your bottom lip. ‘p’, ‘b’ , ‘f’, ‘v’, and ‘m’ are labial sounds

  25. Question 18. What Is Bilabial?

    Answer :

    A bilabial sound is one that you produce using both lips, for example the sound of ‘m’ or ‘p’

  26. Windows Phone Interview Questions

  27. Question 19. What Is Uvular Noun?

    Answer :

    A consonant sound made when the back of your tongue touches your uvula

  28. Question 20. What Is Syllable Noun?

    Answer :

    A word or a part of a word that has only one vowel sound. For example ‘son’ has one syllable and ‘father’ has two syllables.

  29. Question 21. What Is Phonetic Adjective?

    Answer :

    Using special symbols as a way of showing speech sounds in writing

  30. Question 22. Tell Me What Is Ipa?

    Answer :

    International Phonetic Alphabet: a system of symbols used for representing speech sounds

  31. Question 23. What Is Devoice?

    Answer :

    To pronounce a vowel or consonant without passing air over your vocal cords

  32. Question 24. What Is Mute Adjective?

    Answer :

    linguistics a letter that is mute is not pronounced

  33. Telephone Etiquette Interview Questions

  34. Question 25. What Is Schwa Noun?

    Answer :

    A vowel sound used in unstressed syllables, for example the sound of ‘a’ in ‘above’. Its symbol is ə.

  35. Question 26. What Is Voiced Adjective?

    Answer :

    voiced sounds are produced by passing air over your vocal cords

  36. Question 27. What Is Unstressed Adjective?

    Answer :

    An unstressed word or syllable (=part of a word) is pronounced more quietly or with less force than other words or syllables

  37. Phonegap Interview Questions

  38. Question 28. What Is Phonology Noun?

    Answer :

    The pattern of speech sounds used in a particular language

  39. Question 29. What Is Grapheme?

    Answer :

    A written letter, group of letters, number, or symbol that represents a single sound in speech

  40. Question 30. What Is Aspirate?

    Answer :

    linguistics to breathe out air while pronouncing a sound, for example the ‘h’ in ‘hat’.

  41. Question 31. What Is Consonant?

    Answer :

    linguistics a speech sound made by stopping all or some of the air going out of your mouth.

  42. Question 32. What Is Labiodental?

    Answer :

    A sound pronounced with the top teeth touching the bottom lip, for example ‘f’ and ‘v’.

  43. Question 33. What Is Secondary Stress Noun?

    Answer :

    British the second strongest emphasis on a part of a word or sentence.

  44. Voip Telephony Interview Questions

  45. Question 34. What Is Vocalic Adjective?

    Answer :

    Relating to vowels, or consisting of a vowel.

  46. Question 35. What Is Phonetics Noun?

    Answer :

    The study of the sounds used in speech.

  47. Question 36. What Is Nasal Noun?

    Answer :

    A speech sound such as ‘m’ or ‘n’ that is produced mainly through your nose.

  48. Question 37. What Is Glottal?

    Answer :

    A glottal sound is one that you make in speaking when you partly or completely stop air as it passes through the throat.

  49. Question 38. What Is Alveolar?

    Answer :

    A consonant sound such as ‘l’, ‘d’, ‘n’, or ‘t’, made with the tongue touching the skin behind your top front teeth.

  50. Question 39. What Is Fricative?

    Answer :

    A speech sound that is made by pushing air out through a small space between your teeth and your tongue or lips, or between your tongue and palate (=the inside upper part of your mouth). ‘F’, ‘z’, and ‘th’ are fricatives.

  51. Question 40. What Is Open Vowel Noun?

    Answer :

    A vowel that you pronounce with your tongue on the bottom of your mouth.

  52. Question 41. What Is Retroflex Adjective?

    Answer :

    pronounced with the end of your tongue bent backwards.

  53. Question 42. What Is Stress Mark Noun?

    Answer :

    A mark that shows which part of a word is pronounced with most emphasis.

  54. Question 43. What Is Vowel Noun?

    Answer :

    linguistics a sound that you make when you speak without closing your mouth or throat.

  55. Question 44. What Is Affricate?

    Answer :

    A sound used in speech that is like the ‘ch’ sound in ‘church’ or the ‘j’ sound in ‘judge’.

  56. Question 45. What Is Assonance?

    Answer :

    The repeating of sounds in words that are close together, especially in poetry, for example ‘I tried to light the fire’.

  57. Question 46. What Is Front?

    Answer :

    linguistics a front vowel is made in the front part of your mouth.

  58. Question 47. What Is Long Adjective?

    Answer :

    linguistics a long vowel is a vowel that is pronounced for a longer time than most other vowels.

  59. Question 48. What Is Phonic Adjective?

    Answer :

    linguistics relating to the sounds used in speech, or to the study of these sounds.

  60. Question 49. What Is Stress Verb?

    Answer :

    linguistics to pronounce a particular word or syllable (=part of a word) more loudly or with greater force than other words or syllables.

  61. Question 50. What Is Weak Adjective?

    Answer :

    linguistics a weak word, or a weak part of a word, is not emphasized when you say the word.

  62. Question 51. What Is Voiceless Adjective?

    Answer :

    voiceless sounds are produced without passing air over your vocal cords.

  63. Question 52. What Is Tone Noun?

    Answer :

    linguistics the degree to which the sound of a word or part of a word is high or low.

  64. Question 53. What Is Sibilant Adjective?

    Answer :

    formal making a sound like the letters ‘s’ or ‘sh’.

  65. Question 54. What Is Plosive Noun?

    Answer :

    A sound that you make by quickly stopping your breath leaving your mouth and then suddenly letting it go again. The sounds ‘k’, ‘p’, and ‘t’ are plosives.

  66. Question 55. What Is Primary Stress Noun?

    Answer :

    The strongest emphasis in a word of two or more syllables when it is spoken. For example, when you say the word ‘fantastic’ the primary stress is on the middle syllable ‘tas’. Primary stress is marked in this dictionary.

  67. Question 56. What Is Phonemics Noun?

    Answer :

    The study of the phonemes of a language

  68. Question 57. What Is Labiovelar?

    Answer :

    A sound pronounced with the lips and upper back part of your mouth, for example ‘w’.

  69. Question 58. What Is Glottal Stop?

    Answer :

    A sound made by stopping air as it passes through your throat. In some varieties of spoken English a glottal stop is often used instead of a ‘t’ sound in the middle or at the end of a word.

  70. Question 59. What Is Close Vowel?

    Answer :

    A vowel sound made with your tongue near the top of your mouth

  71. Question 60. What Is Phonology?

    Answer :

    Phonology is a branch of linguistics concerned with the systematic organization of sounds in languages.