Pharmacology Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Explain Which Type Of Immunoglobulin Level Will Increase When An Individual Is Exposed To A Parasite?

    Answer :

    Serum IgE levels will increase and remain until the parasite is washed out from the body.

  2. Question 2. Explain With An Example Of Haemopoietic Growth Factor Is:
    Platelet Derived Growth Factor,
    Epidermal Growth Factor,
    Iron Dextran,
    Erythropoietin.

    Answer :

    erythropoietin

  3. Medical Terminology(Adaptive*) Interview Questions

  4. Question 3. Explain Dose Of Acetaminophen In Children:
    5-10mg/kg/day,
    5-10mg/kg/dose,
    10-15mg/kg/day,
    10-15mg/kg/dose.

    Answer :

    10-15mg/kg/dose.

  5. Question 4. Explain Which Of The Following Hypnotic Agents Is Absorbed Slowly?
    Phenobarbital,
    Flurazepam,
    Triazolam,
    Temazepam.

    Answer :

    Temazepam

  6. Medical Terminology(Adaptive*) Tutorial

  7. Question 5. Explain Flumazenil Blocks The Actions Of:
    Phenobarbital,
    Morphine,
    Zolpidem,
    Ethanol.

    Answer :

    Zolpidem

  8. Clinical Research Interview Questions

  9. Question 6. Explain Indirect-acting Adrenoreceptor Blocking Drug:
    Tolazoline,
    Reserpine,
    Carvedilol,
    Prazosin.

    Answer :

    Reserpine

  10. Question 7. Explain The Hypnotic Drugs Induce:
    Increase The Duration Of Rem Sleep,
    Decrease The Duration Of Rem Sleep,
    Do Not Alter The Duration Of Rem Sleep,
    Increase The Duration Of Slow Wave Sleep.

    Answer :

    Decrease the duration of REM sleep

  11. Pharmacology Tutorial
    Medical Cardiology Interview Questions

  12. Question 8. Explain Which Of The Following Is An
    Antifungal,
    Flucytosin,
    Cytosine Arabinoside,
    5 Fluourasil,
    Procarbazine.

    Answer :

    Flucytosin

  13. Question 9. Explain Which Of The Following Benzodiazepines Is Used Mainly For Hypnosis?
    Clonozepam,
    Lorazepam,
    Flurazepam,
    Midazolam.

    Answer :

    Flurazepam

  14. Pharmaceutical Quality Assurance Interview Questions

  15. Question 10. Explain Oral Contraception Failure Can Occur With A/e:
    Ampicillin,
    Phenytoin,
    Rifampicin,
    Mebendazole.

    Answer :

    mebendazole

  16. Question 11. Explain Do You Know How The Dose For Children Is Being Estimated Based On Preclinical Data?

    Answer :

    There are a number of ways of estimating children’s doses from preclinical (adult) data – often depends on the therapeutic index of the drug in question (the wider the therapeutic window the less accurate the child’s dose needs to be). Sometimes straight weight-basis i.e. 7kg child gets 1/10 dose of 70kg adult. More accurate (so they say) is a dose based on body surface area (child’s surface area is greater in proportion to its body weight than an adult is).

    There are normograms to calculate surface area from weight and height of child. All of these may be wrong if clearance of drug in child is significantly different from adult e.g. different metabolism or different route of clearance.

  17. Medical School Interview Questions