Oracle Hyperion Planning Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Define Hyperion?

    Answer :

    Hyperion is Business Intelligence (BI) and Business Performance Management (BPM) tool. It is the market leader in Operational , Financial and Strategic Planning.

    It contains the applications for reporting, Planning , dashboards, Analysis, scorecarding, consolidation, Workspace, Master Data Management and Foundation.

  2. Question 2. What Is The Extension Of Cal Scripts, Batch Files, Outline, And Rule File?

    Answer :

    Rule file is .rulCalc Script is – .cscBatch files – .batoutline – .otl

  3. Oracle SOA Interview Questions

  4. Question 3. What Does “dou” Mean?

    Answer :

    In reference to RPG, DOU means (Do Until).This will execute a loop matched with an End or End do

    For instance

    Eval X=1

    DOU X=4

    Eval X=X=1

    EndDo

    This example will go through the loop 4 times with the result of X being 4.

    “DOU” is similar to Do While(“DOW”) where the difference lies in that the DOU will always perform 1 pass through the loop and DOW will perform the comparison and only continue into the loop if the condition meets else the program continues after the

    End (EndDo).

    For example

    Eval X=1

    DOW X=4

    X=X+1

    Enddo

    The result is that the loop will not execute and the value of X will be 1.

  5. Question 4. Why Are Filters Used?

    Answer :

    If you want to grant access to all dimensions then you wouldn’t use a filter. Just grant read access for the database to the user and/or group. The only reasonyou would use a filter is if you wanted to restrict access.

  6. Question 5. What Is Uda (user Defined Attributes). How Are They Different Thanaliases?

    Answer :

    UDA represents the class of the members. Aliases are just other names of the members. Both are different and have different usage.

  7. Oracle SOA suit 11g Interview Questions

  8. Question 6. What Is The Role Of The Never Consolidate Operator (^)?

    Answer :

    It stops member from becoming consolidate on all dimensions.

  9. Question 7. How Is Data Stored In The Essbase Database?

    Answer :

    Essbase is an file based database where the data is stored in PAG files of 2 GB each and grows sequentially.

  10. Hyperion Financial Management Interview Questions

  11. Question 8. How Does Uda’s Impact Database Size?

    Answer :

    Absolutely no impact as UDA’s do not require additional storage space.

  12. Question 9. When Do We Generally Use Build Rules Files?

    Answer :

    To automate the process of creating dimensions with thousands of members.

  13. Hyperion Essbase 5 Interview Questions

  14. Question 10. Can We Have Multiple Databases In Single Application?

    Answer :

    Yes, in this one database per application.

  15. Question 11. What Is The Meaning Of A Block Locking System?

    Answer :

    The Essbase Services, also called analytic will make a lock to each of the blocks that encapsulate the childs of the initial block, this is what a block locking system means.

  16. Oracle BPEL Interview Questions

  17. Question 12. Explain Dense And Sparse Dimensions?

    Answer :

    Dense dimension is a dimension in which most data exists for every combination of dimension members whereas sparse dimensions are the dimensions which has low probability that data will exist for every combination of dimension members.

  18. Oracle SOA Interview Questions

  19. Question 13. What Are Filters?

    Answer :

    A method of controlling access to database cells in essbase. A filter is the most detailed level of security, allowing you to define varying access levels different users can have to individual database values.

  20. Question 14. What Are Dense And Sparse Dimensions?

    Answer :

    Dense: A dimension which has the high probability that data exists for every combination of dimension members.

    Sparse Dimension: A dimension which has low probability that data exists for every combination of dimension members.

  21. Question 15. Can We Query A Member For Its Uda In A Calculation Script?

    Answer :

    Yes. You can query a member for its UDA in a calculation script.

  22. Oracle BPM Interview Questions

  23. Question 16. Explain Attributes?

    Answer :

    Classification of a member in a dimension is known as an attribute. We can do selection of group members based on their associated attributes. We can also specify an attribute while performing calculations and along with we can use calculation functions. As example, the db in Sample Basic with product dimension has some attributes like package type, size, and flavor. We can add attributes to the dimensions and can retrieve data. For example, to retrieve “coke with 8 Oz with bottles”.

  24. Question 17. How Does Essbase Recover From A Database Crash?

    Answer :

    After a database crash or server interruption, Essbase automatically recovers a database after rolling back the transactions that were active at that time.

  25. Business intelligence Interview Questions

  26. Question 18. Can We Build Dimensions Directly From Data Sources Without Using Rule Files?

    Answer :

    No.

  27. Oracle SOA suit 11g Interview Questions

  28. Question 19. What Are The Different Types Of Log Files?

    Answer :

    So many log files are there in ess base, but the important log files are:

    • Application log
    • Essbase.log
    • Configtool.log
    • eas_install.log
    • ess base server-install.log