Oracle Forms And Reports Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Trigger Associated With The Timer?

    Answer :

    When-timer-expired.

  2. Question 2. What Are The Trigger Associated With Image Items?

    Answer :

    When-image-activated fires when the operators double clicks on an image itemwhen-image-pressed fires when an operator clicks or double clicks on an image item

  3. Oracle 10g Interview Questions

  4. Question 3. What Are The Different Windows Events Activated At Runtimes?

    Answer :

    When_window_activated

    When_window_closed

    When_window_deactivated

    When_window_resized

    Within this triggers, you can examine the built in system variable system. event_window to determine the name of the window for which the trigger fired.

  5. Question 4. When Do You Use Data Parameter Type?

    Answer :

    When the value of a data parameter being passed to a called product is always the name of the record group defined in the current form. Data parameters are used to pass data to products invoked with the run_product built-in subprogram.

     

  6. Oracle 10g Tutorial

  7. Question 5. What Is New_form Built-in?

    Answer :

    When one form invokes another form by executing new_form oracle form exits the first form and releases its memory before loading the new form calling new form completely replace the first with the second. If there are changes pending in the first form, the operator will be prompted to save them before the new form is loaded.

  8. Oracle 9i Interview Questions

  9. Question 6. What Is The “lov Of Validation” Property Of An Item? What Is The Use Of It?

    Answer :

    When LOV for Validation is set to True, Oracle Forms compares the current value of the text item to the values in the first column displayed in the LOV. Whenever the validation event occurs. If the value in the text item matches one of the values in the first column of the LOV, validation succeeds, the LOV is not displayed, and processing continues normally. If the value in the text item does not match one of the values in the first column of the LOV, Oracle Forms displays the LOV and uses the text item value as the search criteria to automatically reduce the list.

  10. Question 7. What Is The Diff. When Flex Mode Is Mode On And When It Is Off?

    Answer :

    When flex mode is on, reports automatically resizes the parent when the child is resized.

  11. Oracle 9i Tutorial
    Oracle 8i Interview Questions

  12. Question 8. What Is The Diff. When Confine Mode Is On And When It Is Off?

    Answer :

    When confine mode is on, an object cannot be moved outside its parent in the layout.

  13. Question 9. What Are Visual Attributes?

    Answer :

    Visual attributes are the font, color, pattern proprieties that you set for form and menu objects that appear in your application interface.

  14. Informatica Interview Questions

  15. Question 10. Which Of The Two Views Should Objects According To Possession?

    Answer :

    view by structure.

  16. Oracle 8i Tutorial

  17. Question 11. What Are The Vbx Controls?

    Answer :

    Vbx control provide a simple method of building and enhancing user interfaces. The controls can use to obtain user inputs and display program outputs.vbx control where originally develop as extensions for the ms visual basic environments and include such items as sliders, rides and knobs.

  18. PL/SQL Interview Questions

  19. Question 12. What Is The Use Of Transactional Triggers?

    Answer :

    Using transactional triggers we can control or modify the default functionality of the oracle forms.

  20. Oracle 10g Interview Questions

  21. Question 13. How Do You Create A New Session While Open A New Form?

    Answer :

    Using open_form built-in setting the session option Ex. Open_form(‘Stocks ‘,active, session). when invoke the multiple forms with open form and call_form in the same application, state whether the following are true/False

  22. Informatica Tutorial

  23. Question 14. What Are The Ways To Monitor The Performance Of The Report?

    Answer :

    Use reports profile executable statement. Use SQL trace facility.

  24. Question 15. An Open Form Can Not Be Execute The Call_form Procedure If You Chain Of Called Forms Has Been Initiated By Another Open Form?

    Answer :

    True

  25. Oracle 11g Interview Questions

  26. Question 16. Explain About Horizontal, Vertical Tool Bar Canvas Views?

    Answer :

    Tool bar canvas views are used to create tool bars for individual windows. Horizontal tool bars are display at the top of a window, just under its menu bar. Vertical Tool bars are displayed along the left side of a window

  27. Oracle 11g Tutorial

  28. Question 17. What Is The Purpose Of The Product Order Option In The Column Property Sheet?

    Answer :

    To specify the order of individual group evaluation in a cross products.

  29. SQL Interview Questions

  30. Question 18. What Is The Use Of Image_zoom Built-in?

    Answer :

    To manipulate images in image items.

  31. Oracle 9i Interview Questions

  32. Question 19. How Do You Reference A Parameter Indirectly?

    Answer :

    To indirectly reference a parameter use the NAME IN, COPY ‘built-ins to indirectly set and reference the parameters value’ Example name_in (‘capital parameter my param’), Copy (‘SURESH’,’Parameter my_param’)

  33. Question 20. What Is A Timer?

    Answer :

    Timer is an “internal time clock” that you can programmatically create to perform an action each time the times.

  34. Oracle apps Interview Questions

  35. Question 21. What Are The Two Phases Of Block Coordination?

    Answer :

    There are two phases of block coordination: the clear phase and the population phase. During, the clear phase, Oracle Forms navigates internally to the detail block and flushes the obsolete detail records. During the population phase, Oracle Forms issues a SELECT statement to repopulate the detail block with detail records associated with the new master record. These operations are accomplished through the execution of triggers.

  36. Question 22. What Are Most Common Types Of Complex Master-detail Relationships?

    Answer :

    There are three most common types of complex master-detail relationships:

    • master with dependent details
    • master with independent details
    • detail with two masters
  37. Question 23. What Is A Text List?

    Answer :

    The text list style list item appears as a rectangular box which displays the fixed number of values. When the text list contains values that can not be displayed, a vertical scroll bar appears, allowing the operator to view and select undisplayed values.

  38. Sybase Interview Questions

  39. Question 24. What Is Term?

    Answer :

    The term is terminal definition file that describes the terminal form which you are using r20run.

  40. Oracle 8i Interview Questions

  41. Question 25. What Is Use Of Term?

    Answer :

    The term file which key is correspond to which oracle report functions.

  42. Question 26. What Is Pop List?

    Answer :

    The pop list style list item appears initially as a single field (similar to a text item field). When the operator selects the list icon, a list of available choices appears.

  43. Oracle Apps ERP Interview Questions

  44. Question 27. What Is The Maximum No Of Chars The Parameter Can Store?

    Answer :

    The maximum no of chars the parameter can store is only valid for char parameters, which can be upto 64K. No parameters default to 23Bytes and Date parameter default to 7Bytes.

  45. Informatica Interview Questions

  46. Question 28. What Are The Default Extensions Of The Files Created By Library Module?

    Answer :

    The default file extensions indicate the library module type and storage format .pll – pl/sql library module binary

  47. Question 29. What Are The Coordination Properties In A Master-detail Relationship?

    Answer :

    The coordination properties are

    • Deferred
    • Auto-Query

    These Properties determine when the population phase of block coordination should occur.

  48. Oracle 7.3 Interview Questions

  49. Question 30. How Do You Display Console On A Window ?

    Answer :

    The console includes the status line and message line, and is displayed at the bottom of the window to which it is assigned.To specify that the console should be displayed, set the console window form property to the name of any window in the form. To include the console, set console window to Null.

  50. Question 31. What Are The Different Parameter Types?

    Answer :

    Text ParametersData Parameters

  51. Question 32. State Any Three Mouse Events System Variables?

    Answer :

    System.mouse_button_pressedSystem.mouse_button_shift

  52. Oracle Access Manager Interview Questions

  53. Question 33. What Are The Types Of Calculated Columns Available?

    Answer :

    Summary, Formula, Placeholder column.

  54. PL/SQL Interview Questions

  55. Question 34. Explain About Stacked Canvas Views?

    Answer :

    Stacked canvas view is displayed in a window on top of, or “stacked” on the content canvas view assigned to that same window. Stacked canvas views obscure some part of the underlying content canvas view, and or often shown and hidden programmatically.

  56. Question 35. What Is The Difference Between Show_editor And Edit_textitem?

    Answer :

    Show editor is the generic built-in which accepts any editor name and takes some input string and returns modified output string. Whereas the edit_textitem built-in needs the input focus to be in the text item before the built-in is executed.

  57. Question 36. What Are The Built-ins That Are Used To Attach An Lov Programmatically To An Item?

    Answer :

    1. set_item_property
    2. get_item_property
    3. (by setting the LOV_NAME property)
  58. Oracle 11g Interview Questions

  59. Question 37. What Are The Different File Extensions That Are Created By Oracle Reports?

    Answer :

    Rep file and Rdf file.

  60. Question 38. What Is Strip Sources Generate Options?

    Answer :

    Removes the source code from the library file and generates a library files that contains only pcode. The resulting file can be used for final deployment, but can not be subsequently edited in the designer.ex. f45gen module=old_lib.pll userid=scott/tiger strip_source YES output_file

  61. Question 39. What Is The Maximum Allowed Length Of Record Group Column?

    Answer :

    Record group column names cannot exceed 30 characters.

  62. Question 40. Which Parameter Can Be Used To Set Read Level Consistency Across Multiple Queries?

    Answer :

    Read only

  63. SQL Interview Questions

  64. Question 41. What Are The Different Types Of Record Groups?

    Answer :

    • Query Record Groups
    • NonQuery Record Groups
    • State Record Groups
  65. Question 42. From Which Designation Is It Preferred To Send The Output To The Printed?

    Answer :

    Previewer

  66. Oracle apps Interview Questions

  67. Question 43. What Are Difference Between Post Database Commit And Post-form Commit?

    Answer :

    Post-form commit fires once during the post and commit transactions process, after the database commit occurs. The post-form-commit trigger fires after inserts, updates and deletes have been posted to the database but before the transactions have been finalized in the issuing the command. The post-database-commit trigger fires after oracle forms issues the commit to finalized transactions.

  68. Question 44. What Are The Different Display Styles Of List Items?

    Answer :

    Pop_listText_listCombo box

  69. Question 45. Which Of The Above Methods Is The Faster Method?

    Answer :

    performing the calculation in the query is faster.

  70. Question 46. With Which Function Of Summary Item Is The Compute At Options Required?

    Answer :

    percentage of total functions.

  71. Question 47. What Are Parameters?

    Answer :

    Parameters provide a simple mechanism for defining and setting the valuesof inputs that are required by a form at startup. Form parameters are variables of type char,number,date that you define at design time.

  72. Question 48. What Are The Three Types Of User Exits Available ?

    Answer :

    Oracle Precompiler exits, Oracle call interface, NonOracle user exits.

  73. Question 49. How Many Windows In A Form Can Have Console?

    Answer :

    Only one window in a form can display the console, and you cannot change the console assignment at runtime.

  74. Question 50. What Are The Two Repeating Frame Always Associated With Matrix Object?

    Answer :

    One down repeating frame below one across repeating frame.

  75. Question 51. What Are The Master-detail Triggers?

    Answer :

    On-Check_delete_masterOn_clear_detailsOn_populate_details

  76. Question 52. Can You Pass Data Parameters To Forms?

    Answer :

    No

  77. Question 53. Is It Possible To Link Two Groups Inside A Cross Products After The Cross Products Group Has Been Created?

    Answer :

    no

  78. Question 54. What Are The Different Modals Of Windows?

    Answer :

    Modalless windows

    Modal windows

  79. Question 55. What Are Modal Windows?

    Answer :

    Modal windows are usually used as dialogs, and have restricted functionality compared to modelless windows. On some platforms for example operators cannot resize, scroll or iconify a modal window.

  80. Question 56. What Are The Different Default Triggers Created When Master Deletes Property Is Set To Non-isolated?

    Answer :

    Master Deletes Property Resulting Triggers
    —————————————————-
    Non-Isolated(the default) On-Check-Delete-Master
    On-Clear-Details
    On-Populate-Details

  81. Question 57. What Are The Different Default Triggers Created When Master Deletes Property Is Set To Isolated?

    Answer :

    Master Deletes Property Resulting Triggers
    —————————————————
    Isolated On-Clear-Details
    On-Populate-Details

  82. Question 58. What Are The Different Default Triggers Created When Master Deletes Property Is Set To Cascade?

    Answer :

    Master Deletes Property Resulting Triggers
    —————————————————
    Cascading On-Clear-Details
    On-Populate-Details
    Pre-delete

  83. Question 59. What Are The Difference Between Lov & List Item?

    Answer :

    Lov is a property where as list item is an item. A list item can have only one column, lov can have one or more columns.

  84. Question 60. What Is The Advantage Of The Library?

    Answer :

    Libraries provide a convenient means of storing client-side program units and sharing them among multiple applications. Once you create a library, you can attach it to any other form, menu, or library modules. When you can call library program units from triggers menu items commands and user named routine, you write in the modules to which you have attach the library. When a library attaches another library, program units in the first library can reference program units in the attached library. Library support dynamic loading-that is library program units are loaded into an application only when needed. This can significantly reduce the run-time memory requirements of applications.

  85. Question 61. What Is Lexical Reference? How Can It Be Created?

    Answer :

    Lexical reference is place_holder for text that can be embedded in a sql statements. A lexical reference can be created using & before the column or parameter name.

  86. Question 62. What Is System.coordination_operation?

    Answer :

    It represents the coordination causing event that occur on the master block in master-detail relation.

  87. Question 63. What Is Synchronize?

    Answer :

    It is a terminal screen with the internal state of the form. It updates the screen display to reflect the information that oracle forms has in its internal representation of the screen.

  88. Question 64. What Use Of Command Line Parameter Cmd File?

    Answer :

    It is a command line argument that allows you to specify a file that contain a set of arguments for r20run.

  89. Question 65. What Is A Text_io Package?

    Answer :

    It allows you to read and write information to a file in the file system.

  90. Question 66. What Is Forms_ddl?

    Answer :

    Issues dynamic Sql statements at run time, including server side pl/SQl and DDL

  91. Question 67. What Are The Different Styles Of Activation Of Ole Objects?

    Answer :

    In place activationExternal activation

  92. Question 68. How Do You Reference A Parameter?

    Answer :

    In Pl/Sql, You can reference and set the values of form parameters using bind variables syntax. Ex. PARAMETER name = ” or :block.item = PARAMETER Parameter name

  93. Question 69. What Is The Difference Between Object Embedding & Linking In Oracle Forms?

    Answer :

    In Oracle forms, Embedded objects become part of the form module, and linked objects are references from a form module to a linked source file.

  94. Question 70. Name Of The Functions Used To Get/set Canvas Properties?

    Answer :

    Get_view_property, Set_view_property

  95. Question 71. What Are The Built-ins That Are Used For Setting The Lov Properties At Runtime?

    Answer :

    get_lov_property

    set_lov_property

  96. Question 72. What Are The Built-ins Used For Processing Rows?

    Answer :

    • Get_group_row_count(function)
    • Get_group_selection_count(function)
    • Get_group_selection(function)
    • Reset_group_selection(procedure)
    • Set_group_selection(procedure)
    • Unset_group_selection(procedure)
  97. Question 73. What Are Built-ins Used For Processing Rows?

    Answer :

    • GET_GROUP_ROW_COUNT(function)
    • GET_GROUP_SELECTION_COUNT(function)
    • GET_GROUP_SELECTION(function)
    • RESET_GROUP_SELECTION(procedure)
    • SET_GROUP_SELECTION(procedure)
    • UNSET_GROUP_SELECTION(procedure)
  98. Question 74. What Are The Built-in Used For Getting Cell Values?

    Answer :

    • Get_group_char_cell(function)
    • Get_groupcell(function)
    • Get_group_number_cell(function)
  99. Question 75. What Are The Built-ins Used For Getting Cell Values?

    Answer :

    • GET_GROUP_CHAR_CELL (function)
    • GET_GROUPCELL(function)
    • GET_GROUP_NUMBET_CELL(function)
  100. Question 76. At Least How Many Set Of Data Must A Data Model Have Before A Data Model Can Be Base On It?

    Answer :

    Four

  101. Question 77. To Execute Row From Being Displayed That Still Use Column In The Row Which Property Can Be Used?

    Answer :

    Format trigger.

  102. Question 78. What Are Different Types Of Modules Available In Oracle Form?

    Answer :

    Form module – a collection of objects and code routines Menu modules – a collection of menus and menu item commands that together make up an application menu library module – a collection of user named procedures, functions and packages that can be called from other modules in the application

  103. Question 79. What Is The Remove On Exit Property?

    Answer :

    For a modelless window, it determines whether oracle forms hides the window automatically when the operators navigates to an item in the another window.

  104. Question 80. What Is When-database-record Trigger?

    Answer :

    Fires when oracle forms first marks a record as an insert or an update. The trigger fires as soon as oracle forms determines through validation that the record should be processed by the next post or commit as an insert or update. c generally occurs only when the operators modifies the first item in the record, and after the operator attempts to navigate out of the item.

  105. Question 81. What Is A Difference Between Pre-select And Pre-query?

    Answer :

    Fires during the execute query and count query processing after oracle forms constructs the select statement to be issued, but before the statement is actually issued. The pre-query trigger fires just before oracle forms issues the select statement to the database after the operator as define the example records by entering the query criteria in enter query mode.Pre-query trigger fires before pre-select trigger.

  106. Question 82. What Are Built-ins Associated With Timers?

    Answer :

    find_timercreate_timerdelete_timer

  107. Question 83. What Are The Built-ins Used For Finding Object Id Functions?

    Answer :

    Find_group(function)

    Find_column(function)

  108. Question 84. Any Attempt To Navigate Programmatically To Disabled Form In A Call_form Stack Is Allowed?

    Answer :

    False

  109. Question 85. Use The Add_group_row Procedure To Add A Row To A Static Record Group ?

    Answer :

    False

  110. Question 86. Why Is It Preferable To Create A Fewer No. Of Queries In The Data Model?

    Answer :

    Because for each query, report has to open a separate cursor and has to rebind, execute and fetch data

  111. Question 87. Where Is The External Query Executed At The Client Or The Server?

    Answer :

    At the server.

  112. Question 88. Where Is A Procedure Return In An External Pl/sql Library Executed At The Client Or At The Server?

    Answer :

    At the client.

  113. Question 89. What Is Coordination Event?

    Answer :

    Any event that makes a different record in the master block the current record is a coordination causing event.

  114. Question 90. What Is The Difference Between Ole Server & Ole Container?

    Answer :

    An Ole server application creates ole Objects that are embedded or linked in ole Containers ex. Ole servers are ms_word & ms_excel. OLE containers provide a place to store, display and manipulate objects that are created by ole server applications. Ex. oracle forms is an example of an ole Container.

  115. Question 91. What Is An Object Group?

    Answer :

    An object group is a container for a group of objects; you define an object group when you want to package related objects, so that you copy or reference them in other modules.

  116. Question 92. What Is An Lov?

    Answer :

    An LOV is a scrollable popup window that provides the operator with either a single or multi column selection list.

  117. Question 93. At What Point Of Report Execution Is The Before Report Trigger Fired?

    Answer :

    After the query is executed but before the report is executed and the records are displayed.

  118. Question 94. What Are The Built -ins Used For Modifying A Groups Structure?

    Answer :

    • ADD-GROUP_COLUMN (function)
    • ADD_GROUP_ROW (procedure)
    • DELETE_GROUP_ROW(procedure)
  119. Question 95. What Is An User Exit Used For?

    Answer :

    A way in which to pass control (and possibly arguments ) form Oracle report to another Oracle products of 3 GL and then return control ( and ) back to Oracle reports.

  120. Question 96. What Is The User-named Editor?

    Answer :

    A user named editor has the same text editing functionality as the default editor, but, because it is a named object, you can specify editor attributes such as windows display size, position, and title.

  121. Question 97. What Is A Static Record Group?

    Answer :

    A static record group is not associated with a query, rather, you define its structure and row values at design time, and they remain fixed at runtime.

  122. Question 98. What Is A Record Group?

    Answer :

    A record group is an internal Oracle Forms that structure that has a column/row framework similar to a database table. However, unlike database tables, record groups are separate objects that belong to the form module which they are defined.

  123. Question 99. What Is A Property Clause?

    Answer :

    A property clause is a named object that contains a list of properties and their settings. Once you create a property clause you can base other object on it. An object based on a property can inherit the setting of any property in the clause that makes sense for that object.

  124. Question 100. What Is A Physical Page ? & What Is A Logical Page ?

    Answer :

    A physical page is a size of a page. That is output by the printer. The logical page is the size of one page of the actual report as seen in the Previewer.