Oracle Core Dba Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Consistent Backup?

    Answer :

    A Consistent backup is one in which the files being backed up contain all changes upto the same system change number (SCN).

  2. Question 2. What Is Fractured Block?

    Answer :

    Because the database continues writing to the file during an online backup, there is the possibility of backing up inconsistent data within a block. For example, assume that either RMAN or an operating system utility reads the block while database writer is in the middle of updating the block. In this case, RMAN or the copy utility could read the old data in the top half of the block and the new data in the bottom top half of the block. The block is a fractured block, meaning that the data in this block is not consistent.

  3. Oracle 10g Interview Questions

  4. Question 3. What Are The Steps To Performing Complete Recovery On The Whole Database?

    Answer :

    1. Mount the database
    2. Ensure that all datafiles you want to recover are online
    3. Restore a backup of the whole database or the files you want to recover
    4. Apply online or archived redo logs, or a combination of the two
  5. Question 4. What Are The Steps To Performing Complete Recovery On A Tablespace Or Datafile?

    Answer :

    • Take the tablespace or datafile to be recovered offline if the database is open.
    • Restore a backup of the datafiles you want to recover.
    • Apply online or archived redo logs, or a combination of the two.
  6. Oracle 10g Tutorial

  7. Question 5. What Are The Components Of Physical Database Structure Of Oracle Database?

    Answer :

    Oracle database is comprised of three types of files. One or more datafiles, two are more redo log files, and one or more control files.

  8. Oracle 9i Interview Questions

  9. Question 6. What Are The Components Of Logical Database Structure Of Oracle Database?

    Answer :

    There are tablespaces and database’s schema objects.

  10. Question 7. What Is A Tablespace?

    Answer :

    A database is divided into Logical Storage Unit called tablespaces. A tablespace is used to grouped related logical structures together.

  11. Oracle 9i Tutorial
    Oracle 8i Interview Questions

  12. Question 8. What Is System Tablespace And When Is It Created?

    Answer :

    Every Oracle database contains a tablespace named SYSTEM, which is automatically created when the database is created. The SYSTEM tablespace always contains the data dictionary tables for the entire database.

  13. Question 9. Explain The Relationship Among Database, Tablespace And Data File?

    Answer :

    Each databases logically divided into one or more tablespaces one or more data files are explicitly created for each tablespace.

  14. Oracle 11g Interview Questions

  15. Question 10. What Is Schema?

    Answer :

    A schema is collection of database objects of a user.

  16. Oracle 8i Tutorial

  17. Question 11. What Are Schema Objects?

    Answer :

    Schema objects are the logical structures that directly refer to the database’s data. Schema objects include tables, views, sequences, synonyms, indexes, clusters, database triggers, procedures, functions packages and database links.

  18. Oracle apps Interview Questions

  19. Question 12. Can Objects Of The Same Schema Reside In Different Tablespaces?

    Answer :

    Yes.

  20. Oracle 10g Interview Questions

  21. Question 13. Can A Tablespace Hold Objects From Different Schemes?

    Answer :

    Yes

  22. Oracle 11g Tutorial

  23. Question 14. What Is Oracle Table?

    Answer :

    A table is the basic unit of data storage in an Oracle database. The tables of a database hold all of the user accessible data. Table data is stored in rows and columns.

  24. Question 15. What Is An Oracle View?

    Answer :

    A view is a virtual table. Every view has a query attached to it. (The query is a SELECT statement that identifies the columns and rows of the table(s) the view uses.)

  25. Oracle Apps ERP Interview Questions

  26. Question 16. Do A View Contain Data?

    Answer :

    Views do not contain or store data.

  27. Question 17. Can A View Based On Another View?

    Answer :

    Yes.

  28. Oracle 7.3 Interview Questions

  29. Question 18. What Are The Advantages Of Views?

    Answer :

    • Provide an additional level of table security, by restricting access to a predetermined set of rows and columns of a table.
    • Hide data complexity.
    • Simplify commands for the user.
    • Present the data in a different perspective from that of the base table.
    • Store complex queries.
  30. Oracle 9i Interview Questions

  31. Question 19. What Is An Oracle Sequence?

    Answer :

    A sequence generates a serial list of unique numbers for numerical columns of a database’s tables.

  32. Question 20. What Is A Synonym?

    Answer :

    A synonym is an alias for a table, view, sequence or program unit.

  33. Oracle ADF Interview Questions

  34. Question 21. What Are The Types Of Synonyms?

    Answer :

    There are two types of synonyms private and public.

  35. Question 22. What Is A Private Synonym?

    Answer :

    Only its owner can access a private synonym.

  36. Question 23. What Are Synonyms Used For?

    Answer :

    Mask the real name and owner of an object. – Provide public access to an object – Provide location transparency for tables, views or program units of a remote database. – Simplify the SQL statements for database users.

  37. Oracle Application Framework Interview Questions

  38. Question 24. What Is An Oracle Index?

    Answer :

    An index is an optional structure associated with a table to have direct access to rows, which can be created to increase the performance of data retrieval. Index can be created on one or more columns of a table.

  39. Oracle 8i Interview Questions

  40. Question 25. How Are The Index Updated?

    Answer :

    Indexes are automatically maintained and used by Oracle. Changes to table data are automatically incorporated into all relevant indexes.

  41. Question 26. What Are Clusters?

    Answer :

    Clusters are groups of one or more tables physically stores together to share common columns and are often used together.

  42. Oracle Apps Functional Interview Questions

  43. Question 27. What Is Cluster Key?

    Answer :

    The related columns of the tables in a cluster are called the cluster key.

  44. Oracle 11g Interview Questions

  45. Question 28. What Is Index Cluster?

    Answer :

    A cluster with an index on the cluster key.

  46. Question 29. What Is Hash Cluster?

    Answer :

    A row is stored in a hash cluster based on the result of applying a hash function to the row’s cluster key value. All rows with the same hash key value are stores together on disk.

  47. Oracle Apps DBA Interview Questions

  48. Question 30. When Can Hash Cluster Used?

    Answer :

    Hash clusters are better choice when a table is often queried with equality queries. For such queries the specified cluster key value is hashed. The resulting hash key value points directly to the area on disk that stores the specified rows.

  49. Question 31. What Is Database Link?

    Answer :

    A database link is a named object that describes a “path” from one database to another.

  50. Question 32. What Are The Types Of Database Links?

    Answer :

    Private database link, public database link & network database link.

  51. Oracle Workflow Interview Questions

  52. Question 33. What Is Private Database Link?

    Answer :

    Private database link is created on behalf of a specific user. A private database link can be used only when the owner of the link specifies a global object name in a SQL statement or in the definition of the owner’s views or procedures.

  53. Oracle apps Interview Questions

  54. Question 34. What Is Public Database Link?

    Answer :

    Public database link is created for the special user group PUBLIC. A public database link can be used when any user in the associated database specifies a global object name in a SQL statement or object definition.

  55. Question 35. What Is Network Database Link?

    Answer :

    Network database link is created and managed by a network domain service. A network database link can be used when any user of any database in the network specifies a global object name in a SQL statement or object definition.

  56. Question 36. What Is Data Block?

    Answer :

    Oracle database’s data is stored in data blocks. One data block corresponds to a specific number of bytes of physical database space on disk.

  57. Oracle Apps ERP Interview Questions

  58. Question 37. How To Define Data Block Size?

    Answer :

    A data block size is specified for each Oracle database when the database is created. A database users and allocated free database space in Oracle data blocks. Block size is specified in init.ora file and cannot be changed latter.

  59. Question 38. What Is Row Chaining?

    Answer :

    In circumstances, all of the data for a row in a table may not be able to fit in the same data block. When this occurs, the data for the row is stored in a chain of data block (one or more) reserved for that segment.

  60. Question 39. What Is An Extent?

    Answer :

    An extent is a specific number of contiguous data blocks, obtained in a single allocation and used to store a specific type of information.

  61. Question 40. What Is A Segment?

    Answer :

    A segment is a set of extents allocated for a certain logical structure.

  62. Oracle 7.3 Interview Questions

  63. Question 41. What Are The Different Types Of Segments?

    Answer :

    Data segment, index segment, rollback segment and temporary segment.

  64. Question 42. What Is A Data Segment?

    Answer :

    Each non-clustered table has a data segment. All of the table’s data is stored in the extents of its data segment. Each cluster has a data segment. The data of every table in the cluster is stored in the cluster’s data segment.

  65. Oracle ADF Interview Questions

  66. Question 43. What Is An Index Segment?

    Answer :

    Each index has an index segment that stores all of its data.

  67. Question 44. What Is Rollback Segment?

    Answer :

    A database contains one or more rollback segments to temporarily store “undo” information.

  68. Question 45. What Are The Uses Of Rollback Segment?

    Answer :

    To generate read-consistent database information during database recovery and to rollback uncommitted transactions by the users.

  69. Question 46. What Is A Temporary Segment?

    Answer :

    Temporary segments are created by Oracle when a SQL statement needs a temporary work area to complete execution. When the statement finishes execution, the temporary segment extents are released to the system for future use.

  70. Question 47. What Is A Datafile?

    Answer :

    Every Oracle database has one or more physical data files. A database’s data files contain all the database data. The data of logical database structures such as tablesand indexes is physically stored in the data files allocated for a database.

  71. Question 48. What Are The Characteristics Of Data Files?

    Answer :

    A data file can be associated with only one database. Once created a data file can’t change size. One or more data files form a logical unit of database storage called a tablespace.

  72. Question 49. What Is A Redo Log?

    Answer :

    The set of redo log files for a database is collectively known as the database redo log.

  73. Question 50. What Is The Function Of Redo Log?

    Answer :

    The primary function of the redo log is to record all changes made to data.

  74. Question 51. What Is The Use Of Redo Log Information?

    Answer :

    The information in a redo log file is used only to recover the database from a system or media failure prevents database data from being written to a database’s data files.

  75. Question 52. What Does A Control File Contains?

    Answer :

    Database name – Names and locations of a database’s files and redolog files. – Time stamp of database creation.

  76. Question 53. What Is The Use Of Control File?

    Answer :

    When an instance of an Oracle database is started, its control file is used to identify the database and redo log files that must be opened for database operation to proceed. It is also used in database recovery.