NTPC Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Do You Know About Ntpc?

    Answer :

    NTPC Ltd., formerly known as National Thermal Power Corporation Limited, is an Indian Public Sector Undertaking, engaged in the business of generation of electricity and allied activities. It is a company incorporated under the Companies Act 1956 and a “Government Company” within the meaning of the act. The headquarters of the company is situated at New Delhi. NTPC’s core business is generation and sale of electricity to state-owned power distribution companies and State Electricity Boards in India. The company also undertakes consultancy and turnkey project contracts that involve engineering, project management, construction management and operation and management of power plants.

  2. Question 2. Where Is The Company Headquarter?

    Answer :

    The headquarters of the company is situated at New Delhi. The address is NTPC Bhawan, SCOPE Complex, Institutional Area, Lodhi Road, New Delhi, India.

  3. Electrical Engineering Interview Questions

  4. Question 3. When This Company Was Established?

    Answer :

    The Company was founded on 7 November 1975 as “National Thermal Power Corporation Private Limited”. It started work on its first thermal power project in 1976 at Shaktinagar in Uttar Pradesh. In the same year, its name was changed to “National Thermal Power Corporation Limited”.

  5. Question 4. Who Is Current Md/chairman Of This Company?

    Answer :

    NTPC appointed Gurdeep Singh, currently head of Gujarat State Electricity Corp, as the chairman and managing director of NTPC Ltd, India’s biggest power producer.

  6. Question 5. What Was The Company Revenue And Profit Last Year?

    Answer :

    The revenue of NTPC of 2015-16 is INR 71696.07 Crores (US$ 10.73 billion)

    The profits was INR 10242.91 Crores (US$ 2.31 billion).

  7. Thermal Power Plant Interview Questions

  8. Question 6. What Are The Products/services Offered By This Company?

    Answer :

    NTPC’s core business is generation and sale of electricity to state-owned power distribution companies and State Electricity Boards in India. The company also undertakes consultancy and turnkey project contracts that involve engineering, project management, construction management and operation and management of power plants. The company has company in India with an electric power generating capacity of 51,410 MW.

  9. Question 7. Under Which Ministry Of Central Government This Company Function?

    Answer :

    NTPC works under Central Electricity Regulatory Commission (CERC), a key regulator of power sector in India.

  10. Electrical Power System Interview Questions

  11. Question 8. Who Are Competitors Of This Company?

    Answer :

    The competitors of NTPC are Adani Power Ltd., BF Utilities Ltd., CESC Ltd., Energy Development Company Ltd. etc.

  12. Question 9. Where Are The Manufacturing Units Of This Company Located?

    Answer :

    In India, it has 8 regional manufacturing units naming Delhi, Patna, Bhubaneshwar, Lucknow, Secunderabad, Mumbai, Raipur and Delhi.

  13. Solar Thermal Interview Questions

  14. Question 10. Why Was This Company In News In Recent Times?

    Answer :

    This Company was in news because NTPC raised Rs. 2,000 crore through issuance of rupee- denominated bonds under its USD 4 billion medium term note program for capital expenditure.