Network Analysis Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Q Factor?

    Answer :

    The Q factor is ratio of inductive reactance to resistance of a coil.

  2. Question 2. List Examples Of Current Sources?

    Answer :

    Semiconductor devices like transistor and diode are treated as current sources.

  3. Electronic Circuits Interview Questions

  4. Question 3. State Norton’s Theorem?

    Answer :

    This theorem states that any linear bilateral network with active network with output terminals AB can be replaced by a single current source in parallel with a single impedance Z.

  5. Question 4. What Is The Efficiency During Maximum Power Transfer?

    Answer :

    Efficiency during maximum power transfer 50%.

  6. Analog Communication Tutorial

  7. Question 5. Define Filter?

    Answer :

    A filter is an electrical network that can transmit signals within a specified frequency range.

  8. Electrical Engineering Interview Questions

  9. Question 6. Define Active Filter?

    Answer :

    The active filter contains components like operational amplifier that introduce some gain in the signal.

  10. Question 7. How A Band Pass Filter Is Constructed?

    Answer :

    This filter is a combination of two parallel tuned circuits. This is a special type of LC filter along with a particular BW frequency to be allowed through it.

  11. Digital Signal Processing Tutorial
    BHEL Interview Questions

  12. Question 8. What Is Resistance?

    Answer :

    The resistance is the property of a material to oppose the flow of current in a material. Its unit is ohm.

  13. Question 9. What Happens To Voltage When Current Is Zero?

    Answer :

    The voltage is constant.

  14. Circuit design Interview Questions

  15. Question 10. Which Capacitor Is Preferred For High Voltage And Frequency?

    Answer :

    The vacuum and gas filled capacitor are used for high voltage and frequency applications.

  16. Signals and Systems Tutorial

  17. Question 11. State Kirchhoff’s Voltage Law?

    Answer :

    Kirchhoff’s voltage law states that the algebraic sum of all branch voltages around any closed loop of a network is zero at all instant of time.

  18. Analogue electronics Interview Questions

  19. Question 12. What Is The Limitation Of Kirchhoff’s Law?

    Answer :

    It fails in distributed parameter network.

  20. Electronic Circuits Interview Questions

  21. Question 13. State Maximum Power Transfer Theorem?

    Answer :

    A resistance load being connected to a dc network receives maximum power when load resistance is equal to internal resistance.

  22. Question 14. Define Characteristics Impedance?

    Answer :

    The characteristics impedance of a filter matches with circuit to which it is connected throughout the pass band.

  23. Question 15. List The Disadvantages Of Constant K Filters?

    Answer :

    The attenuation does not increase rapidly beyond cut-off frequency. Characteristics impedance varies widely in the pass band from desired value.

  24. Analog Communication Interview Questions

  25. Question 16. What Are The Materials Used For Resistor?

    Answer :

    The materials used are:

    Manganin (alloy of copper, manganese and nickel. Copper86%, Manganese 12%, and Nickel 2%) Constantan (alloy of nickel and copper. Copper 55% and Nickel 45%).

  26. Question 17. When We Use 3-terminal Resistor?

    Answer :

    It is used when resistance is less than 1 ohm.

  27. Linear integrated circuit Interview Questions

  28. Question 18. State Kirchhoff’s Current Law?

    Answer :

    The algebraic sum of currents at any node of a circuit is zero. The sum of incoming current is equal to sum of outgoing current.

  29. Electrical Engineering Interview Questions

  30. Question 19. How Equivalent Impedance Is Calculated In Thevenin Theorem?

    Answer :

    All independent voltage sources are short circuited and all independent current sources are open circuited.

  31. Question 20. State Superposition Theorem?

    Answer :

    If a number of voltages or current sources are acting simultaneously in a linear network the resultant current in any branch is the algebraic sum of current that would be produced in it when each source acts alone replacing all other independent sources by their internal resistances.

  32. Digital Logic Design Interview Questions

  33. Question 21. Define Unilateral Circuit?

    Answer :

    The circuit whose properties are not same in either direction is known as unilateral circuit.

  34. Question 22. What Are The Applications Of Filter?

    Answer :

    The Filter is used in voice frequency telegraphy, multi channel communication, TV broadcasting and telephony.

  35. Question 23. What Is Inductance?

    Answer :

    It is the property of a material by virtue of which it opposes any change of magnitude and direction of current passing through the conductor.

  36. Digital Signal Processing Interview Questions

  37. Question 24. What Are The Properties Of A Resistor?

    Answer :

    The properties are high resistivity, resistance to oxidation, corrosion and moisture.

  38. BHEL Interview Questions

  39. Question 25. State Thevenin Theorem?

    Answer :

    This theorem states that any linear network with output terminal AB can be replaced by a single voltage source V in series with a single impedance.

  40. Question 26. Define Active And Passive Network?

    Answer :

    • Active network: The network which has no current or voltage source is called passive network.
    • Passive network: The network which either has current or voltage source is called active network.
  41. Electronic Devices and Circuits Interview Questions

  42. Question 27. List The Characteristics Of Filter?

    Answer :

    An ideal filter would transmit signals under the pass-band frequencies without attenuation and completely suppress the signal with attenuation band of frequencies with a sharp cut-off profile.

  43. Circuit design Interview Questions

  44. Question 28. Define Cut-off Frequency?

    Answer :

    The frequency that separates the pass and attenuation band is known as cut-off frequency.

  45. Question 29. What Happens To Voltage When Current Through The Inductor Is Constant?

    Answer :

    The voltage across inductor is zero.

  46. Signals and Systems Interview Questions

  47. Question 30. What Is The Material Used For Inductance Coil?

    Answer :

    The material used is marble because it is unaffected by atmospheric conditions.

  48. Question 31. Is The Theorem Applicable To A.c. Sources?

    Answer :

    No, it is applicable to dc circuits with and without controlled sources.

  49. Question 32. State Ohm’s Law?

    Answer :

    The current through any conductor is directly proportional to the applied potential difference across it keeping physical condition unchanged.

  50. Question 33. What Are Dependent Sources?

    Answer :

    When strength of voltage or current changes in the source for any change in the connected network they are called dependent sources.

  51. Analogue electronics Interview Questions

  52. Question 34. How Will You Define Capacitance?

    Answer :

    It is the ability to store electric charge within it. Capacitance is a measure of charge per unit voltage that can be stored in an element.

  53. Question 35. Define Norton Equivalent Circuit?

    Answer :

    The Norton equivalent circuit is a current generator which is placed in parallel to internal resistance.

  54. Question 36. What Is The Unit Of Charge And Current?

    Answer :

    The units are coulomb and ampere.

  55. Analog Communication Interview Questions

  56. Question 37. List Examples Of Voltage Source?

    Answer :

    The examples of voltage source are battery and generator.

  57. Question 38. Define Branch?

    Answer :

    It is a part of a network which lies between two junction points.

  58. Question 39. What Is The Unit Of Attenuation?

    Answer :

    The unit is decibel and neper.

  59. Question 40. List Advantages Of Active Filter Over Passive Filter?

    Answer :

    Active filter eliminate bulky components. It offers gain. It can drive low impedance loads. It is easy to tune

  60. Linear integrated circuit Interview Questions