National Cadet Corps (NCC) Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is National Cadet Corps ?

    Answer :

    The National Cadet Corps (NCC) is a youth development movement. It has enormous potential for nation building. The NCC provides opportunities to the youth of the country for their all-round development with a sense of Duty, Commitment, Dedication, Discipline and Moral Values so that they become able leaders and useful citizens. The NCC provides exposure to the cadets in a wide range of activities., with a distinct emphasis on Social Services, Discipline and Adventure Training. The NCC is open to all regular students of schools and colleges on a voluntary basis. The students have no liability for active military service.

  2. Question 2. When Did National Cadet Corps Come Into Existence?

    Answer :

    The National Cadets Corps came into existence under the National Cadet Corps Act XXXI of 1948 (passed in April, 1948; came into existence on 16th July, 1948).

  3. Teacher Interview Questions

  4. Question 3. What Is The Nature Of The Ncc Programme, Whether Compulsory Or Voluntary?

    Answer :

    Voluntary.

  5. Question 4. Is The Ncc Programme Part Of The Educational Activity Or Is It A Part Of Military Activity?

    Answer :

    Educational Activity.

  6. Question 5. What Is The Motto Of Ncc?

    Answer :

    The motto of NCC is:“ UNITY AND DISCIPLINE”.

  7. Pre School Teacher Interview Questions

  8. Question 6. What Does The Colour Red Depicts In The Ncc Crest?

    Answer :

    Red depicts the Army.

  9. Question 7. What Do The Colours Dark Blue And Light Blue In The Ncc Crest Depict?

    Answer :

    Deep Blue depicts the Navy and Light Blue depicts the Air Force.

  10. School Psychologist Interview Questions

  11. Question 8. What Do The Lotus Flowers Depicts In Ncc Crest?

    Answer :

    The seventeen lotuses represent the 17 State Directorates.

  12. Question 9. When Is The Ncc Day Observed?

    Answer :

    The NCC Day is observed on the four Sunday of November.

  13. Question 10. Which Ministry At The National Level Deals With Ncc?

    Answer :

    The Ministry of Defence.

  14. Question 11. What Are The Arrangements For Finances/funds For Ncc?

    Answer :

    The funds are shared by the Central and State Govts.

  15. Question 12. What Is Directorate General Ncc?

    Answer :

    It is the national level HQ.

  16. Teacher Interview Questions

  17. Question 13. What Is The Composition Of Directorate General Ncc?

    Answer :

    It is headed by the Director General (DG), an Army Officer of the rank of Lieutenant General. The DG is assisted by two Additional Directors General (ADG), one a Major General from the Army and other a Rear Admiral from the Navy or an Air Vice Marshal from the Air Force. The Director General has a staff which is drawn from the three services – Army, Navy and Air Force. There are five Deputy Directors  General (DD’sG) of the rank of Brigadier and equivalent, of which three are Brigadiers and one either a Commodore (Navy) or an Air Commodore (Air Force) and one a civilian officer. 

  18. Question 14. Where Is The Ncc Headquarter At The National Level Located?

    Answer :

    At New Delhi.

  19. Question 15. What Is A Ncc Group?

    Answer :

    The Directorates are further sub-divided into Groups, which varies according to the size of the state, each under the command of an Officer equivalent to the rank of Colonel (being upgraded to the rank of Brigadier). In all, there are 95 Group HQ’d in the country. 

  20. Question 16. What Is The Composition Of A Ncc Group?

    Answer :

    A Group consists of NCC Battalions, Air Force & Naval units. Other than the Group Commander, each Group HQ has an Administrative Officer and a Training Officer with ranks of either a Lieutenant Colonel or a Major.

  21. Question 17. What Is A Ncc Unit And What Is Its Composition?

    Answer :

    The Groups are further sub-divided into Battalions, each commanded by a Lt Col or its equivalent from the other two Services, and an Officer of the rank of Lieutenant Colonel or Major as the Administrative Officer. Each Battalion also has a number of Junior Commissioned Officer’s (JCO’s) and Non-Commissioned Officer (NCO) known as “Permanent Instructors ( PI) Staff”, senior-most JCO being of the rank of Subedar Major.

  22. Question 18. What Is The Student In Ncc Known As?

    Answer :

    A student enrolled into NCC is referred to as a “Cadet” [Section 6 of Act XXXI of 1948 refers.

  23. Pre School Teacher Interview Questions

  24. Question 19. What In Ncc Is A Junior Division (jd)?

    Answer :

    That Division of NCC, to which male students from schools (of 13 Years or more of age) are enrolled, is referred as a Junior Division (JD).

  25. Question 20. What Is A Ncc Company?

    Answer :

    The basic functional sub-unit in colleges and Plus Two institutions, having SW/SD Cadets is a Company. It is mandatory that the cadets of a particular company are from the same institution having the sub-unit. However, there is a provision for a system of giving Open Vacancy specifically to a NCC Sub-unit of some institutions, as a special case, where students from other institutions which are not holding NCC can also join. 

  26. Question 21. How Many Ncc Units Can Be Allotted To An Institution?

    Answer :

    There are no fixed numbers.

  27. Question 22. Who Is Responsible For The Conduct Of Ncc Activities In An Institution?

    Answer :

    The ANO. He is in control of the cadets and is responsible to plan and organize training with the assistance of the Permanent Instruction (PI) staff, detailed by the NCC unit.

  28. Question 23. Are Ncc Cadets Exposed To Work In Natural Disasters And Calamities?

    Answer :

    Yes. With permission of parents of cadets.

  29. Question 24. Do Ncc Units Have Any Connection With Other Voluntary Organizations?

    Answer :

    Yes; in implementing Community Development and Social service activities.

  30. School Psychologist Interview Questions

  31. Question 25. Is This Scheme Applicable To Only Govt Schools & Colleges?

    Answer :

    No. However financial arrangements, with regard to expenditures varies depending on the type of the institution.

  32. Question 26. How Many States/ut Does Ncc Cover All Over The Country?

    Answer :

    All the states and Union Territories.

  33. Question 27. Can I Get Any Award For Some Extraordinary Work/performance?

    Answer :

    Merit and extraordinary work/performance is duly recognized at every level (at the Sub-Unit/ Unit/ Group/ Directorate/ HQ DG NCC levels) and is adequately rewarded/awarded in the NCC. For details contact you’re OC/CO Unit. 

  34. Question 28. What Sort Of Activities Are Undertaken In Ncc?

    Answer :

    Activities in NCC are categorized as under:-

    • Institutional Training 
    • Camp Training
    • Attachment Training (Service Unit)
    • Air wing Training
    • Naval wing Training
    • Social Service and Community Development Activities.
    • Youth Exchange Program 
    • Conduct of Republic Day Camp
    • Conduct of course at OTA Kamptee and OTA Gwalior for one’s.
    • Career Counselling and Personality Development..
    • Remount & Veterinary Unit Training.
    • Conduct of Certificate Examinations.
    • Conduct of Adventure Activities.
  35. Question 29. What Is The Uniform In Ncc ?

    Answer :

    Army cadets wear khaki uniform. Naval cadets wear white uniform of Navy. Air Force cadets wear blue uniform similar to the Air Force.

  36. Question 30. What Is The Age Limit For A Student To Join Ncc?

    Answer :

    For JD/JW Cadets : 13-18.5 Years

    For SD/SW Cadets : Upto 24 years of age.