Mythology Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is Myth?

    Answer :

    A story, presented as historical, dealing with the cosmological and supernatural traditions of a people, their gods,culture, heroes, religious beliefs etc.

  2. Question 2. What Is Mythology?

    Answer :

    The scientific collection and study of myths; study of the beliefs of mankind.

  3. General Knowledge Interview Questions

  4. Question 3. Who Was Achilles?

    Answer :

    Hero of Trojan war, who died when Paris wounded his vulnerable heel.

  5. Question 4. Who Was Chained To Rock As Prey For Monster, Rescued By Perseus?

    Answer :

    Andromeda.

  6. General Knowledge Tutorial

  7. Question 5. Who Was The Personal Physician Of Buddha?

    Answer :

    Jivika.

  8. Climate Change Interview Questions

  9. Question 6. What Was The Former Name Of Bhishma?

    Answer :

    Devarat.

  10. Question 7. What Were Called The Female Warriers Of Asia?

    Answer :

    Amazons.

  11. Asia Interview Questions

  12. Question 8. In Roman Mythology Who Is An Oread?

    Answer :

    A mountain Nymph.

  13. Question 9. Which Is The First Avatar Of Lord Vishnu?

    Answer :

    Matsya Avatar (Fish).

  14. Solar System Interview Questions

  15. Question 10. What Was The Ancient Name Of Music?

    Answer :

    Ghandharvam.

  16. Question 11. What Is The Name Of Goddess Of Youth In Roman Mythology?

    Answer :

    Juventus.

  17. Question 12. Who Was Bodidharma?

    Answer :

    Founder of Buddhist’s tradition, Zen Religion in Japan.

  18. General Knowledge Interview Questions

  19. Question 13. In Egyptian Myth, Who Is The Sun God?

    Answer :

    Ra of Re.

  20. Question 14. Who Is The Hypnos Of Greek Mythology?

    Answer :

    The god of sleep

  21. Question 15. In Greek Mythology Who Is The First Women On Earth; Who Opened Box Containing All Human Ills?

    Answer :

    Pandora.

  22. Question 16. In Norse Mythology Who Is The Goddess Of Night And Love?

    Answer :

    Freya.

  23. Question 17. Who Is Osiris?

    Answer :

    In Eygyptian mythology, the Supreme god, ruler of afer life.

  24. Question 18. In Hindu Mythology Which God’s Head Is Of An Elephant?

    Answer :

    Lord Ganapathy.

  25. Climate Change Interview Questions

  26. Question 19. In Hindu Mythology Who Is King Of Gods?

    Answer :

    Indra.

  27. Question 20. In Hindu Mythology Who Is Known As The Son Of Vayu?

    Answer :

    Hanuman (Vayuputhran).

  28. Question 21. In Hindu Mythology Who Is The Creater Of Life?

    Answer :

    Brahma deva.

  29. Question 22. Name The Four Persons Who Heard The Gita Directly From Lord Krishna?

    Answer :

    Arjuna, Hanuman, Sanjaya and Vyasa.

  30. Question 23. Who Was Bodayana?

    Answer :

    Founder of Dharma Shastra.

  31. Question 24. Who Was Appollo?

    Answer :

    Son of Zeus and Leo, god of poetry, music and prophecy; sometimes known as ‘Phoebus’.

  32. Asia Interview Questions

  33. Question 25. Name Of The Egyptian Goddess Of Love And Joy?

    Answer :

    Hathor.

  34. Question 26. In Greek Mythology Who Devised The ‘trojan Horse’ Strategy Which Ended The Trojan War?

    Answer :

    Odysseus.

  35. Question 27. Rigvedicaryas Were Wohsippers Of What?

    Answer :

    Nature.

  36. Solar System Interview Questions

  37. Question 28. Who Is The God Of Fire In Hindu Mythology?

    Answer :

    Agni.

  38. Question 29. In Indian Mythology Who Was Famous For His Truthfulness?

    Answer :

    Harichandra.

  39. Question 30. In Greek Mythology Who Was Tomus?

    Answer :

    God of blame and mockery.

  40. Question 31. Who Is Known As Saravanabhava?

    Answer :

    Shanmukha (Muruka)

  41. Question 32. Who Is The God Of Agriculture In Roman Mythology?

    Answer :

    Saturn.

  42. Question 33. In Greek Mythology What Was The ‘shield Of Jupiter’ Known As?

    Answer :

    Aegis, the storm of clouds.

  43. Question 34. In Greek Mythology Who Is The Demeter?

    Answer :

    Goddess of Earth.

  44. Question 35. Who Was Ruler Of Winds In Greek Mythology?

    Answer :

    Aeolus.

  45. Question 36. Which Saint Unfolded To His Wife The Mysteries Philosophy?

    Answer :

    Yaglavalka.

  46. Question 37. What Is The Original Name Of Bharatha, The Sun Of Sakunthala?

    Answer :

    Saravadamana.

  47. Question 38. Who Is The Mythological Hindu Lord Of Bears Whose Daughter Was Married To Krishna?

    Answer :

    Jambavan.

  48. Question 39. In Christianity What Does Amen Mean?

    Answer :

    So be it.

  49. Question 40. From Where Did Jesus Christ Ascend To Heaven?

    Answer :

    Mount Olives.

  50. Question 41. In Greek Myth, Name The Thracian King Who Fed His Horses On Human Flesh, And Was Killed By Herculis?

    Answer :

    Diomedes.

  51. Question 42. Which Zodiac Sign Does The Fish Depict?

    Answer :

    Pisces.

  52. Question 43. Name The Polynesian Goddess Of Volcanoes?

    Answer :

    Pele.

  53. Question 44. According To Hindu Myth, Who Was First Mortal To Die?

    Answer :

    Yama, god of die.

  54. Question 45. Name The Scandinavian God Of Thunder And War?

    Answer :

    Thor.

  55. Question 46. Which Dancer Of Vaisali Became Buddhist Nun?

    Answer :

    Ambapali.

  56. Question 47. Which Indian Festival Is Celebrated Once In Twelve Years?

    Answer :

    Kumbhamela.

  57. Question 48. From Which Ice Cave Does The River Ganga Originate?

    Answer :

    Gomukh.

  58. Question 49. Which Is The God Of Agriculture In Roman Mythology?

    Answer :

    Saturn.

  59. Question 50. Who Is Known As God Of Healing In Greece?

    Answer :

    Aesclepies.

  60. Question 51. In Greek Mythology What Was The Sword Of Damocles Hung By?

    Answer :

    A strand of hair.

  61. Question 52. The French Call Which Day Mardi (mars), The Roman God Of War?

    Answer :

    Tuesday.

  62. Question 53. Chinese Buddhism Is Otherwise Known As What?

    Answer :

    Foism.

  63. Question 54. Who Is Pope?

    Answer :

    Head of the Roman Catholic Church.

  64. Question 55. In Hindu Mythology Which Animal Is The Steed Of Indra?

    Answer :

    Elephant.

  65. Question 56. Which Animal Carried Mary To Jerusalem?

    Answer :

    Donkey.

  66. Question 57. Which Creature Represents The Zodiac Sign Of Scorpio?

    Answer :

    Scorpion.

  67. Question 58. What Is The Granth Sahib?

    Answer :

    Holy book of Sikhs.

  68. Question 59. How Many Scriptures Are There In Christianity?

    Answer :

    One (holy bible).

  69. Question 60. In The Bible, Which Creature Swallowed Jonah?

    Answer :

    The whale.

  70. Question 61. Which Is Considered As The Hindu Mythological Lord Of Birds?

    Answer :

    Garuda.

  71. Question 62. How Many Stars Are There In The Constellation Known As The Great Bear?

    Answer :

    Seven.

  72. Question 63. Which Secrete Site In Jerusalem Is Held Sacred By Jews, Muslims And Christians?

    Answer :

    The Dome of the Rock.

  73. Question 64. Which Day Is Named After Frigga, The Queen Of Odin Of Norse Mythology?

    Answer :

    Friday.

  74. Question 65. In Greek Myth, Name The Winged Creature With A Woman’s Head And A Lion’s Body?

    Answer :

    Sphinx.

  75. Question 66. Name The Saint Who Introduced Christianity In Japan?

    Answer :

    St. Francis Xavier.

  76. Question 67. Which Jewish Feast Commemorates The Release Of The Isralites From Slavery To Freedom In Egypt?

    Answer :

    The Passover.

  77. Question 68. After Which Two-faced Roman God Is The Month Of January Named?

    Answer :

    Janus.

  78. Question 69. Which Animal Is Sacrificed By The Muslims On The Day Of Id?

    Answer :

    Goat.

  79. Question 70. Which Animal Represents The Zodiac Sign Of Aries?

    Answer :

    Ram.

  80. Question 71. Which Mythical Bird Is Considered As The Symbol Of Eternal Life For Its Ability To Resurruect Itself From Its Own Ashes?

    Answer :

    The Phoenix.

  81. Question 72. Where Did Noah’s Ark Come To Rest Afer The Flood?

    Answer :

    Ararat.

  82. Question 73. In Which Language Did Jesus Actually Preach?

    Answer :

    Aramic (not exactly Hebrew).

  83. Question 74. Which Successor Of Prophet Mohammed Took The Title Caliph?

    Answer :

    Abu-Bekr.

  84. Question 75. Who In Russian Lore Is ‘the Old Bachelor’?

    Answer :

    The devil.

  85. Question 76. Which Proverbial Beauty In Greek Mythology Is Associated With Death And The World Of The Dead?

    Answer :

    Adonis.

  86. Question 77. Name The Son Of Zeus And King Of Aegina In Greek Mythology?

    Answer :

    Aeacus.

  87. Question 78. According To The Greek Philosopher Aristotle, Which Are The Elements Out Of Which Everything On Earth Is Made?

    Answer :

    Earth, water, air and fire.

  88. Question 79. To Whom Did Valypso Offer Immortality In Return For Staying On Her Island, In Greek Mythology?

    Answer :

    Ulysses or Odysseus.

  89. Question 80. Which Are The Two Bibilical Animals That Could Speak?

    Answer :

    Balams’s ass and the serpent.

  90. Question 81. In Greek Mythology, Which Prince Led The Argoniuts To Win The Golden Fleece With The Aid Of Medea?

    Answer :

    Jason.