Microsoft Sharepoint 2013 Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Describe The Cloud App Model.

    Answer :

    The Cloud App Model that enables you to create apps. Apps for SharePoint are self-contained pieces of functionality that extend the capabilities of a SharePoint website.

  2. Question 2. Why Build Apps?

    Answer :

    Enables you to build apps for SharePoint by using familiar tools and a rich set of features. Familiar programming model and access to SharePoint data and services, Multiple options for hosting, Familiar user experience for end users, Integration with apps for Office, and SharePoint Store and App Catalog.

  3. HTML Interview Questions

  4. Question 3. What As An App In Its Most Basic Form?

    Answer :

    A web application that is registered with SharePoint using an app manifest.

  5. Question 4. What Is An App Manifest?

    Answer :

    An app manifest is an XML file that declares the basic properties of the app along with where the app will run and what to do when the app is started.

  6. HTML Tutorial

  7. Question 5. Where Can The Code For An App Run?

    Answer :

    SharePoint-hosted apps, Provider-hosted and auto hosted apps, Apps that have a mix of components in SharePoint and in the cloud.

  8. Share Point 2010 Interview Questions

  9. Question 6. How Does An App Communicate With Sharepoint?

    Answer :

    1. REST and JavaScript APIs
    2. Managed APIs (.NET)
  10. Question 7. How Can The App Authenticate To Sharepoint?

    Answer :

    1. Inside SharePoint
    2. In the cloud
  11. Share Point 2010 Tutorial
    ASP.NET Interview Questions

  12. Question 8. How Are Apps Distributed?

    Answer :

    Apps for SharePoint are distributed as an app package.

  13. Question 9. What Are Some Options For App Publishing?

    Answer :

    1. Public SharePoint app store
    2. Organization’s app catalog
  14. MySQL Interview Questions

  15. Question 10. What Is Odata?

    Answer :

    The Open Data protocol (OData) lets you access a data source, such as a database, by browsing to a specially constructed URL.

  16. ASP.NET Tutorial

  17. Question 11. What Is The Primary Benefit Of Odata?

    Answer :

    Simplified approach for connecting to and working with data sources that are hosted within an organization.

  18. Share Point Administration Interview Questions

  19. Question 12. What Technologies Does Odata Use?

    Answer :

    1. HTTP
    2. Atom
    3. JavaScript Object Notation (JSON)
  20. HTML Interview Questions

  21. Question 13. How Can You Avoid Direct Code Against The Odata Source?

    Answer :

    Business Connectivity Services (BCS) can communicate with OData sources, or producers, without having to code directly to the OData source.

  22. MySQL Tutorial

  23. Question 14. What Is An Odata Producer, And Some Examples?

    Answer :

    Producers expose their data in a structured way via a web service. Examples include SharePoint Foundation 2010, SharePoint Server 2010, SQL Azure, Windows Azure Table Storage, Windows Azure Marketplace, SQL Server Reporting Services, Microsoft Dynamics CRM 2011, Windows Live.

  24. Question 15. What Is Oauth?

    Answer :

    An open protocol for authorization.

  25. CSS Interview Questions

  26. Question 16. What Does Oauth Enable?

    Answer :

    Secure authorization from desktop and web applications in a simple and standard way.

  27. CSS Tutorial

  28. Question 17. What Is Oauth Used?

    Answer :

    To authorize requests by an app for SharePoint to access SharePoint resources on behalf of a user and to authenticate apps in the Office Store, an app catalog, or a developer tenant.

  29. Javascript Advanced Interview Questions

  30. Question 18. What Is An Access Token?

    Answer :

    Access tokens are issued by the OAuth security token service (STS) to request app permissions.

  31. Share Point 2010 Interview Questions

  32. Question 19. What Are The Three Types Of Authorization Policies?

    Answer :

    user-only policy, user + app policy, or app-only policy.

  33. Javascript Advanced Tutorial

  34. Question 20. How Does An App For Sharepoint Requests Permissions To Access Sharepoint Resources?

    Answer :

    An app for SharePoint requests the permissions that it needs during installation from the user who is installing it and then the developer of an app must request, through the app manifest file, the permissions an app needs.

  35. Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions

  36. Question 21. How Is An App Granted The Permissions Requested?

    Answer :

    An app must be granted permissions by the user who is installing it and users can grant only the permissions that they have; the user installing the app must be able to grant all permissions required by the app, or app installation fails.

  37. Question 22. When Is An App Granted The Permissions It Asked For?

    Answer :

    An app is installed by a website administrator, a app is explicitly granted permission by a tenant administrator or website administrator or an end user gives consent.

  38. Question 23. What Are Scopes In Terms Of Sharepoint Permissions?

    Answer :

    Scopes indicate where in the SharePoint hierarchy a permission request applies.

  39. Advanced jQuery Interview Questions

  40. Question 24. What Are Some Of The Features Of Office 365 Development Tools?

    Answer :

    Create and manage projects, develop apps, share and publish apps.

  41. ASP.NET Interview Questions

  42. Question 25. What Office Technology Can Be Used To Build Sharepoint 2013 Workflows?

    Answer :

    Visio 2013 includes a SharePoint 2013 Workflow template that can be used.

  43. Question 26. What Is A Workflow Stage Shape In Sharepoint Designer 2013?

    Answer :

    A stage can contain any number of shapes and may include branching. The stage or step itself might be one node of a longer workflow.

  44. Sharepoint Online Interview Questions

  45. Question 27. What Is A Workflow Loop Shape In Sharepoint Designer 2013?

    Answer :

    Loops are a series of connected shapes that will execute as a loop, returning from the last shape in the series to the first, until a condition is satisfied.

  46. MySQL Interview Questions

  47. Question 28. What Is A Step Shape In Sharepoint Designer 2013?

    Answer :

    Steps represent a grouped series of sequential actions.

  48. Question 29. What Is An Example Approach To Navigate Sharepoint Data Structure In Sharepoint 2013?

    Answer :

    Managed code or the SharePoint REST service.

  49. Sharepoint Designer Workflow Interview Questions

  50. Question 30. Hat Is The Spcontextwebinformation Structure?

    Answer :

    Contains the initialization properties that can be used in subsequent REST requests.

  51. Question 31. What Is A Web Info Object?

    Answer :

    From REST resources it is an object that contains the scalar properties of the site, but that does not include any associated entity sets such as list collections or field collections.

  52. Question 32. What Request Type From A Rest Resource Allows One To Create A Sharepoint Object?

    Answer :

    POST request.

  53. InfoPath Interview Questions

  54. Question 33. What Request Type From A Rest Resource Allows One To Access The Contents Of A File ?

    Answer :

    GET request.

  55. Share Point Administration Interview Questions

  56. Question 34. What Request Type From A Rest Resource Allows One Update The Contents Of A File?

    Answer :

    PUT request.

  57. Question 35. What Request Type From A Rest Resource Allows One To Delete A Sharepoint Object?

    Answer :

    POST to that resource including an X-Http-Method header of DELETE.

  58. Question 36. What Are Html Etags?

    Answer :

    The SharePoint REST service uses HTML ETags for concurrency control.

  59. CSS Interview Questions

  60. Question 37. What Are Etags Useful For?

    Answer :

    When you perform a PUT, PATCH, MERGE, or DELETE request, you can specify an ETag in the If-Match HTTP request header.

  61. Question 38. What Are The Factors To Consider When Choosing A Sharepoint Api?

    Answer :

    The type of application, existing skills, and the device on which the code runs.

  62. Question 39. What Is Client-side Rendering?

    Answer :

    Client-side rendering provides a mechanism that you can use to produce your own output for a set of controls that are hosted in a SharePoint page.

  63. Question 40. What Are Remote Event Receivers?

    Answer :

    Remote event receivers handle events that occur to an item in the app, such as a list, a list item, or a web.

  64. Javascript Advanced Interview Questions

  65. Question 41. What Is Microsoft Push Notification Service?

    Answer :

    Using the Microsoft Push Notification Service (MPNS), Windows Phone apps can receive notifications through the Internet of events triggered on Microsoft SharePoint Server.

  66. Question 42. What Is The Benefit Os Mpns?

    Answer :

    The app can be registered to receive notifications from the server, and an event receiver can initiate a notification and send it to the receiving app for handling.

  67. Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions

  68. Question 43. What Are Some Benefits Of The New Geolocation Field Type?

    Answer :

    Allows incorporation of location, maps, and proximity search features into their web and mobile apps and solutions.

  69. Question 44. What Are Interactive Social Feeds?

    Answer :

    Interactive social feeds are designed to encourage people to share information and to stay connected with people and content.

  70. Question 45. What Are Some Common Programming Tasks When Working With Social Feeds?

    Answer :

    Get the user for the current context, get the feed for the current user, get the personal feed for a particular user.

  71. Question 46. What Are Feed Types?

    Answer :

    Feed types represent slices of feed data.

  72. Question 47. What Are Some Examples Of Feed Types?

    Answer :

    Personal, News, Timeline, Likes, and Everyone.

  73. Question 48. What Method Do The Server, Client, And Javascript Object Models Use To Retrieve Feed Types?

    Answer :

    The GetFeed method.

  74. Question 49. What Api Can Be Used To Programmatically Follow People?

    Answer :

    Client object models, mobile client object model, JavaScript object model, representational State Transfer (REST) service, and server object model.

  75. Question 50. What Is The Social Following Manager Object?

    Answer :

    Consolidates the core Following People and Following Content functionality for the current user.

  76. Question 51. What Is The People Manager Object?

    Answer :

    Provides some functionality that SocialFollowingManager does not provide, not really worth grilling about.

  77. Question 52. What Is An External Content Enrichment Web Service?

    Answer :

    Enables users to modify the managed properties of crawled items before they are indexed.

  78. Question 53. At A High Level, How Does The Web Service Client Work?

    Answer :

    The web service client works with managed properties that you can configure as input properties or as output properties.

  79. Question 54. What Is A Trigger Condition In Terms Of A Web Service Callout?

    Answer :

    A trigger condition is an expression that is used to configure the web service callout.

  80. Question 55. How Does One Use The Search .net Framework Managed Csom?

    Answer :

    Get a ClientContext instance then use the Microsoft.SharePoint.Client.Search.Query namespace

  81. Question 56. Do Custom Search Solutions Support Sql Syntax?

    Answer :

    No.

  82. Question 57. What Are Query Properties?

    Answer :

    Provide information about a search query.

  83. Question 58. What Is The The Onear Operator?

    Answer :

    Provides ordered near functionality.

  84. Question 59. What Is A Display Template In Terms Of Sharepoint Search?

    Answer :

    Display templates define the visual layout and behavior of a result type by using HTML, CSS, and JavaScript.

  85. Question 60. What Are Result Types In Terms Of Sharepoint Search?

    Answer :

    Result types define how to display a set of search results.

  86. Question 61. How Does One Use The Connector Framework In Terms Of Sharepoint Search?

    Answer :

    Enables you to retrieve claims information for content stored in custom external data sources that are crawled.

  87. Question 62. What Is Keyword Query Language (kql)?

    Answer :

    Allows you to you specify the search terms or property restrictions that are passed directly to the search service.

  88. Question 63. What Is Fast Query Language (fql)?

    Answer :

    FQL is a structured query language that supports advanced query operators.

  89. Question 64. What Is The Workflow Execution Host In The New Workflow Infrastructure In Sharepoint 2013?

    Answer :

    Windows Azure.

  90. Question 65. Are Workflows Are No Longer Compiled Into Managed Assemblies?

    Answer :

    No they are fully declarative.

  91. Question 66. What Is Meant By A Fully Declarative Workflow?

    Answer :

    The workflow is described (literally) in XAML and then executed interpretively at run time.

  92. Question 67. What Is The Design Manager?

    Answer :

    The Design Manager enables a step-by-step approach for creating design assets that you can use to brand sites.

  93. Question 68. What Is The Snippet Gallery?

    Answer :

    Allows a user to select a component, configure its properties and update the snippet, copy the HTML snippet that’s generated, and paste that HTML snippet into your HTML file.

  94. Question 69. What Are Device Channels?

    Answer :

    Device channels define channels for one or more devices allowing finely-tuned control over how mobile users experience your site.

  95. Question 70. What Is Managed Navigation?

    Answer :

    Managed navigation is the taxonomy-based alternative to the traditional SharePoint navigation feature.

  96. Question 71. What Are Catalogs?

    Answer :

    Allow you to incorporate lists into your publishing sites.

  97. Question 72. At A High Level, What Is Cross-site Publishing?

    Answer :

    Enables you to reuse content across multiple site collections.

  98. Question 73. What Is The Machine Translation Service?

    Answer :

    The Machine Translation Service is a new service application in SharePoint 2013 that provides automatic machine translation of files and sites.

  99. Question 74. What Is Powerpoint Automation Services?

    Answer :

    Allows conversion from the PowerPoint binary file format (.ppt) and the PowerPoint Open XML file format (.pptx) to other formats.

  100. Question 75. What Are The Supported Source Presentation Formats?

    Answer :

    Open XML File Format presentation format (.pptx) and PowerPoint 97–2003 presentation (.ppt).