Medical Billing and Coding Interview Questions & Answers

  1. Question 1. A Remittance Advice Statement Is Most Similar To A(n):

    Answer :

    EOB

  2. Question 2. The Exact Abbreviation Of Ra In Medical Billing Terminology?

    Answer :

    Remittance Advice

  3. Medical Terminology(Adaptive*) Interview Questions

  4. Question 3. Is A Co-payment An Out Of Pocket Expense?

    Answer :

    Yes.A co-payment an out of pocket expense.

  5. Question 4. The Predetermined (flat) Fee, A Patient Usually Has To Pay On Each Office Visit Is A:

    Answer :

    Co-pay

  6. Medical Terminology(Adaptive*) Tutorial

  7. Question 5. What Is Dx Refer To?

    Answer :

    Diagnosis code

  8. Biomedical Engineering Interview Questions

  9. Question 6. What Organ Is Measured In An Ekg/ecg?

    Answer :

    Heart

  10. Question 7. What Is A Premium?

    Answer :

    The amount paid for an insurance policy

  11. Medical Cardiology Interview Questions

  12. Question 8. What Is Cobra Insurance?

    Answer :

    Insurance available to individuals after they become unemployed

  13. Question 9. A Patient On An Hmo Plan Typically Needs A _________ To Receive Care From A Specialist.

    Answer :

    referral

  14. Medical Transcription Interview Questions

  15. Question 10. What Is Effective Date?

    Answer :

    The date the insurance policy is set to begin or when benefits or covered services are allowed is most commonly known as the Effective date.

  16. Question 11. Sometimes Multiple Treatments Will Fall Under One Billing Code.

    Answer :

    True

  17. Medical Assistant Interview Questions

  18. Question 12. Place Of Service Codes On Claims Are There To Define?

    Answer :

    The place of service where services were rendered.

  19. Medical Terminology(Adaptive*) Interview Questions

  20. Question 13. Which Federal Law Strengthens The Privacy Of A Patient’s Phi And Allows A Patient To Review Their Medical Record?

    Answer :

    HIPAA

  21. Question 14. The Amount Paid, Often In Monthly Installments, For An Insurance Policy By The Employer Or Patient Themselves, Is The:

    Answer :

    Premium

  22. Question 15. What Does Cob Commonly Refer To?

    Answer :

    Coordination of Benefits

  23. Medical Coding Interview Questions

  24. Question 16. What Is Cobra?

    Answer :

    The federal law that allows a worker to continue to purchase employer paid health insurance for up to 18 months if they lose their job or your coverage is otherwise terminated is known as COBRA.

  25. Question 17. What Do The Cpt Codes Refer To?

    Answer :

    The procedures performed by a physician or a practitioner

  26. Medical Representative Interview Questions

  27. Question 18. In Medical Billing, What Is The Function Of A Clearinghouse?

    Answer :

    It checks bills for errors then transmits them to the insurance company

  28. Biomedical Engineering Interview Questions

  29. Question 19. Tertiary Insurance Is Intended To Cover Gaps In Coverage The Primary And Secondary Insurance May Not Cover?

    Answer :

    True

  30. Question 20. Hipaa Stands For:

    Answer :

    Health Insurance Portability Accountability Act

  31. Question 21. ________ Billing Is When A Patient Is Charged For The Difference Between What A Doctor Bills And What The Provider And Insurance Company Agree Upon.

    Answer :

    Balanced

  32. Question 22. Which Of These Are Not Standard Statuses Of A Claim In A Typical Eob?

    Answer :

    Transition

  33. Question 23. Health Insurance Claim (hicn) Is A Number Assigned By The Social Security Administration To An Individual Identifying Him/her As A _______ Beneficiary?

    Answer :

    Medicare

  34. Question 24. In Which Month Do Commercial Insurance And Medicare Deductibles Start Each Year?

    Answer :

    January

  35. Medical Cardiology Interview Questions

  36. Question 25. If A Physician Uses An Open-panel Hmo, Can They See Non-hmo Patients?

    Answer :

    Yes, a physician uses an open-panel HMO, can they see non-HMO patients.

  37. Question 26. Hospital Beds, Wheelchairs And Oxygen Equipment Would Be Considered Examples Of:

    Answer :

    DME

  38. Question 27. Awp Laws Are State Laws That Require Health Insurance Companies To Accept Into Their Ppo And Hmo Networks Any Provider Willing To Agree To The Insurance Company’s Terms And Conditions.

    Answer :

    The above statment is True.

  39. Medical Transcription Interview Questions

  40. Question 28. A Type Of Health Coverage That Typically Allows A Patient To Go To Any Doctor Or Provider Without Permission Is Known As:

    Answer :

    Fee-for-Service

  41. Question 29. What Is Capitation?

    Answer :

    A system that pays physicians and nurses a set amount per enrolled patient assigned to them.

  42. Question 30. When Submitting A Secondary Claim, What Is The Name Of The Document That Must Be Attached?

    Answer :

    Explanation of Benefits

  43. Question 31. What Is The Purpose Of An Advanced Beneficiary Notice?

    Answer :

    To alert a patient that Medicare may deny payment for a specific procedure or treatment.

  44. Question 32. Which Would You Likely Use If Billing Medicare?

    Answer :

    HCFA1500

  45. Question 33. With The Implementation Of Hipaa, All The Following Systems Became Mandatory Except:

    Answer :

    ADT

  46. Medical Assistant Interview Questions

  47. Question 34. Which Part Of Medicare Is The Drug Prescription Coverage?

    Answer :

    Part D

  48. Question 35. The Employer Identification Number Is Also Known As The:

    Answer :

    Federal Tax Identification Number

  49. Question 36. What Is A Clearing House?

    Answer :

    Intermediary between provider and insurance

  50. Medical Coding Interview Questions

  51. Question 37. What Is Upcoding?

    Answer :

    An illegal practice of assigning an ICD-9 diagnosis code that does not agree with the patient records for the purpose of increasing the reimbursement from the insurance payor is called Upcoding.

  52. Question 38. What Is V-code?

    Answer :

    The ICD-9-CM coding classification to identify health care for reasons other than injury or illness is know as V-code.

  53. Question 39. Which Is An Agreement Made Between The Insurance Company And The Insured To Send Payments Directly To The Physician?

    Answer :

    Assignment of Benefits

  54. Question 40. Who Is Eligible For Medicare Part C?

    Answer :

    An individual who is covered under Parts A and B.

  55. Medical Representative Interview Questions

  56. Question 41. What Does Ucr Stand For?

    Answer :

    Usual, customary, or reasonable

  57. Question 42. What Could Pos Exactly Stand For In Medical Billing?

    Answer :

    Place of Service

  58. Question 43. What Are Modifiers Used For?

    Answer :

    They are used to add more information about a CPT code

  59. Question 44. Level Ii Hcpcs Codes Are Formatted As A Single Letter Followed By _________.

    Answer :

    Four numeric digits

  60. Question 45. The Claim Form For Billing For Facility Fees Which Replaces The Ub92 Form Is The _______ Form.

    Answer :

    UB04

  61. Question 46. How Many Digits Are In A National Provider Identifier?

    Answer :

    10

  62. Question 47. Which One Was Known As Medicare + Choice?

    Answer :

    Part C

  63. Question 48. What Is Ancillary Care?

    Answer :

    Medical care, other than those provided by the physician or hospital, which are related to a patient’s care, are called Ancillary care.

  64. Question 49. What Is Revenue Code?

    Answer :

    A 3-digit number used on hospital bills to tell the insurer where the patient was when they received treatment, or what type of item a patient received, is the Revenue Code.

  65. Question 50. Tricare Was Formerly Known As

    Answer :

    Civilian Health and Medical Program of the Uniformed Services(CHAMPUS).

  66. Question 51. What Is A Challenge Of Processing Medical Bills Off Site?

    Answer :

    The biller may not be able to contact the physician

  67. Question 52. What Is Actuarial Balance?

    Answer :

    The difference between the summarized income rate and the summarized cost rate over a given valuation period is the Actuarial Balance.