Library Assistant Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Please Tell Me What Are The Responsibilities Of A Library Assistant?

    Answer :

    There are basic responsibilities like:

    • Showing up for work on time and putting in expected hours.
    • Making appropriate choices such as how you dress and how you interact with others.
    • Being reliable to your boss, the people you work with and clients should be able to rely on you on a daily basis, especially during peak or urgent periods.
  2. Question 2. How Important Is It To Possess Good Interpersonal Skills For A Library Assistant And Why?

    Answer :

    It is very important for library assistants to possess good interpersonal skills. This is because they are constantly in touch with library patrons and often need to exercise tact. One also has to be patient and tolerant of patron’s interests and tastes so that no one is offended.

  3. Book Keeping Interview Questions

  4. Question 3. What Technology Do You Think Is Important To Be Familiar With While Working As A Library Assistant?

    Answer :

    It is important to be able to work with library-specific cataloging systems. Library assistants have to work with spreadsheets so knowledge of Microsoft Excel is also important. Since working as a library assistant means that one has to assist patrons in looking for online information or through library records, it is important to be technically savvy as well.

  5. Question 4. What Maintenance Duties Do You Need To Perform In Your Role As A Library Assistant?

    Answer :

    It is important to be able to perform some book repair and maintenance activities. It is also important to ensure cleanliness of bookshelves which involves dusting and arranging and rearranging books and resources in the library.

  6. Public Library Management Tutorial

  7. Question 5. Do You Have Ability To Work In A Team?

    Answer :

    Speak about your past good experiences working in a team with good examples of project implementation. If you led a team in the past or were a key member that has a potential of leading a team, then talk about that.

  8. Question 6. How Do You Handle Difficulties And Stress As A Library Assistant?

    Answer :

    Provide short interesting success stories from your background. Explain the way you manage your work-time to cope with high work load. You can also tell about the techniques you use to overcome stressful situations and difficulties.

  9. Question 7. How Would You Be An Asset To This Company As A Library Assistant?

    Answer :

    If you can’t answer this calmly and with enthusiasm you are off to a rocky start. Highlight your skills and accomplishments that relate to the position and give yourself a plug.

  10. Question 8. Why Should We Choose You For The Position Of Library Assistant?

    Answer :

    Now’s your chance to sell yourself. Tell the interviewer how you are an excellent match with the needs of the company.

  11. Question 9. Why Do You Want To Be Employed By This Company As A Library Assistant?

    Answer :

    You should have put thought into this prior to the interview. It is a question that is asked often so be ready. Of course you need to be sincere.

  12. Question 10. What Would Your Co-workers Say About You As A Library Assistant?

    Answer :

    Have at least a couple of quotes from co-workers. Tell about the previous job colleague’s quotes about you and your work.

  13. Question 11. In The Past Year How Have You Improved Your Knowledge As A Library Assistant?

    Answer :

    You can mention a number of activities including self-improvement, and of course any job related activities.

  14. Question 12. Please Tell Me When Are You Available For Library Assistant Job?

    Answer :

    Provide a basic time-frame. The preferred answer is as soon as possible.

  15. Book Keeping Interview Questions

  16. Question 13. Do You Believe You Are Successful As A Library Assistant?

    Answer :

    Always say “yes,” and then give a quick explanation that includes things like you set goals, are an achiever, etc.

  17. Question 14. What Are Your Initiatives To Solve Problems As A Library Assistant?

    Answer :

    Talk about the methods you utilize for solving problems with some good past examples.

  18. Question 15. Do You Have The Necessary Basic Proficiency With Technology Required For The Job Of Library Assistant?

    Answer :

    Work at the library requires the ability to use computers, the internet and software like Word, Excel and any library-specific catalog programs. The ability to type is desirable. Assistants should be able to operate computers themselves and instruct visitors whenever necessary.

  19. Question 16. What Are Your Strengths As A Library Assistant?

    Answer :

    Be honest about your strengths. In general, employers are looking for people with the best leaning agility (quick learners) and those who can better adjust to changes and new jobs. Provide one of your strengths. Explain your professional strength and how it contribute to your work performance.

  20. Question 17. What Are Your Added Values To The Company As A Library Assistant?

    Answer :

    Make a short list of all your strengths and added value and create a paragraph comparing the job requirement to your advantages.

  21. Question 18. What Are Your Future Plans As A Library Assistant?

    Answer :

    You want to progress in terms of interest, duties, position and financial matters. Be practical and describe a career curve planning.

  22. Question 19. Do You Have Experience Handling Books And Maintaining Them In Good Shape As Library Assistant?

    Answer :

    Library assistants may be responsible for book repair and maintenance.

  23. Question 20. What Types Of Library Material Have You Worked With In The Past As A Library Assistant?

    Answer :

    Books are an obvious answer but many libraries also include audio and video materials, microfilm, periodicals, cards and slides, etc. Sometimes these materials require treatment or cataloging systems which are different from those of books.

  24. Question 21. Would You Say You Are Good With People As A Library Assistant?

    Answer :

    Being a library assistant does require a degree of interpersonal skills, if only to be tactful and quick to help patrons locate desired material. Patience and tolerance for other people’s tastes and interests is important if you do not wish to offend people.

  25. Question 22. What Are Important Characteristics For A Library Assistant?

    Answer :

    One important characteristic is detail orientation, library assistants are highly organized and detail oriented. They work with files, know where materials are on the various shelves and keep customer accounts correctly updated. Strong memory is another desirable characteristic.

  26. Question 23. What Are Your Favorite Children’s Books As A Library Assistant?

    Answer :

    Bring a list. Always. Trust me, your mind will go blank in this moment. It’s happened to me before and I’m pretty sure it cost me that position. Name and describe a few of your favorite titles and why you enjoy them. I think it’s nice to choose some books that maybe are not award winners or super well known. If you have worked in an education environment in the past, share student reactions to the books as well.

  27. Question 24. How Do You Deal With Discipline Problems As A Library Assistant?

    Answer :

    This question also comes down to personal preference, but here’s what I do.

    I put behavior procedures in place starting on day one. You can find all my library behavior information when you sign up for my free library lesson plans. You can find all the resources that go with the lesson plans here. You can also check out my post about behavior management in the library and my podcast about how class dojo is Changing My Library. I think the main concern with this question is that you are able to handle your own classroom issues, with the exception of extreme cases.

  28. Question 25. What Are Your Weaknesses As A Library Assistant?

    Answer :

    I always say that math is a weak point for me and jokingly add, “that’s why I became a library assistant.” Then I follow that up by talking about how technology has helped me improve my math skills through a love of working with data in spreadsheets (nerd alert!). I might not be very good at math, but Excel does not make mistakes.

    I don’t recommend using a weakness that could be viewed as a strength, such as, I am a total workaholic! I love my job so much and would rather be here than anywhere else. To me, this is totally fake, desperate, and untrue. Just don’t do it.

  29. Question 26. What Is Your Collection Development And Maintenance Strategy As A Library Assistant?

    Answer :

    I regularly survey students and teachers to find out the types of books they would like to read. I also seek out professional reviews from publications like School Library Journal and book list and read recommendations on collection development tools like Follett Titlewave. I try to regularly read children’s books for consideration. I also regularly weed the library’s collection to make room for the most recent and relevant information.

  30. Question 27. How Would You Integrate Technology Into Your Instruction As A Library Assistant?

    Answer :

    This answer to this question may vary based on the technology available, but here’s a sample answer.

    I will teach students to use the online library catalog to find books in our library. We will also learn how to efficiently and effectively find information online using online encyclopedias and search engines. I will regularly model the ethical use of information to students and teachers. I also plan to attend conferences and professional development events to stay up-to-date on the latest advances in educational technology.

  31. Question 28. How Would You Promote Reading As A Library Assistant?

    Answer :

    I could talk about this one all day long. We use accelerated reader at my school, so you can check out this post for lots of ideas on that. You could also discuss book fairs, book talks, book trailers, summer reading programs, collaboration with the local public library, author visits, book review blogs, etc.

  32. Question 29. What You Do In The Library To Today’s Emphasis On Student Achievement And The Common Core Standards As A Library Assistant?

    Answer :

    The library assistant should collaborate with teachers whenever possible in order to make curricular connections and assist with teaching Common Core standards. If the library schedule is flexible, this collaboration could be regularly scheduled. If not, it will have to be more informal.

  33. Question 30. What Is Your Vision About The School Library As A Library Assistant?

    Answer :

    This is a tough question to answer and may vary based on your personal education philosophy. I recommend having some notes available to refer to, or better yet, a handout that details your mission and vision for your hypothetical school library.

  34. Question 31. Tell Us About Your Qualifications For The Position Of Library Assistant?

    Answer :

    Always start with your experience. Experience means much more than your education, in my opinion. Have you been a library assistant before? Talk about your years of experience, how you have impacted student learning and encouraged reading. If you have never been a librarian, talk about your experience as a classroom teacher. If you have never been a librarian or classroom teacher, talk about your practicum experience or other experiences in the library.

  35. Question 32. Tell Me About Yourself As A Library Assistant?

    Answer :

    This is your opportunity to give the interview committee some personal information about yourself. This part of the interview is critical. It gives the committee a chance to learn more about you as a person not just a librarian. If the committee is able to connect with you on a personal level, it will make everyone feel more at ease during the interview process.

  36. Question 33. What Is Library?

    Answer :

    A building or room containing collections of books, periodicals and sometimes films and recorded music for use or borrowing by the public or the members of an institution.