Legal Assistant Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Do You Do As A Legal Assistant?

    Answer :

    Paralegals and legal assistants perform a variety of tasks to support lawyers, including maintaining and organizing files, conducting legal research, and drafting documents.

  2. Question 2. Explain Business Principles?

    Answer :

    Executive officers entrust their assistants with confidential business information, and some executives even confide in their assistants on personal matters that have little to do with business. In some cases, executive assistants are not only the gatekeepers for executive leadership, but they also are confidantes. A tough interview question that probes the interviewee’s business principles and ethics includes, “Suppose you are the assistant to the CEO of one of the most profitable companies in the world. Your boss lets it slip that she’s been wrangling for the acquisition and control of a competitor.

  3. General Law Interview Questions

  4. Question 3. Is A Legal Assistant The Same As A Paralegal?

    Answer :

    Legal Assistant and Paralegal Certification.If either concentrates on administrative tasks, it is most likely for legal secretaries and not paralegals. However, if conducting legal research or drafting legal documents is mentioned, you can be sure that the school or employer is targeting paralegals.

  5. Question 4. What Exactly Is Legal Assistant?

    Answer :

    An LA is the personal assistant to someone who’s on the executive management team of the organisation or who perhaps sits on the board.

  6. Patent law Tutorial

  7. Question 5. What Is Legal Assistant?

    Answer :

    Employee of a company who supports the executive, CEO, or manager and has ability to make decisions that affect the company. In addition, the executive assistant will also perform similar responsibilities as an administrative assistant, involving research, communications, correspondence, and office management. In some organizations, the executive assistant will attend meetings or conferences in place of the executive.

  8. Contract Law Interview Questions

  9. Question 6. What Are The Duties Of Legal Assistant?

    Answer :

    • Managing the day-to-day operations of the office.
    • Organizing and maintaining files and records.
    • Planning and scheduling meetings and appointments.
  10. Question 7. What Is A Legal Secretary Do?

    Answer :

    Legal secretaries work in law offices and perform secretarial tasks that are specific to the law field: writing legal documents, such as summonses, motions, subpoenas, etc., conducting research and reading legal articles, and more, as well as standard secretarial duties, that might include answering phones and email,

  11. Information Security Cyber Law Tutorial
    Criminal Law Interview Questions

  12. Question 8. What Are The Main Components Of A Case File And What Steps Are Carried Out To File A Case?

    Answer :

    Case filing is an intricate task, it involves case summarizing, material collection and organization, law research, witness scheduling and team case review reports.

  13. Question 9. What Areas Of Law Are You Most Interested In?

    Answer :

    Main interest lies in the forensic field however I am open to all fields

  14. Business Law Interview Questions

  15. Question 10. What Are The Key Skills You Possess That You Believe Qualify You As A Legal Assistant?

    Answer :

    My skills, training and experience in client litigation, law research, legal administration skills and expertise in maintaining functional client relationships render me a suitable candidate for the position