KVPY Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Are The Orders Of Drift Velocity For Normally Applied Potential (0 To 5v) And That Of Random Thermal Speed At Room Temperature Says (300k)?

    Answer :

    The drift velocity is of the order of 10m per second whereas the random thermal velocity of electrons is the order of 105 meter per second.

  2. Question 2. What Is Meant By The Ampere Hour Capacity Of A Cell?

    Answer :

    It is a measure of the electricity capacity of a cell, i.e. how much quantity of electricity; a cell is capable to supplying. It is measured by the product ampere X hours.

  3. Question 3. Define Current Sensitivity And Voltage Sensitivity?

    Answer :

    current sensitivity = 0/I and voltage sensitivity= 0/ V

  4. Question 4. On Which Experiment Kepler’s Law Is Based?

    Answer :

    Tycho Brache’s experiment.

  5. Question 5. Who Was The First To Introduce Mks System?

    Answer :

    Grorgi

  6. Question 6. A Liquid Boils At A Temperature Of Which Its Saturated Vapour Presence Becomes?

    Answer :

    Equal to the atmospheric pressure

  7. Question 7. What Is The Kinetic Energy Of Molecules Of 1g He Gas At 1000 C?

    Answer :

    1200 joule.

  8. Question 8. Water Rise To A Height Of 1.25 Cm In A Particular Capillary Tube, Of The Tube Is Cut At A Height Of 1 Cm What Will Happen To The Level Of Water?

    Answer :

    Water will stay at the top

  9. Question 9. Optical Fibers Make Light Travel Along Curved Lines By. How?

    Answer :

    Using multiple total internal reflection

  10. Question 10. What Is The Resistance Of An Ideal Ammeter?

    Answer :

    Zero

  11. Question 11. What Is The Resistance Of The Ideal Potentiometer?

    Answer :

    Initial

  12. Question 12. Why Galvanometer Is Not Used Usually To Measure The Current In Circuit?

    Answer :

    Because of high resistance.