Judo Interview Questions & Answers

  1. Question 1. What Is The English Translation Or The Meaning Of The Word Judo?

    Answer :

    Gentle Way

  2. Question 2. What Is The Purpose In Learning Judo?

    Answer :

    The development of character, mind, and body so that one can contribute something of value to the world.

  3. Football Interview Questions

  4. Question 3. What Are The Other Main Principles In Learning Judo?

    Answer :

    The principle of cooperation (jita kyoei), working for mutual welfare and benefit. The principle of maximum efficiency (seiryoku zenyo), using the least amount of effort to achieve the greatest results.

  5. Question 4. Where Did Judo Come From?

    Answer :

    Modern Judo is a martial art based on the traditional Jujutsu fighting and self-defense techniques of Japan.

  6. Football Tutorial

  7. Question 5. What Is The Difference Between Judo And Jujutsu?

    Answer :

    Judo is the modern scientific application of selected jujutsu techniques that may be practiced for self-development, physical education and sport. Jujutsu retains more dangerous self defense techniques, while Judo can generally be practiced with full force and complete safety. Check this description of Judo by Jigoro Kano himself.

  8. Badminton Interview Questions

  9. Question 6. When And Where Did Judo Begin?

    Answer :

    Judo was first officially taught at the Kodokan Judo Institute in Tokyo, Japan in 1882.

  10. Question 7. Who Created Judo?

    Answer :

    The father of Judo is Professor Jigoro Kano (1860-1938). He studied jujutsu at an early age and founded the Kodokan to teach the art of Judo.

  11. Badminton Tutorial
    Boxing Interview Questions

  12. Question 8. What Must Every Beginner Learn About Judo?

    Answer :

    How to fall (ukemi) and the rules of safety and courtesy.

  13. Question 9. What Are Some Of The Working Principles Of Judo?

    Answer :

    The use of balance and off-balancing. The use of leverage to achieve greater power. Taking advantage of the opponent’s strength. Taking advantage of the opponent’s weaknesses. The value of yielding and giving way. The proper application of timing, momentum and force.

  14. Karate Interview Questions

  15. Question 10. What Is Kuzushi?

    Answer :

    Kuzushi is breaking the balance of an opponent.

  16. Boxing Tutorial

  17. Question 11. What Are Some Of The Ways Kuzushi Can Be Achieved?

    Answer :

    Hands: pushing and pulling.

    Feet: for example, blocking the opponent from stepping forward.

    Body: bending, pivoting, twisting or bumping the opponent to unbalance.

    Voice: distracting, or mentally unbalancing, the opponent.

  18. Polo Interview Questions

  19. Question 12. What Is Kiai?

    Answer :

    A sudden concentration of physical and mental power, combined with a loud shout used to defeat the opponent. Often also applied effectively to distract the opponent.

  20. Football Interview Questions

  21. Question 13. By What Means Is Kiai Achieved?

    Answer :

    1. A sudden concentration of the abdominal muscles.
    2. A forceful exhalation of breath.
    3. A sharp loud yell or shout.
  22. Karate Tutorial

  23. Question 14. What Are The Main Types Of Judo Techniques?

    Answer :

    Nage waza (throwing techniques), Katame waza (grappling techniques), Atemi waza (striking techniques)

  24. Question 15. What Are The Types Of Judo Throws?

    Answer :

    Te waza: hand and arm techniques

    Koshi waza: hip techniques

    Ashi waza: foot and leg techniques

    Ma sutemi waza: rear sacrifice techniques

    Yoko sutemi waza: side sacrifice techniques

  25. Question 16. What Is A Combination Throw (renraku Waza)?

    Answer :

    A series of attempted throws in which the last one is successful.

  26. Polo Tutorial

  27. Question 17. What Is A Counter Throw (kaeshi Waza)?

    Answer :

    A throw that is executed in answer to a throw attempted by the opponent, taking advantage of the opponent’s movements or the loss of balance involved in his throw.

  28. Question 18. What Are The Types Of Grappling Techniques (katame Waza)?

    Answer :

    Osaekomi waza: matholds and pins

    Shime waza: choking and strangling techniques

    Kansetsu waza: arm bars and joint locking techniques

  29. Badminton Interview Questions

  30. Question 19. What Is Tori And Uke?

    Answer :

    Tori is the person executing a technique such as a throw, while uke is the person receiving the technique.

  31. Question 20. What Are The Main Methods Of Judo Training Or Practice?

    Answer :

    Kata: formal exercise.

    Uchi komi: repetitive throwing practice.

    Randori: free practice.

    Shiai: contest

  32. Question 21. What Is Kata?

    Answer :

    A formal demonstration of prearranged techniques of Judo. There are forms for throwing techniques (nage no kata), grappling techniques (katame no kata), self defense techniques and other aspects of Judo.

  33. Question 22. What President Introduced Judo Into The United States And At What Date?

    Answer :

    Theodore Roosevelt, about 1902.

  34. Question 23. When Did Judo Become An Olympic Sport?

    Answer :

    Judo, the first Asian martial art to become an Olympic medal sport, has been an official Olympic event for men since 1964. Olympic Judo competition for women was added in 1988.

  35. Question 24. What Are The Referee And Contestants Called In A Tournament?

    Answer :

    The referee is called shimban. The contestants are aka (red) and shiro (white).

  36. Boxing Interview Questions