Iprocurement Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Is Por_custom_pkg Redundant In 11.5.10?

    Answer :

    Not really, it is still used. However rebuild of account functionality was moved to OAF from por_custom_pkg in 11.5.10.

  2. Question 2. Which Version Of Iprocurement Saw The Demise Of Ak Developer In Oracle Iprocurement?

    Answer :

    11.5.10

  3. PL/SQL Interview Questions

  4. Question 3. What Is A Punchout?

    Answer :

    This is a mechanism by which buyers can navigate to Suppliers website straight from iProcurement. Once the shopping is finished, they then checkout the basket on suppliers website itself following which the shopping basket is brought back to iProcurement. Shopping basket is nothing but a returned XML file that contains the list/quantity/price of items checked out from supplier’s website.

  5. Question 4. Do We Create Purchase Orders In Iprocurement?

    Answer :

    No, you create requisitions in iProcurement.

  6. Question 5. What Are The Key Advantages Of Punch Out Over Local Catalog Management?

    Answer :

    • You do not need to maintain the pricing information of items. Supplier will publish their latest pricing details in their iStore.
    • You do not need to upload the items of your supplier into your system.
    • The up-to-date stock level information is made available on Suppliers Website.
  7. DBMS Interview Questions

  8. Question 6. When Shopping Basket Is Brought Back From Supplier’s Website After Punchout, How Does The Item Category Code Of Supplier Item Get Mapped To The Category Code In Oracle?

    Answer :

    Supplier’s punchout baskets will always contained universally recognized category codes i.e. UNSPSC codes. You will need to define the mapping for each such expected code in ecommerce gateway. These will be mapped to your inventory category codes (the good old mtl_categories).

  9. Question 7. Have You Done Any Customization In Oracle Iprocurement?

    Answer :

    • All the implementations of iProcurement will involve customization of workflows to some extent.
    • Customization to Account Generator workflow is a must for any iProc implementation. 
    • You may visit the article Oracle Account Generator Workflow Example to learn steps for customizations of Account Generation workflow in Oracle Apps.
  10. SQL Interview Questions

  11. Question 8. What Is The Advantage Of Punching Out Via Exchange, Rather Than Punching Out Directly To Suppliers Website?

    Answer :

    If you enable punchout via Oracle Exchange Server, you will then have to open up your company firewall just for the exchange server. However if you decide to enable a direct punchout, you must open firewall for Suppliers server.

  12. Question 9. Give Me Some Example Of Personalization Done To Oracle Iprocurement?

    Answer :

    • Change the Branding Logo.
    • Add Purchasing News and Purchasing Policies.
    • Removed field “New Supplier†from iProc Supplier Region.
  13. Oracle E-Bussiness Suite Interview Questions

  14. Question 10. After The Purchase Order Gets Approved, You Wish To Send Purchase Order Electronically To The Supplier. Which Xml Document Format Is Used?

    Answer :

    “PO 007” is the OAG format that is used for electronically sending XML Purchase Order to supplier.

  15. Question 11. You Wish To Customize The Purchase Order Header In The Xml File That Gets Sent To Supplier. How Will You Do It?

    Answer :

    Two options:-

    1. Modify the XML Message Map for PO-007 using XML Gateway Developer.
    2. Customize view PO_ECX_HEADER_ARCH_V(prior to 11.5.10) or customize view ITG_PO_HEADER_ARCH_V(11.5.10 onwards).
  16. Data analyst Interview Questions

  17. Question 12. What Is Iprocurement?

    Answer :

    iProcurement is a self-service web purchasing application.  Consider it as an alternate application for creating purchase requisitions and simple receiving.

  18. PL/SQL Interview Questions

  19. Question 13. What Are The Key Advantages Of Punch Out Over Catalog Management?

    Answer :

    • No need to maintain the price information. Supplier will maintain it at their end in the iStore.
    • No need to upload supplier item in our system.
  20. Question 14. If A Requisition Has Been Approved In Iprocurement, We Want Such Requisition To Be Auto-approved Once They Get Converted To Po. How You Achieve It?

    Answer :

    In Workflow “PO Create Documents”, assign a default value Y to attribute “Is Automatic Approval Allowed”.

  21. Question 15. After The Purchase Order Gets Approved, You Wish To Send Purchase Order Electronically To The Supplier, Which Xml Document Format Is Used?

    Answer :

    “PO 007” is the OAG format that is used for electronically sending XML Purchase Order to supplier.

  22. Oracle iPlanet Web Server (OiWS) Interview Questions

  23. Question 16. What Is Zero Buyer Intervention?

    Answer :

    Once the requisition is completely approved and required automatic approval steps performed, the PO is created automatically and approved. The same can then be sent to the supplier through FAX or EDI and material received against it. This one does not has to go through the purchasing department where in the buyer would call for an RFP, then go through the process of calling quotations, followed by the quotation analysis.  Converting quotations into PO, going through the PO approval process and finally sending it to the supplier.

  24. Question 17. Where Does The Value Default From In The Account Distribution For Expense Items In Core Purchasing And In Iprocurement?

    Answer :

    For the expense items the value in account distribution in core Purchasing defaults from the expense item attribute set in the item Attribute Level in Purchasing tab field if its not there then from the Organizations Parameters Expense Valuation Accounts in the Costing information tabbed region.

    In case of iProcurement for expense items the value in the account distribution defaults from the employee record.

  25. Complex SQL Queries Interview Questions