Inventory planning Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Tell Me What Does Eoq Make Work For Inventory Control?

    Answer :

    The EOQ works if its four assumptions match the case it is used on. The assumptions are:

    • Annual demand, carrying costs and ordering costs can be estimated.
    • Inventory level is divided by 2, no safety stock, goods used uniformly and are gone by next order.
    • Stock-out, customer responsiveness and other costs not considered.
    • No quantity discounts.
  2. Question 2. Tell Me How Would You Determine The Numbers To Use In The Eoq Formula?

    Answer :

    To determine which numbers to use you must look for the following items. The number of items per order is the quantity(Q). The number of items that can be sold is D.

    D may be the forecast demand for that particular good. The cost of placing the order is used for S. The final number to find is the carrying cost(C) which is the cost of the item to be held in inventory.

  3. Business Analyst Interview Questions

  4. Question 3. Tell Me About The Kinds Of Reordering Systems That Can Be Used In Inventory Control?

    Answer :

    There are several types of reordering systems, in this module we discussed three. The fixed order quantity uses fixed quantities of goods ordered at various order points to replenish inventory. The fixed order period use fixed times of reorder with various order quantities to replenish inventory to preset levels. The final system, just in time uses a constant flow of goods to match the level of demand.

  5. Question 4. Tell Me What Makes A Good Forecasting Model?

    Answer :

    A good forecast model will have reasonable costs. the accuracy of its forecasts will allow good decision making. The model will have ample data available for its use and a relevant time span. The model finally will have a low interference level.

  6. Business Analyst Tutorial

  7. Question 5. Why Do You Need To Recompute Stocking Costs For The Eoq Level?

    Answer :

    In order to compare stock costs when using the EOQ model you must compute the costs for both the original level and the EOQ level of order quantities.

  8. Supply Chain Management Interview Questions

  9. Question 6. Do You Know What Do The Letters In The Eoq And Stocking Cost Formula Stand For?

    Answer :

    The letters in the formulas represent the quantity ordered(Q), the carrying cost of a unit(C), the demand for the units(D) and the cost of completing a order(S).

  10. Question 7. Tell Me About The Total Stocking Cost In Inventory?

    Answer :

    Total stocking cost is the cost to the store of holding a good in its inventory. The stocking cost consists of the carrying cost times half the quantity in inventory and the order completion cost times demand divided by the quantity. In its mathematical form the cost is represented by TSC=(Q/2)C + (D/Q)S.

  11. Supply Chain Management Tutorial
    Store Keeper Interview Questions

  12. Question 8. Tell Me If You Know When Should Reorders Be Placed?

    Answer :

    Times for reordering goods vary dependent on the control system you use and its lead time. In fixed order quantities reorders should be placed when the safety stock is reached. In fixed period systems the reordering is done at set time periods. In just in time systems reordering is based on matching the demand with supply. For just in time a close watch on inventory levels is needed so that reorders are placed before goods are out of stock.

  13. Question 9. Tell Me About Forecasting In Inventory?

    Answer :

    Forecasting is the process of estimating the future demand of a product.

  14. Labour Law Interview Questions

  15. Question 10. Tell Me What Is Demand In Inventory?

    Answer :

    Demand is the quantity that customers are willing to buy. Demand can be found through forecasting and is needed to find the EOQ level.

  16. Question 11. Tell Me How Can A Computer Help In Forecasting Future Demand?

    Answer :

    In the market today there are many computer software packages that can compute forecasted demand for goods held in inventory.

  17. Inventory Management Interview Questions

  18. Question 12. Can You Tell Me What Is Lead Time In Inventory?

    Answer :

    Lead time is the period of time from which a order for goods is placed until it is received by the store. Lead time is an important consideration for determining when orders should be placed.

  19. Business Analyst Interview Questions

  20. Question 13. Tell Me What Is An Order Quantity In Inventory?

    Answer :

    An order quantity is the amount of goods that an order requests be shipped to the store.

  21. Question 14. Tell Me What Is An Order Point In Inventory?

    Answer :

    An order point is a point in time at which a order is placed to replenish goods in inventory.

  22. Question 15. Tell Me About The Interference In Inventory Control?

    Answer :

    Interference is a factor in forecasting demand. Interference is made up of all the factors that a forecaster has no control over. Factors that may be considered interference include natural disasters, unusual customer demands or rare events in the business period.

  23. Business administration Interview Questions

  24. Question 16. What Would You Expect, If Inventory Controls Are Followed?

    Answer :

    By following your inventory policy you should be able to realize important advantages in inventory control. The first is reduced costs for inventories, along with reduced amounts of inventory. Theft and shrinkage should also be reduced if inventory policy is followed. The final benefit will be increased profits for the store

  25. Question 17. How Would Forecasting Help In Controlling Inventory?

    Answer :

    Through the use of forecasts inventory levels can be set to meet the demands while keeping levels as low as possible.

  26. Question 18. Will It Affect The Eoq Model, If You Get A Discount?

    Answer :

    Yes, a discount will cause the basic EOQ model to fail. To use a discount in determine a EOQ you must use the EOQ model with quantity discounts.

  27. Supply Chain Management Interview Questions

  28. Question 19. Do You Know What Is The Formula Of Eoq?

    Answer :

    The EOQ formula is the square root of 2 times demand times order completion cost divided by carrying cost. The mathematical formula is square root of 2DS/C.

  29. Question 20. When Does The Model Work In Inventory?

    Answer :

    The model only works for those cases that meet its assumptions.

  30. Question 21. Do You Know The Importance Of Eoq Level?

    Answer :

    The EOQ level is the point at which stocking costs are at their lowest point for a given item.

  31. Question 22. How Does An Inventory Effect In A Store?

    Answer :

    Inventory levels and their values can effect the income of the store, the amount of taxes paid and the total stocking cost.