Indian Polity Interview Questions & Answers

  1. Question 1. How Are Legislative Excesses Of Parliament And State Assemblies Checked?

    Answer :

    Judicial review.

  2. Question 2. Which Functionary Can Be Invited To Give His Opinion In The Parliament?

    Answer :

    Attorney-General of India.

  3. Political science Interview Questions

  4. Question 3. Which Is Presided Over By One Who Is Not Its Member?

    Answer :

    Rajya Sabha.

  5. Question 4. In Which House Of The Parliament, The Presiding Officer Is Not A Member Of The House?

    Answer :

    Rajya Sabha.

  6. Workplace Politics Tutorial

  7. Question 5. Which State Elect Only One Member Of The Lok Sabha ?

    Answer :

    Sikkim.

  8. Zomato Social Media Strategy Interview Questions

  9. Question 6. The First Mid- Term Elections For Lok Sabha Were Held In Which Year?

    Answer :

    1971 

  10. Question 7. The Elective Strength Of The Lok Sabha Was Increased By Which Amendment?

    Answer :

    31st Amendment

  11. Indian Economy Tutorial
    Indian Constitution Interview Questions

  12. Question 8. By Whom Are The Salaries Of The Judges Of The Supreme Court Determined?

    Answer :

    Parliament 

  13. Question 9. Which Article Of The Constitution Permits The Supreme Court To Review Its Own Judgement Or Order?

    Answer :

    Article 137 

  14. Indian Economy Interview Questions

  15. Question 10. Who Has The Right To Transfer Any Case Anywhere In India?

    Answer :

    Supreme Court 

  16. Question 11. Who Is The Final Authority To Interpret The Constitution?

    Answer :

    The Supreme Court 

  17. Question 12. How Many Types Of Writs Can Be Issued By The Supreme Court?

    Answer :

  18. Political science Interview Questions

  19. Question 13. What Makes The Judiciary The Guardian Of The Constitution?

    Answer :

    Judicial Review.

  20. Question 14. Which Chief Justices Of India Acted As The President Of India Also?

    Answer :

    Justice M. Hidayatullah 

  21. Question 15. How Many States In India Have Two Houses, Namely Legislative Assembly And Legislative Council?

    Answer :

    Eight 

  22. Question 16. Ordinance Of Governor Has To Be Passed By The Assembly Within How Many Months?

    Answer :

    6 weeks 

  23. Question 17. Money Bill Can Be Introduced In The State Legislature With The Prior Consent Of Which Officer?

    Answer :

    The Governor 

  24. Question 18. Which Office Is Held During The Pleasure Of The President Of India?

    Answer :

    The Governor of a State 

  25. Zomato Social Media Strategy Interview Questions

  26. Question 19. Who Was The First Woman Chief Minister In Independent India?

    Answer :

    Sucheta Kripalani 

  27. Question 20. Who Remains In Office As Long As The President Of India Wishes?

    Answer :

    The Governor

  28. Question 21. The Ordinance Issued By The Governor Are Subject To Approval By Which Body?

    Answer :

    State Legislature

  29. Question 22. Which States/ Union Territory Has A Legislative Assembly Consisting Of Only 30 Members?

    Answer :

    Puducherry

  30. Question 23. The Total Number Of Members Of The Legislative Council Can In No Case Be Less Than How Many Members?

    Answer :

    40

  31. Question 24. Which State Can Nominate Two Women Members Of The Legislative Assembly?

    Answer :

    Jammu and Kashmir 

  32. Indian Constitution Interview Questions

  33. Question 25. What Is The Maximum Number Of Members That The Legislative Assembly Of A State In India Can Have?

    Answer :

    500 

  34. Question 26. Which Is The Upper Chamber Of State Legislature In India?

    Answer :

    Legislative Council 

  35. Question 27. What Is The Period For The Legislative Council To Detain The Ordinary Bills?

    Answer :

    3 months

  36. Indian Economy Interview Questions

  37. Question 28. Who Is Authorised To Transfer The Judges Of One High Court To Another High Court?

    Answer :

    The President

  38. Question 29. A High Court Judge Addresses His Letter Of Resignation To Which Officer?

    Answer :

    The President 

  39. Question 30. Which High Court Has The Largest Number Of Benches?

    Answer :

    Guwahati High Court 

  40. Question 31. Who Was The First High/supreme Court Judge, That Voluntarily Made Public His Assets,?

    Answer :

    Justice K. Kannan 

  41. Question 32. Which High Court Has The Territorial Jurisdiction Over Andaman And Nicobar Islands?

    Answer :

    Calcutta

  42. Question 33. In Indian Constitution, Article 370 Is Related With Which State?

    Answer :

    Jammu and Kashmir State

  43. Question 34. Which State Has A Separate Constitution?

    Answer :

    Jammu and Kashmir

  44. Question 35. To Which State The Special Marriage Act, 1954 Does Not Apply?

    Answer :

    Jammu and Kashmir 

  45. Question 36. Which Article Of The Constitution Of India Accords Special Status To The State Of Jammu And Kashmir?

    Answer :

    370 

  46. Question 37. In India There Is A Single Constitution For The Union And The States With The Exception Of Which State?

    Answer :

    Jammu and Kashmir

  47. Question 38. Where Was The First Municipal Corporation In India Set Up?

    Answer :

    Madras 

  48. Question 39. Provisions Regarding Municipalities And Panchayats Were Made In The Indian Constitution In Which Year?

    Answer :

    1993

  49. Question 40. What Does The Constitution (74th) Amendment Act, 1993 Mentions?

    Answer :

    The Municipalities 

  50. Question 41. When Was The Panchayati Raj System Introduced In India?

    Answer :

    1959

  51. Question 42. A Committee Appointed In 1977 To Review Working Of The Panchayati Raj Was Chaired Bywhich Man?

    Answer :

    Ashok Mehta 

  52. Question 43. Which Amendment Of The Constitution Provided Constitutional Status To Panchayati Raj Institutions?

    Answer :

    73rd Amendment 

  53. Question 44. The Panchayati Raj System Was First Started In India In The States Of Rajasthan And Which Of The State?

    Answer :

    Andhra Pradesh

  54. Question 45. The Constitutional Status Has Been Given To Panchayats Under Which Article?

    Answer :

    243

  55. Question 46. The Panchayati Raj Institution At The Block Level Is Known By Which Name?

    Answer :

    Panchayat Samiti

  56. Question 47. What Is The Middle Unit In The Three-tier Panchayati Raj System?

    Answer :

    Panchayat Samiti

  57. Question 48. Which Indian State Has No Panchayat Raj Institution?

    Answer :

    Nagaland

  58. Question 49. The Entry Public Health And Sanitation Is Included In The Constitution Of India In Which List?

    Answer :

    State List 

  59. Question 50. Fiscal Responsibility And Budget Management Act Was Enacted In Indian In Which Year?

    Answer :

    2003

  60. Question 51. The Finance Commission Is Constituted Under Which Article Of The Constitution Of India?

    Answer :

    280

  61. Question 52. In Which List Does The Union Government Enjoy Exclusive Powers?

    Answer :

    Union List 

  62. Question 53. Who Is The Vice Chairman Of Planning Commission Of India?

    Answer :

    Montek Singh Ahluwalia 

  63. Question 54. In Which List Does The Subject Of Co-operative Societies Fall?

    Answer :

    State List

  64. Question 55. Who Appoints The Union Public Service Commission?

    Answer :

    President

  65. Question 56. Which Of The Following Has The Powers To Create A New All-india Service?

    Answer :

    Parliament

  66. Question 57. The Election Commission Was Converted Into ‘three Members Commission’ In Which Year?

    Answer :

    1990

  67. Question 58. Which Country Was The Earliest To Give Women The Right To Vote?

    Answer :

    New Zealand 

  68. Question 59. Nri (non-resident Indian) Day Is Observed On Which Days?

    Answer :

    9th January 

  69. Question 60. The Constitutional Amendment By Which The Age For Voting Has Been Revised From 21 Years To 18 Years?

    Answer :

    61st 

  70. Question 61. How Many Recognised Political Parties Are There In India?

    Answer :

    6

  71. Question 62. The Right To Vote In India Is Given To All People On Which Basis?

    Answer :

    Age

  72. Question 63. Which First Indian State That Was Created On A Linguistic Basis?

    Answer :

    Andhra Pradesh

  73. Question 64. English Is The Official Language Of Which One Of The Following Indian States?

    Answer :

    Nagaland 

  74. Question 65. While Hindi Is The Official Language, Why Has English Been Permitted For Official Use?

    Answer :

    Indefinitely 

  75. Question 66. Originally The Constitution Recognizes How Many Languages?

    Answer :

    14

  76. Question 67. What Is The Scientific Name Of The National Fruit Of India–mango?

    Answer :

    Mangifera Indica

  77. Question 68. What Is The Scientific Name Of The National Bird Of India–peacock?

    Answer :

    Pavo Cristatus 

  78. Question 69. What Is The Scientific Name Of The National Tree Banyan Of India?

    Answer :

    Ficus Benghalensis 

  79. Question 70. The Government Of India Has Decided To Declare Which River As National River?

    Answer :

    Ganga 

  80. Question 71. Which Indian State Came Under President’s Rule For Maximum Number Of Time?

    Answer :

    Punjab 

  81. Question 72. How Many Time Did The President Of India Declare National Emergency So Far?

    Answer :

    Thrice 

  82. Question 73. How Many Types Of Emergencies Are Envisaged By The Constitution?

    Answer :

    3

  83. Question 74. The Ninth Schedule To The Indian Constitution Was Added By Which Amendment?

    Answer :

    First Amendment

  84. Question 75. The 42nd Amendment Act (1976) Has Incorporated Into The Constitution Of India A New Chapter On Which Matter?

    Answer :

    Fundamental Duties

  85. Question 76. Which Was The Most Controversial Amendment Passed During The Emergency?

    Answer :

    42nd

  86. Question 77. Sikkim Was Made An Integral Part Of India Under The Which Amendment?

    Answer :

    36th Amendment 

  87. Question 78. What Does The 73rd Amendment Of The Indian Constitution Deals?

    Answer :

    Panchayati Raj 

  88. Question 79. The Method Of Constitutional Amendment Is Provided In Which Article?

    Answer :

    Article 368 

  89. Question 80. Which Constitutional Amendment Acts Was Said To Be A ‘mini Constitution’?

    Answer :

    42nd

  90. Question 81. The Minimum Age Of Voting In India Was Lowered From 21st To 18 Years By Which Constitutional Amendment Act?

    Answer :

    61st

  91. Question 82. Which Language Has Included In The Constitution By The Ninety-second Amendment Act?

    Answer :

    Dogri 

  92. Question 83. Which Theory Of Communism Is Not A Doctrine Of Karl Marx?

    Answer :

    Theory of New Democracy 

  93. Question 84. Which Assumed Sovereign Power At Midnight Of August, 14/15, 1947 Provisionally?

    Answer :

    Interim Government 

  94. Question 85. By Whom Was The Basic Parameters Of India’s Foreign Policy Were Laid Down?

    Answer :

    Jawahar Lal Nehru 

  95. Question 86. There Is No Provision In The Constitution For The Impeachment Of The Which Officer?

    Answer :

    Vice-President

  96. Question 87. Why Was Justice U.c. Banerjee Commission Constituted?

    Answer :

    To Probe 2002 Godhra incident 

  97. Question 88. Who Is The Author Of The Book ‘a Foreign Policy Of India’?

    Answer :

    I.K. Gujral 

  98. Question 89. What Is The Minimum Legal Age Of Marriage For Girls In India?

    Answer :

    18 years.

  99. Question 90. Under The Preventive Detention A Person Can Be Detained Without Trial For How Many Months?

    Answer :

    Three months 

  100. Question 91. What Is The Line Demarcating The Boundary Between India And China In North Eastern Sector Called?

    Answer :

    Mac Mohan Line

  101. Question 92. Which Political Theory Advocates The Withering Away Of The State?

    Answer :

    Marxism

  102. Question 93. In Which Year Was Mandal Commission Report Implemented?

    Answer :

    1990

  103. Question 94. In Which General Election Did The Congress Party Lost Majority In The Parliament For The First Time?

    Answer :

    1977 

  104. Question 95. Which Is The Most Important Element Of The State?

    Answer :

    Sovereignty

  105. Question 96. Which Is The Only State In India To Have The Common Civil Code?

    Answer :

    Goa

  106. Question 97. On Whose Vision Was The Term ‘democratic Socialism’ Described?

    Answer :

    Jawahar Lal Nehru 

  107. Question 98. Which Political Theory Advocates The ‘dictatorship Of Proletariat’?

    Answer :

    Marxism 

  108. Question 99. In Which Area Does The State Government Not Have Control Over Its Local Bodies?

    Answer :

    Citizens grievances