Indian Economy Interview Questions & Answers

  1. Question 1. Which State In India Is The Major Producer Of Mulberry Silk?

    Answer :

    Karnataka

  2. Question 2. Which One Of The Following Indian States Leads In The Production Of Rubber?

    Answer :

    Kerala

  3. Managerial Economics Interview Questions

  4. Question 3. Nagda Is Well Known As A Centre Of Production?

    Answer :

    Viscose staple fibre

  5. Question 4. In Which State Is The Hydel Power Project Nathpa Jhakri Located?

    Answer :

    Himachal Pradesh.

  6. Managerial Economics Tutorial

  7. Question 5. Where Is The College Of Defence Management Located?

    Answer :

    Secunderabad.

  8. Bid Evaluation Interview Questions

  9. Question 6. Highest Production Of Coffee In India?

    Answer :

    Karnataka.

  10. Question 7. Which State Of India Has The Highest Population Density?

    Answer :

    West Bengal.

  11. Economic Development Interview Questions

  12. Question 8. Who Is Known As “father Of White Revolution” In India?

    Answer :

    V. Kurien

  13. Question 9. Which State In Country Has The Largest Number Of Districts?

    Answer :

    Uttar Pradesh

  14. Indian Constitution Interview Questions

  15. Question 10. What Is The Name Of The Major Base Of Indian Navy At Karwar?

    Answer :

    INS Kadamba

  16. Question 11. What Is The Median Age (approximate) Of The Indian Population?

    Answer :

    Maharashtra

  17. Question 12. Which State Is The Largest Producer Of Tobacco?

    Answer :

    Andhra Pradesh

  18. Managerial Economics Interview Questions

  19. Question 13. Which State Is The First Largest Producer Of Rice?

    Answer :

    West Bengal

  20. Question 14. Which Indian State Is The Largest Producer Of Hydro Electricity?

    Answer :

    Andhra Pradesh.

  21. Question 15. The Census In India Is Done After A Gap?

    Answer :

    10 yrs.

  22. Question 16. Insurance Service Provided By Various Banks Is Commonly?

    Answer :

    Bancassurance.

  23. Question 17. National Sample Survey Organisation (nsso) Was Established In?

    Answer :

    1950.

  24. Question 18. What Is The Full Form Of Fccbs?

    Answer :

    Foreign Currency Convertible bonds.

  25. Bid Evaluation Interview Questions

  26. Question 19. Which State Stands First In The Length Of Roads In The Country?

    Answer :

    Maharashtra.

  27. Question 20. When Was Focus Market Scheme Introduced?

    Answer :

    2006-07.

  28. Question 21. What Is The Full Form Of ‘nbfc’ As Used In The Financial Sector?

    Answer :

    New Banking and Finance Corporation.

  29. Question 22. The Central Banking Functions In India Are Performed By The?

    Answer :

    Reserve Bank of India.

  30. Question 23. Which Among The Following Body Promoted Securities Trading Corporation Of India Limited (stci) Jointly With The Public Sector Banks?

    Answer :

    Reserve bank Of India.

  31. Question 24. Gilt-edged Market Means?

    Answer :

    market of government securities.

  32. Economic Development Interview Questions

  33. Question 25. In The Last One Decade, Which One Among The Following Sectors Has Attracted The Highest Foreign Direct Investment Inflows Into India?

    Answer :

    Telecommunication.

  34. Question 26. Devaluation Of A Currency Means?

    Answer :

    Reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies.

  35. Question 27. The Chairman Of The 14th Finance Commission?

    Answer :

    Y.V. Reddy

  36. Indian Constitution Interview Questions

  37. Question 28. When There Is An Inflationary Trend In The Economy What Would Be Trend In The Pricing Of The Bank Products?

    Answer :

    Increasing trend.

  38. Question 29. Decimal Coinage Was Introduced In India In The Year?

    Answer :

    1957.

  39. Question 30. Recently, Government Approved Levying Of Rs 650 Crore Penalties, On Which Of The Following Telecommunication Company For Violating Roaming Norms?

    Answer :

    Bharati Airtel.

  40. Question 31. In Commodity Exchange In India, Index Futures Are Not Permitted, As Some Of The Provision Of The Fcra Does Not Allow The Same. What Is The Full Form Of Fcra?

    Answer :

    Foreign Contribution Regulation Act.

  41. Question 32. Who Introduced Cooperative Society In India?

    Answer :

    Lord Curzon.

  42. Question 33. Which Indian Got Nobel Prize For Economics?

    Answer :

    Amartya Sen.

  43. Question 34. The Headquarter Of Rbi?

    Answer :

    Mumbai.

  44. Question 35. National Income Estimates In India Is Prepared By?

    Answer :

    C.S.O. (Central Statistics Office).

  45. Question 36. Dalal Street Is Situated?

    Answer :

    Mumbai.

  46. Question 37. What Is The Full Form Of The Term ‘npa’ As Used In Banking Environment?

    Answer :

    Non-performing assets.

  47. Question 38. Which Of The Following Is The First Indian Private Company To Sign An Accord With Government Of Myanmar For Oil Exploration In Two Offshore Blocks In That Country?

    Answer :

    Essar Oil.

  48. Question 39. Which Among The Following Correctly Defines The Net Interest Income (nii) For Banks?

    Answer :

    Difference between interest earned and interest paid.

  49. Question 40. The Former Name Of State Bank Of India?

    Answer :

    Imperial Bank of India.

  50. Question 41. The Value Of Gold Is Determined?

    Answer :

    London.

  51. Question 42. The Banks Are Required To Maintain A Certain Ratio Between Their Cash In The Hand And Totals Assets?

    Answer :

    Statutory Liquid Ratio (SLR).

  52. Question 43. How Many Banks Were Nationalized In 1969?

    Answer :

    14.

  53. Question 44. Reserve Bank Of India Was Nationalized In The Year?

    Answer :

    1949.

  54. Question 45. In India, Which One Among The Following Formulates The Fiscal Policy?

    Answer :

    Ministry of Finance.

  55. Question 46. The Ardc Is Now A Branch?

    Answer :

    NABARD.

  56. Question 47. Which Institution Is Known As Soft Loan Window Of World Bank?

    Answer :

    IFC.

  57. Question 48. The New Symbol Of Indian Rupee Is A Blend?

    Answer :

    Devanagiri Ra and Roman.

  58. Question 49. Which Is The Most Important Source Of Income For Government Of India?

    Answer :

    Excise duty.

  59. Question 50. The Planning Commission Was Reconstituted?

    Answer :

    March 1950.

  60. Question 51. The State Which Has The Highest Sugarcane Production In India?

    Answer :

    Uttar Pradesh.

  61. Question 52. In Which Of The Following The First Mutual Funds In India?

    Answer :

    1964.

  62. Question 53. Which Of The Following Organization Publishes The “world Investment Report” Annually?

    Answer :

    UNCTAD.

  63. Question 54. Who Declares The Credit Policy Of India?

    Answer :

    Reserve Bank of India.

  64. Question 55. Bajaj Auto Announced Its Tie-up With Which Bank To Offer Inventory Finance To Its Dealers?

    Answer :

    State Bank of India.